Meer warmte, meer sneeuw?

Roel op 29 augustus 2012· 11 reacties

null

De Alpen beleven een warme zomer. De beelden die Rogier vorige week liet zien bevestigen dat, en dat na zo’n sneeuwrijke winter. Nu kun je je afvragen of er een verband bestaat tussen een warme zomer en het weer in de winter, in het bijzonder de sneeuwval.

Op zichzelf
Onlangs nog toonde de Oostenrijkse weerdienst ZAMG in een persbericht aan dat tropische dagen (30 graden of meer) de laatste decennia steeds meer voorkomen. Ook deze zomer had meer dan een gemiddeld aantal tropische dagen. Het gaat echter te ver om daar conclusies aan te verbinden voor de hierop volgende winter. Je kunt zelfs stellen dat een winter en een zomer volledig op zichzelf staan.

Speculeren
Natuurlijk zorgt een warme zomer wel voor een hogere zeewatertemperatuur in bijvoorbeeld de Middellandse Zee. Dat heeft een verzachtend effect op de Alpen wanneer de lucht vanaf zee wordt aangevoerd. Van de andere kant kan deze warmere lucht meer waterdamp bevatten waardoor er in de herfst en winter meer neerslag, en dus ook sneeuw, uit kan vallen. Zo kan relatief warm zeewater zelfs gunstig zijn voor een vroeg sneeuwdek vanaf een bepaalde hoogte. Dit blijft echter speculeren omdat de wind dan wel van zee moet waaien onder de juiste omstandigheden.

Veel meer bepalend is het stromingspatroon, oftewel de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. En juist dit aspect wordt niet bepaald door een vorig jaargetijde. Net zo min is nog aangetoond wat de invloed van de komende El Nino, of zelfs de spectaculaire afname van het Noordpoolijs op Europese luchtdrukgebieden is. We weten het gewoon niet!

null
Vooralsnog geen bezorgdheid voor een tekort aan sneeuw

Gelukkig maar. Voor zomerskigebieden ligt het iets anders maar met warmer wordende zomers is er voor de wintersport nog weinig reden voor paniek.

Omslag
Trouwens, dat het weer ook in een warme zomer snel kan omslaan bewijzen de weerkaarten deze week. Vrijdag bereikt een bel koele lucht de Alpen met later op de dag een grote kans op sneeuw vanaf ongeveer 2000 meter. Een paar modellen berekenen grote hoeveelheden in het hooggebergte dus wie weet een vroegwinterse start van het weekend…

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel, ik zie anders nog niks op de weerkaart ;-).

Toch hoop ik dat er een serieuze dump aan zit te komen…Heel goed voor de gletschergebieden!

If you snooze, you loose!

Spannend, ik zie het wel op snow-forecast! Webcams gluren zondag!

Seriously snow addicted family!

@Jeff, de sneeuwverwachtingskaart bedoel je denk ik. Ik vermoed dat we nog geen data binnenkrijgen maar dat check ik even.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, die bedoel ik inderdaad ja. Deze blijft nog verdacht leeg…

If you snooze, you loose!

Zondag brak op de bank dan maar webcams kijken!!

Mogen we al????!!!!

@Jeff, de sneeuwverwachting werkt inderdaad nog niet anders waren de bergen zeker gekleurd geweest. We proberen hem zo snel mogelijk te presenteren!

@JeroenUtrecht, zondag smelt de sneeuw mogelijk alweer weg. Het moet vrijdag en zaterdag gebeuren…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, dan zaterdagochtend, ook dan kijk ik ernaar uit!!

Mogen we al????!!!!

Wanneer komen de weerberichten weer? Ergens in oktober?

@Gast757, Ja in oktober ga ik starten met de weerberichten, eerst vooral als er sneeuw gaat vallen (kan ook al in september zijn!). Later ga ik het natuurlijk vaker doen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Oke. ik verheug me namelijk al een beetje op de ´alpenweerpraat´ van je.

Ter info: de sneeuwverwachtingskaarten werken weer :D
Nu maar te hopen dat ze snel mooie kleurtjes gaan vertonen…

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie