Te koop: stoeltjeslift...

Kristof op 16 juli 2012· 20 reacties

null
Te koop: stoeltjeslift © vovo

Op het internet worden wel vaker wintersportartikelen aangeboden, tweedehands of zelfs gloednieuw. Maar vorige week botsten we toch wel op een speciaal accessoire: een skilift… We spreken echter niet zomaar over een skilift, maar wel over één van de oudste stoeltjesliften die Tirol rijk is: de zetellift vanuit het dorp Sölden naar Hochsölden. Na de afbraak staan de stoeltjes te koop aangeboden bij ProAlpin.

null
Felix Wopfner Maschinenbau uit Innsbruck zorgde voor de installatie © vovo

Even wat geschiedenis
De lift werd in eerste fase in 1948 gebouwd door de Oostenrijkse Felix Wopfner en was op dat moment een echt kunstwerk. Na een opfrissing in 1955 vervoerde de ESL (Einsessellift) 398 personen per uur en vormde de ideale verbinding tussen het dal en het hoger gelegen Hochsölden, waar op dat ogenblik de eerste gebouwen uit de grond rezen. Met een hoogteverschil van 738 meter en een lengte van 2203 meter, haalde de lift een snelheid van 2,25 meter per seconde. Vorig jaar heb ik de lift nog een laatste keer bezocht en toegegeven: met ruim 16 minuten aan reistijd zijn er vandaag de dag modernere alternatieven (al nam je die lift meer om van de natuur te genieten).

null
Het Oostenrijkse Pro-Alpin verkoopt de stoeltjes van de ESL Hochsolden

Afbraak en verkoop stoeltjes
Sinds enkele weken is men gestart met de afbraak van de palen en de zitjes. De laatste dag in bedrijf was 15 april 2012. Heel wat locals vinden het jammer dat de lift verdwijnt. Met deze lift vergaat er immers een groot stuk geschiedenis in het Otztal. Maar er is ook goed nieuws voor wie van een authentiek stuk lift houdt: de stoeltjes worden te koop aangeboden via het internet.

Nu goed, voor de één is het een eenvoudig stuk oud ijzer, voor de ander is het pure geschiedenis uit de Alpen. Een collectorsitem, als het ware. En als we dan toch wat gaan brainstormen over hergebruik, waarom dan niet:

  • Het stoeltje recycleren als een schommelstoel voor in de tuin
  • Het stoeltje gebruiken als decoratiestuk in een sportwinkel
  • Het stoeltje in een reclamecampagne voor een wintersportmerk verwerken
  • Het stoeltje wat oplappen en gebruiken in je interieur
  • … heb jij nog leuke ideeën?

Zo zie je maar, voor de éen een oud stuk ijzer, voor de ander een uniek aandenken aan de Alpen. Wij hebben er alvast eentje opzij laten leggen… De prijs van een stoeltje? Die zou tussen de 70 en de 100 euro liggen, inclusief de sluiting maar exclusief transport.

Geniet nog even mee van deze mooie beelden.

null
Het stoeltje met opklapbaar zitvlak © vovo

null
De aankomst boven in Hochsolden © vovo

null
Beneden in het dal kruist de lift met de Giggijoch gondel. © vovo

null
Sinds enkele jaren was je verplicht de lift op deze manier te nemen. © vovo

Kristof

Plaats een reactie

… gebruiken als hoofdprijs voor de winnaar van het "Welke lift is dit?"-topic 2012-2013?

Ik zie zo’n liftstoeltje wel hangen in mijn huiskamer. Of twee…

Click. Click. Peace

Hierbij een fotocollage van de laatste draaidag van deze toplift!
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3355441417704&set…

Ik heb 2 van dezelfde sloeltje van de Hohe Mut lift van Obergurgl (ook Otztal) die hebben ze 4 jaar geleden vernieuwd. Hier heb ik 50 Euro p.s. voor betaald en de opbrengst ging naar KIKA stichting.

kun je als bureaustoel voor je bureau hangen, hoef je nooit meer opzij wanneer er gestofzuigd wordt!

Bij de indoorski Den Bosch hebben ze er ook één hangen.

Weet iemand of er ook nog een 4-persoons stoeltje is te verkrijgen, die zou ik wel in mijn tuin als schommelbank aan een dikke tak van onze eikenboom (100 jaar oud) willen hebben.

@Lapflaps, Pro-Alpin heeft blijkbaar wel vaker liften of attributen in de aanbieding. Zo is er momenteel ook een gondellift (althans de bakjes) te koop. Je kan altijd contact met hen opnemen he, you never know.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Daar ben ik in de zomer eens ingeweest denk ik. Ik herriner me wel dat het stoeltje heel bruut aankwam om in te stappen.

Die laatste lift halen...

Top Kristof, leuke post! Ondanks dat ik persoonlijk tijdens het wintersport seizoen meermaals liften vervloek om hun ‘snelheid’ is dit toch wel erg leuk accessoire… Alleen nog bedenken wat je ermee moet :)

Let it snow!

Je kunt ook 'n stoeltjeslift ophangen aan 't plafond op je slaapkamer…kan echt hoor… kom maar kijken!

@philippe

foto’s?

Inderdaad, dat wil ik ook wel eens zien :D

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

He Kristof, bedankt voor je info, ik ga kijken

Zeg, er zaten toch wat mede forummers te brainstormen om een kleine lift neer te zetten in het zuiden des lands voor als er sneeuw lag? ;)

Graag hoor ik waar de stoeltjes worden aangeboden t.z.t. ;)

Coen, je kan het gewoon in het artikel vinden onderaan.
http://www.pro-alpin.com/en/current-offers/single-pieces/one…

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Er worden met enige regelmaat oude liften te koop aangekomen. Veelal ook die nog compleet bruikbaar weer kunnen worden ingezet in een ander skigebied. Zo zijn bijvoorbeeld twee stoeltjesliften van de Tegelberg bij Füssen verkocht aan Winterberg. En is de oude stoeltjeslift uit Willingen verkocht aan een skigebied in Oost-Europa.

Spijtig was nog een stukje nostalgie,maar gemakkelijk als er veel volk aan de gondel stond aan te schuiven!

Haha
dit faalt

Hihih dit is faling faal

effe kieke wat iemand aan het doen is

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie