Zin en onzin over gletsjers

Kristof op 08 oktober 2011· 17 reacties

null
Gletsjers, sneeuwconserveerende koelkasten!

De term gletsjers blijft in de wintersport een veel besproken term. De meeste mensen denken hierbij al te vaak aan een ijzige massa waarop je maar moeilijk kan skien of boarden. Om dan nog maar te zwijgen van de risico’s en de hardheid van de ondergrond en de vaak moeilijke bereikbaarheid… Je hoort het meteen, er zijn heel wat vooroordelen die we toch eens nader onder de loupe moeten nemen.

De basis: wat is een gletsjer?
In principe is een gletsjer rivier van ijs. Hoog op de berg valt sneeuw wat door de druk wordt omgezet naar ijs, en dit ijs glijdt langzaam naar beneden. Als een gletsjer over een harde steenrug glijdt springen er barsten in deze ijstong, de beruchte (en gevaarlijke) gletsjerspleten. Gletsjers voeden zich met sneeuw, voornamelijk sneeuw wat aan het eind van de winter en in het voorjaar valt. De laatste jaren smelten gletsjers harder dan dat ze aangroeien, dit komt vooral door de opwarming van de aarde. Enkel in Graubunden (Zwitserland) zien we de laatste tijd een lichte aangroei van de gletsjermassa, maar deze staat helaas in schril contrast met de dooiende Alpengletsjers. Met name de Oostenrijkse gletsjers zijn deze zomer het felst gekrompen sinds de hittegolf van 2003 (bron: ZAMG). De voorbije sneeuwarme winter heeft jammer genoeg voor geen enkele nieuwe aangroei gezorgd.

null
Hier is het ijs duidelijk door de sneeuw heen te zien

Ondergrond voor het skien: sneeuw ipv ijs!
Omdat gletsjers grote ijsmassa’s zijn conserveren ze de sneeuw goed. Toch ligt er na een warme zomer nog maar weinig sneeuw op de meeste gletsjers. Vanaf de herfst dwarrelen er sneeuwvlagen op deze massa, die natuurlijk gewoon aanvoelen als de sneeuwvlokken die lager in skigebied kunnen vallen. Heerlijke sneeuw vaak. Zeker afgelopen dagen is er weer veel sneeuw op de gletsjers gevallen, de condities zullen dan ook super zijn!

Risico’s
Maar desondanks zijn er toch enkele risico’s die je in acht moet nemen. In oktober en november moet je bijvoorbeeld bijzonder goed opletten dat je nergens off-piste gaat. Heel wat spleten zijn dan slecht zichtbaar en kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn. Off-piste op een gletsjer is overigens nooit aan te raden, zonder de benodigde bergsportkennis en materiaal, omdat je nooit weet wat er onder de sneeuwlagen zit. Blijf dus steeds netjes op de piste of ga met een ervaren gids die je wegwijs maakt, elk jaar vallen er doden door onvoorzichtige off-piste skiërs die in gletsjerspleten vallen.

Hellingen op een gletsjer
Mijn broer, een ervaren ski instructeur met voorkeur voor Franse skigebieden, zag er enkele jaren wat tegenop om naar een Oostenrijkse gletsjer te gaan. ‘Gletsjers? Dat is allemaal vlak en blauw en mist uitdaging’. Dat is echter niet altijd het geval. Heel wat rode pistes op verschillende gletsjers bieden ook voor ervaren skiers heel wat uitdaging. Sommige gletsjers hebben zelfs zwarte pistes, die vaak behoorlijk pittig zijn. Fout vooroordeel dus wat betreft saaiheid.

null
Hellingen en liften zijn vaak erg goed op een gletsjer

Liften op een gletsjer
Vroeger zag je op gletsjers voornamelijk sleepliften. De reden hiervoor lag voor de hand: de palen van de liften werden in de ijsmassa geboord waardoor deze mee kunnen bewegen met de ijsmassa indien nodig. Ieder jaar werden de palen bijgesteld zodat de lift mee kon evolueren met de gletsjer. Naarmate de ijsmassa’s smolten en mede dankzij nieuwe lifttechnieken, kon men meer gondelliften, cabineliften en zelfs stoeltjesliften installeren op de gletsjers, vaak op de rotsmassa’s die onder het ijs vandaan kwamen. Belangrijk hierbij was dat de palen steeds in rotsen werden geboord in plaats van in ijsmassa. Tegenwoordig zie je dus steeds meer moderne liften op gletsjers.

Bereikbaarheid van een gletsjer
Iets wat vaak wel een storend element kan zijn, is de afstand af te leggen naar een gletsjer. Het is namelijk niet zo dat je de hotelkamer uitstapt en meteen de latten op kan. Gletsjers liggen vaak erg hoog in een gebied! Soms geraak je er met de bus, soms per eigen wagen en soms ook per verbindingslift. Houd dus rekening met een beperkte transfer van en naar de eerste liften.

null
In de herfstperiode bereik je een gletsjer vaak met auto of een skibus.

Wat zijn jouw ervaringen?
In de herfst lijken gletsjergebieden uiteraard een ideale oplossing voor de echte snow-addicts! Wie van jullie gaat er wel eens naar een gletsjer buiten de winter? Wie zou graag willen gaan? Wie gaat er zeker niet, en waarom niet?

Kristof

Plaats een reactie

Ik ga in de herfstvakatie naar Kaprun op de gletsjer skiën. Ik ga daar trainen.

Blijf er allemaal maar weg, gletsjer skiën trekt op niets. Heb ik de pistes lekker voor mij alleen. Alle gekheid op een stokje, kan amper nog wachten, vorig jaar 60 km pistes op Hintertux in november : gewoon zalig.

Gaan donderdag naar de Hintertux. Omstandigheden super.
Bovenin idd veel slepers, heeft ook te maken met de wind die vrij spel heeft daar.Logeren in Vorderlanersbach en met bus in 15 min bij dalstation. dan met 3 cabines naar de top, dat duurt even ja.Je kunt ook in een hotel vlakbij het dalstation en de dalafdaling gaan zitten: Hotel Hintertuxerhof, Hotel Neuhintertux, Hotel Rindererhof

Afgelopen jaar in Sölden geweest (waarvan mooie foto’s bij deze blog). Tiefenbach viel me enigszins tegen, op de Rettenbach vond ik de WC afdaling wel leuk om vol te knallen.

Saas Fee vond ik indrukwekkender. Misschien minder gletsjer om over te skien maar zoveel meer gletsjerwereld rondom.

In de zomer gaan we regelmatig naar Val d’Anniviers. Cabane du Grand Mountet is een magnifiek gelegen berghut tussen de diverse gletsjers die er samenkomen. Pittige wandeling ernaartoe, grotendeels boven het vroegere traject van de gletsjer. Biedt een geweldig inzicht en uitzicht.

null

Foto gemaakt op weg naar Cabane d’Arpitettaz, links boven het uitgesleten dal loop je naar Cabane du Grand Mountet. Rechts onder ons ligt Zinal.

Vorig jaar met de vrienden naar les 2 alpes geweest. En dat heeft bij mijn weten het hoogste skipunt van europa en dus ook een mooie gletsjer. En ik moet jullie zeggen dat daar echt de vetste en mooiste pistes oplagen. Dus mijn beeld van gletsjers is zeer positief. Hoewel dit mijn eerste gletsjer gebied was.

Maar zoiezo is 2alpes echt een aanrader. Zelfs voor frankrijk haters, hoewel ik die mensen niet snap. Grotere aaneengesloten pistes. Langer en later in seizoen sneeuw dus meer keuze. Maar goed.

Gletsjer is goed en vet vind ik.

Ow ja en de 2 alpes gletsjer bied voornamelijk sleepliften inderdaad. Maar ze hebben daar slim een treintje in de rotsen eronder gemaakt. Dus sinds een aantal jaar kun je met een snelle trein makkelijk naar het midden van de gletsjer. Niet helemaal boven, dus dan toch stukje slepen. Bij -15graden celcius zelfs eind april is dat wel minder. Koud dus.

Positief dat de gletsjers terug aangroeien in Graubunden, meer gletsjer in St.Moritz (Corvatsch, Diavolleza) en idd er zijn ook moeilijke pistes van gletsjers, van de Corvatsch kun je alleen met rode pistes naar beneden.

Het is wel spijtig dat de gletsjers smelten, je merkt dit vooral in de zomer in de Alpen. De langste gletscher van de alpen (de Aletschgletscher) krimpt bijna een kilometer per jaar, als we zo doorgaan, zullen de gletsjers over 25 jaar verdwenen zijn, mij 2 jaar geleden vertelt door een Zwitsere gids. Je merkt ook overal waar je wandelt in de zomer dat de gletsjers zich terugtrekken.

@ Mathijs: Ik geloof niet dat de Aletschgletsjer een kilometer per jaar krimpt. Hoeveel precies heb ik niet uitgezocht, maar zeker minder dan een kilometer. Dat heb ik met eigen ogen gezien ;) Inderdaad wel zeer spijtig dat ie krimpt.

@Martijnski: Ik heb het ook met eigen ogen gezien, een kilometer is inderdaad wel veel. Ik heb in een berghut nog een fotot van 40 jaar geleden gezien toen de Fieschergletscher nog echt tot in Fiesch lag. Zeer indrukwekkende foto! Op het dienblad in het restaurant stond 25km ijs en aan de lift stond nog 24km, hij krimpt dus wel, maar idd 1km per jaar is misschien wat overdreven van die gids.

Vandaag op de stubail gletscher. Het sneeuwt heel hard, kwaliteit is super.Wel koud, van de namiddag temperaturen -12 op 2600m

Volgende week hintertux

Volgende week naar de stubai gletsjer :)

@mathijs
zie link: http://glaciology.ethz.ch/messnetz/data/aletsch.html…
De Aletschgletcher krimpt zo’n 10 tot 100 m per jaar.

De gletschers krimpen doordat er te weinig sneeuw valt, al sinds 1820, dus al voor de industrie op gang kwam. Waar bijvoorbeeld rond 1800 8 meter sneeuw per jaar viel, is dat nu gemiddeld nog maar 6 meter. Dit zijn normale klimaatveranderingen en heeft niets met menselijk ingrijpen te maken.

De zogenaamde opwarming van de aarde is beperkt tot ongeveer één graad sinds 1900, hetgeen resulteert in een verschuiving van de sneeuwgrens van 130 meter naar boven.
Over de hele wereld gezien groeit de ijsmassa, dankzij de enorme groei op het oostelijk deel van Antarctica. Daarom wil die zeespiegel ook maar niet omhoog.

Uiteraard is het voor de wintersport én voor de watervoorziening niet geweldig dat de gletschers langzaam, soms snel verdwijnen. Evengoed verwacht ik dat je in 2050 - als je het redt - nog gewoon in Ellmau op 800 meter tot in het dal kan skiën.

Ik ben tot nu toe alleen in Frankrijk op gletsjers wezen skiën. Op de gletsjers van Val Thorens en in Les Arcs en La Plagne. Gletsjers zijn fijn om in een skigebied te hebben, zelfs op heel warme dagen heb je daar dan goede sneeuwkwaliteit. Om over het uitzicht maar te zwijgen, dat is namelijk fantastisch!

Overigens is Les Deux Alpes niet de hoogste gletsjer van Europa, dat is namelijk het Matterhorn Glacier Paradise op de Oberer Theodulgletscher bij Zermatt. Je kunt daar naar de Gobba di Rollin op 3899 meter, dat is een stuk hoger dan het hoogste punt in 2 Alpes (3521 meter).

Hintertux! Toplokatie! Ben er nu een keer in oktober en een jaar later in november geweest. Leuk gebied, niet heel geschikt voor beginners als de Sommerbergalm niet open is m.a.w. als je maar tot het Tuxer Fernerhaus kan skien wegens gebrek aan blauwe pistes. De eerste afdeling is dan rood of zwart gelijkt vanuit de lift op 3200 m.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie