Weekend geeft beetje sneeuw en regen voor Oostenrijk

Roel op 28 maart 2012· 15 reacties

null
De zon heerst nog een paar dagen in Sölden (via Sneeuwhoogte+).

We zitten nu in de derde zonnige week op een rij. Deze uitzonderlijk mooie periode werd af en toe slechts onderbroken door een paar sneeuwdagen met lager ook regen. Komend weekend hebben we weer zo’n moment in het oostelijk Alpengebied. Er komt meer bewolking en er kan wat sneeuw en regen vallen, hoofdzakelijk in Oostenrijk.

Vrijdag eerste buien
Vandaag en morgen is er nog weinig aan de hand. De zon schijnt volop en het is in de hele Alpen zacht. Morgen wordt de lucht wel langzaam aan vochtiger zodat er in Oostenrijk wat meer wolken kunnen voorkomen. Vrijdag verwacht ik dan de eerste regenbuien in de Oostenrijkse Noordalpen. Sneeuwen doet het vanaf 1700 meter.

Dat geldt eigenlijk ook voor de zaterdag. Er komt weliswaar een noordwestelijke stroming op gang maar die is niet overtuigend zat om de koele lucht die onze lage landen bijvoorbeeld wel overspoelt het hele Alpengebied te laten binnendringen. Dat betekent dat het in de dalen veelal om regen gaat al zal het niet erg veel zijn.

Frankrijk gewoon zon
Het westelijk Alpengebied merkt hier trouwens maar weinig van. Frankrijk en de westelijke helft van Zwitserland houden hogedrukweer en daar valt waarschijnlijk geen enkele druppel of vlok. Aanhoudend zonnig en droog dus, en dat geldt eigenlijk ook voor Italië dat door nordföhn nog even flink opwarmt met maxima tot 25 graden.

Volgende week lijken de Alpen in een soort niemandsland te liggen tussen de bepalende hoge- en lagedrukgebieden. Helemaal stabiel weer geeft dat niet, vooral in de middag blijven er enkele buien mogelijk en het is niet meer zo warm als deze week. En dat is misschien maar beter ook want het gaat hard de laatste weken.

Frankrijk
Veel zon en droog, tot en met het weekend. Het is zacht al koelt het ten noorden van Chamonix dit weekend wel iets af. Begin volgende week geleidelijk iets meer bewolking en vooral in de middag kans op een bui, boven 2000-2500 meter als sneeuw.

Zwitserland
In het westen (Wallis, Berner Oberland) aanhoudend zonnig en droog. In de oostelijke helft vanaf vrijdag meer bewolking en misschien een spat regen of een vlok sneeuw vanaf 1700 meter. Tussendoor ook wat zon. Vanaf maandag afwisselend zon en wolken met een enkele bui.

Oostenrijk
Tot en met morgen vrij veel zon en zo goed als droog. Vanaf vrijdag meer bewolking en vooral langs de Noordalpen enkele regenbuien en iets koeler. Van zaterdag op zondag misschien ook in de lagere gebieden wat sneeuw, ik verwacht geen grote hoeveelheden. Volgende week afwisseling van zon en wolken met af en toe een bui.

null
Witte slinger door de bossen van Vierschach in het Italiaanse Hochpustertal.

Italië
Veel zon en de hele week overwegend droog. Erg zacht met in het weekend een föhnachtige noordenwind. Volgende week geregeld zon maar ook kans op een enkele bui, het blijft aan de zachte kant. De winter eindigt hier hoe hij begonnen is, helaas extreem sneeuwarm.

Morgen vertrek ik met Martijn een paar dagen naar Laax en Davos. Enigszins jammer dat juist wij in een wat minder mooie periode terechtkomen maar wie weet blijven de sneeuwcondities 's middags daardoor juist wel iets beter. Ik verheug me er in ieder geval op en hou jullie van daaruit op de hoogte.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel: ik zie ECMWF nu toch in 2 opeenvolgende runs met een heel ander scenario komen vanaf het weekend. Kou en forse sneeuwval voor de Franse Alpen. Ik realiseer me overigens dat het nog redelijk ver weg is. Maar ik hoop nu eenmaal op een verse laag sneeuw in ValTho.

Dan kiezen we voor eens voor de paasvakantie net om in de zon te snowen! Hopelijk blijft de sneeuwval tot de eerste dagen beperkt, en zitten we dan zalig gebeiteld!

Roel: is het mogelijk dat er nog eens een pak sneeuw bij valt in Frankrijk? Zodanig dat er nog een mooie seizoens afsluiting is?

@Roel: Veel zon in Vorarlberg de eerste week van de paasvakantie of toch ook wat neerslag zoals in het weerbericht?

Veel verder kijken dan pakweg dinsdag is onmogelijk. Veel sneeuw voor de Franse Alpen zie ik nu nog niet. Het is best mogelijk dat dat later alsnog gebeurt, de lente is een periode van uitersten dus warmte kan zomaar omslaan in kou en sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat verder op deze site wordt er in Maddona Di Campiglio (Val Di Sole) tussen donderdag en dinsdag zo maar eventjes 43cm sneeuw voorspeld. Nochthans lees ik hier niets over. We gaan er nu zaterdag heen. Wie mag ik geloven ?

Beetje moe word je ervan, dat "zielige" gevraag om een goede sneeuwverwachting…het weer laat zich niet regisseren, neem het zoals het komt!

Optimisme heet dat…

Serieuze kou inval met sneeuw voor alpen volgende week volgens zowel ECMWF als GFS. Ben benieuwd naar jou interpretatie Roel. Have fun in Davos, ben zelf ook wel benieuwd naar dat gebied.

@Terdi…ik vraag niet zielig om sneeuw. Ik stel alleen vast dat op deze site de ene bron zegt dat er geen sneeuwval is en de andere bron intussen al meer dan 60cm voor hetzelfde gebied. Wat doe je als je iets wil kopen via een site en er staan 2 prijzen op…zielig wezen en vragen welke prijs de correcte is ? Ik wordt ook moe van irrelevante opmerkingen.

@Steven

Wat wil je dan? Roel voorspelt geen sneeuw en een andere site wel, ga je aan hem vragen of er toch geen sneeuw valt? Over irrelevant gesproken! Maar weet je, gewoon gaan en die voorspelling van die andere site als uitgangspunt nemen, heb je in ieder geval een goed gevoel totdat je aankomt…

Beide voorspellingen komen van deze site…zoek maar eens bij gebieden op madonna di campiglio en klik dan op "meer weer". Daarom mijn vraag welke van de 2 voorspellingen op wintersporters.nl is de juiste?

@ Steven, het verschil tussen deze voorspellingen is dat de ene uit een computermodel komt en bovenstaande voorspelling Roel zijn interpertatie van verschillende berekeningen en computermodellen is.

Click. Click. Peace

Beste roel is er al een prognose voor aankomende week?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie