Het heeft heel erg hard gesneeuwd in de Alpen, nu is er eindelijk tijd om deze sneeuw wat op te ruimen want er komen een paar dagen met goed weer aan. Vrijdag komt er een klein beetje sneeuw bij in Oostenrijk maar wat er daarna gebeurt is nog heel erg onduidelijk.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ben erg benieuwd naar hoe het volgende zal zijn maar kan nu niet luisteren naar je weerbericht. Zit op mijn werk…das balen.

Langzaam aan gaan we richting de 27ste, de dag dat wij vertrekken naar Les Deux alpes. Vorig jaar was het een slecht jaar mbt de sneeuw, maar de beelden nu zijn veelbelovend.

Uiteraard is er nog niets te zeggen over de 27ste en daarna, maar toch ga ik de weerberichten nu goed in de gaten houden. De wintersport kriebels zijn er in ieder geval volop!

meteo france laat zien dat het volgende week ook mooi weer is in de franse alpen. duimen dat het dat gaat worden. vorig jaar ook mooi weer, maar veel stenen en weinig sneeuw. heb er enorm veel zin in.

Top weerbericht! Leuk om de actuele situatie te zien en niet teveel speculeren (afdekken dus haha) over te onzekere lange termijn verwachtingen.

Nou we blijven maar hopen a.s. zaterdag vertrekken wij richting Konigsleiten. De Gerlospas is dicht op dit momement, hopelijk kunnen we daar dit weekend weer doorheen anders moeten we omrijden richting St. Anton, toch maar even wat routekaarten kopen mocht de tom tom het niet weten of uitvallen. Weten jullie hoe het dit weekend gaat worden ivm de reis? en hopelijk houdt het op met sneeuwen, anders zitten wij er straks 2 weken…

Wij vertrekken op vrijdag 20 januari richting Gerlos. Kan jij mij al iets meer weten te zeggen wat de situatie is die richting uit of komt dat nog te vroeg Roel ? Dank bij voorbaat. Voor alle wintersporters een fijne skitijd gewenst !

wij moeten nog een paar weekjes wachten… de 27e vertrekken wij naar hochoetz in tirol! zag op de website dat de sneeuwhoogte gisteren 2,20 meter was. meestal als wij daar komen is het ca 90 cm tot 1,4 meter dus ben benieuwd!

Wat ik me weleens afvraag Roel, word je soms niet simpel van de vragen om de situatie/voorspelling in/voor plaats X over 2/3 weken?

Het is nu wel iets minder als een paar weken geleden maar er wordt toch duidelijk in elk weerbericht benoemd dat verder dan 5 dagen vooruit kijken geen enkele zin heeft.

Ik denk inderdaad dat 20 januari nog te ver weg is om het weer dan al goed te voorspellen ik ga zelf ook 29 januari en ik weet 1 ding al zeker er ligt meer dan genoeg sneeuw

het moest 20 januari zijn

Yep ga ook de 20e, PdS. Het is idd nog steeds spannend. Genoeg sneeuw lijkt me dus ik heb ook een voorkeur voor rustig weer met af en toe zon. Weet iemand op welke modellen weeronline gebaseerd is? Je ziet daar de vooruitzichten op de langere termijn ook steeds (paar keer per dag) veranderen. Op dit moment staat daar een droog scenario voor de alpen. Echte grote sneeuwdumps of sneeuwstormen zijn in elk niet op te maken.

@MD, ach het hoort erbij. Niet iedereen stapt evenvroeg in met het volgen van de weerberichten. Ik kan daarom niet vaak genoeg benadrukken dat verder kijken dan 5-7 dagen weinig zin heeft. Soms kun je verder kijken maar dan alleen op hoofdlijnen. 14-daagse verwachtingen kijk ik nieteens naar.

@Izaak, als weeronline meerdere keren per dag update is dat bijna zeker het GFS-model. Als je zegt dat er nu een droog scenario staat klopt dat want GFS is opgeschoven naar het Europees model. Maar dat kan vanavond weer anders zijn.

Alleen daarom al moet je je niet gek laten maken, het wordt "Jantje lacht - Jantje huilt" en dat is niet goed voor je hart :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@anoniem en Luc, wij vertrekken komend weekend ook richting koenigsleiten en houden deze website in de gaten:

http://www.oeamtc.at/?id=2500,1095812,10280 met name de B165

Sperre	B165	Gerlos Straße: Zell am Ziller - Gerlospass	Gerlospass in beiden Richtungen gesperrt wegen Lawinengefahr in beiden Richtungen gesperrt. Zufahrt von Wald/p. bis Rankental oder von der Passhöhe bis Gasthof Ronachweg möglich. Ausweichen nur über die mautpflichtige Straße möglich (Kettenpflicht beachten).	Salzburg

Ik hoop dat het Europese model het gaat winnen. Volgende week lekker blauwe lucht en zon. Het ziet er nu erg koud en guur uit.

@ Cees : Thx voor deze info, als ik het goed begrijp moet je dus een andere weg zoeken om Gerlos en Köningsleiten te bereiken ?

@Cees @Luc Wij vertrekken vrijdag ook naar Gerlos. Enig idee hoe de alternatieve route loopt?

@Stephan : ik heb de link van Cees ff van dichtbij bekeken en kan daar, met mijn beste Duits :) uit opmaken dat er voor 't moment ri Gerlos enkel een sneeuwkettingverplichting is op de Achensee-Bundesstraße (B181). Op de B165 ri Gerlospass kan je die pass niet gebruiken maar dat is ook niet nodig als je naar Gerlos gaat, enkel moest je naar Köningsleiten gaan.
Dus denk ik dat wij vrij goed zitten om naar Gerlos te rijden. Het beste onderweg Stephan.

@Luc Mooi! Heb die zin ook een paar keer proberen te vertalen maar zover kwam ik niet :) Als de gerlospass niet nodig is is er niets aan de hand.

@ Stephan : had een mailtje gestuurd naar de Oostenrijkse verkeersdienst en deze hebben mij bevestigd dat je via de normale weg (B181 en B165) Gerlos kan bereiken, maar dat je wel sneeuwkettingen nodig hebt. Voilà, 100 % zeker nu :)

prachtige plaatjes Roel, vooral in Frankrijk waar de lucht al strakblauw is. En er zijn zo weinig mensen op de piste…de topweek van het jaar, helaas helemaal buiten het seizoen dus genieten voor een select gezelschap (en zij hebben dus heel veel geluk).

@beatrice, denk je dat die man waarzegger is of zo?

Hoi Roel, ik ben een kip zonder kop en ga in maart 2018 skiën in Guadaloupe. Kan je me vertellen hoe de condities dan zijn?

Bedankt Cees, de mensen geluk die naar Gerlos gaan wij misschien pech, wij vertrekken denk ik zaterdag rond een uurtje over 4 in de ochtend. De routeplanner geeft Duisburg Frankfurt aan, die nemen we maar, en zien wel hoever we komen. Ik ga ervan uit dat het wel mee gaat vallen al geven ze wel weer sneeuw op voor a.s vrijdag! Een fijne vakantie gewenst!! De pistes zijn prachtig dus dat scheelt!

hé niels2,
ik ben geen waarzegger of weerman… maar ik zou er zeker voor gaan!
wij gaan aanstaande week naar italië, we wachten het gewoon maar af: sneeuw of zon, we vermaken ons vast wel.

Wij gaan morgen rijden naar Flachau. Hebben we dan ook sneeuwkettingen nodig? (aangezien Flachau dicht aan de snelweg ligt…)

@Luc Da’s een geruststelling. Thanks voor het uitzoeken!

@Karen: Zonder sneeuwkettingen (aan boord) rijden mag niet in Duitsland/Oostenrijk. De boete op het ontbreken van kettingen is evenhoog als het kopen van sneeuwkettingen. Daarbij het risico van een ongeluk en een dure wintersportreis verloren zien gaan is 30 euro waarschijnlijk goedkoper dan je reisverzekering. Deze ook nemen uiteraard.

In het seizoen 1998-1999 viel er heel wat meer sneeuw dan nu.

@Tim, in het weerbericht van morgen een vergelijk met 1999. Er zijn zeker verschillen!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Die lift! Onvoorstelbaar zeg!
Het weer is weer duidelijk Roel! :) -Thumbs up!-

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie