We zijn vertrokken!

Roel op 27 november 2012· 27 reacties

null
Simplon, Wallis (1476m, CH)

Het is begonnen. De eerste besneeuwde webcambeelden komen binnen, nog geen hele spectaculaire beelden, maar dat verandert. Vooral in de zuidwestelijke Alpenhelft bij een lage sneeuwgrens. Langs de grens van Italië en Frankrijk en in het zuiden van Zwitserland sneeuwt het vanaf nu lokaal 40 uur aan een stuk. Ik zeg er wel bij dat er vooral woensdag beneden 2000 meter ook regen tussen kan zitten. Donderdag is het dan de beurt aan de Noordalpen. De winter lijkt begonnen!

Model op tilt
Ik kom nog even terug op de mysterieuze vlek op onze sneeuwverwachtingskaart in de bergen rond Zermatt, die we sinds eergisteren al zien. Wat blijkt, er wordt meer sneeuw berekend dan de legenda kan aangeven. Een model dat een error geeft en op zwart springt bij teveel sneeuw, dat is weer eens wat anders :-).

null
We kunnen ook niet meer aflezen hoeveel sneeuw berekend wordt.

Achterover leunen
Over de komende twee dagen is het meeste gisteren en eergisteren wel gezegd. Nu is het achterover leunen en kijken wat er allemaal gebeurt via de webcams en misschien ook al wat wintersporters die nu in de West- en Zuidalpen zitten en ons via Sneeuwhoogte+ op de hoogte kunnen houden.

null
Bardonnechia, Piemonte (I)

Wat jammer is is dat de Noordalpen waar verreweg de meeste skigebieden liggen tot donderdag geduld moeten hebben. We kijken daarom nog even speciaal naar de ontwikkelingen voor donderdag als het daar moet gaan gebeuren.

Combinatie südstau - nordstau
De Genuadepressie, genoemd naar de Italiaanse stad, splitst zich donderdag waarbij één exemplaar blijft liggen en het ander richting Polen wandelt. Eerstgenoemde voert vanuit het zuiden wordt nog altijd hele vochtige lucht aan maar omdat de wind aan de grond naar het noorden draait vullen de dalen zich langzaam met koudere lucht. Koude lucht is zwaarder dus de Südstau breidt zich uit tot over de Noordalpen. In combinatie met wat stuwing vanuit het noorden (noordenwind) valt er in Oostenrijk en het noorden van Zwitserland dus ook eindelijk sneeuw. Ik ga uit van gemiddeld 10 tot 30 centimeter. In Vorarlberg en Graubünden wat meer, in Salzburgerland wat minder.

Het weekend lijkt een stuk rustiger te verlopen met afgezien van een enkele sneeuwbui ook flinke zonnige perioden. Het blijft koud. De nulgradengrens ligt overdag rond 1000 meter en dat is prima voor de kunstsneeuwproductie die ze eindelijk kunnen hervatten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Lekker hoor

Voorspelbaar: nu komen er weer TIG postings met de vraag hoeveel sneeuw er gaat vallen in een specifieke wintersportplaats in Oostenrijk.
En de vraag of het toch niet anders uit kan pakken, zodat er in die favoriete wintersportplaats toch een wonder gebeurt, en er wel een dik pak valt, terwijl dat niet in de kaarten staat.

Alstjeblieft, beheers je, en geniet gewoon van de beelden die komen gaan. Ook al komen die uit de west- en zuidalpen.

The older I get, the better I was

risoul ziet ookal helemaal wit :-)
en vandaag en morgen zou Val Thorens meer dan 100cm mogen verwachten
Schitterende voorspellingen, nog 7 dagen en dan naar Val Thorens…
joepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii en blijkbaar naar volgende week nog meer sneeuw voor de alpen,tis nog ver maar ik duim op goede afloop. Al mijn offpiste materiaal vandaag nachecken…mmm…

Het sneeuwt hier nu al veel lager dan verwacht!

Click. Click. Peace

YES!!!

Check http://portesdusoleil.livecam360.com/
Ook daar is vannacht wat gevallen…

Sneeuw op 1000m in de Portes du Soleil, was pas eigenlijk vanaf vannacht verwacht, maar dat vinden we niet erg ;-)

Life is fun, so enjoy it

Heerlijk! Dit weekend naar Les Deux Alpes! Strak blauw, koud, verse sneeuw en weinig mensen. Lekker!

@ Gast 032 over dat strak blauw zijn de modellen het nog niet echt eens ;-)

Click. Click. Peace

Hoe is het met La Plagne gesteld?

Ha Roel,

Wij gaan met een groep skien in Andorra op 15 februari 2017, kan je ons vertellen of er sneeuw ligt en we naar ons appartement kunnen skien?

x
Blondje 11

Krijg kippenvel van het te zien, hoop dat het hier in België ook serieus veel en lang gaat sneeuwen deze winter. De eerste sneeuw is altijd een moment om naar uit te kijken!!

Die laatste lift halen...

Hoi Roel
Wij gaan begin oktober 2013 naar Winterberg. Hoe zit het met de pow dan? Wil natuurlijk wel weten welke gear en goggles we mee moeten nemen, en of we lekker kunnen riden, of dat we moeten hiken. Hebben ze in winterberg ook een Mooserwirt, Roel? Anders gaan we met de Bmw X34Fg455 naar Valtho.
Voor nu ga ik weer terug naar het drankje dat naast m’n computer staat, het is een mojito, lekker winters.

Tignes wil nog niet echt doorzetten, maar gaat vast goed komen :)

@Rogier, Je hebt gelijk, maar ik ben en blijf een optimist. Ik vertrouw in de regel wel op snow-forecast.com en daar staat fraai, maar koud weer. Ik hou je op de hoogte. Ik kan je een videopostje sturen.

@rogier, inmiddels is ook snow-forecast pessimistischer geworden… :-)

The older I get, the better I was

poging 2

null

The older I get, the better I was

kijk bang uit naar donderdag, hopelijk krijgt oostenrijk ook nog wat sneeuw

@ Gast 032, snow-forecast is volgens mij gewoon letterlijk GFS, dus maar één model. Luister maar goed naar Roel, die doet het stukken beter dan snow-forecast ;-)

Click. Click. Peace

@Gast193 wat Hollanders willen is volgens mij precies wat Winterberg wil zijn. Ook in oktober ;-).

@Gast927, Intussen wordt het in Val Thorens ook langzaam witjes maar ik denk dat je daar niet teveel hoop op een megadump moet hebben. Het is toch vooral de zuidelijke helft van de Franse Alpen.

Richting Piemonte wordt het ook erg heftig de komende twee dagen. Twee meter sneeuw lijkt me niet ondenkbaar met dat treuzelend Genualaagje.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: Heb jij de foto van in Simplon van sneeuwhoogte gehaald of andersom? :D

Ik heb niet op een andere site gekeken dus dat zal toeval zijn. Bij mij is het wel nog donker :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Sprak net Les Deux Alpes en daar ligt nu al zo’n 20-25cm in het dorp. Schiet dus op inmiddels.

Pfff,

Mijn skigebied zegt 1 dec. al open te willen maar tot nu toe is het in het dal nog erg groen.
Door dat de temperaturen ook nog boven 0 liggen kunnen ze ook nog niet spuiten.De “dump” lijkt toch ook niet meer dan ± 5cm te geven.
Maar ja, het is nog geen februari

Joepie laat het maar overal sneeuwen dan is iedereen gelukkig. Voor iedereen een super tof en sneeuwrijk winterseizoen gewenst.

RoCo

Michi, wat is “jouw” gebied dan?
De kou komt pas later door in Oostenrijk, dus nog geen paniek :)

Go with the snow!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie