Vooral Oostenrijk gevoelig voor wolken

Roel op 22 februari 2012· 40 reacties

null
Het dorpje Albinen (Wallis) leunt ‘achterover’ in de zon.

Dit zijn droomdagen. Gisteren scheen de zon in het overgrote deel van de Alpen van vroeg tot laat, vandaag krijgen we nog zo’n dag. De komende dagen gaat er toch wat veranderen met toenemende kans op wat lichte regen in Oostenrijk, het goede nieuws is dat het aansluitend een stuk frisser wordt met volgende week misschien een verrassing.

Morgen meer wolken
Want hoe fijn dit zonnige weer is, van de temperatuur mogen beste wat graadjes af. De komende dagen ligt de temperatuur in de dalen soms ver boven de 10 graden. Vervelend is dat er morgen bewolking komt opzetten die morgenmiddag in Oostenrijk voor wat regen kan zorgen. Het is niet veel maar toch. Vrijdag keert de zon weer terug maar die zachte lucht raken we dan nog niet kwijt.

null
De dikbesneeuwde Alpen vanuit de ruimte gisteren. Bron: Eurac.

Dat gebeurt zaterdag pas. In het voortraject dreigt Oostenrijk 's nachts opnieuw met regen te maken te krijgen. Sneeuw valt er vanaf 1500 meter, overdag ook lager. We zullen hier even doorheen moeten, het voordeel is alleen dat de wegen zaterdagmorgen met uitzondering van de hogere delen niet glad zijn. Droog blijft het in de rest van de Alpen dus daar helemaal geen problemen.

Oostenrijk blijft in het weekend gevoelig voor wolken. De temperatuur ligt weer op normaal niveau en dat betekent dat de neerslag vanaf 800-1000 meter als sneeuw valt. Richting het westen (Frankrijk) en zuiden (Italië) houdt de zon de overhand.

Volgende week sneeuw of regen
Na het weekend probeert zachte lucht de aanval te heropenen op het Alpengebied. Die strijd wordt opnieuw boven Oostenrijk uitgevochten met vanaf maandag volgens het GFS-model flinke sneeuw. Die dreigt om te kiepen naar regen maar of dat lukt is niet zeker. Er worden flinke hoeveelheden berekend maar het draait allemaal om de neerslagvorm, laten we hier het beste van hopen!

Frankrijk
Vandaag prachtig zonnig weer. Morgen iets meer wolken maar het blijft op een paar spatjes na droog. Vrijdag weer meer zon. Erg zacht nog steeds met temperaturen ruim boven normaal. Zaterdag en zondag iets koeler, na het weekend weer zachter met geregeld zon.

Zwitserland
Vandaag zonnig, morgen meer wolken en misschien een spatje regen. Vrijdag weer zon en erg zacht. In het weekend geleidelijk wat kouder met afwisselend zon en wolken. Begin volgende week in Graubünden mogelijk wat sneeuw overgaand in regen. Verder geregeld zon.

null
Heerlijke diepblauwe lucht boven Saalbach-Hinterglemm (O), via Sneeuwhoogte+.

Oostenrijk
Vandaag nog een prachtig zonnige dag. Morgen geleidelijk meer bewolking en een klein beetje regen, pas boven 1800 meter ook sneeuw. Vrijdag keert de zon terug en is het erg zacht, alleen in het oosten kan nog wat regen vallen. In de nacht naar zaterdag op meer plaatsen wat regen, daarna wat kouder soms een sneeuwbui. Volgende week spannende ontwikkeling: mogelijk veel sneeuw, of regen.

Italië
Komende dagen veel zon en maar weinig neerslag. Morgen komt er meer hogere bewolking opzetten maar het blijft overal droog. Daarna herstelt het weer zich snel met in het weekend geleidelijk wat lagere temperaturen. Begin volgende week tegen de Oostenrijkse grens kans op wat sneeuw, verder nog steeds veel zon.

Sauerland
Vandaag wat hogere bewolking maar ook zon, morgen en vrijdag regenachtig en grijs. De condities gaan geleidelijk achteruit omdat het erg zacht is. In het weekend even iets koeler maar begin volgende week dringt de volgende stoot zachte lucht binnen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wordt wel erg spannend…we vertrekken vrijdag ri konigsleiten…

sneeuw of regen… of is konigsleiten hoog genoeg voor sowieso sneeuw? (1600m)

als we nu met z’n alle de sneeuwdans doen komt het wel goed…anders wordt een week lang de pizza-hut dans in de apres ski tent…

Ojee, hoop dat we volgende week in Solden toch ook nog wel eens de zon zien. Voor ons skiers is het nog niet zo erg, maar we hebben ook wandelaars bij en die hebben toch graag een klein zonnetje erbij…

Tenen krullend duimen dat het sneeuw gaat worden in Oostenrijk en geen regen. 2 maart richting Hinterglemm en dat is nu eenmaal niet zo hoog.

Beste Anoniem. Kom al jaren in koenigsleiten en bij slecht weer is het daar altijd prima uit te houden. Ik hoop wel dat de regen wegblijft. Heb ik 1 keer meegemaakt en daar werd ik niet vrolijk van. Roel we houden je scherp in het oog. Wacht elke keer weer op een update. thanx en ga zo door

Rob

Ik hoop, denk ik met vele, op veel sneeuw i.p.v. regen… Wordt spannend, vrijdag richting tirol… Er ligt nu bijna 3 meter, zal dit snel weggaan met veel regen?

Bijzonder, die voorspelling voor oostenrijk.
De bergfex (uit ervaring betrouwbaar) laat morgen, in het weekend en dinsdag wat neerslag zien. Voor de rest overwegend zonnig… vooral volgende week maandag en woensdag topdagen… Hoe kan dat???

Hey Roel,

Vertrek 03-03-2012 voor 14 dagen naar Adelboden. zullen de dalen tegen die tijd helaas weer sneeuw vrij zijn of licht er genoeg om ook dan nog te kunnen genieten van sneeuw tot in het dal ??

Hoop er maar het besten van …

Hoop op wat lagere temperaturen voor komende week, vertrek zaterdag naar Grindelwald (Jungfrau, Berner Oberland, Zwitserland) en zie hoge temperaturen staan voor komende week :s

@Roel: "het goede nieuws is dat het aansluitend een stuk frisser wordt met volgende week misschien een verrassing"…Vanaf wanneer verwacht je duidelijkheid over de koudere temperaturen voor de Alpen (Zwitserland)? Of is dit nog kofiedik kijken qua termijn?

@Anoniem, tot en met het weekend zeggen we ongeveer hetzelfde. De verschillen ontstaan pas op maandag en op die termijn lopen de verwachtingen van model tot model vaak sterk uiteen. Het is een mogelijke ontwikkeling die de kaarten (GFS en ECMWF) in ieder geval laten zien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Anoniem

Als ik op bergfex kijk zie ik toch dat ook die site sneeuw geeft voor zondag-dinsdag in de Vorarlberg. Geen enorme hoeveelheden maar toch bij elkaar zo’n 20-25 cm (en met een sneeuwvalgrens tussen de 300-1000m).
Ik neem echter bergfex met een korreltje zout aangezien deze site echt enorm wisselende berichten geeft. De zware sneeuwval van vorige week hadden ze initieel niet eens gezien en gaven ze pas 2 dagen ervoor aan. En het kan ook goed dat ze vanochtend nog temperaturen dik onder 0 voorspellen en vanmiddag ineens temperaturen van +10.

Ik haal vaak mijn info van de oostenrijkse weer sites en van hier. Ga er vanuit dat die het wel zullen weten.

Ach ja…Ook ik hoop voor mijn allereerste wintersportvakantie heel erg op veel sneeuw en zon, maar uiteindelijk is er toch geen F*** wat wij er zelf aan kunnen veranderen toch? =) We nemen het maar zoals het komt. Het wordt in ieder geval de eerste keer sinds vorig jaar juni dat mijn man en ik er samen weer eens een weekje tussenuit gaan, dus alleen dat al is een grote tractatie. Genieten zullen we toch wel! Veel plezier en sneeuw gewenst iedereen!

Overigens geven bijna alle sites voor de lange termijn redelijk hetzelfde aan, temperaturen een graadje of 3-6 boven 0 en lichte sneeuw in het weekend en/of dinsdag.
Nergens zie ik een indicatie van een terugkeer van de vrieskou.

Hoop wel dat ie komt anders is het vanaf na het weekend pap skieen.

Een graadje of 3 en een zonnetje teken ik voor, dit zijn temperaturen in het dal dus als je maar hooh genoeg zit heb je geen probleem. Met deze hoeveelheden sneeuw maak ik me geen enkele zorgen, vorig jaar was het in de krokus ook een graad of 5 in het dal alleen toen lag er bijna geen sneeuw en toch fantastisch kunnen skieen. Papskieen aan het eind van de dag hoort er gewoon bij.

@ Roel

Ik zat net op bergfex.nl, daar hebben ze in de loop van volgende week (woensdag/donderdag) zelfs schrikbarende temperaturen staan van +15 graden op 1000m en +6 graden op 2500m. Sneeuw voorspellen ze totaal niet meer.

In hoeverre schat je zulke extreme temperaturen reeel?
Lijkt van droomcondities richting doemscenario te gaan.

Dit las ik op een andere weersite:
Vanaf maandag krijgen we te maken met een tweedeling in het Alpenweer. Terwijl de westelijke en ook zuidelijke Alpen meest onder invloed van het Azorenhoog hoog verblijven krijgen de Oostenrijkse Alpen te maken met de invloeden van slechtweergebieden behorende bij frontale storingen van depressies die aan de noordoostflank van het hoog naar zuidoost Europa trekken. Een eerste storing (warmtefront) zal vermoedelijk in de loop van de maandag met neerslag de oostelijke Alpen beïnvloeden. In het verdere verloop van de nieuw week volgen dan meer storingen met periodiek neerslag. Vooral in de oostelijke Oostenrijkse Alpen (vanaf de Steiermark) kan neerslag van betekenis gaan vallen. Zo berekent bv het ECMWF tot woensdag volgende week cumulatief tussen de 50 en 70 mm voor die gebieden.

ECMWF met neerslag van betekenis in de Oostenrijkse Alpen ! (bron Meteomedia)
Hoe het één en ander vanaf maandag precies zal gaan verlopen is nog onduidelijk. Wel lijkt het vrij zeker dat we voor het betere weer vanaf zondag in de westelijke en zuidelijke Alpen moeten zijn. Hier kan de zon overuren gaan maken en met opnieuw weer wat oplopende temperaturen. Kortom daar perfecte wintersport condities. De komende dagen maar eens verder kijken of het misschien toch ook voor de Oostenrijkse Alpen allemaal wat beter wordt resp mee gaat vallen

Waar hoort konigsleiten bij? Zuidelijke alpen? westelijker? oostelijk? noord? ik lees iedere keer deze termen…maar ik weet niet waar konigsleiten bij hoort…als ik google maps bekijk, ligt het in het midden van oosterijk…dus? ontlopen we al het slechte?

Mayrhofen ligt dat in het slecht weer beeld?

PFFF, ik blijf naar het weer kijken, wij gaan pas maandag en dan naar Vorarlberg, Brand of Sonnenkopf… Mijn zus woont daar en hele goede voorspellingen op de lange termijn zijn zeldzaam. Ik wacht af tot zaterdag, scheelt ik heb niks hoeven te boeken. De nachten zullen net onder 0 zijn, de dagen iets daarboven. Ik neem voor de zekerheid anders ook mijn bikini mee, je weet maar nooit!

@ anoniem voor Konigsleiten:

Hier zie je een neerslagkaart voor volgende week, misschien dat het dan duidelijker is in welke zone het ligt:
http://tinypic.com/view.php?pic=qq24a0&s=5

@alle Anoniemen, Oostenrijk is voor het grootste gedeelte Noordalpen. Mayrhofen en Königsleiten ook. Meer info op https://www.wintersport.nl/wiki/alpenhoofdkam

Die 15 graden zit er vrijdag trouwens ook al in.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gaat er ook sneeuw vallen in samoens volgende week ?

Hoi,
In welk land/gebied heb je volgende week de meeste kans op zon?
gr.

@Astrid,

In de westelijke en zuidelijke Alpen.
Dat is ongeveer in het zuidwesten van Zwitserland en in Italie.
Oostenrijk zou ik, om deze reden, mijden volgende eek.

@Eliza

Niet zo netjes om afbeeldingen zomaar van anderen te pakken, besef je wel dat een ander persoon hierdoor problemen kan krijgen? Als iedereen maar met andermans kaartjes aan de haal gaat, waarvoor hij alleen voor een bepaalde site toestemming heeft gekregen…

@Jan
Dat is gewoon een afbeelding van het ECMWF, en volgens mij is dat gewoon van internet af te halen.
Volgens mij heeft daar echt niet alleen een bepaalde site toestemming voor.
Ik heb de afbeelding hier geplaatst om anderen te helpen en totaal niet met andere intenties.
Zeker niet met het idee om afbeeldingen van anderen af te pakken. Jammer dat je het zo opvat…

@Eliza

Ik weet waar ze vandaan komen en wie er recht op heeft. Het klopt, ze komen van ECMWF af, maar ze zijn niet openbaar voor de gewone mens. Daarvoor beschikken er maar een bepaald aantal mensen toegang toe. Ook het niet melden van je informatiebron is not done. Want daar heb je ook het plaatje vandaan

@Jan, Nou, sorry hoor. Ik weet totaal niets van deze regels af.
Ik vind dat je een beetje een onprettige toon tegen me aanslaat!
Mijn bedoelingen waren prima, en daar hou ik het dan maar bij.

@Eliza

Jammer dat je het zo oppakt, maar besef ook dat er copyrights op zit. Het heeft die persoon al erg veel moeite gekost om het voor elkaar te krijgen… En zeg nu zelf… Je wilt het toch ook graag blijven zien?

Jan, ben jij politieagent?

Voor iedereen die zich zorgen maakt om het weer volgende week in de Alpen, houd je vast aan dit model: Cartes du modèle CFS (Climate Forecast System)

http://www.meteociel.fr/modeles/cfse_cartes.php?ech=174&…

Dit model laat na zaterdag tot vrijdag op 1500 meter gewoon vorst zien. Voor wat het waard is!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie