Skipret of voorpret

Ruud op 22 februari 2012· 21 reacties

null
Velen staan deze week op de piste. Of maken zich op om er naar toe te gaan.

De wintersporters met kinderen gaan vrijwel allemaal in dezelfde twee weken; de Carnavalsweek en de Krokusweek. Dus staat de ene helft van wintersportend Nederland nu al in de sneeuw en is de andere helft de koffers aan het inpakken. Aangezien in de regio Noord woon hoor ik bij de laatste groep. En dus is dit voor mij de week van de voorpret.

Nachtjes tellen
Vanmorgen betrapte ik me er weer op; ik liep te rekenen als een jochie die de nachten telt tot zijn verjaardag. En af en toe droom ik weg omdat ik mezelf al op de piste zie. We gaan dit jaar naar hetzelfde gebied als vorig jaar, dus ik ken de pistes inmiddels. En er zijn er een paar waar ik me in het bijzonder op verheug. Van die heerlijke rode banen, slingerend van de boomloze toppen tot in het bosrijke dal.

Als het nu maar niet…
Je hoopt altijd op goede condities. Op helder vriesweer, zonovergoten pistes en 's nachts 20 centimeter verse sneeuw. Maar zo is het natuurlijk niet altijd. Dus loop ik ondanks de voorpret zo’n laatste week toch altijd een beetje ongerust rond. Wat gaat het weer doen? Het schrikbeeld is toch dat het gaat regenen; er is weinig triester dan skiën in de plensregen. Eerlijk is eerlijk; komende zaterdag en zondag zien er niet zo goed uit; heel zacht en kans op buien. Iedere paar uur check ik de weerberichten; wellicht dat de nieuwe ‘run’ plotseling weer koude lucht laar uitstromen boven “ons” skigebied? Hoop doet leven ten slotte. Ik erger me dat de weersvoorspellingen niet verder lopen dan halverwege de volgende week. Waardoor ik toch de 14-daagse verwachtingen aanklik, heel goed wetend dat die heel onbetrouwbaar zijn.

Als we nu maar niet…
Je hoopt op rustige pistes waar je lekker je ding kunt doen en dan, eenmaal beneden, zó weer de lift in skiet. Dat is niet overal zo; de beelden van Kristof uit Sölden laten weer eens zien, hoe druk het in zo’n hoogseizoensweek wel niet kan zijn. Zo was het bij ons vorig jaar helemaal niet; ik kies in zo’n week juist bewust voor een minder groot en minder bekend gebied. Dus hopelijk is het net als in februari 2010: redelijk rustig.

De sfeer
Ik verheug me behalve uiteraard op het skiën, ook op de sfeer. Het gevoel dat je krijgt als je zo’n echt Oostenrijkse hut instapt. Of 's avonds door de krakende sneeuw in de vrieskou naar een restaurant loopt. De gezelligheid met het gezin, als je roodwangig en tevreden van de piste komt en in je huis met zijn allen aan de warme chocolade zit. Daar kan voor mij de mooiste zomervakantie niet tegen op.

null
Natuurschoon in de Alpen

Het landschap
Waar ik ook erg van geniet is het buiten actief zijn in die mooie bergwereld. Een dik sneeuwdek met van die glinsterende kristallen er op. Een majestueus panorama van drieduizenders. En een tapijt van witte wolken die als watten in het dal hangen, terwijl je zelf in de zon skiet.

Minder leuk
Maar eerst moeten we er nog heen. Dat is dan weer minder leuk; vette kans dat het aanschuiven wordt. Hele discussies zijn er aan gewijd op het forum; “wanneer vertrek je en hoe rijd je? “ Vorig jaar ben ik noodgedwongen op zondag gegaan; dat was geweldig; er was niemand op de weg en we reden fluitend heen. Maar het kost je een dag skiën en dus, gaan we toch maar in de files staan. Wie weet komen we elkaar wel tegen op de weg! Of op de pistes!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Mooi vertelt. Waar ga je heen dit jaar?

De voorpret begint bij mij al vanaf het moment dat ik ga boeken, uren kan ik doorbrengen achter de pc om te zoeken naar de juiste bestemming.

Vreemd genoeg kijk ik ook nooit zo uit naar de zomervakantie, het is wel leuk, maar valt in het niets bij de wintersport vakantie.
Ik ben nu al bezig met de wintersport voor volgend jaar :-)

Vlak voordat we weg gaan ben ik ook alle weersites aan het volgen om te kijken wat de condities zullen zijn ook staan de hele dag de webcams van het gebied aan om te controleren dat er geen sneeuw weg smelt. Vreemd genoeg is het een paar dagen van te voren juist wat rustiger bij mij. Dan is het bijna zover en kan er niks meer mis gaan.

Waarschijnlijk zit het er dit jaar voor mij al weer op maar ik ben me nu al aan het voorbereiden op 2012/2013. Ik wil me toch meer off-piste gaan richten dus lawine training en een powder chase staan wel op mijn verlanglijst. Verder probeer ik nog een paar ski’s op de kop te tikken voor het volgende seizoen. Zo heb ik toch nog wat napret.

Inderdaad goed beschreven het sfeertje, de voorbereiding en het gevoel hebben van.
Wij rijden nog wel eens zaterdagmiddag om 17.00 en zijn rond 3.00 thuis. Erg rustig op de weg.
Vakantie = al weer gepland in Châtel de eerste week in januari 2013.

Hahah, heel herkenbaar. Ik ga over twee nachtjes richting Oostenrijk:)

@Ruud, tip voor je: gaan op zondag en dan t/m zaterdag skieen.
Dan nog iets van 2h rijden en dan overnachten.
Geeft heel veel rust en rijdt veel prettiger.

Volgens mij is juist nu de drukste week omdat veel landen (regio’s) carnavalvakantie hebben.

Nog 1,5 week wachten maar de sneeuwcondities check ik toch al sinds december. Helaas is de jubelstemming voor de sneeuwcondities in het dal een beetje weg. Op de pistes/ski-routes zal het vast nog wel genieten zijn.

Eigenlijk is 1 wintersport per jaar ook te weinig.

Heeeeeeeel herkenbaar :) Al wissel ik de warme choc in voor een zuid-duits biertje uit de regio

herkenbaar verhaal mooi geschreven, en @henkie als je 1 keer te weinig vindt ga dan vaker, doe ik ook.

Ik ga 2 keer maar voor mij is het allebei mooi de voorpret en het moment dat je er bent.
Maar de voorpret duurt langer want die 2 weken skien vliegen echt voorbij.

De voorpret duurt mij bij echt redelijk lang. Ik denk dat ik al een maand van tevoren bezig ben met het bekijken van fimpjes etc… Ik ga volgende week vrijdag ri. Val Thorens, en ik bekijk, net als Ruud, minimaal 2 keer per dag het weerbericht. Komt er sneeuw, zon of ander weer. Bij het zien van slecht weer kan ik echt bokchagrijnig rondlopen, ook al weet ik dat het weer in de bergen slechts twee dagen vooruit goed te voorspellen.
Nu nog 9 nachtjes slapen en dan gaan…heerlijk.

Oh ja, jij hebt helemaal verwoord wat wij voelen van te voren en als we er zijn. Sinds 1979 gaan wij naar Westendorf en nog steeds genieten we volop, nog sterker als ik boven op die berg sta krijg ik nog altijd tranen in mijn ogen van de pracht van de natuur en van zovele lieve dankbare mensen in dat dorp die de werkelijke betekenis kennen van het woord gastvriendelijkheid ( voor mij als ex-horeca-er het allerbelangrijkste). Die zomerzonvakantie hoeft ook voor ons niet, geef ons maar die winterzonvakantie. P.S. En wat die files betreft die zijn deels te omzeilen want op het moment dat je thuis de deur sluit begint je vakantie dus is een omweggetje niet zo erg. Fijne vakantie gewenst en groetjes uit Limburg.

Herkenbaar, maar afkicken helpt ook. Ik heb 2 weken gelkeden op die heerlijk rustige pistes kunnen carven zoveel als ik wilde en dan met uitzicht op die mooie rotspunten van de foto hierbove, Aiguilles d’Arves, Les Sybelles Frankrijk en dat is bijna altijd rustig.

Voorpret is voor mij en mijn kinderen gisteren in het water gevallen. Reisburo deelt mede dat mijn geboekte appartement waterschade heeft geleden en dat we er niet naar toe kunnen. Ze hebben tot op heden geen enkel alternatief gevonden. We zouden morgenavond vertrekken maar ik vrees het ergste. Wie weet wat voor een verassing ons nog staat te wachten…

Alternatief voor de drukke wegen is een vertrek op vrijdag, wij gaan op vrijdag rijden zo rond de middag. Overnachten dan in bregens, Bodensee, en zijn hopenlijk de volgedende dag vroeg in Gaschurn zodat we een extra skidag hebben. En pakken de laatste zaterdag ook nog mee als skidag, skien tot een uurtje of 3, pakken een goede maaltijd en rijden dan rustig naar huis.

En als ik de berichten mag geloven gaat het met de drukte erg meevallen, alleen Noord Nederland heeft vakantie, geen Duitse vakanties en ook niet in Belgie.

Voor iedereen die komend weekend ook naar de sneeuw gaat, goede reis en een fijne vakantie.

Ik geraak altijd verslaafd aan het webcam/weerbericht checken, meerdere keren per dag zit ik te kijken op verschillende sites of er al updates zijn. Ik ga week met kerst en het is dan spannend om te zien of de sneeuw optijd gaat vallen. Ook de skiplannen nog eens goed bekijken en het skispul controleren helpt om af te tellen. :D

Ja, dit is hoe ik me voel. Kriebels in je buik als een klein jochie. Ik heb er wel vertrouwen in wat betreft het weer. Ga zaterdag 0:00 uur richting scheffau. Heerlijk!
uur of 10 daar, skipassen regelen en dan de ski’s effe laten wennen op de dorf-piste.
En mensen bedenk; als je in de auto zit, begint de vakantie. Dan kan een uurtje langer rijden je humeur ook niet verpesten. Geniet ervan!!

  • 's Nachts rijden indien mogelijk (vrijdag of zaterdag). Dan liefst 3 chauffeurs en altijd 1 waakhond vooraan.
  • Zaterdagochtend heel vroeg vertrekken (3-4u).

Ik ben de voorbije 2 trips vertrokken om 11u richting Val Cenis op Kerstdag (iedereen vetrekt voor Kerstdag om daar te vieren) en om 13u30 richting Sölden (1e weekend februari) en er was geen enkel verkeer.

Het is inderdaad een goed plan om de klassieke vertrekdagen te vermijden als je overdag wil rijden. Beter op vakantie van zondag tot zondag in dat geval

Wij gaan zaterdagochtend vroeg 3.30 u naar Scheffau. Meestal geen files. De drukste week is volgens mij deze week. Een deel van Zuid-Holland heeft ook vakantie!

Hallo Ruud,leuk verhaal heb je geschreven ,goede reis (hopelijk zonder al teveel files!!)en fijne vakantie!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie