Fotoreportage: Winter komt eraan

Rogier op 25 oktober 2012· 13 reacties

null
De zomer zit erop, deze herder vertrekt richting dal

Gisterochtend werd mijn belangstelling (en die van mijn hond) getrokken door luid gemekker en geblaf. De ‘hoofdstraat’ van mijn dorpje was een deinende massa schapen. Het heeft niet direct met wintersport te maken maar het is voor mij kenmerkend voor de naderende winter, de herders vertrekken uit de bergen. Het is herfst en zoals ik een paar weken geleden als schreef maakt men zich in de Alpen op voor een nieuwe winter. De sneeuw en kou zal komen, daar maakt geen enkele bergbewoner zich druk om. Nee, men is eerder bezig zich goed op die winter voor te bereiden. Een van de mooiste activiteiten in de herfst vind ik de ‘Transhumance’ of ‘almabtrieb’. Dit is de uittocht van vee uit de bergen naar de dalen. Herders trekken samen met hun schapen (en soms koeien) naar het dal. De eerste kudde’s heb ik al weer langs zien komen.

De sneeuw komt eraan
Herders proberen hun beesten zo lang mogelijk in de bergen te houden. De alpenweides zijn namelijk ideaal voor de schaapskuddes en veel herders vinden het zelf ook heerlijk om door de bergen te zwerven. Maar te lang in de bergen blijven kan levensgevaarlijk zijn voor het vee, want ingesneeuwde schapen hebben een lage overlevingskans. Dus in oktober komen de meeste herders naar beneden samen met hun schapen. Het blijft een indrukwekkend gezicht duizenden schapen die door de honden naar beneden gebracht worden. De herders maken letterlijk plaats voor de sneeuw.

null
De schapen bij mij voor de deur

Waar wij 's winters skiën en boarden
Veel hellingen waar deze herders in de zomer met hun kuddes rond trekken zijn in de winter onze skipistes en off-piste hellingen. Veel skigebieden zijn zelf erg blij met schapen en koeien op hun terrein, want het gegraas van deze beesten zorgt ervoor dat struiken en bomen geen kans krijgen. En zo blijven de pistes mooi leeg en kan er bij de eerste sneeuw al meteen geskied worden.

Transhumance, almabtrieb
Tegenwoordig zijn er nog maar weinig herders die de hele zomer met hun hele familie in de bergen leven. Vroeger was dat wel anders. De ‘transhumance’ en almabtrieb ging toen verder dan alleen maar de kudde’s uit het hooggebergte naar beneden brengen. Toen daalden hele dorpen tegelijk af. In de zomer leefde men in het hooggelegen ‘zomerdorp’ en 's winters trok men met de dieren naar het dal. Ondanks dat de transhumance niet meer dezelfde ‘uittocht’ is van weleer, blijft het indrukwekkend en mooi. Typische ‘bergcultuur’ die de komst van de winter aangeeft.

null

null

null

null

null

null

null

null

null

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Prachtig om te zien!

Go with the snow!

Mooie foto’s, ook zonder sneeuw!

leuke rapportage!

''Powder to the people''

Lijkt mij leuk om is te zien inderdaad. Afgelopen 2 jaar de tour du mont blanc gelopen en dan loop je ook regelmatig tussen kuddes schapen of koeien. Jammer dat die herder daar in de bergen met een paraplu loopt :) ;)

Not all who wander are lost

Ik heb er een keer met mijn auto ingestaan; is een aparte ervaring :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

mooie foto’s zeg, moet je wat mee doen :)

prachtige beelden. Sommige plaatjes zien er haast uit alsof ze in Schotland gemaakt zijn. Een paar geleden was ik daar in het najaar. De kleuren waren het zelfde en ook de toppen van de bergen lagen in de sneeuw, schitterend!

Wat heb je toch een mooi leven altijd mooie beelden .

Evert-jan

LOL @ Ivo… :p

Heb er wel eens beelden van gezien van zon almabtrieb in allgau op tv is nog best een leuk feestje dan

Gaaf om te zien!

Seriously snow addicted family!

@Ricardo, volgens mij maken ze in Allgau overal een feestje van ;-)

Seriously snow addicted family!

Schitterend!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie