Jullie meest exotische skibestemming

Rogier op 06 maart 2012· 20 reacties

null
Skiën op dit soort bergen, daar gaat mijn hart toch wel sneller van kloppen…

Vorige week hakte we de knoop door. Komende zomer vertrekken we weer naar Zuid Amerika om daar de Zuidelijke winter weer eens op te zoeken. We hebben daar nog wel wat bergen en hellingen waar we graag af willen skiën. Weer een spannende reis die er aan zit te komen dus. En skiën op actieve vulkanen, wat we weer zullen doen als het weer mee zit, blijft iets heel bijzonders. Wie van jullie is ook wel eens op een exotische skivakantie geweest, of waar zouden jullie graag heen willen.

Meer dan de Alpen
Want er is natuurlijk veel meer dan alleen de Alpen. Zelfs in Europa zijn er plekken die ‘stiekem’ best exotisch zijn. Wie is er bijvoorbeeld wel eens in Griekenland, Turkije of Corsica gaan skiën? Of wat te denken van het skiën in Spanje, ook niet bepaald hetzelfde als wintersport in Oostenrijk?

null
Verse sneeuw tussen de Apenbomen, duidelijk niet in de Alpen

Verder
De hele wereld ligt vol met plekken waar fantastisch geskied kan worden. Genoeg landen, gebieden en streken. Met of zonder skigebieden. Weinig bergketens hebben zo’n goede ski-infrastructuur als de Alpen, maar hebben we dat wel nodig? Is een klein sleepliftje boven een enorm meer tussen de stomende vulkanen niet juist heel mooi? Of een oud, houten en beetje gamele stoeltjes-lift? Ik kan hier wel van genieten, jullie ook?

Waar geweest, waarheen?
Waar zijn jullie geweest, hoe was dat? Waar zouden jullie graag heen willen? Hebben jullie plekken waar jullie graag heen zouden gaan?

Of juist niet
Of hoeft dit allemaal niet van jullie en gaan jullie het liefst op wintersport naar de bekende gebieden? Vinden jullie het juist wel lekker dan ‘makkelijke’ wintersport in onze Alpen?

Ik ben benieuwd, ik heb in ieder geval al heel veel zin in komende zomer.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Niet een echt sneeuw rijke omgeving, maar in juni maar eens naar SkiDubai, als we toch op tussenlanding zijn naar Zuid Afrika. Kan natuurlijk niet tippen aan de echte sneeuw, maar als het buiten +42 graden is en binnen -8, moet 't wel een aparte ervaring zijn.

Overigens, skien in Canada of USA staat ook nog op het lijstje en met de vluchtprijzen is dat nog bijna goedkoper dan een weekje Frankrijk.

@rogier, kunnen jullie dan een report maken over bariloche in argentinie, ben erg benieuwd naar dit gebied

Volgend jaar om deze tijd hoop ik met wat vrienden en vriendinnen in Whistler te zitten…:)

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Ik heb leren snowboarden in Colorado. Inmiddels is het al weer een kleine 25 jaar geleden. Ik woonde destijds een jaar in Denver en had een seizoenspas voor Vail.
Kan slechter, dus.
Verder heb ik een aantal andere gebieden bezocht in de nabijheid van Denver; Breckenridje, Coppermountain.

Wat we ook vaak deden was hiking. Liftend op een bergpas omhoog en dan off-piste naar beneden boarden ‘in the wild’. Zeker bij verse sneeuw een te gekke ervaring.

Ben er helaas nooit meer terug geweest. Staat nog wel hoog op mijn verlanglijstje. Mijn wintersport roots liggen er tenslotte.

Eind jaren 90 eens in Turkije geweest (Palandöken).
Eerst landen op een landingsbaan in de sneeuw met olielampen als verlichting naast de baan. En er een dag later achterkomen dat voor de langste skilift (er waren er toen twee) op zondag alleen door Turken gebruikt kon worden… Liftpas 2 tientjes per week!
Wel een mooie ervaring, zeker omdat er toen nog niemand van had gehoord!

Verder dan Andorra ben ik niet gekomen, en dat lijkt me me nou niet echt gewaagd.

Andorra is wel lekker zuiders. Wel rekening houden dat de sneeuw er in maart het beste is.

Wanneer presenteert Rogier eens een skiverslag in het Frans?

De berg Olympus op Cyprus. Erg klein skigebied maar wel heel bijzonder met Middellandse Zee op de achtergrond, en letterlijk op 10 minuten rijden van de palmbomen.

Te gekke dingen doen met leuke kleine internationale groepen in de bergen! crazycamp.org

Narvik in Noorwegen vond ik wel bijzonder. Om 20.00 uur nog skiën en met de haven op de achtergrond. Lyngenalps nog iets noordelijker met fjorden om je heen is ook erg mooi.

In jan 2009, de berg Vlasic, Bosnie Herzegowina. Klein skigebied in het midden van het land. 2 oude sleepliften en een 2 stoeltjeslift. Het was zoooo druk…

Ik ben in Queenstown NZ geweest. Daar heb je ook prachtige skigebieden. Heb daar een offpiste helicopter dropping gedaan op de Franz Josef Gletsjer. Erg genieten.

Levi in Finland. Eind januari 2011 daar geweest. Diepvriestemperaturen van overdag -20. Door het landklimaat en de lage temperaturen was de sneeuwkwaliteit uitstekend. De rendieren op de piste, het korte daglicht, de lange schemering en het noorderlicht droegen ook bij aan deze sprookjesachtige ervaring!

Alleen nog in de Alpen geskied, al lijkt het me een aparte ervaring om zoals in het bericht van een berg in Zuid Amerika te skieeen.

Ik weet niet waar de grens getrokken wordt voor exotische bestemmingen, maar ik heb in ieder geval op, niet direkt voor de handliggende plaatsen geskied.
Ik heb o.a. op de ski’'s gestaan in Andorra, Noorwegen, Canada en Japan.

Canada is qua sneeuw echt super, Japan is een belevenis op zich!

Ik ski nog niet zo lang, sinds 2008. En ik heb echt nog niet veel gezien. Zelfs nog nooit in Frankrijk geskied, dat staat wel op mijn verlanglijstje. De meeste keren in Oostenrijk, dit jaar in Italië geweest, Sulden am Ortler, wat qua sfeer en omgeving heel erg vergelijkbaar met Oostenrijk is.
Gezien mijn beperkte ervaring ski ik het liefst op geprepareerde pistes en niet off-piste.
Ik breid ‘mijn’ gebied langzaam wel uit. Eerst Frankrijk dus, en in Zwitserland zou ik ook wel eens willen skiën, maar echt exotische gebieden zijn nog niet in beeld denk ik.

In Andorra in 1980, destijds exotisch :-)
Een maand gelden en nu weer naar Idaho.
Volgend jaar naar Japan, lijkt me super!

Ik vind het geweldig om buiten de Alpen te skiën. Juli 2006 in Nieuw-Zeeland geskied, oktober 2010 in Argentinië (ook vulkaanskiën), april 2011 Sierra Nevada (ook skitoeren), april 2012 weer Sierra Nevada en hopelijk in oktober 2012 Chili!

In september in Chile geskied. was een leuke ervaring want de skiteams van van Oosterijk en Amerika waren daar ook aan het trainen.

En afgelopen maart in finslapland geweest was een mooie wintervakantie waar skien een onderdeel van was, maar ook zijn we daar met sledehonden weggeweest en hebben we flinke sneeuwscooter tochten gemaakt.

Heb een paar jaar in LA gewoond, vandaar ook LAflaps, Mammoth is 7 uur rijden van LA (langs Death Valley) en een te gek skigebied met veel doube black diamond afdalingen en alles wat je van een skgebied in de VS verwacht en erg veel zon. Verder heb je rond LA een aantal "kleine" skigebieden, oa. Mountain High, Arrowhead, Big Bear etc. allemaal een soort Winterbergjes (skieën van december tot maart) maar dan veel beter! Alleen vreselijk druk als er op vrijdag verse poeder is gevallen en je in het week-end gaat. Veel beter is zo een poederdag door de week, maar in de VS kun je je baan kwijtraken als je een dag zomaar vrij neemt!

Exotisch was echter een paar jaar geleden zomerskiën op Mt. Hood (skigebied Timberline) in Oregon, enige all-season skigebied van de V.S.!

Je skiet op een "actieve" vulkaan die bij de juiste wind ook naar rotte eieren ruikt, op afstand zie je als je geluk hebt Mt. St.Helens, een echte! aktieve vulkaan, zoals iedereen weet, liggen.

Het hotel, Timberline Lodge is ook speciaal, het is in de jaren 30 als onderdeel van de New Deal in het kader van werkverschaffing neergezet, prachtige Amerkaanse Mountain style architectuur, met kamers en meubilair dat in oude stijl is gehandhaafd. Maar wel een warm (vulkaanhitte)buitenzwembad!

Het Hotel is verder gebruikt als decor voor de film "the Shining" met Jack Nicholson. Dus ook een beetje glamour.

Verder heeft het hotel een voor amerikaanse begrippen ongekend toprestaurant met geweldige Oregon wijnen en lokaal wild en gevogelte en verse vis van de Pacific.

Wie in de zomer op reis in de Pacific Northwest of uitgekeken is op de Dutch week in Valtho, het is 10 uur vliegen van Schiphol non-stop naar Portland en dan 90min. rijden, moet het maar eens proberen.

Ben, toen wij op Aruba woonde, naar Bariloche geweeste. Het is daar erg mooi (gebied en het dorp). De piste (Cerro Catedral) is een half uur van Bariloche. Het is niet erg groot en de weers omstandigheden kunnen pittig zijn (wind).
Noordelijker ligt Las Lenas. Is duurder dan CC, hier komen de welgestelde. Gebied is wel kleiner dan CC.
Er zijn nog meer skigebied(jes) langs de Andes, maar dit zijn de populairste.
Je kan er lekker eten en drinken, après-ski is niet zo als in Oostenrijk.
De vlucht of de bus reis hier naar toe is erg indrukwekkend.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie