Vooral zaterdag bar winterweer

Roel op 25 oktober 2012· 16 reacties

null
Zaterdag is het geen pretje in het hooggebergte.

We staan aan de vooravond van tijdelijk maar bar winterweer. Van vrijdag op zaterdag gaat het kwik in vrije val, en de laatste berekeningen laten de sneeuw tot over een groot deel van de Alpen neerdalen. Om het winters plaatje compleet te maken gaat de winterinval zaterdag gepaard met een bulderende noordoostenwind. Alsof het hartje januari is.

Zacht en kil op korte afstand
En wat zijn de contrasten weer groot. De afgelopen dagen scheen de zon aan de zuidkant en elders vanaf pakweg 1500 meter vrijwel onafgebroken. Het was daarbij erg zacht. Dit in tegenstelling tot de dalen aan de noordkant waar onder een inversie nu al meerdere dagen mist hangt. Het kwik schommelt hier zowel overdag als 's nachts continu tussen een saaie 8 en 10 graden.

null
Tentakels van mist nemen bezit van Alpendalen.

Sneeuwstorm
Mist betekent weinig wind, maar daar zijn we snel van af. Vrijdag begint het op nadering van een depressie in de Franse Alpen te regenen, vanaf 2000 meter overgaand in sneeuw. Deze depressie trekt vervolgens verder naar Noord-Italië. Omdat het systeem flink activeert, koude lucht komt in aanraking met warm Middellandse Zeewater, nemen de luchtdrukverschillen gigantisch toe.

Ik hou alvast rekening met een stormachtige noordoostenwind op zaterdag. Omdat de sneeuw zich over een groot deel van de Alpen uitbreidt durf ik het woord sneeuwstorm wel in de mond te nemen. Het is dan net mijn eerste dag op de Stubaier Gletscher waar ik met Kristof een kleine week zit. Of we die dag veel zullen zien waag ik te betwijfelen.

Wel wordt het tot in veel dalen wit. Ik verwacht op dit moment geen extreme hoeveelheden (noordkant 5-20 centimeter, zuidkant 20-40 centimeter) maar de combinatie van wind, kou en sneeuwval zal het uitgesproken winters maken met kans op sneeuwverstuivingen. We hebben camera’s bij dus je komt qua updates niks te kort.

Retour d’est
Tot slot nog even stilstaan bij de zuidkant van de Alpen. Daar verwacht ik zoals gezegd de meeste sneeuw. Er is zelfs kans op een retour d’est. Een retour-de-wat? Lees in onze wiki meer hierover. Die wil in het Italiaanse Piemonte en een klein deel van de Franse Alpen nog weleens voor een verrassing zorgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Die sneeuwkaart ziet er heerlijk uit! Halve meter rondom Grossglockner, Kitzsteinhorn…? :p

Gehan

null

Not all who wander are lost

Aight, en tot wanneer gaat dit duren? Zijn vanaf Zaterdag tot Donderdag in het Zillertal, hopelijk vallen er dan toch nog enkele dagen mooi te skieën op de Hintertux :)!

Die laatste lift halen...

@Stijn, zondag klaart het vanuit het westen langzaam op, maandag zou op meer plaatsen zonnig moeten verlopen. Daarna erg onzeker.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nur eine Woche nach dem außergewöhnlich warmen, letzten Oktoberwochenende stehen nun im Süden kräftige Schneefälle an. So schneit es etwa südlich von Kinzig und Donau am Samstag voraussichtlich bis ins Alpenvorland hinein intensiv. Selbst in München droht eine weiße Überraschung. Vom Allgäu bis zum Berchtesgadener Land deuten sich unterdessen 15 bis 30 Zentimeter, in Österreich und in den italienischen Alpen sogar 40 Zentimeter Neuschnee an.

null

Auslöser für die anstehenden, kräftigen Schneefälle am Alpenrand ist ein Tief über Norditalien. Es führt warme Adrialuft von der Adria in die Balkanländer. Gleichzeitig fließt hochreichende Meereskaltluft arktischen Ursprungs vom Nordmeer über die Nordsee und Mitteleuropa bis nach Südfrankreich. Dabei entsteht eine markante Luftmassengrenze, die parallel zum zentralen Alpenhauptkamm verläuft und länger ortsfest bleibt.

Außer Schnee muss man sich in den Bergen auf Sturm und Orkanböen einstellen. Dabei sinkt die Temperatur beispielsweise auf der Zugspitze im Wochenendverlauf auf Werte um minus 15 Grad. Am letzten Wochenende wurden dort noch plus 10 Grad gemessen. Anders als vor einer Woche, sollte man also von längeren Wander- und Klettertouren absehen.

Not all who wander are lost

Bron; http://www.wetteronline.de

Waarom kan ik hier mijn berichten niet aanpassen eigenlijk?

Not all who wander are lost

@Edwin, berichten aanpassen bij weblog items staat op de wensenlijst. Het is technisch gezien wat lastiger dan het lijkt.

Gek op Vorarlberg

Met zo’n voorspelling hoop ik voor je dat de stubaier gletscher uberhaupt geopend is Roel! iig veel plezier/sterkte daar ;)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

De sneeuwverwachtingskaart wordt alleen maar beter ;)

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

Dit is de meest recente van wetter3.de

null

Not all who wander are lost

Dat gaat dit weekend nog enigszins onverwachts bikkelen worden voor de jongens en meisjes van de Worldcup in Sölden.

Mooi van het weekend heerlijk webcams gluren!

Seriously snow addicted family!

Roel, hoeveel gaat er in Osttirol vallen? Welke hoogte heeft de sneeuwgrens?

@Mathijs, is zuidkant, 30-40 centimeter denk ik. Eerst regen tot 1800 meter, vanaf de middag dalend tot in de diepste dalen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ok net aangekomen in Pitztal aan de voet van de gletjser morgen eens rustig boven gaan kijken en zien of er te skiën valt, hopelijk tegen maandag een 1/2 metertje verse poeder :-)

erg mooi om te zien hoe het nu afkoelt in de alpen! ben de webcams van Waidring aan het volgen en per half uur daalt de temperatuur bijna met één graad!
ben benieuwd hoeveel sneeuw er gaat vallen vandaag! :D

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie