Vanaf zondag kouder?

Roel op 27 februari 2012· 10 reacties

null
Verse sneeuw én zon in Partenen, Montafon (O).

Goed nieuws voor de lange termijn, die laat weer wat winterse aspiraties zien maar niet eerder dan zondag. Eerst zullen we nog door een warme fase heen moeten. Vanaf woensdag wordt het een paar dagen 10 tot 18 graden of zelfs meer. Gelukkig heeft Oostenrijk gisteren nog een verse buffer opgebouwd wat vandaag heerlijke plaatjes geeft.

Morgen wat sneeuw
Voordat een nieuwe storing morgen Oostenrijk bereikt hebben we vandaag een hele aardige dag. In het hele Alpengebied schijnt de zon, alleen de oostelijke helft van Oostenrijk houdt nog kans op een vlokje sneeuw.

Morgen neemt vanuit het noorden de neerslagkans toe en krijgt opnieuw de oostelijke helft van Oostenrijk te maken met sneeuw die overgaat in regen. Vooral in de nacht naar woensdag kan het eventjes flink doorregenen maar hoe verder naar het westen hoe minder er valt. Misschien dat Vorarlberg zelfs droog blijft. Dat geldt zeker voor Zwitserland, Frankrijk en Italië waar de zon sowieso de overhand houdt.

Boterzacht
Woensdag vallen de laatste regendruppels in Oostenrijk maar vanuit het westen breiden de opklaringen zich uit. Het wordt steeds warmer. De nulgradengrens ligt vanaf donderdag boven 3000 meter en het zou me niet verbazen als lokaal de 20 graden wordt aangetikt. Dat kan in alle Alpenlanden gebeuren. Ontzettend warm natuurlijk maar dit is in deze tijd van het jaar niet heel uitzonderlijk. De warmte houdt zeker tot en met zaterdag aan. Daar staat tegenover dat de zon overuren maakt.

Lange termijn toename sneeuwkansen
Toch verandert er in de luchtdrukverdeling langzaam iets. Hogedrukgebieden breiden zich wat naar het noorden van Europa uit. Oceaanstoringen krijgen daardoor kans zich vanaf begin volgende week op Midden-Europa te richten. De sneeuwkansen nemen toe en het wordt iets kouder.

De laatste berekeningen laten zelfs in de Italiaanse Zuidalpen een toename van de sneeuwkans zien, en daar kunnen ze het het hardst gebruiken. Ik heb het natuurlijk niet over de pistes, die zijn door kunstsneeuw prima maar offpiste is het nog altijd behelpen op een dunne laag. Deze weersverandering is alleen nog ver weg dus laten we niet te snel juichen!

null
Heerlijk strakke pistes in Colfosco (I), via Sneeuwhoogte+.

Frankrijk
Vrijwel de hele week onveranderd zonnig. De eerste dagen nog wat fris, vanaf woensdag komt het warmtetransport weer op gang met hoge temperaturen en lenteweer. Vriezen doet het pas op ongeveer 3500 meter.

Zwitserland
Vandaag veel zon. Morgen en woensdag in het oosten wat meer wolken maar ook zon en droog. Geleidelijk weer zachter met vooral vanaf woensdag een paar dagen flinke dooi tot in het hoogebergte. Vanaf zondag waarschijnlijk kouder en toenemende bewolking.

Oostenrijk
Vandaag vooral in Vorarlberg en Tirol vrij veel zon, elders meer bewolking. Morgen vanuit het noorden wat lichte sneeuw, in Vorarlberg waarschijnlijk droog. Het wordt zachter met 's avonds en 's nachts ten oosten van Innsbruck regen. Woensdag eerst grijs maar vanuit het westen geleidelijk wat zon. Vanaf donderdag erg zacht en zonnig. Vanaf zondag langzaam kouder.

null
Dikke sneeuw in Mayrhofen, deze ligstoelen worden deze week weer volop gebruikt.

Italië
Zonnig en droog. Vandaag en morgen is het even wat koeler maar de rest van de week is het warm en onveranderd zonnig. Temperaturen overdag in de dalen tussen 13 en 20 graden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat ziet er dus voor volgende week goed uit!!! Nog 4 nachtjes slapen…

3 maart weer naar ischgl
heb in januari teveel sneeuw gehad…lijkt er op dat we nu weer geen zon krijgen.grrrrrr
ik wil zonnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

spannend!
enig idee over het weer in Savoie ( La Plagen) voor begin volgende week?

Ik wil sneeuw in Val Thorens! :)

@Pieter, niet te snel. Details voor volgende week zijn nog niet te geven. Bovendien kunnen verschillen tussen regio’s groot zijn, zie deze week.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het weer schiet wel alle kanten op de laatste tijd… Hopelijk zijn de hogere temperaturen maar tijdelijk, vorig jaar in maart was het ook veel te warm!

^E&(#*)(@ het gaat toch weer niet warm worden in frankrijk zeker :(

Volgende week naar Sölden, spijtig genoeg slecht weer en veel sneeuw;-(

Vorige week zag het er voor oostenrijk ook slecht uit, Maar nu in Seefeld veel sneeuw en zon vandaag…

Super omstandigheden…

Zillertal, toch maar hopen dat t n beetje te doen is en niet alleen papsneeuw volgende week :(

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie