Volgende week compleet anders

Roel op 01 maart 2012· 18 reacties

null
Nadat de zon in Skiwelt Wilder Kaiser gisteren doorbrak werden de pistes snel zacht.

Hoe warm en zonnig het de komende dagen is. Hoe anders is het begin volgende week als we met belangrijk kouder en sneeuwrijker weer te maken krijgen. Toch geloof ik niet dat de week in het teken zal staan van alleen maar white-outs en grijs weer. De aanwakkerende oostenwind zorgt geleidelijk ook voor zon.

Februarirecord Na nog wat gemiezer in het oosten van Oostenrijk werd het gisteren aan de noordkant van de Alpen al 10 tot 16 graden. Dat stond echter in geen verhouding met de Zuidalpen. Lienz in Osttirol (O) mat 20,3 graden, Briançon (F) op 1326 meter ruim 19 graden. Meteoschweiz schreef gisteren het volgende over het zuiden van Zwitserland (Tessin):

“In Comprovasco/Acquarossa im Bleniotal stieg das Thermometer auf 24,5 Grad. Dies bedeutet einen neuen Februar-Rekord für diese Station (seit dem Jahr 1959) … Und für alle, die meinen, der 29. Februar gehöre eigentlich zum März - der März-Rekord beträgt 25,1 Grad, er wurde also ebenfalls beinahe erreicht.”

De reacties via Sneeuwhoogte+ hadden na mijn oproep dan ook een hoog bier- en terrasgehalte ;). Er zaten ook fraaie sneeuwplaatjes bij zoals deze hieronder van een scheur in het sneeuwdek bij Morgins (CH).

null
Warmte in Morgins (Les Portes du Soleil, CH).

Niet bekend waar de meeste sneeuw valt Het zachte zonnige weer houdt tot en met zaterdag aan. Daarna neemt de bewolking toe en komt het tot sneeuw, zondag voorafgegaan door regen tot 1800 meter. De neerslag lijkt zich in eerste instantie te richten op de Franse en Italiaanse Alpen. Vervolgens komt het ook elders tot sneeuw maar waar uiteindelijk het meeste valt is nog altijd niet zeker. Het hangt samen met de aanstroming en daarin zwabberen de modellen nog erg. Geen peil op te trekken!

Uiteindelijk komt de bepalende depressie terecht boven het Middellandse Zeegebied en dan stroomt met een oostelijke stroming weer wat drogere lucht binnen. De zon krijgt dan meer kans, ongeveer vanaf dinsdag/woensdag. Een volledig grijze week wordt het waarschijnlijk dus niet.

Frankrijk Tot en met zaterdag zonnig en erg zacht. Zondag meer wolken en wat regen, pas vanaf 1800 meter sneeuw. Vanaf maandag kouder met sneeuwbuien, vervolgens droger en meer zon.

Zwitserland Veel zon en zacht. Vanaf zondag meer bewolking, eerst wat regen maar vanaf maandag op steeds meer plaatsen sneeuw. Kouder. Na dinsdag waarschijnlijk ook wat zon.

null
Vanaf 14.00 uur terrasweer, plaatje vanuit Oberstdorf (D) via Sneeuwhoogte+.

Oostenrijk Overal zonnig en zacht. Zondag wat regen en nog steeds zacht. Daarna kouder met op meer plaatsen sneeuwbuien. Zwaartepunt is nog niet te bepalen, later ook weer wat zon. Waarschijnlijk goede wintersportcondities met minder papsneeuw dan deze week.

Italië Veel zon en erg zacht. Zondag eerst wat regen, vanaf maandag overgaand in sneeuw en kouder. Hoeveelheden onzeker. Later in de week waarschijnlijk meer zon en niet meer zo zacht.

Sauerland Nog de hele week zacht. Zowel 's nachts als overdag dooit het 3 tot 8 graden. De zon schijnt slechts nu en dan. Vanaf maandag wat kouder met mogelijk enige sneeuw.

Morgen een videoweerbericht, dan heb ik hopelijk meer duidelijkheid over waar we de meeste sneeuw kunnen verwachten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goed! Eerst sneeuw en dan wat zon is de juiste volgorde. Wat kouder kan zeker geen kwaad. Ik lees op andere sites over sudstau mogelijkheden vanaf maandag. Acht jij die kans groot? En wat zou dat op basis van de huidige inzichten betekenen voor de Oostenrijkse Noordkant (Gargellen)?

Klinkt veel beter dan de weersvoorspelling van het skigebied Zillertal zelf. Laten we hopen dat het uitkomt en er volgende week een aantal mooie dagen tussen zitten… Met goede sneeuw. Morgen vertrekken we naar Zell am Ziller, ze zeggen nu zondag regen :-(
Groeten, Gert

@Izaak, die südstau is mogelijk maar de kaarten die ik nu zie garanderen nog geenszins een dikke dump. Daarom ben ik wat voorzichtig. Voor de Noordalpen denk ik dat het meer om losse buien zal gaan.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ga morgen naar Chatel (portes du soleil). Kan ik volgende week zon zien?

@Paul: wij zijn er ook dus zon is verzekerd :-)

@ Izaak,
de allernieuwste oper GFS (06z) is minder positief voor een sudstau (lees: droog na maandag). EC geeft wat dat betreft betere kaarten. Even afwachten tot het ensenble van gfs

@ Roel: op sneeuwhoogte.nl wordt ook gesproken over een südstau. Dan zou het in de Noordalpen toch inderdaad heel vriendelijk weer moeten kunnen zijn?

bergfex.at heeft de dump er wel op staan:

http://www.bergfex.at/schneevorhersage/?t=0_144

Eigelijk is het zinloos verder te kijken dan 7 maart. Opzich is dit al een redelijke termijn natuurlijk (1 week). Elke run, en elk model verschilt weer…

@Maarten: op de laatste 2 GFS (00 en 06) idd geen sudstau. Echter volgens de GFS06 is de sneeuw na maandag voor de Oostenrijkse noordkant wel voorbij en volgen een paar droge (en wellicht zonnige) dagen.
@Laurens: als ik me niet vergis verschijnt bergfex dagelijks 2x met een update en volgen zij een Oostenrijkse variant op het Europese model (ZAMG) , zij zitten met de 13.15 update nog duidelijk op het ECMWF00 spoor.

Het GFS ensemble (prikpunt Vorarlberg) ondersteunt met nagenoeg alle leden (1-2 lijntjes afwijken) na de sneeuwval van maandag een drogere periode (DI-WO-DO).

@Izaak. Dan houd ik me voorlopig aan GFS vast. Vanaf zaterdag am Arlberg, en sneeuw hebben we zat. Zon wil ik!

Ik heet ook Rogier. Beetje verwarrend, maar kan het is nu eenmaal zo ;-)

Laten we hopen dat deze voorspelling uit gaat komen. Zoals het nu is kan het natuurlijk niet blijven, dan is binnen de kortste keren alle sneeuw weg :-(

Morgen vertrek ik samen met een vriend naar Grindelwald. Ben erg benieuwd wat het weer ons zal gaan brengen! Ik hoop maar het beste. Liever veel sneeuw en geen zon, Dan veel zon en geen sneeuw…

Wat voor weer en sneeuw is er in kleinwalsertal ?? Ik ga over 2!weken daar heen

Morgen vertrek naar Flachau. Zo te lezen geen zorgen voor volgende week, prima vooruitzichten! Heb er zin an!

In Biberwier vandaag over de 15 graden en al na 11.00 uur papsneeuw. Wel goed te skiën maar dat komt doordat er veel sneeuw ligt/lag. Je ziet de sneeuw verdwijnen. Ik hoop dat de Wintersporters de komende weken nog goede condities krijgen, maar dan moet het niet gaan regenen en moeten de temperaturen omlaag. Wij genieten in ieder geval van de zon en de fijne pistes (van hard naar zacht). Goed voor de techniek.

Oke als ik het dus goed begrijp is gaat het niet meer sneeuwen in de Dolomieten volgende week??

Laten we maar eerst ff af wachten ik luister meer naar mijn Fam.
In der schweitz oder Tirol

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie