Buien, in het weekend meer winters

Roel op 03 april 2012· 15 reacties

null
De zon maakt de komende dagen plaats voor steeds meer wolken (webcam: Les Sept Laux (F)).

Het rustige zonnige weer is voorbij. De komende dagen wordt het onbestendig met vooral in het westelijk Alpengebied vrij veel (regen)buien met vanaf 1800 meter kans op sneeuw. In het weekend valt er op meer plaatsen sneeuw en keldert de sneeuwgrens naar 1000-1400 meter.

Ideale omstandigheden
Wat hebben we een geweldige maand maart achter de rug. Verschrikkelijk droog, zonnig en warm met dankzij de vele sneeuw eerder dit seizoen ideale voorjaarscondities. Na een regendipje op vrijdag was dit afgelopen weekend niet anders in Davos.

Naast een roodverbrand gezicht (waarvan ik jullie géén foto laat zien) hadden we boven 1800 meter prima sneeuwcondities voor de tijd van het jaar. Zelfs het dal op 1500 meter heeft nog een dik pak sneeuw. Onze Arlberg-man Martin wees mij op dit interessante artikel van de Lawinedienst in Tirol waarin onder andere wordt uitgelegd dat het lawinegevaar door het stabiele en heldere weer de hele maand extreem laag was.

Weekend toenemende sneeuwkans
De komende dagen staan in het teken van buien, veelal regenbuien die pas op grotere hoogte een sneeuwlading bevatten. De meeste buien verwacht ik in de Franse en Zwitserse Alpen. Oorzaak is een lagedrukgebied dat tergend langzaam van Schotland naar het zuiden trekt. Daar zorgt een koude oostenwind voor sneeuw! Die kou bereikt de Alpen echter niet.

Waarschijnlijk gebeurt dat in het weekend wel. De lagedruk komt dan boven de Balkan te liggen en met een noordoostenwind wordt het een stuk frisser. Vanaf 1000 tot 1400 meter verwacht ik op meer plaatsen sneeuw. Waar het meeste valt moeten we nog even afwachten, maar er is tenminste verse sneeuw in aantocht.

Frankrijk
Vrij veel wolken en buien, soms met onweer. Vanaf 1800 meter ook wat sneeuw. In het weekend koeler maar waarschijnlijk ook wat droger door ongunstige aanstroming. Buien die dan vallen zijn vanaf 1500 meter winters van karakter.

Zwitserland
Wisselvallig met naast wat zon ook aardig wat buien. Vanaf 1800 meter met sneeuw. Nog altijd zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf vrijdag wat koeler en op meer plaatsen sneeuw, vanaf 1400 meter mogelijk een verse laag.

null
In de Zuidalpen bij Lienz (O) lijkt de winter definitief afscheid te hebben genomen, maar ook hier neemt de sneeuwkans dit weekend toe.

Oostenrijk
Af en toe zon maar ook een paar regenbuien. Pas boven 2000 meter met sneeuw. In het weekend dalende sneeuwgrens en mogelijk tot in de hogere dalen sneeuwval. Hoeveelheden nog onzeker.

Italië
Naast zon ook nu en dan buien. Omdat het nog altijd zacht is mogelijk met onweer. In het weekend aanhoudende buienkans maar wel op meer plaatsen met sneeuw. Vanuit het noorden ook koeler.

Met het oog op Pasen en de seizoensafsluitingen krijgen de Alpen dus een passend slotakkoord op deze bijzondere winter. In welke mate het echt een dik pak sneeuw oplevert moeten we nog even afwachten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Sneeuwgrens goed genoeg voor Val Thorens om ook in het dorp een verse laag te krijgen. Leuk voorproefje voor #dutchweek.

Roel,

Weet je al iets meer voor volgende week? Wat zijn dan de sneeuwverwachtingen voor Frankrijk. ik ga namelijk naar L2A, en wil wel enkele dagen nog lekker weer hebben. Daar het Belgisch Kampioenschap doorgaat zouden de riders het ook fijn vinden denk.

Groeten

Ziet er goed uit vrijdag richtin Ischgl voor een weekje .

@Robert, voor zover ik het kan zien nu (is nog ver weg) blijft het voorlopig een stuk wisselvalliger dan we in maart gehad hebben. Van de ene kant jammer als je dan net gaat, van de andere kant erg welkom om het seizoen goed uit te zingen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hopelijk valt de sneeuwgrens mee in de Franse Alpen; volgende week in Les Menuires

Roel, als je zou kunnen kiezen - puur op basis van de beste kansen op een zonnetje… waar zou jij het paasweekend gaan skien? Oostenrijk de beste kaarten? Italie?? St. Moritz?

In passo tonale regent het momenteel pijpestelen. Don’t come here zou ik zeggen

In passo tonale regent het momenteel pijpestelen. Don’t come here zou ik zeggen

Helaas weekendje St.Anton geannuleerd vanwege de beroerde vooruitzichten. We hadden erg veel zin in heerlijke voorjaarsomstandigheden, helaas voor ons barre winterse vooruitzichten.

@Dennis, ik denk dat je in Frankrijk nog het beste zit qua zon. Daar zou ik op gokken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Morgen vertrekken we naar kaprun voor een heerlijk paasweekend.
Helaas ziet het er qua weer niet zo best uit… We maken er het beste van. De kinderen vinden het heerlijk in de bergen.

Roel, laat het zonnetje zich in oostenrijk (kaprun) nog zien?

Roel kom er maar in! Wat een kaarten vandaag zeg. Zowel GFS als ECMWF zijn lekker koud voor de alpen. De komende dagen buien die met name hogerop voor een leuke verse laag kunnen zorgen. Maar wat te denken van de dump begin volgende week. Het is nog ver weg maar het zal toch even uitkomen. Krijg steeds meer zin in de dutchweek!

@Izaak, inderdaad maar ik denk dat dit weekend in Frankrijk niet zo erg veel sneeuw valt. Oostelijk Alpengebied ligt gunstiger. Vanaf dinsdag misschien wel juist in Frankrijk maar dan kruipt de sneeuwgrens weer omhoog. Duimen!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hi Roel,
Inderdaad afgelopen weekend nog goed ski weer in Davos. Je voorspellingen kwamen goed uit. Vrijdag veel bewolking en eigenlijk niet goed te skiën. Maar za, zo en maandag prachtig weer, veel zon en met goede sneeuwcondities. Verbrandde koppen bij Joe’s bar was het resultaat.
Groet,
Rene

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie