Gletsjers zuchten onder warme zomer

Rogier op 24 augustus 2012· 16 reacties

null
De huidige condities op de Les Deux Alpes gletsjer

Het is warm, dat weten we nu wel. Ook in de Alpen is het warm. bijna heet. Deze zomer doet mij denken aan mijn tweede zomer in de Alpen, die van 2003. Toen was er ook sprake van een hittegolf in Frankrijk. Zo’n warme zomer als dit is slecht voor de gletsjerskigebieden, dat moge duidelijk zijn. De webcam beelden geven dan ook een triest beeld aan. Een troost, augustus is traditioneel de allerslechtste maand. Het zal snel weer stukken beter gaan met de skibaarheid van deze gletsjers.

Grijs gletsjerijs
Op bijna alle foto’s is er meer gletsjerijs te zien dan sneeuw. Deze zomer heeft zich dan ook gekenmerkt door weinig regen (sneeuw op hoogte) en veel warmte. Dat de sneeuw dan letterlijk als sneeuw voor de zon verdwijnt is niet zo heel gek. De vraag is natuurlijk wel of gebieden open zouden moeten blijven als de condities zo zijn als nu. Maar wat ik in de inleiding al schreef, vanaf nu zal het alleen maar beter worden. De eerste dumps op deze hoogte zullen snel vallen en ons deze trieste beelden doen vergeten.

Wie van jullie heeft er deze zomer in een Gletsjerskigebied geskied? Hoe waren de condities toen? Wie heeft er wel eens op een gletsjer gestaan die er zo slecht bij ligt als onderstaande beelden?

null
Hintertux

null
Tignes

null
Stubai

null
Stelvio

null
Mölltaler gletsjer

null
Een enorm verschil: maand geleden (27-7) op de Molltaler gletsjer. Foto: G. pap

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb deze zomer geskied op de HIntertux, lag er toen nog een stuk beter bij dan de afbeelding die hier staat. Maar ook toen erg slecht, was tegenvallend naar mijn mening. Veel ijs en op veel plekken zelfs smeltwater riviertjes. Al met al behoorlijk behelpen dus. Wel erg jammer van die mooie gletschers dit…

bovenstaande bericht kwam overigens van mij.

Met name richting het einde vd maand zie ik in Oostenrijk de temp sterk dalen. Huntertux & Sölden

Seriously snow addicted family!

Amai, trieste beelden, ik heb het dit jaar ook al gezien op de Kaunertaler, die lag er nog verschrikkelijker bij. Daar wordt dan ook al jaren niet meer op geskied. Over ongeveer 10 jaar denk ik dat we de zomerski wel kunnen vergeten.

wat ik me afvraag: afgelopen winter is er enorm veel sneeuw gevallen. Heeft dit niet geholpen bij de groei van de Gletschers?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand: Het is een soort van balans; als er in een seizoen veel sneeuw valt en de zomer niet zo warm is zullen de gletsjers een beetje aangroeien. Als de zomer warm is dan hangt het van de hoeveelheid sneeuw die gevallen is hoeveel de gletsjers smelten. Door de opwarming van de aarde zijn er nu hogere temperaturen waardoor de gletsjers laatste jaren nog nauwelijks aangroeien en vooral afsmelten.

Ik ben net terug uit Noorwegen, maar daar zijn de meeste (zo niet alle) zomerski gebieden gesloten. Dus dit jaar helaas niet kunnen zomerskien :( De laag sneeuw was net te dun of verdwenen. Wel kon je duidelijk zien dat er meer sneeuw lag dan normaal in deze tijd van het jaar… Meestal zijn de gebieden in Noorwegen open van mei tot eind juli, daarna is het gewoon te warm ondanks de noordelijke ligging. De zomer is daar tot nu toe een van de koudste en natste van de afgelopen jaren, maar de afgelopen winter was helaas ook wat zachter dan normaal. De winter van 2010/2011 was een van de strengste van de afgelopen jaren, dus fingers crossed dat hier en daar een gletsjer wat in lengte gaat toenemen. Maritieme gletsjers zoals de Jostedalsbreen zijn erg gevoelig voor schommelingen in klimaat en temperatuur en reageren sneller op koude/warme omstandigheden.

Twee jaar geleden geweest bij Hintertux op 23 juli… dat was de eerste en de laatste keer… wat een ellende. Me ski’s waren pittig naar de klote. Hoewel, had de ski’s van een vriend geleend ;-) dus de zijn waren naar de klote…Het heet ook niet voor niets wintersport.

immer gerade aus

@maarten, dat geloof ik graag, ik was érg blij dat ik voor die ene dag zomerskieën skies gehuurd had bij de plaatselijke intersport ;)

man man man… welf bij het zien van deze trieste beelden groeit de drang nog meer om te gaan skiën. En het is nog maar eind augustus!

Gehan

triestig om de gletsjers zo te zien kreunen onder de brandende zon. Is het eigenlijk nog verantwoord om hier skieërs over te sturen?

@Rogier, op http://www.skipass.com wordt geroddeld dat de gletsjer van Tignes volgend jaar geen zomerski meer zou toelaten. Echter zijn het vooral speculaties, niemand heeft echt officiële info, weet jij hier iets meer van?

better to be off piste, then to be pisted off

Was vorige week donderdag(23-8) in Saas-Fee en daar waar de condities uitstekend. Condities waren beter dan in dezelfde periode vorig jaar.

@ Wim, deze verhalen hoor ik al jaren over Tignes. En ze zijn volgens mij al wel eens langer dicht geweest dan gepland. Ik denk dat als de zomer zich slecht aandient ze wel eens dicht kunnen blijven, maar de extra kosten voor het openhouden (liften draaien sowieso voor mtbers en wandelaars) zijn niet extreem dus kan me voorstellen dat ze het vaak wel proberen. Maar binnen afzienbare tijd zal het gewoon niet meer mogelijk zijn de liften open te houden. (Zelfs winters zouden wel eens een probleem kunnen worden op deze gletsjers als ze echt open breken…)

Click. Click. Peace

laflaps,

ik schrik met name van de Stelvio! heb hier de afgelopen 5-6 jaar een keer of 4 gezomerskied vorig jaar op 11 augustus zelfs nog op verse sneeuw het had namelijk op 10 augustus tot 2800m gesneeuwd dus zijn we maar even vanaf het Gardameer, we hadden immers de ski’s meegenomen, naar de Stelvio gereden, overnacht op 2800m en de volgende ochtend heerlijk geskied! Zo grijs en sneeuwarm heb ik het nog nooit gezien, er lag altijd nog wel sneeuw tot aan hotel Livrio!

Dit jaar was ik er het weekend net na de finish van de Giro d’Italia in het week-end en maandag van 2-3 juni en is er die dagen 40cm verse sneeuw gevallen! Ik kon van de top, off-piste, dus waar het nu grijs en gespleten is, helemaal tot de parkeerplaats skiën, ook het laatste stuk leuk off-piste laveren tussen de rotsen door.

Omdat ik door dit laatste tripje toch nog een late skitrip had gehad en in elke van de 1e 6 maanden van het jaar ergen p een berg heb gestaan ben ik niet meer in de zomer gegaan zoals andere jaren, ik heb er geen spijt van!

Canyonen bij het Gardameer was ook erg leuk, ik noem het ook wel eens “off-piste wandelen”

Desondanks kan ik niet wachten tot het weer kan, oktober?

Whaaa vorst grens Sölden daal naar 2400m vrijdag!

Seriously snow addicted family!

Heb op de Molltaler Gletjes geskied. is niet te doen. veel ijs duus glad en je bent moeilijk wedbaar. maar was leuk voor een x

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie