Wie heeft er last van een winterblues?

Ruud op 06 november 2012· 16 reacties

null
Winterblues? Nee hoor! Een brede lach op het gezicht

Wonderlijk maar waar, 60% van de Nederlanders heeft last van een de “winterblues”, een milde vorm van een winterdepressie. Nog eens 10% heeft last van een echte winterdepressie. Dit betekent dat zeven op de tien landgenoten somber, ongeconcentreerd slaperig, moe en geïrriteerd wordt van de winter. Dit verbazingwekkende feit hoorde ik onlangs op de autoradio. Nu heb ik ook wel last van de winterblues, maar die treedt op als de winter gààt, niet als hij komt.

Last van winterblues
Ik vermoed dat de bezoekers van onze site geen last hebben van één of andere vorm van winterdepressie. Velen van jullie zullen wel in elkaar zitten zoals zoals ik: meer energie in de winter dan in de zomer, altijd verlangend naar sneeuw en ijs en steeds maar hopend op een ouderwets strenge winter. Ik ben eigenlijk een avondmens, maar op wintersport weet ik niet hoe gauw ik uit mijn bed moet komen. Ik hou van de frisse vrieskou en de heldere lucht. Maar ik ben ook dol op een felle sneeuwstorm en dichtgevroren sloten. Ik voel me in de winter in ieder geval fitter en gezonder dan 's zomers en ik ben juist niet somber of ongeconcentreerd. En de enige depressie die mij interesseert is een weerkundige depressie, het liefst eentje met veel sneeuw.

Reden om op de piste te staan!
Nu wordt aan mensen met een winterdepressie aangeraden veel in de zon te zijn. Men vermoedt namelijk dat het gebrek aan zonlicht het bioritme verstoort. Des te meer reden om 's winters veel op de piste te staan. Ik kan niet wachten tot het zover is!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Ik niet in ieder geval. Laat de kou en sneeuw maar komen ook in Nederland, dan pak ik de mtb ipv racefiets om naar mijn werk te gaan. Heerlijk die koude lucht in mijn gezicht. Ik voel me juist fitter en effectiever in de winter. Misschien omdat ik ook gewoon evenveel (zo niet meer) buiten ben…

Nou ik ben een van de weinige in mijn omgeving die altijd aan de winter denkt. Voel me daardoor wel een buitenbeentje, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik hou van alles wat de winter te bieden heeft en denk stiekem wel eens dat ik niet gemaakt ben voor een leven in Nederland. Heb alleen niet het lef om daar iets mee te doen. Lang leve de winter!

Ik kan me inderdaad niet voorstellen dat men tijdens wintersport last heeft van een winterdip. Ik sta dan zelf ook het liefst op om kwart voor zeven om goed te ontbijten en de eerste lift naar boven te pakken. Maar buiten de wintersport om is een ander verhaal (en biologisch goed verklaarbaar).

Nu ik in Noord-Noorwegen woon (over twee weken komt de zon voor twee maanden niet meer op) is het nog wat sterker, ook omdat je hele gevoel van tijd verstoord raakt. Van tien tot drie is het straks schemerdonker, waardoor je om twee uur al denkt dat je maar eens aan je avondeten moet beginnen.

Overigens is die zonloze periode niet het vervelendst, dat is de tijd waarin de dagen heel snel veel korter worden (half oktober-half november; nu dus). De normaal zo hartelijke (maar licht afstandelijke) Noren zijn nu zo goed als allemaal hartstikke chagrijnig.

Word van het weer in NL ook niet echt vrolijk maar als ik dan weer naar de witte plaatjes uit Oostenrijk kijk is alles weer goed. Wel grappig dat ik me herken in bovenstaande reactie van gast661. Ook ik denk wel eens over wonen in Oostenrijk, lijkt me gewoon geweldig maar mis het lef om de stap te nemen :-(

depressie ? ik word compeet zot over het feit dat ik nog moet wachten om te gaan skieen. laat de winter maar komen…

Ik loop zelfs in de winter thuis met korte short en opgerolde mouwen, ook als ik buiten iets moet doen; zelfs sneeuwruimen.

Ik heb het ook nooit koud, maar kan niet tegen de warmte in de zomer (boven 23° begin ik me al oncomfortabel te voelen).

Voor mij kan het niet koud genoeg zijn, of hard sneeuwen. Enige probleem is mijn vrouw, die niet tegen de koude kan.

ik heb er wel last van, die ellenlange Hollandse winter. Niet in zware vorm hoor, maar moet er wel elk najaar aan denken en voorbereidingen treffen.
Oorzaak is dat ik gewoon te weinig buiten ben, te weinig slaap, niet aan sporten toe kom, en teveel zit te internetten o.a. wintersporters.nl :), etc.etc.

Zodra ik eenmaal op de latten sta, is dat allemaal weer over! De beweging, de koude wind in je gezicht, en vooral belangrijk: de overkill aan licht je met je ogen waarneemt. (hierdoor gebeuren er allerlei reacties in je hoofd, er worden hormonen aangemaakt e.d. waardoor je je gelukkiger gaat voelen en beter gaat presteren)

Eenmaal terug in Nederland merk je binnen een week weer dat het minder wordt.
…Dus heb ik een oplossing gevonden, ik zoek alleen nog een financierder…

…De hele winter op wintersport :)

@Roy: heb je geen hoogtezon in huis staan? Het schijnt te werken…
en vitamine D, wat je aan jonge kinderen geeft, werkt ook een beetje…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Hier geen winterblues hoor! Ik word ultiem vrolijk van kou, helemaal in combinatie met sneeuw en/of stralend weer… :D

Ik word zoals Gast095 ook juist fitter in de winter…

“Ik ben eigenlijk een avondmens, maar op wintersport weet ik niet hoe gauw ik uit mijn bed moet komen.”

Dit is bij mij precies hetzelfde!

Bij mij begint de winterblues al in Juli,als de langste dag voorbij is.
Ik moet vaak s’nachts varen en heb een gods gruwelijke hekel aan varen in t donker.
Ben in Juli altijd een paar dagen van slag,en half november word ik altijd weer wat vrolijker want dan is bijna de kortste dag in t vizier,en t allerbelangrijkste dan kunnen we weer bijna gaan skieen.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Winter is prachtig!!! Alleen jammer dat er hier in Nederland nauwelijks sprake is van winter. Het is meer een lange herfstperiode met af en toe een winterse periode als we mazzel hebben. En laat het nu net die herfst zijn waar ik een enorme hekel aan heb, je kent het wel een graadje of vier boven nul, grijs, nat, etc…

Hier ook winterbleus wanneer ik mijn seizoen afsluit en dan ben ik wel enkele weken niet te genieten. Voor de rest ben ik tijdens de herfst wel sneller moe maar dan kruipen we gewoon wat vroeger onder de veren en eens mijn winterseizoen is begonnen dan ben ik hyper actief, love it.

RoCo

Ik vind winter gewoon het fijnste seizoen: de dagen die verkorten, sinterklaas, kerst, het aankomende wintersportseizoen… Zalig!

Zou me ook zielig voelen als ik in de winter niet zou kunnen skiën, winter moet wel echt winter zijn, en dan lekker koud en lekker sneeuwend. Nederlandse winters zijn soms wel heel erg saai (afgelopen 2 jaren niet gelukkig)

Ik heb ook helemaal niks met de nederlands winters, wat een drama!
Zeker met mijn werk heb ik er alleen maar last van, maar als ik op wintersport ben, of alleen al op sites aan het surfen ben, wordt ik helemaal vrolijk, heeeerlijk!

Echter, ik zou eerder emigreren naar een warm land, dan naar een sneeuwrijk land.
Gek eigenlijk he! Ben verzot op wintersport en vind het leuker dan de zomervakantie, maar om maandenlang in de sneeuw te zitten, nee dank je!

@ferdinand. dat stukje had ik kunnen schrijven!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie