Ultiem wintersportweer

Roel op 12 januari 2012· 34 reacties

null
Fantastisch plaatje van gisteren uit Skiwelt Wilder Kaiser, compliment aan de maker via Sneeuwhoogte+.

De kaarten lijken geschud voor de korte en middellange termijn. Het overgrote deel van de Alpen krijgt nog een zonovergoten week voor de kiezen, Oostenrijk krijgt morgen verse sneeuw, en halverwege volgende week misschien nog wat. Het zal weinig afbreuk doen aan het zonnige maar wel koude weer van de komende 5 tot 7 dagen.

Zon maar koud
Alsof het nog niet genoeg is, morgen krijgt Oostenrijk er nog een vers laagje van 5 tot 20 bij, ten oosten van Salzburg misschien nog iets meer. Daarna is het zonneschijn tot diep in de volgende week. Het wordt wel koud, de nachten lopen lokaal tegen de -20 graden omdat er een hogedrukgebied boven Midden- en Noord-Europa komt te liggen.

Er is weinig stroming (de stroming die er is komt uit het noordoosten) en door een maximale uitstraling koelt het na zonsondergang fors af. Ook overdag blijft het koud, vooral in Oostenrijk blijft het in veel dalen ook overdag vriezen. Elders komt het kwik tussen 11 en 14 uur even boven nul.

null
Eindelijk zijn de Alpen weer helemaal zichtbaar vanuit de ruimte (bron: Eurac).

Misschien wat sneeuw
Dinsdag probeert vanuit Rusland een kleine hoogtestoring de Alpen te bereiken wat tijdelijk een verhoogde sneeuwkans geeft. Dit is nog niet zeker en als het gebeurt sneeuwt het waarschijnlijk alleen in Oostenrijk. Prima natuurlijk, een vers laagje tussendoor is altijd welkom. Elders blijft de zon dominant. Vanaf donderdag lijkt het hogedrukgebied op zijn achterste poten te lopen en wordt het waarschijnlijk wisselvalliger en zachter maar dat is nog erg ver weg. Het heeft geen zin daarop te zinspelen.

Op meerdere krantensites las ik gisteren trouwens dit artikel over het winteroffensief in Nederland. We zijn duidelijk niks meer gewend. Natuurlijk de kansen zijn er (op lange termijn), maar de genoemde matige sneeuwval heeft bij mijn weten nooit in de kaarten gezeten en om een paar nachten met -5 graden nou als winterweer te bestempelen. Het bericht wordt in ieder geval erg gemakkelijk gekopieerd maar wie weet brengt het volgend weekend nieuwe kansen.

Frankrijk
Vandaag zonnig maar wel vrij zacht. Morgen vanuit het noorden kouder met wat meer bewolking maar al snel keert de zon terug. De dagen daarna blijft de zon schijnen met een ::nulgradengrens tussen 1000 en 1500 meter.

Zwitserland
De komende dagen heel veel zon, alleen morgen tijdelijk meer bewolking en in Graubünden misschien een vlok sneeuw. Het wordt kouder, het vriest ook overdag lokaal tot in de dalen. Beneden 1000 meter neemt de kans op mist wel toe.

null
Het ultieme wintersportbeeld, gisteren in Radons (CH).

Oostenrijk
Vandaag nog veel zon, morgen veel bewolking vanuit het noordwesten lichte tot matige sneeuwval. Zaterdag klaart het vanuit het westen op, vanaf dan veel zon maar wel koud. Ook overdag veelal vorst, en op 2000 meter hoogte temperaturen tussen -10 en -15 graden. Dinsdag in het noordoosten mogelijk wat sneeuw, maar die bereikt Vorarlberg waarschijnlijk niet.

Italie
Heel veel zon. Morgen vanuit het noorden een stuk kouder maar aanhoudend zonnig door nordföhn. De dagen daarna aanhoudend zonnig en koud. Ideale condities voor kunstsneeuwproductie maar dit jaar doen ze geloof ik niks anders.

Sauerland
Vandaag lichte regen overgaand in sneeuw, lokaal kan er 10 centimeter vallen. Morgen steeds meer opklaringen en droger. De dagen daarna rustig en vrij koud hogedrukweer met een inversie. Dat betekent mist in de dalen, op de toppen soms heerlijk zonnig weer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Volgende week vrijdag naar Oz & Oisans, ben benieuwd wat het weer gaat doen, met de sneeuw zit het volgens mij wel goed. Als je al iets weet Roel hoor ik het graag. Hou sowieso de site in de gaten!!

Yuri

Fijn om lezen dat het ginds eindelijk gaat vriezen! Door te veel te warme huidige temperaturen zou de verse sneeuw snel verdwenen zijn. En de kans op lawines zou hierdoor ook steeds blijven bestaan. Maar gelukkig komt daarin toch verandering.
Nu nog enkele weken tandenbijten en dan eindelijk richting Arlberg/Vorarlberg. :)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Ziet er schitterend uit. Morgenavond richting saalbach

Dit wordt super mensen! Wat een vooruitzichten. Morgen in de bus richting Saalbach-Hinterglemm!!!

@KirstenDeLaet, met de huidige temperaturen zal de sneeuw zich juist prima gaan zetten en blijft deze echt nog wel weken liggen hoor, dus niets om je zorgen over te maken!

Morgen vertrekken wij naar Les Arcs 1950! Op alle weerberichten, waaronder dit bericht van Roel, blijft het daar zeker tot volgende week donderdag mooi weer.
We hebben d’r zin in!!!

Roel, mooi artikel weer!
Vrijdag richting Flachau! We hebben er zin in!!

Gr Jesse

Morgen richting Alleghe/Civetta. Zo te zien zonnebrand mee. Ik hoop dat de kanonnen voor een mooie ondergrond kunnen zorgen.

Dat zijn mooie weerberichten, morgenavond vertrekken wij naar Hinterglemm:)

Hee Roel. Vanaf volgende week vrijdag nog onzeker zeg je al. Ik zie bij concullega’s dat er gesproken wordt over stevige sneeuwval voor de alpen vanaf de 20e. Het zal aan mij liggen (ben geen weerman, maar wel een vaste volger van je berichten), maar ik haal dat niet uit de modellen/ensembles voor de Franse Alpen. Kijk ik verkeerd?

@Izaak
op welke website zie je die berichten?

Roel goede 2e vakantie! Ik ga je voor een weekje inruilen voor een plaatselijke oostenijkse collega van je :-) bij gebrek aan internet, maar de berichten voor regio zillertal zien er nu al goed uit, nog wat sneeuw erbij en vrieskou.

zaterdag naar tignes. meer dan voldoende sneeuw,mooi weer en koud. wat wil een mens nog meer op wintersport. heb er super veel zin in. lekker tochten maken. fantastisch

Over paar weken naar Madonna di Campiglio. Iemand een idee of daar veel sneeuw ligt?

Vakantie geboekt, Week van 5 maart naar flaine.
Hopelijk blijft sneeuw goe liggen en komt er nog wat bij tegen dan.

Zaterdag naar La Plagne, voor het eerst naar Paradiski! Gelukkig lijkt het zonnig te worden, kunnen we tenminste iets van het gebied zien!

Iedereen veel plezier die naar de sneeuw gaat en Roel bedankt voor het weerbericht!

@eugene als je de berichten over stevige sneeuwval bedoeld? die van hajo wintersportweerman

Morgen vertrekken we naar Saint Gervais war we erg zonnig weer gaan krijgen. Als ik de webcams bekijk dan is de sneeuw nog van goede kwaliteit en aangezien het erg rustig is zal dat ook wel zo blijven. Veel skiplezier dus.

Ziet er geweldig uit. :) morgen de auto in richting Hinterglemm

Roel, gekke vraag misschien maar over de lawine die bij Kappl naar beneden kwam wordt gesproken over een Bachlerlawine. Wat is dat precies voor een lawine? Dat filmpje is trouwens best indrukwekkend!

@Roel: Vraagje nog over de modellen. Ik kijk voor luchtdruk kaarten vaak bij Meteociel. Is de Z500-PRMSL dan de juiste?

Ook de laatste GFS06 laat hogedruk zien voor volgend weekend in de Franse Alpen.

@Elly, heb je een link van dat filmpje? :)
@Izaak, Roel kijkt niet verder dan maximum 5 a 7 dagen dus :)

Roel, mooi weerbericht! Geniet van je reis! (je hebt vaak zonnige dagen dit jaar ;) )
Mijn vader vertrekt deze nacht naar Ischgl, hij heeft geluk dat de weg net open is :D

Go with the snow!

ik ga vrijdag naar Saalbach. dat word dus lekker skien.
@roel zou je mij een link willen geven waar jij die satelliet foto van daan hebt, bedankt

DB

wij vertrekken volgende week vrijdag naar Andorra(Vallnord),kunnen jullie daar is iets over schrijven.

greetz Alex

Hoi Roel,

wij gaan met de voorjaarsvakantie naar Val Gardena. Dat is nog vijf weken. Je gaat me toch niet vertellen dat er in die periode geen sneeuw meer gaat vallen???!!!

Ciao Matz

dag roel
morgen gaan we na saalbach gaat het daar ook sneeuwen morgen en hoeveel ongeveer ???
groeten

hielde

@ Matzz

@Izaak, vanaf medio volgende week zullen de kaarten nog wel wat blijven zwabberen. Iedere GFS-run is op die termijn weer anders, ik kan er dus niet teveel waarde aan hechten. Die link van meteociel is inderdaad de goeie.

Zo te lezen wordt het druk in Saalbach komende week. Als je me ziet zwaai ff dan zie ik ook de gezichten erbij :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Elly, bedankt, ik had het zopas al opgezocht en ook dit gevonden :D

Go with the snow!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie