Fotoreport: Bergen beklimmen om af te skiën

Rogier op 10 mei 2012· 21 reacties

null
Sandra komt bij de Sele winterhut aan, waar we overnachten voordat we de top beklimmen.

De allerlaatste skigebieden sluiten ook hun liftpoortjes. Het moment is gekomen dat dit (zeer goede) skiseizoen op zijn einde loopt. Wie nu wil skiën moet zelf omhoog klimmen, het tradiditonele toerskiseizoen is nu op volle gang. Nog een aantal weken lang zullen toerskiërs hun eigen sporen trekken hoog door de Alpen. Het is geen geheim dat ik ook graag op mijn toerski’s de bergen intrek. Niet zozeer dat ik liever zelf omhoog loop dan dat ik de lift pak. Nee, ik ben gewoon zo gek op skiën dat ik er (bijna) alles voor over heb om nog even, door te mogen skiën. Afgelopen weekend trok ik er op uit om een berg bij mij in de buurt, de ‘Ailefroide Orientale’, van 3847 meter hoog te beklimmen en af te skiën. Het was de tweede keer dat ik met mijn ski’s op deze berg stond en net als de eerste keer genoot ik met volle tegen van de hele klim (een van de mooiste van dit deel van de Franse Alpen) en afdaling. De hele beklimming duurde twee dagen. De eerste dag was het vies grijzig en grauw weer (wat wel voor sneeuw zorgde) en dag twee was fantastisch koel lenteweer. Bekijk mijn foto’s.

null
We beginnen ver onder de sneeuwgrens, dat betekent zware rugzakken met al het ski, bergsport en overnachtingsmateriaal

null
Tijdens het omhoog lopen was het ‘viezig’ druilerig weer. Maar de weersvoorspelling gaf motivatie.

null
Om bij de hut te komen moesten we over een 's winters niet geheel ongevaarlijke rotsbarriere klimmen. Hier zekert Sandra Raphael.

null
De mooie Sele winterhut waar een middag in de zon doorbrengen geen straf is.

null

null
Urenlang genieten van het uitzicht

null
's Avonds in de hut.

null
Om 6 uur 's ochtends vertrekken we op betonhard opgevroren sneeuw

null
Dankzij deze harde sneeuw gaat het klimmen zeer snel.

null
Sandra en Raphael halverweg de klim, hier nog met de ski’s onder…

null
Die even later worden omgewisseld voor stijgijzers

null
Ook hier helpt de harde sneeuw ervoor dat we snel opschieten

null
Sandra aan de voet van de gletsjer onder de ‘seracs’, ijstorens, waar langs we omhoog klimmen om op de gletsjer te komen.

null
De harde sneeuw en de steilte maakt dat we regelmatig met stijgijzers omhoog klimmen.

null
Meter voor meter vorderen we.

null
Sandra begint aan de fantastische afdaling, op deze mooie sneeuwgraat.

null
Op de topwand van de berg.

null
Het slechte weer heeft zelfs poeder voor ons achter gelaten

null
Raphael skiet ‘die ene wolk’ in waar we doorheen moesten

null
Maar daaronder klaarde het snel op

null
Met meer dan genoeg hellingen voor heerlijke voorjaarsfirn

null
Heerlijk skiën de hele afdaling lang.

null
De laatste meters van de afdaling zijn sneeuwloos, het voelde alsof we de zomer inliepen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

prachtig … is zo’n hut “vrij” toegankelijk?

@ Lars, ja zo’n hut is ‘vrij’ toegankelijk, deze worden onderhouden door Alpiene verenigingen, in Frankrijk de CAF, deze vereniging vraagt aan leden slechts een zeer kleine vergoeding voor het overnachten in de hutten, niet leden betalen iets meer.
Verder is zo’n hut vrij ‘spartaans’ er is een hoek om te koken (met je eigen brander) er liggen matrassen en dekens. Er is geen verwarming of kachel, dus het kan flink afkoelen.

Click. Click. Peace

Wowwww. Ik ben zo jaloers op jullie. Dit zou helemaal ook mijn ding kunnen zijn…
Dank voor deze prachtige foto’s en uitleg!

Mooie reportage; alleen één pieplein opmerkingetje: dat zekeren is zwaar knudde…

Als het wit is kun je er over naar beneden...

@ Greenfield, dat is wel erg makkelijk oordelen zonder dat je precies weet hoe en wat en waarom ;-) (daarmee bedoel ik, ‘waarom’ Sandra zo zekerde)

Click. Click. Peace

Erg mooi! :)

Dit is 3847m, tot hoe hoog beklim je bergen om er vanaf te skiën? Tot 4000m, of ook nog wel hoger… Ben benieuwd!

@ Arno, zelfs de Mount Everest is al eens afgespied en geboard, dus er is geen grens aan de hoogte. Dat zeggende ligt mijn interesse niet per se daar.
De hoogste bergen die ik ben afgespied liggen in Europa, ik heb verschillende toppen van ruim boven de 4000 meter geskied.

Click. Click. Peace

Super report, prachtige foto’s zeg! Geniet ervan!

Dat had ik inderdaad al wel eens gelezen… Heb ook eens een filmpje gezien dat ze in de Andes van hele hoge bergen afskieden…
Het was meer een vraag voor jou persoonlijk en dan vooral gericht op de Alpen. De meeste skiegebieden zijn, volgens mij, in de Alpen niet veel hoger dan 3500m, terwijl de bergen er omheen vaak ruim boven de 4000m uitkomen… Hoezo worden de skiegebieden niet nog hoger aangelegd…?

Dat laatste bericht was dus van mij… blijkbaar nog niet ingelogd.

Arno: Op die hoogte begint de lucht al wat ijler te zijn, het weer nog extremer,… Kortom, niets voor de doorsnee wintersporter en wellicht erg moeilijk om te onderhouden

Geek, Snowboarder, iPhone developer

Inderdaad wat Lieven zegt klopt zeker, ijle lucht is een probleem (veel hoogte zieke mensen op de Aiguille du midi met zijn ruime 3800 meter hoogte in Chamonix). Maar wat nog een groter probleem is zijn de sneeuw condities die zijn op grote hoogte in het traditionele skiseizoen vaak helemaal niet zo goed. Sneeuw blijft slecht plakken en waait steeds weg buiten het feit dat het op die hoogte stervenskoud is. Last but not least als de condities op grote hoogte goed zijn moet je 's ochtends vroeg zijn en wie heeft het er voor over om om 5:00 's ochtends uit bed te gaan om een dagje te skiën?

Click. Click. Peace

Ok, duidelijk verhaal! Thanks!

Tot hoe laag konden jullie bij deze afdaling nog op sneeuw naar beneden komen? Waar lag de grens; lag ie nog relatief laag voor de tijd van het jaar? Kiezen jullie in dit soort mei-omstandigheden dan ook expres voor noordhellingen etc., wel natuurlijk gekeken naar de mogelijkheden die er zijn per berg/afdaling ?

@ Jeroen we konden tot ongeveer 1900 meter skiën, daaronder lag nog sneeuw maar deze lag vol met ‘ballen’ van natte sneeuw lawines. De sneeuwgrens aan de onderzijde ligt relatief hoog voor de tijd van het jaar vanwege de warme temperaturen die we in februari en maart gehad hebben. Echter in het hooggebergte ligt er net iets meer sneeuw dan normaal en dat komt vooral door de hevige sneeuwval van april en mei.

Click. Click. Peace

Als ik dit zo zie, komt bij mij dan toch de vraag op: als jullie daar boven zijn weet er dan iemand beneden dat jullie daarboven op de berg zitten? Dit ingeval van een ongeval of een lawine.

@ Jan, ja, wij laten altijd aan iemand weten waar we zitten en wat onze plannen zijn. Met een groepje vrienden die ook veel in de bergen zitten 'sms’en we onze plannen e.d. continue heen en weer zodat er altijd iemand (die ook echt verstand heeft van hoe en wat) weet waar we zijn.
Dat zeggende zal de hulp bij een lawine als deze via deze manier moet komen zo goed als altijd te laat zijn.

Click. Click. Peace

Prachtige reportage!

Kun je eens een artikel schrijven over de mogelijkheden dit soort "expedities" met een gids te ondenemen, ik weet bijvoorbeeld dat je met gidsen de "haute route" van Chamonix-Zermatt kunt afleggen.

Is er een NL-groep die dit soort ski-trips onderneemt waar je je bij kunt aansluiten, ik heb er wel zin in!

@ Laflaps ik zal hier volgend seizoen eens bij stil staan hoe je dit met een gids kunt doen. Bij Nederlandse berggidsen kun je dit soort trips boeken. Rond september zijn hun winter reizen vaak weer beschikbaar.

Click. Click. Peace

Hey Rogier!

Lekker hoor! Ziet er gaaf uit :) Groetjes :)

Een mooie rapportage ,echt passend bij deze super site.

niet roetsjen maar skieen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie