Alpen komen op adem

Roel op 30 oktober 2012· 7 reacties

null
Zon en fraaie wolken in Les Deux Alpes, via onze app Sneeuwhoogte+.

Wat een geweldige winterinval beleven we de laatste dagen. We hebben op ons weblog al veel voorbij laten komen. Nu is het tijd voor een adempauze waar ook wij in het Stubaital met smacht op hebben gewacht. We hebben nu een paar dagen veel zon en wat oplopende temperaturen. Ik vind het niet erg want het was gisteren werkelijk steenkoud op de Stubaier Gletscher.

Net januari
In de middag kwam de zon tevoorschijn en dat mocht ook wel. Op 2600 meter was het -14 graden bij een snijdende wind. Alsof het januari was. Vandaag neemt de wind af, en na strenge vorst in de nacht loopt de temperatuur in het hele Alpengebied op om uiteindelijk zo’n 8 graden hoger uit te komen dan gisteren. Afgezien van wat wolkenveldjes doet de zon goeie zaken.

null
De weg naar de Stubaier Gletsjer
In het zuiden sneeuwkans
Morgen hebben we nog zo’n mooie dag, al neemt de bewolking vanuit het zuiden wel toe. Het wordt nog wat zachter met pas vanaf 2300 meter vorst. De nulgradengrens stijgt dus nog wat verder en er gaat een lichte föhn waaien. Toch zal het nog weinig doen op de gletsjers. Hier bij ons is in totaliteit zo’n 60-70 centimeter gevallen, en ook bij het dalstation ligt zo’n 30 centimeter. Kijk hierboven maar eens.

Morgenmiddag begint het in de zuidelijke Franse Alpen te regenen, vanaf 1500 meter als sneeuw en die breidt zich langzaam uit over de hele zuidkant van de Alpen. Hier valt lokaal 20-30 centimeter maar zeker niet overal. Het meeste lijkt me voor Slovenië bestemd. Ik verwacht aan de Oostenrijkse en Zwitserse noordkant sowieso niet zoveel neerslag. Daar zou de donderdag zelfs nog best redelijk kunnen verlopen.

Richting het weekend neemt de neerslagkans ook elders toe maar of dat veel sneeuw gaat opleveren is nu niet te zeggen. Ook omdat de verwachte temperaturen per model erg uiteen lopen. Voor updates vanuit Oostenrijk volg me op twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel: Wat vind jij van de skigebieden die nu al kunstsneeuw zitten te spuiten ? En dan bedoel ik niet de gletchers, maar laaggelegen gebieden als Saalbach en Westendorf.

Zuid Duitsland heeft 1 november vrij in verband met allerheiligen. Vrijdag is en brugdag. Misschien willen gebieden open om zo fanatieke Duitsers te trekken?
Misschien blijft de goed aangestampte sneeuw ook wel liggen tot de kerst?

@ dr Dre, ik zag het ook op de webcams, ik had eerder het idee dat het een testrun was…?

Seriously snow addicted family!

@jeffrey een testrun van (in sommige gebieden) al van 48 is geen testrun meer. een testrun is meestal half uur. Saalbach, Kithzbuhl, Finkenberg/Hippach/Mayrhofen, Westendorf, Gerlos en meer skigebieden draaien al 48uur lang. dit is denk ik niet alleen een testrun.

@roel Ik snap de focus op gletsjers (ben simpelweg jaloers op je) maar ik vraag me beetje af wat deze hogere temperaturen van de komende dagen doet met de sneeuw op 600-2000 meter, na dit fantastische sneeuwweekend. Alvast dank, en veel plezier de komende dagen!

Op de Planai vandaag 1 piste open !!! Donderdag volgen er nog 3 a 4!

@dr dre en @Gast458, ik vind het voorbarig. Ik snap de commerciële druk van zo vroeg mogelijk willen openen (Schladming traditioneel voorop) maar er is een grote kans dat de sneeuw het beneden pakweg 1600 meter niet houdt.

Ook op beschutte schaduwhellingen kan een deel van de sneeuw blijven liggen maar het is op die hoogtes nog zeker niet de basis voor het winterseizoen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie