Zacht, lekker toch?

Rogier op 23 februari 2012· 17 reacties

null
Zachte temperaturen: vaak super strakke pistes!

Wintersport hoort winters te zijn. Want we hebben sneeuw nodig. Als ik het forum doorkijk is het duidelijk: een paar graden boven nul en veel wintersporters worden meteen bang. Want zo zeggen velen als het warm is, dan zal de sneeuw snel wegsmelten, logisch toch? Nee, want sneeuw kan heel veel warmte hebben en iets hogere temperaturen zorgt eigenlijk alleen maar voor lekkerder skiën of boarden. Ik zeg het elk jaar: mijn beste ski-afdalingen maak ik elk jaar aan het eind van het seizoen. Dit jaar zal niet anders zijn.

Helder
Zolang de lucht helder blijft smelt sneeuw, zeker in de winter en de vroeg voorjaarsmaanden, helemaal niet snel. Sneeuw kan namelijk met iets wat ‘long wave radition’ genoemd wordt heel veel warmte kwijt aan de lucht. Vooral als het niet bewolkt is werkt dit erg goed. Zo vriest sneeuw zelfs als het niet vriest vaak goed op als het helder is. Sneeuw smelt veel minder hard weg dan je zou denken, de buitentemperatuur is verre van de enige factor.

Geen ijs
Een groot voordeel van zachtere temperaturen is dat je op de pistes veel minder kans op keihard ijs hebt. Want in de loop van de dag verandert het ijs (in feite vaak gewoon harde sneeuw) in veel zachtere sneeuw en is het juist ideaal skiën.

Lekkere sneeuw
Wie in het voorjaar over de pistes knalt zal het beamen: de pistes liggen er vaak fantastisch bij. Super strak geprepareerd, mooie geprepareerde lijnen en de staalkanten houden makkelijk. Ideale condities voor iedereen, toch?

null
Wie denkt dat poeder iets voor mid winter is… deze foto is in april genomen.

Slush
Maar, ik hoor jullie denken, met warme temperaturen heb je toch ‘slush’ aan het eind van de dag? Natuurlijk zijn de lagere pistes gevoelig voor slush sneeuw aan het eind van de dag. Ik vind dat altijd wel leuk skiën, maar niet iedereen denkt er zo over. Om slush te voorkomen is het verstandig zo vroeg mogelijk te gaan skiën en 's middag eerder te stoppen. Als je wel door wilt blijven skiën, ski dan door de zijkanten van de pistes, hier is vaak veel sneeuw heen getransporteerd en dit skiet vaak het makkelijkst. Als je eenmaal de smaak van dit ‘waterskiën’ te pakken hebt, dan vind je het snel net als ik gewoon heel erg leuk!

De beste sneeuw
Als het warm is, en je wilt zo lang mogelijk goede condities, houd dan rekening met de helling waar je skiet. Ik herhaal wat ik elk voorjaar schrijf:

(Noord)-Oost-Zuid-West
Begin dus op de oosthellingen, draai daarna door naar de zuid hellingen om te eindigen op de west en noordhellingen. Als je op deze manier de pistes afwerkt sta je zo lang mogelijk op goede en relatief harde sneeuw. Natuurlijk heb je meer speling na een koude en heldere nacht dan na een warme en bewolkte nacht.

null
Typische voorjaarssneeuw, firn, heerlijk skiën en boarden.

Hoogte
Op dezelfde manier als je met de oriëntatie van de helling kan spelen kan je ook spelen met de hoogte. De hoogste hellingen blijven het langst ‘strak’ en hard. In de allerhoogste gebieden zelfs iets te lang soms. Begin dus niet al te hoog en werk langzaam je weg af naar steeds hogere pistes.

Dus laat die iets warmere temperaturen maar komen, ik heb er zin!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Leuk verhaal! Ik denk erg nuttig op dit moment (voor de mensen die bang zijn voor de warmte).

Wat ik me wel afvraag is waar de foto genomen is op de achtergrond van deze website (heb jij die genomen Rogier?)

Go with the snow!

Fijn… dit geruststellende bericht!

zeer interessant bericht, Rogier. ik heb weer wat nieuws bijgeleerd. vermits ik met pasen ga skien is het ook een heel nuttig bericht, en ben ik ook minder bezorgd voor de kwaliteit van de sneeuw. bedankt hiervoor!

Rogier, vorig jaar was het in Frankrijk erg droog en daardoor kwamen skigebieden in April in de problemen na een zacht voorjaar.

Hoeveel cm ligt er ongeveer meer nu bij jou in Frankrijk?

Mijn nickname op internet is meestal Slush. Precies om de reden die Rogier beschrijft. Niets fijner dan op het einde van een zonovergoten dag nog eens flink te moeten zwoegen! :)

Nee, niet! In april moet er ook nog genoeg liggen… Er is laatste dagen al een halve meter weggesmolten.

En wat doet regen met de pistes? Hoe erg is 1 dag regen?
Ze geven bijvoorbeeld in Westendorf 3 dagen regen af voor aanstaand weekend… wat doet dit met de pistekwaliteit?

Wij gaan elk jaar in Maart. Waarom?
Zou het te maken hebben met de rustige pistes?
Of met goed zicht? Geen last hebben van wintertenen? Lekker in het zonnetje op een terras? Goedkopere pensions? Ach, ik kan wel even doorgaan.
Enige nadeel zijn de toegangspistes, die kunnen slecht zijn. Maar ja, zoals Rogier ook zegt, daar wen je aan en wordt dan ook een leuke uitdaging.
Enige is, dat je dan wel vakantie moet hebben…

Ook ik ben een beetje gerustgesteld maar niet veel :-(
Ga nu de eerste week van Paasvakantie gaan skiën, ik hoop dat er zeker in maart nog wat sneeuw bijvalt en tamelijk koud blijft… Ik trek mij op aan de gedachte dat er nu meters sneeuw liggen dat er tegen dan nog wat zal overblijven, maar meer ook niet!

Rogier,

Mooi stukje! Is dit stukje vorig jaar ook verschenen?

19 maart ga ik naar t gebied superdevoluy, ben je daar wel eens geweest? Heb je nog mooie tips voor off piste afdalingen? De 3 eenheid gaat mee hoor.

Wie denkt dat poeder iets voor mid winter is… deze foto is in april genomen.

Van welk jaar is dat geweest?

Ben echt niet gerustgesteld, het blijft gewoon in de nacht ook dooien…

Ach, ik zat weken lang in de zenuwen of het in januari nog goed zou komen :) :). Dus ik begrijp de de onrust wel…
Nu ga ik 8 maart weer (naar PdS) en ik heb er alle vertrouwen in dat het net als alle jaren hiervoor prima skiën is.
In tegenstelling tot de vorige twee jaren ligt er nu veeeel meer sneeuw!!

Altijd hetzelfde: een beetje hogere temperaturen en op allerlei wintersport(weer) sites begint het gestress weer. "er zal toch nog wel sneeuw liggen??"
Hebben we net tot in december groene weiden gezien, en daarna een heeeel dik pak sneeuw, maken we ons nu al weer zorgen om het eind van het seizoen. Soms is voorpret niet leuk…

Graadmeter: http://portesdusoleil.livecam360.com/
Zolang het daar nog goed uit ziet, hoeven de mensen in Frankrijg zich geen zorgen te maken…

Eigenlijk maakt het voor mij niet zo veel uit wat voor condities het zijn alles heeft z’n charme behalve mist en zware regen. Ik heb eigenlijk ook veel van mijn beste skidagen in April gehad. Echt goede slush piste is er een die goed buckelig is waarbij als je er doorheen ragt er slush in je gezicht voelt spatten bij een temperatuur van zo’n 15 graden boven nul.

En daarna in de zon een koud biertje pakken.

ik zie het ook gestaag warmer worden volgende week in Hinterglemm (natuurlijk nog heel ver weg) met temperaturen die neigen naar de +10 - +15…

Aangezien het geen superhoog gebied is moet ik eerlijk bekennen dat ik liever toch zou lezen dat het snachts hard vries en overdag maximum een graad of 6 is.

Nuja, die sneeuw smelt niet weg en als het 'snachts vriest kan er waarschijnlijk ook wel een sneeuwkanonnetje draaien zodat ook de dalen met sneeuw blijven liggen.

we kunnen piekeren, zuchten, blazen en zagen maar we kunnen er helemaal niets aan doen. Ik stel mij in op skiën tot 14.00 uur en dan biertje op terras. Prima!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie