Het is niet over tot...

Rogier op 24 mei 2012· 11 reacties

null
Persoonlijk vind ik zo’n uitzicht alleen al de moeite van het toerskiên waard.

Het seizoen is pas echt over als er echt niet meer geskied kan worden. Op verschillende gletsjers kan nog prima geskied worden, bij mij in de buurt ben ik echter aangewezen op toerski’s om boven skibare sneeuw te komen. Het seizoen is hier zo goed als afgelopen, maar ik ga door tot het einde. Toen ik vandaag de ski’s in mijn auto legde op 1900 meter toonde de thermometer trots 26° aan. Ook hoger in de bergen wordt het steeds warmer. De nul-graden grens ligt hoger en hoger, zo hoort het ook eind mei. Het plan van de ski-trip van vandaag was het skiën van een hoog gelegen steil noord couloir want eergisteren had het flink gesneeuwd. Maar de hoge temperaturen van gisteren gooide roet in het eten. Het couloir waar we op poeder gehoopt hadden lag vol met lawine sporen van natte-sneeuw lawines. In deze periode van het jaar is het dan ook alles of niets. De keus viel, nadat we besloten hadden dat het couloir niet skibaar was, op een berg tegenover dit couloir, mooi skiën op een zuidoost helling, op heerlijke voorjaarsfirn.

Na gezellige avond in een berghut, een aanloop waarin we gemzen en marmotten zagen en een prima afdaling konden we er niet echt mee zitten dat het oorspronkelijke plan niet door kon gaan. Zou dit de laatste ski-afdaling van het seizoen zijn, voordat ik van Chileense sneeuw mag gaan genieten deze zomer?

null
De sneeuwgrens ligt hoger en hoger, we moeten nu al een flink stuk te voet afleggen.

null
‘Wij’ wintersporters balen misschien dat de winter is afgelopen, deze marmot vind het wel prima volgens mij.

null
Net zoals deze gems, die ook blij zal zijn dat zijn eten weer makkelijker vindbaar is. (En wie ziet de berghut op deze foto?)

null
De ski’s deden we vlak onder de hut onder.

null
De ‘Glacier Blanc’ hut met de Mont Pelvoux op de achtergrond

null
Vanmorgen vertrokken we voor zonsopkomst, als de zon eenmaal schijnt wordt de sneeuw snel zacht.

null
Dat betekent wel dat we konden genieten van de zonsopkomst. (Het diepe spoor is van alpinisten zonder ski’s)

null
Ondanks (en voor mij ook dankzij) de zware lichamelijke inspanning is dit genieten.

null
Eenmaal op de top gaan de skivellen af, de laatste keer dit seizoen?

null
Heerlijk skiën op ruim 3700 meter hoogte.

null
De hele afdaling lang goede voorjaarssneeuw, op de achtergrond (links) het couloir dat we hadden willen skiën.

null
We zochten de steilste stukjes van de afdaling op.

null
De laatste bochten van het seizoen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Weer een prachtige verslag van je toertocht, ik ga volgende week naar de Stelvio, met mogelijk een start op de Stubaier en/of Kaunertaler gletscher, ik ben er immers toch en kijk naar het weerbericht.

De Stelvio is natuurlijk maar pisteskiën, maar toch ik vindt het elke keer weer bijzonder in dit “omgekeerde” gebied, dit is nu de 5e keer dat ik hier ga skiën, tot nu altijd in de zomervakantie, maar nu voor het eerst in de openingsweek. Ik ben erg benieuwd, toch zo’n 400 extra hoogtemeters tov. de zomer en wat kilometers extra piste. Wie weet kan ik nog een beetje tussen de stenen door mij weg naar de parkeerplaats zoekenvoor het off-piste gevoel.

Veel plezier in Zuid Amerika!

@ Laflaps, Daar wil ik zeker een keertje skiën op de Stelvio, ben inderdaad benieuwd naar dit ‘omgekeerde gebied’. Ik ‘moet’ hem sowieso nog eens op fietsen. Dus wie weet een keer dubbele slag daar maken!

Click. Click. Peace

chili, lucky basterd!!!

Zal wel aan mij liggen, maar hoezo ‘omgekeerd’?

Let it snow

Omgekeerd: omdat je hier 's winters niet kunt skiën en 's zomers wel.

Het was even zoeken… maar de berghut staat rechtsbovenaan op de 4e foto, je ziet hem slecht omdat op de achtergrond weer een rots staat… :-)

Verder wederom een mooi verslag! Als ik het zo zie kan je nog wel een keer skiën, of gaat de sneeuw nu zo snel weg? ;-)

@ Arno, klopt! Tsja het zou nog kunnen, maar deze week verwachten ze elke avond warmte-onweer en dat zorgt dat de sneeuw slecht opvriest. Met temperaturen van rond de 28-29° in het dal gaan de sneeuwcondities snel achteruit. Maar ik ruim mijn ski’s nooit echt op.

Click. Click. Peace

Wat een mooie trip. Dit is een heerlijk jaargetijde om te genieten van de bergen.

Hebben jullie de touwen nog nodig gehad?

Jullie waren er vroeg bij op de top. De sneeuw is nog behoorlijk hard tijdens de afdaling.

En vandaag finish op de stelvio in de giro.

@ Paul E, we waren redelijk vroeg op de top, moet ook wel met deze zomerse temperaturen.

Tsja en die touwen, op een gletsjer moet je deze altijd bij je hebben. Want deze touwen zijn de enige manier om iemand snel uit een gletsjerspleet te kunnen halen. Maar we hebben ze dus niet nodig gehad, al hadden we het couloir gedaan dan zeker wel. (ivm met randspleet, tussen couloir en gletsjer)

Click. Click. Peace

Schitterende platen zo laat in het seizoen zeg! Erg mooi!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie