Dutchweek eerst heel warm, vanaf zondag buien

Roel op 27 april 2012· 14 reacties

null
Wanneer hebben we voor het laatst zo’n plaatje gezien in Val Thorens eind april?

De slotweek van Val Thorens en Ischgl gaat warm van start, zeg maar gerust heet. In Oostenrijk wordt de 30 graden-grens morgen bijna zeker “geknackt”. Vanaf zondag gaan buien zich echter met het weer bemoeien, vooral in de Westalpen kan het 's middags soms even plenzen met vanaf 2300 tot 2800 meter kans op sneeuw.

Saharazand
Het heeft alles te maken met depressies die zich de komende week als een vis in het water thuisvoelen boven de Golf van Biscaye. Het zorgt voor een zuidelijke stroming met vooral morgen aanvoer van extreem warme lucht vanuit het zuiden. De föhn laat dus van zich spreken. Wat heet, in Vorarlberg en het noorden van Tirol wordt het morgen lokaal 32 graden!

Dat wordt zweten in Ischgl. In het hooggelegen Val Thorens is het natuurlijk iets koeler maar ook daar komen de Dutchweekers morgen in zwoele sferen aan. Gelukkig ligt er nog zoveel sneeuw dat je je niet veel zorgen hoeft te maken.

null
De pistes van Ischgl schitteren in de ochtendzon.

Vanaf zondag wordt het onbestendiger. In Frankrijk en Zwitserland komen buien opzetten die soms flink uitpakken met onweer. Het zou heel goed kunnen dat je eerst een stoffig laagje ziet ontstaan want er zit mogelijk Saharazand bij. Vooral bij lichtere neerslag (regen) is die kans er, ik ben erg benieuwd of iemand dit zand kan traceren. Sneeuwen doet het ook maar pas vanaf 2300 tot 2800 meter.

Oostenrijk tot dinsdag vrij zonnig
Heel langzaam schuift de wisselvalligheid op naar het oosten. Dat betekent dat Oostenrijk tot dinsdag vrij zonnig en warm weer houdt met slechts een enkele regen- of onweersbui. Daarna koelt het overal wat af zonder dat het overigens koud wordt. Zonneschijn wisselt af met een bui en zo sluiten we de week in stijl af. Geniet ervan!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel als je deze kaart kijkt (max. temperatuur op 2m tijdens neerslagpiek 30 april) vind ik het moeilijk voor te stellen dat het in ValTho dorp (2300m) gaat regenen ipv sneeuwen. Ook ECMWF komt met sneeuwgrens van rond de 2000 meter. Anyway ik heb heel veel zin in dutchweek!

als ik trouwens inlog met mijn naam komt er toch anoniem te staan?
izaak

@Izaak, die kaart (grondtemperatuur) zegt niet zoveel. Je kunt beter de 850 hPa kaart bekijken waarop de temperaturen op 1500 meter te zien zijn. 's Nachts is de kans op sneeuw in het dorp wel wat groter. Veel plezier!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Boven de laatste foto
"Gelukkig ligt er nog zoveel sneeuw dat je je veel zorgen hoeft te maken."
Foutje? :p

@Mattz, haha heel goed. Aangepast.

btw, vanmiddag werd het in Salzburg 31,5 graden. Wat moet dat morgen geven!?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vannacht terug gekomen uit Val Tho… Tot 12.00 geskied gisteren en de dagen daar voor echt een onwaarschijnlijke top week gehad (maandag om 1700 startte het sneeuwen en stopte pas 24uur later!). Naar het eind van de week werd het steeds warmer met gisterenochtend als relatief diepte punt (hoogte punt?). Om 1030 was de sneeuw al rond 2500 zeer zacht en in de categorie remmend zut. De hoogte op zoeken leverde al bijna geen voordeel meer op met een temp van 5 graden (op de lokale borden, dus hoe wetenschappelijk?) op 3200.

Persoonlijk was ik redelijk bang voor een slush week toen wij eind feb. boekte (wij hadden al de -25 week mee gemaakt in Cervina/Zermatt). Maar afgelopen week viel 100% mee! Goede poeder en uiteindelijk ook best veel zon, met af en toe een mistig of bewolkt dagdeel.

Nu is t wachten op volgend jaar januari!

@Roel, dank voor de weer berichten! Erg handig bij het uitkiezen van de juiste equipment!

Gaat die wind morgen wel een beetje liggen?

IJzer, vloeken helpt niets! Niet doen op zo’n mooie site!

@ijzer, koud is het toch niet wel? Die föhn voor Val Thorens had ik inderdaad onderschat. Hij neemt morgen iets af maar dan trekt er een neerslaggebied over.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel, vanaf donderdag was er in Val Tho flinke wind. Ik heb dit eerder mee gemaakt in vorige jaren, maar toen gingen vaak liften dicht. Op zowel donderdag als vrijdag bleef alles gewoon open, ook een beetje tot mijn verbazing. Wel stonden liften soms een paar minuten stil, terwijl de omliggende liften wel doorgingen.

Wat is er nu anders aan de condities dan vorige week? Toch hardere wind of andere richting of…? Of heeft t ook met lawine gevaar te maken? Vorige week maandag/dinsdag heeft het 24uur gesneewd en er waren de dagen daarna veel lawine knallers.

't blijft natuur dus, altijd onvoorspelbaar…

2e dag In Val Tho maar geen skiweer! Alle liften dicht door de harde wind,ben niet vrolijk hier :-((

ook in ischgl was zondag quasi alles dicht door de wind (4 liften open en enkel de dalafvaarten). Maandag was prima, wel snel in de papsneeuw, maar al bij al fantastische skidag.

Nog altijd beter dan die regen hier in NL :) hopen dat alles inmiddels weer draait en dan; geniet ervan!

Condities in ValTho waren top!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie