Chaos en sensatie na sneeuwval

Rogier op 08 januari 2012· 23 reacties

null
Lokale diensten doen er alles aan om wegen, en dan vooral belangrijke verbindingswegen open te houden.

Het heeft keihard gesneeuwd en het sneeuwt nog steeds keihard in de Noordalpen. Dat klinkt als een droom voor wintersporters en dat is het natuurlijk ook. Maar veel sneeuw levert ook problemen op. Problemen waar bergbewoners aan gewend zijn. Maar dit zijn tevens problemen die voor vakantiegangers erg lastig kunnen zijn. Denk aan afgesloten wegen, onbereikbare dorpen en niet draaiende skigebieden. Vaak zijn de afsluitingen van niet al te lange duur, maar de Nederlandse media wil de situatie na veel sneeuwval graag sensationeel brengen.

Sensatie
Het moge duidelijk zijn: sensationele verhalen verkopen goed. Meters sneeuw, lawinegevaar en gesloten wegen zijn natuurlijk de droom voor veel kranten en websites. Hoe sensationeler hoe beter, er wordt dan ook regelmatig een loopje met de werkelijkheid genomen en bepaalde zaken (vaak van ‘horen zeggen’) flink overdreven. 's Winters in de bergen is het helemaal niet raar dat er cols, wegen en valleien worden afgesloten. Elk jaar gebeurt dat regelmatig. Het valt alleen vooral op als het op een wisseldag gebeurt.

Eindelijk goede dumps
Hiermee wil ik niet zeggen dat wat er nu gebeurt niet bijzonder is. Maar het is ook weer niet uitzonderlijk. Misschien waren we gewoon vergeten hoeveel sneeuw er kon vallen na een aantal sneeuwarme jaren aan de noordzijde van de Alpen. Dit jaar gaat het eigenlijk gewoon weer als vanouds ‘los’ aan die kant van de Alpenkam. Dat er dan tijdens deze flinke dumps wegen worden afgesloten, het lawinegevaar hoog is en soms reizigers ergens stranden is niet meer dan normaal. Hoe vervelend dat soms ook is.

null
Het is vaak lawinegevaar waardoor routes moeten sluiten, voor onze eigen veiligheid dus.

Media
De media springt natuurlijk direct in op dit soort situaties. Kranten staan er vol mee. Het ene verhaal nog mooier dan de andere. Helaas lijkt er wel een willekeur in deze berichtgeving te zitten. Veel bergcols en smalle dalen gaan na een flinke sneeuwval dicht, dit hebben we misschien afgelopen jaren (te) weinig meegemaakt. Maar bijzonder is het nogmaals niet. Dat verschillende websites en media dit met veel bombarie brengen is jammer. De informatie wordt vaak opgeblazen gebracht. Het gebeurt bijvoorbeeld bij mij regelmatig dat de omliggende bergwegen en cols dagen gesloten zijn. Iedere local weet dat, en er wordt dan ook gelachen als het opeens nationaal of zelfs internationaal nieuws is. Opeens zien we overal lijstjes met afgesloten wegen die vaak ten tijden van publicatie alweer verouderd zijn.

Zo snel mogelijk open
Omdat wegendiensten er alles aan doen om bergwegen zo snel mogelijk veilig te openen zijn Nederlandse websites die deze informatie brengen bijna altijd achterhaald. De lokale overheden doen er echt alles aan om alles zo lang mogelijk en zo snel mogelijk open te hebben. Maar als iets voor veiligheid dicht moet wordt er ook geen seconde getwijfeld. Dat Nederlandse media dat niet bij kan benen is logisch. Daar komt nog eens bij dat weinig Nederlandse media de bergen echt begrijpen. Zo kwam vorige week overal in het nieuws dat de Mont Blanc tunnel was gesloten vanwege sneeuwval en lawinegevaar. Dat is iets wat in goede winters heel erg vaak voorkomt, totdat de lawine’s zijn ‘afgeschoten’.

Welke wegen open
Voor iedereen die op reis vertrekt is natuurlijk van belang om te weten welke wegen al dan niet open zijn en je op de plek van bestemming aan kunt komen. Voor deze informatie is maar één echte oplossing en dat zijn de lokale websites en speciale telefoonnummers. Nederlandse berichtgeving over de staat van wegen in de Alpen is altijd achterhaald en te laat. De staat van veel wegen wordt in real time door lokale websites bijgehouden. Verschillende betrouwbare websites hiervoor zijn in onze wiki te vinden.

null
Duidelijke up to date informatie op de website van de Öamtc

Vandaag
Vandaag sneeuwt het zoals door Roel gemeld keihard in grote delen van Oostenrijk. De wegen naar verschillende gebieden zullen moeilijk begaanbaar zijn. Hou de website van de OEAMTC in de gaten, hier zie je in realtime hoe het met de wegen in Oostenrijk gesteld is, waarom deze afgesloten zijn en of er oplossingen voorhanden zijn. Zie het screenshot hierboven.

Wie van jullie heeft er last gehad afgelopen dagen van wegafsluitingen en de hevige sneeuwval. Waar halen jullie de informatie over het wegennet vandaan?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

wat een goed stuk, ik wou dat meer media zo nuchter waren…

enkele leuke plaatjes met auto’s en veel sneeuw

zie : http://www.flickr.com/photos/123_456/sets/72157628744636277/…

@ Lesmen27 Mooie plaatjes

Click. Click. Peace

Niet de eerste keer dat het lechtal in de prijzen valt .
In de krant stond geschreven dat de verbinding arbergpas – warth dicht was door lawines .Wel lech warth is nagenoeg ALTIJD dicht in de winter … En een omleiding in bach is ook geen uitzondering bij hevige sneeuwval .

Tja… Media, Nederlandse of Belgische zijn beide even triestig gesteld op dat vlak. Maar dat ze maar eerst eens in eigen boezem kijken, wanneer er in België (zoals vorige winter) 5cm sneeuw valt dan ligt het hele land plat. En de Oostenrijkers ook maar dan wel van het lachen… ;)

@ Lesmens27; héél mooie foto’s!

Goed stuk Rogier! Lekker duidelijk en alles weer in het juiste perspectief. Hysterische media is wel het laatste waar we op zitten te wachten :) Afgelopen winter stonden ze nog live verslag te doen van de halve cm sneeuwval in Nederland :s Zelf net terug uit Les 4 Vallees en 4 dagen kunnen poederskien, dus perfecte condities :)Let it snow!

Nu nog wachten dat die media de horrorwinter des doods waar ze het eerder over hadden nu van toepassing verklaren op de alpen ipv op nederland…

Nog effe een foto teruggevonden van 2009, toen lag er bij aankomst in ons hotel praktisch geen sneeuw. Eén dag later begon het te sneeuwen en na een enkele nacht zag het er 's ochtends zo uit: http://www.flickr.com/photos/seventiesphotography/4324816788…

sprookjesachtig, die foto’s.

Rogier, goed stuk geschreven!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ja van mij ook nog, nuchter en goed inormatief artikel!

Een fractie van de sneeuw die in de Alpen valt, zou het leven in Nederland plat leggen. Daar ruimen ze dagelijks op wat hier in een heel jaar valt.

@Ruurd, we zouden wel willen hier in nederland dat er in een heel jaar net zo veel viel als op 1. Topdag in de alpen! Maar zelfs dat halen we hier niet…

Rogier: je moet ook weer niet ontkennen dat de intensiteit van de sneeuwval de afgelopen week bovengemiddeld groot was. Dat schrijf ik dan zeer conservatief. Als je kijkt naar een dorp als St. Anton am Arlberg dat meerdere dagen afgesloten is van haar toegangswegen (men sluit de weg op dit moment weer), is daar zeker sprake van bijzondere omstandigheden. Het is naar mijn mening niet vreemd dat de pers daarover bericht - zeker gezien de vakantieperiode.

toch grappig iedereen riep:"ga nou niet, afgesloten wegen, glad sneeuwkettingen nodig enz.".

Maar goed Tignes lichte sneeuw voorspelt, iets vroeger vertrokken zodat ik of in de file kwam of voor donker op de berg was.
Nou raar maar waar een recordje gereden negen en half uur vanaf Brasschaat. Nul files 1x geflitst 100 waar je schijnbaar 90 mocht. Sneeuwkettingen niet nodig gehad. Conclusie ik ben blij en helemaal met de zon vanaf dinsdag. :-)

Beetje zielig verhaal dit Rogier! Het is toch logisch dat de media hierop reageert als veel Nederlanders terug moeten komen van de kerstvakantie? Heeft absoluut niets met sensatie te maken. En het gebeurd idd wel vaker dat wegen afgesloten zijn, maar op deze schaal in het hoogseizoen is echt wel zeldzaam. En hier in Oostenrijk was en is dit wel belangrijk nieuws (kranten staan er vol mee), ook voor de plaatselijke bevolking die er nuchter mee omgaan, maar voor wie ook het dagelijks leven geinvloed wordt door bv. regelmatig geen stroom de afgelopen dagen en niet naar je werk kunnen gaan…

Eens met José! Rogier je overdrijft nu wel een beetje, de sneeuwval en wind was en is behoorlijk uitzonderlijk. Ik ben al 20 jaar "local" in Tirol, dus ik weet waar ik het over heb.

Hey Rogier, ik lees je verhalen graag en vaak en respecteer je mening als ski expert. Tegelijkertijd moet ik toegeven dat ik dit geen logisch verhaal vind. Volgens mij is het de normaalste zaak van de wereld dat hier veel over wordt bericht. Het begint bij de lokale buitenlandse media: de Tiroler Tageszeitung bijvoorbeeld bericht dagelijks over lawines, ski ongelukken en afgesloten wegen. Waarom? Omdat het de dagelijkse gang van zaken van alle lokale partijen beïnvloed, van kleine ondernemers in de gastronomie tot forensen enz. Komt absoluut geen sensatiezucht bij kijken. Dat de Nederlandse media op dit moment dergelijke berichtgeving overneemt (bijna letterlijk meestal dus hier valt ze ook weinig te verwijten) is niet meer dan logisch: alles wat met wintersport te maken heeft speelt nu gewoon in Nederland en is dus nieuwswaardig. Lijstjes van afgesloten wegen in de Nederlandse media gaat mij ook te ver omdat het inderdaad niet actueel te houden is, maar ik ben ze nog niet tegengekomen hoor! Verder leuke blogs en video’s, ga zo door :)

Wij zijn afgelopen vrijdag nacht naar Kirchberg gereden… En idd een hoop bombarie op het nieuws op tv thuis. Daarom maar op tijd vertrokken om 21.00… Met als resultaat dat we om 06.00 in Kirchberg stonden veelste vroeg. We hebben nog nooit zo een prettige weg naar de alpen gereden. Bijna geen verkeer, geen regen en geen sneeuw. Alleen heeeeeeeeeeel veeeeeeeel sneeuw op de plekken waar 't moet liggen.

Vorig jaar op de voorpagina’s “groene weides tijdens warmste winter ooit”, nu “overlast en ellende” in de schreeuwende koppen.

Ben benieuwd of we (over)morgen op de cover van de telegraaf lezen "dikke poederspray bij bluebird", met een mooie foto erbij…wat denken jullie?

Helemaal niet eens met Rogier, echt een slap verhaal zou ik zelfs willen zeggen. Behalve dat het inderdaad terugkomdag was voor veel Nederlanders is het ook in Oostenrijk (zie bv news.at en orf.at ) voorpagina nieuws dus terecht dat het hier ook de voorpagina’s haalt.

Onze vertrekdag uit Hochfügen was afgelopen vrijdag. Maar de weg van 12 km naar beneden werd afgesloten ivm lawinegevaar. Perfect werden we op de hoogte gehouden door ons Berghotel ter plaatse. Zij ‘de locals’ weten precies hoe het er voor staat. En informeren hun gasten. Er was, na lawineschieten en controles door heli’s, kleine kans op vertrek zaterdag rond 14.00 uur. Anders zou het woensdag worden. Dat kwam ook uit. Na een dagje extra en lekker auto’s uitgraven met z’n allen, konden we zaterdag om 14.00 uur in colonne naar beneden. Een kwartier daarvoor ging het licht op groen en schoven ze de twee meter sneeuw op de toegangsweg aan de kant. Prima geruimde weg. Een uur later was de weg weer ‘gesperrt’.
In het AD lazen we thuis over de bus uit Leeuwarden, die ook was gestrand en z’n leerlingen een extra dag had beziggehouden in Hochfügen. Dat was alleen maar leuk.
Nederlandse media zijn leuk in dit geval, niet meer niet minder; maar daar ga je toch sowieso niet je info vooraf of tijdens je vakantie uit halen als het gaat om toegangswegen?

Ik heb afgelopen week mijn informatie gekregen via de twiter-berichten van @ANWBeuropa. Zij halen in hun info bij de plaatselijke infobureau’s vandaan, om deze vervolgens via twitter te verspreiden. Zo kregen wij tijdig bericht dat de weg van Oetz naar Solden vanaf vrijdagmiddag 18 uur gesloten zou worden ivm lawinegevaar.
Deze was de volgende morgen om 8.30 uur weer geopend, zodat wij normaal naar huis konden. Echter werd ons wel afgeraden om via de Fernpass te rijden, zodat wij via Innsbruck/ Kufstein/ Munchen naar huis zijn gereden.

Voor de sensatie kun je inderdaad de media in eigen land volgen.

dag ook koment wiekend en daar naar word het ook in nederland gevoelig kouder , door een naar oost draaiende wind ,dit komt volgens mijn door de kou en sneeu in de alpen , wand de wind word oost zuid en weer z/o ,
zo kan ook in nederland de kou binnen komen we wachten af

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie