Dump blijft in beeld

Roel op 23 november 2012· 12 reacties

null

Na een paar centimetertjes sneeuw ziet de wereld er ineens heel anders uit in de Italiaanse Dolomieten, zie het plaatje hierboven. Deze week blijft het hier bij, maar de sneeuwval na het weekend is nog altijd niet uit de kaarten. De Zuid- en Westalpen maken vanaf dinsdag kans op een echte dump, en een mogelijk lage sneeuwgrens

Positief
Het blijft wel kilometerwerk. Een kleine verschuiving van het lagedrukgebied dat begin volgende week positie kiest boven West- en Midden-Europa brengt een juichstemming teweeg of een totale deceptie (onder vroegboekers). Het is het verschil tussen een dump en föhn met voorjaarsachtige temperaturen.

null
Ook op de Gerlosplatte bij Königsleiten wat poedersuiker op de pistes.

De nieuwste kaarten vanochtend zijn voor iedereen weer wat positiever. Het GFS-model loopt weer terug in het gareel en ook ECMWF is wat minder pessimistisch dan gisteren. Hieronder een inschatting op basis van de huidige stand van zaken:

Verwachting
Vóór aanstaande dinsdag hoeven we qua sneeuw weinig te verwachten, maar vanaf dan schuift de lagedrukzone wel langzaam maar zeker van west naar oost over de Alpen.

Dinsdag begint het in de Zuidfranse Alpen te regenen, de sneeuwgrens ligt rond 2000m of iets hoger. In die regio is daar trouwens best mee te leven omdat veel skigebieden rond die hoogte beginnen of een middelstation hebben.

Woensdag breidt de sneeuwval zich uit over de hele West- en Zuidalpen en dan kan het echt goed losgaan met tientallen centimeters sneeuw. In Frankrijk, Zwitserland en Piemonte daalt de sneeuwgrens naar zo’n 1000 meter, dus de winter zou daar echt al kunnen losbarsten. Elders aan de zuidkant, vooral in de Dolomieten, ligt hij aanvankelijk een stuk hoger met eerst kans op veel regen.

Oostenrijk moet geduld houden
Voor de noordkant, vooral Oostenrijk, wordt het geduld nog even op de proef gesteld met op zijn vroegst vanaf woensdag sneeuw. Het lijkt ook daar namelijk te gaan afkoelen in de loop van volgende week (eerst flinke föhn) maar dan kijken we alweer zo ver vooruit dat de betrouwbaarheid voor mij te gering is. Zeker omdat de modellen de laatste dagen de sneeuwval hier steevast te vroeg hebben ingetekend. Updates over nieuwe ontwikkelingen in de modellen kun je zoals altijd volgen via m’n twitter-account.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel, heb je specifiek naar ischgl gekeken? Die lag gister in je weer videoprecies op L en H. Hoe zal t daar gaan ?

Is er kans op een herhaling van de mega-dump in Alagna/Gressoney van 2008? Op Youtube staan nog wel wat on-europese beelden van toen…

@Gast374, heb niet speciaal naar Ischgl gekeken maar ik ga er voor Oostenrijk (noordkant) vanuit dat daar tot woensdag weinig gebeurt behalve föhn en hoge temperaturen.

@Gast339, 2008 was inderdaad fenomenaal! Zal die beelden nooit vergeten maar toen waren het dagen aan het stuk dat het dumpte aan de zuidkant. Dat zie ik nu niet meteen gebeuren maar wie weet verrast de natuur ons nog wel.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Spannend, wat is dit toch een leuk spelletje!

Seriously snow addicted family!

@jeffrey, verschrikkelijk, ik vindt het elk jaar veels te spannend die kerstweek, misschien in de toekomst toch maar naar de voorjaarsvakantie kijken…

ookal heb ik in de kerstweek (noordkant) nog nooi échte problemen gehad qua sneeuw.

Hoop niet dat de noordalpen overgeslagen gaan worden, ach ja ik
Heb nog 2 weken.

Nou, het gaat wel kouder worden aan de noordkant aan het eind van de volgende week. Het is even de vraag wat het voor die tijd gaat doen qua temperatuur, hoeveelheid neerslag en welke vorm.

Not all who wander are lost

Volgende week word het wat betreft voor het Zillertal na woensdag stukken kouder en komt ook de sneeuw word voor Hintertux Gletser zware sneeuwval verwacht.

Roel… hoe zie jij het? Er komen hier dingen voorbij over meerdere centimeters sneeuw vanaf maandag t/m woensdag! Alleen de Zwitserse televisie gelooft er nog geen bal van!

@Sander, ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom de Zwitserse televisie dat denkt. Nu hoeven ze mij niet te geloven, maar naar mijn idee zit er zeker wel sneeuw aan te komen dinsdag en woensdag. Voornamelijk in het zuiden (Oberwallis, Engadin) weliswaar maar daar gaat genoeg vallen boven 1500 meter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

laatste nieuwe kaarten van wetter3 geven een pak sneeuw in de alpen.Op sommige plaatsen bijna 200cm vallen. Dit is wel extreem veel. Nog 10dagen en dan naar Val Thorens. Volgens de berekeningen zou daar bijna 80cm vallen :-)
Ideale condities binnen een week.En volgens de gfs kaarten zou het daar niet bij blijven. Vanaf 2-3 december opnieuw enkele centimeters erbij. Met het zwaartepunt rond 6december.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie