Weer twee dagen winter

Roel op 17 oktober 2011· 10 reacties

null
Een nieuw winters intermezzo staat klaar.

De herfst loopt op koers! Niet zozeer qua weersverloop maar naar de wens van ons wintersportliefhebbers. We hebben dit voorseizoen al aardig wat sneeuw mogen zien en woensdag volgt de volgende portie. Er komen weer twee dagen winter aan.

Weersverandering in Nederland al merkbaar
Het begin van de weersverslechtering in de Alpen merken we vandaag in eigen land als eerste. Er is meer bewolking dan de afgelopen dagen en vooral de wind neemt in kracht toe. Dit hangt samen met het warmdraaien van een actieve depressie bij IJsland. Deze trekt de komende dagen naar de Noorse kust met aan de westflank aanzuiging van koude lucht uit het Poolgebied.

Nu warmt deze lucht bij ons aan de grond behoorlijk op door de warme Noordzee maar op 1500m hoogte is het morgen boven Nederland al onder nul. Die lucht stoot woensdag door tot aan het Alpengebied. Het binnendringen gaat gepaard met een koufront en neerslag vanuit het noordwesten, woensdag daalt de sneeuwgrens rap van 2500m naar 1500m. In de nacht van woensdag op donderdag zet die daling verder door, donderdagochtend kan het ook beneden 1000m sneeuwen.

null
Woensdagochtend bereikt koude lucht de Alpen en valt de eerste neerslag in Zwitserland.

Bijna overal sneeuw
Woensdag valt de meeste neerslag in Zwitserland en Frankrijk, in de avond en nacht verplaatst het zwaartepunt zich naar Oostenrijk en de Dolomieten. Doordat het front vertraagt verwacht ik hier de meeste sneeuw, zo’n 10-30cm, lokaal nog wat meer. De westalpen moeten het hebben van de koufrontpassage op woensdag. Die verloopt daar wat sneller wat iets kleinere hoeveelheden zou kunnen betekenen. Dit kan echter nog wat schuiven de komende 48 uur.

We mogen er dus vanuit gaan dat de meeste gebieden weer sneeuw gaan zien. Het zijn geen megahoeveelheden maar de gletsjerskigebieden zullen er content mee zijn. De Worldcupwedstrijden in Sölden hebben dit jaar in ieder geval geen sneeuwtekort.

Föhn, maar wat komt daarna?
Waar ze in Sölden wel voor op moeten passen is de föhn. Vanaf vrijdag knapt het weer in de Alpen op maar er komt langzaam een zuidelijke stroming op gang. Dit gebeurt door een depressie boven IJsland die helemaal uitzakt naar Spanje. Met de zachtere lucht neemt de föhnwind vooral zondag toe wat nog weleens problemen kan geven met liften.

null
Zondag toenemende kans op südföhn door een uitzakkende depressie op de Oceaan. Of de koude lucht aan de achterzijde de Alpen daarna bereikt is nog niet te zeggen.

De laatste dagen zinspelen de modellen vervolgens op flinke sneeuwkansen in de westalpen en zuidalpen. Of dat werkelijk gebeurt durf ik nog niet te zeggen, voor hetzelfde geld blijven we ‘hangen’ in de föhn. Eerst maar eens zien hoe woensdag en donderdag zich gaan ontwikkelen. Verrassingen blijven mogelijk en updates zijn zoals altijd te volgen via twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik zag hem ook langzaam op de radar verschijnen! donderdag webcamdag!!! Mooie berichten, zal dit de "echte" wintereinbruch zijn?

Seriously snow addicted family!

Zou graag rond 3 november naar hintertux gaan, hopelijk kunnen ze dan weer wat meer pistes open doen. Is verspelling naar deze termijn mogelijk ? Zit het er in dat er een opening is van het gebied tot aan Sommerbergalm ?? Groetjes

voorspelling bedoek ik natuurlijk

@ Roel

Sorry voor de mss domme vraag, maar ik ben een noob wat twitter betreft:

Moet je zelf een twitteraccount hebben om jouw updates te kunnen volgen?

Goed nieuws. We gaan half november richting oostenrijk, dus kom maar op met die sneeuw :)

Lekker hoor, wij gaan volgende week een week naar Pitztall…herfst vakantie in de sneeuw …whoooeeeii

@Niels,
Dat hoeft niet, het is wel makkelijk. Je kunt ook gewoon dagelijks kijken op http://twitter.com/weermanroel . Dan kun je ook alles bijhouden ;-)

immer gerade aus

@Roel in het verhaal boven:
Het begin van de weersverslechtering in de Alpen

is daar niet mee bedoelt weersverbetering?
als wintersportlievende is het natuurlijk moeilijk om objectief te zijn, maar sneeuwkansen zie ik zelf als verbetering en dooi als verslechtering,
of mag ik dat zo weerkundig gezien niet zo stellen?

@Cees, scherp opgemerkt want toen ik het schreef dacht ik hetzelfde. In de volksmond staat een weersverbetering echter bekend om meer zon. Daar wil ik graag aan vasthouden. Stel we hebben in januari een week zware sneeuwval met slecht zicht, en ik verwacht de dagen daarna zon. Dan kan ik moeilijk over een weersverslechtering praten toch :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier op de Hintertux zelfde voorspelling als Roel.
Woensdag in de loop van de middag begint het te sneeuwen en donderdag ook. Daarna beter weer.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie