Hoe normaal is oktobersneeuw?

Roel op 13 oktober 2011· 12 reacties

null
Volop winter in Hintertux, afgelopen zondag 9 oktober (foto: Kirsten van der Vaart).

Nu we al twee sneeuwdumps hebben gehad deze herfst wacht iedereen op de volgende. Maar is sneeuw in oktober eigenlijk wel zo normaal? En is die sneeuw belangrijk? Tijd om wat meer helderheid te geven voor de vroege wintersporters.

Vroege sneeuw
Het begon al in september, in het weekend van 18 september viel er aan de noordkant van de Alpen een fors pak sneeuw. Zelfs in Innsbruck viel natte sneeuw bij temperaturen van een paar graden boven nul. Afgelopen weekend gebeurde dat weer.

Na de eerste dump volgden twee weken van zonneschijn en warmte waardoor de sneeuw snel verdween. Maar niet alleen die warme periodes zijn debet aan het smelten. Deze week viel er een plens regen bovenop het verse sneeuwdek waardoor ook nu de sneeuw het zwaar te verduren kreeg. Beide gebeurtenissen zijn tekenend voor deze tijd van het jaar.

null
Hintertuxer gletsjer, 9 oktober 2011 (foto: Kirsten van der Vaart)

Herfst
De herfst en in het bijzonder oktober is een periode waarin de Alpen steevast met grote temperatuurschommelingen te maken hebben. Koude lucht vindt bij noordwestenwinden al regelmatig zijn weg naar de Alpen. Maar tegelijkertijd ligt vanuit de opgewarmde Middellandse Zee en Atlantische Oceaan nog zomerse warmte op de loer. De regen van maandag hing samen met zeer zachte lucht die vanaf de Azoren werd aangevoerd.

Gelukkig hebben de gletsjers er niet al teveel onder geleden. Geertje meldde me gisteren vanuit Kaprun dat er duidelijk meer sneeuw ligt dan gebruikelijk in deze tijd. Ze heeft het met haar hoogwaardig skimateriaal zelfs gered tot aan het Alpincenter (2500m) te skiën hoewel de officiële afdaling nog dicht was. Ook de webcams verraden dat de sneeuw het boven 2000m nog heel aardig heeft gehouden.

null
Webcam Hasliberg (CH, 2250m)

Gletsjers profiteren
Het zijn dus vooral de gletsjers die profijt hebben en houden van deze sneeuw. Het smeltseizoen loopt daar langzaam wel ten einde. Gebieden beneden 2000m zullen er de komende weken echter nog regelmatig groen uit blijven zien. Dat geldt zeker voor de dalen. Pas vanaf half november heb je een redelijke kans dat een sneeuwdek het (op schaduwrijke plekken) de rest van de winter kan uitzingen.

Seizoensopeningen
Dit betekent niet dat je in de lagere gebieden niet eerder kunt wintersporten. Vanaf 2007 is er een ‘wedloop’ gaande welk skigebied (geen gletsjer) als eerste de deuren opent. In dat jaar had Schladming de primeur door al op 25 oktober het skigebied open te gooien. De jaren daarna mengden steeds meer skigebieden zich in de strijd om de primeur. Meestal met de hulp van veel sneeuwkanonnen en alleen in de weekenden. Door warme fasen konden ze dit trouwens meestal niet volhouden tot de officiële opening.

Wat vind jij, kunnen skigebieden ook voor jou niet vroeg genoeg openen? Of is het weggegooide energie omdat de sneeuw het meestal toch niet houdt?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zodra je open kan en het is financieel aantrekkelijk zou ik als gebied absoluut open gaan! Of dat ten koste van alles moet gaan weet ik niet…

Tja, ik weet het niet. Is het niet beter om eerst een goede laag sneeuw te laten vallen voordat je alles al meteen weer weg laat skiën als er even een beetje ligt?

Lijkt mij een beetje zonde van de energie

Seriously snow addicted family!

Het is heerlijk om al eind november te skiën, wij gaan dan graag naar Saalbach -hinterglemm, als dit door de natuur kan graag, persoonlijk hoeft met daar geen extra geld en energie aan te besteden. Maar dit is natuurlijk aan de gebieden zelf om dit te bepalen

Ik snap wel dat men zo vroeg mogelijk geld wil verdienen, ik denk dat het hen niet zo zeer gaat om de natuur maar om geld, daarnaast betalen mensen die later gaan skiën de kosten die in het voorseizoen zijn gemaakt dus zou ik zeggen doe het niet en laat de mensen die vroeg willen skiën maar en gletsjer kiezen hou zelf van skiën maar ga alleen maar naar gebieden waar veel sneeuw ligt op dat moment

Ik zou heel graag een keer in het begin van de ski seizoen mijn latten onder mij binden. Alleen ik ben een arme sloeber, tsja student hé dus geld is het probleem.

Natuurlijk is het logisch dat de skigebieden het seizoen zo lang mogelijk willen maken, maar het is de vraag of dit vroege openen niet ten koste gaat van de kwaliteit van de sneeuw de rest van het seizoen. Als dat zo is, dan laat ze nog maar even wachten zou ik zeggen! Skiën kun je in de herfst al op de gletsjers, waarom zou je dat dan ook nog in lager gelegen gebieden willen? Is het niet juist de charme van zo’n gletsjergebied? Dat je in een groen dal en met hoge temperaturen begint en vervolgens op naar grote hoogte reist om sneeuw te vinden? Laat de ‘gewone’ gebieden maar gewoon eind november/begin december openen, is nog beter voor het milieu ook!

Ik ben niet zo een voorstander van die wedloop om als eerste te openen. (hoog energieverbruik van sneeuwkanonnen, slecht voor fauna & flora e.d)

Maar langs de andere kant kan ik wel begrijpen dat skigebieden die vanwege hun lage ligging in het voorjaar al vroeg moet sluiten, dat proberen goed te maken door zo vroeg mogelijk open te gaan in de herfst.

Ben het met Niels eens. Ook ik ben geen voorstander van een wedloop maar ik begrijp ook de economische aspecten die er spelen.

Misschien moet er een verandering komen. December moeten we meer gaan zien als echte wintersportmaand voor de lager gelegen gebieden. De dagen zijn wel kort en het kan koud zijn, maar qua sneeuwkwaliteit en pistes is het vaak beter dan eind maart en april (wat buiten pasen ook geen vakantiemaanden zijn). Vanaf half maart zien veel lager gelegen gebieden er al redelijk afgeragd uit. Niet meer wit tot in het dal, slechte kwaliteit pistes. Het kan ook dan nog zeker dumpen maar de kwaliteit van sneeuw is vaak minder en doet de pistes maar een beetje goed. Sneeuw die in een normale december valt blijft liggen op de koude ondergrond en wordt goed geconserveerd door de lage temperaturen en mindere daglicht. Als we nu eens meer van december gebruik gaan maken, dan kan flora en fauna zich vanaf eind maart/april weer wat beter herstellen.

Ik zou pleiten voor een wedloop waarin alleen gebieden erkend worden die opengaan met natuursneeuw. Zodoende wordt het niet gestimuleerd om sneeuwkanonnen aan te zetten.

Vorig jaar was er een "droomstart" voor veel skigebieden met enorm veel sneeuw in oktober en november. Hoe dat voor de rest van het seizoen is gelopen weten we inmiddels… Laten we hopen dat het dit jaar wat later begint en dan wel goed blijft liggen tot in maart ofzo. Als je nu graag wilt skieën kun je prima naar een Gletscher.

Met Daphne eens. Kunstsneeuw alleen gebruiken om kwaliteit van reeds gevallen natuursneeuw op te vijzelen en niet om een seizoen eerder te starten.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie