Harde sneeuw: pas op

Rogier op 28 februari 2012· 7 reacties

null
Steile en harde sneeuw, vallen is geen goed idee.

De temperatuur is afgelopen tijd aan het jojo-en. Het ene moment is het lekker winters en even daarna weer bijna voorjaar. In de gebieden waar dan geen verse sneeuw ligt is de sneeuw dan snel hard. Op de pistes valt dit vaak nog mee, maar off-piste kun je wel eens hele moeilijke en hele harde sneeuw tegen komen waar vallen erg gevaarlijk kan zijn.

Waarom zo hard
Hoe komt het dat sneeuw hard wordt? Als het warmer wordt dan smelt de sneeuw en raakt deze verzadigd met water, hierdoor wordt de sneeuw compacter en gaat aan elkaar plakken. Als de sneeuw dan opvriest wordt het een keiharde laag. ‘Beton’ noemen ze dat in Frankrijk. Sneeuw kan ook hard worden als de wind er keihard op blijft blazen. In het voorjaar is de sneeuw echter meestal hard vanwege het vriezen en dooien.

's Ochtends
Het is het voorjaar dus voornamelijk 's ochtends dat je op moet letten. Door de warmte ontdooit de sneeuw 's middags een beetje. Hierdoor heb je meer grip en meer kans om een val te stoppen.

Ongeluk La Plagne
Gisteren is er in la Plagne een heel ernstig ongeluk gebeurt in een off-piste afdaling in een redelijk steil couloir. Een skiër is gevallen en kon zijn val op de harde sneeuw niet stoppen. Hij gleed door en viel over een rotsband, de man heeft dit ongeluk helaas niet overleefd. Uit dezelfde groep skiërs is ook een vrouw ten val gekomen zij ligt ernstig gewond in het ziekenhuis.

null
Een val in de poedersneeuw is vaak leuk, op harde sneeuw daarentegen.

Harde sneeuw, lastig stoppen
Als de sneeuw hard is opgevroren dan is stoppen bij een val zelfs in amper steile hellingen al een hele lastige opgave. Op een goed opgevroren zwarte of steile rode piste is stoppen bij een val niet makkelijk. Je glijdt sneller en harder door dan dat je zou verwachten. Op pistes zelden een echt groot probleem maar ook daar is opletten in steile passages aan te raden. Een helling op je buik af glijden is geen pretje.

Voorzichtig
Wees dus voorzichtig op harde sneeuw, ski niet moeilijker dan dat je makkelijk aan kan. Een helling die je in zachte sneeuw makkelijk skiede kan met harde sneeuw een moeilijke opgave worden, dit geldt voor pistes en off-piste. Ski rustig en houd je snelheid ten alle tijden onder controle. Als de sneeuw keihard is, moet je echt wel een paar keer nadenken voordat je een steile off-piste helling in duikt.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

…waarom is water zo nat?

Wat ik heel vaak zie is dat mensen zich laten doorglijden zodat ze die steile piste niet verder hoeven af te skiën. Het gevaar hierbij is dat die piste ergens een bocht maakt en langs de zijkanten kunnen zich afgronden bevinden. Beter is bij een val je voeten naar onder te proberen draaien en af te remmen. Als je je ski’s nog aanhebt lukt dit gemakkelijker en kan je proberen recht te raken en verder te skien.

Ook wel een iemand een zwarte piste af zien glijden, maatje op snowboard moest nog zijn best doen hem bij te houden. Liep wel goed af verder, skies netjes afgeleverd :)

IJzige / harde pistes altijd irritant! Omdat het altijd lijkt alsof de mede skiërs er zonder problemen vanaf komen… Alsof je eigen ski’s enorm bot zijn, terwijl de rest langs de rest ochtends langs de skiservice is geweest…

Volgende blogpost: Gele sneeuw: Pas op! ;)

Let it snow!

@ rogier, met deze wisselende temperaturen tussen ochtend en middag is het glij vermogen van de skies erg veranderlijk .welk soort wax gebruik je dan best als je bijvoorbeeld met passen gaat skien.

Zondag in Val Thorens ook zeer harde pistes gehad, met name in Orelle had je nog maar nauwelijks grip (en dat met nieuwe ski’s). Heb mensen paar honderd meter zien glijden.

@rogier: prima stukje. Heel erg waar. Teveel mensen nemen, zeker bij ijzige sneeuw , toch gauw een te moeilijke piste.
@Jan: vorig jaar in ValTho op de piste du bouchet dit ook meegemaakt. 90% van de skiërs/snowboarders kwam glijdend naar beneden. ValTho heeft zo ie zo veel gladde, ijzige pistes.
Afgelopen week in Zwitserland tot en met donderdag trouwens wel top sneeuw gehad.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie