Zuidalpen sneeuwen dicht boven 1500 meter

Roel op 28 november 2012· 12 reacties

null
Sprookjes-achtig webcam beeld in Isola 2000

Na een nacht met veelal aanhoudende sneeuwval in de bergen houdt de südstau vandaag aan. Omdat er even wat zachtere lucht wordt aangevoerd kan het wel tijdelijk regenen tot op zo’n 1500-1800 meter, maar verder is het vooral de enorme sneeuwmassa die vandaag omlaag komt en in het oog springt. Morgen is het de beurt aan de Noordalpen met vooral in Zwitserland en Vorarlberg nog aardig wat sneeuw.

Actueel
Het zijn echt de Zuidalpen die de meeste sneeuw meepakken en mee blijven pakken. Zoals gister al te zien was op de webcam van het Franse Isola 2000 heeft het daar de hele nacht stug doorgesneeuwd. Evenals bij Rogier in Puy Saint Vincent en Serre Chevalier, daar moet nu echt een dik pak liggen. Maar ook in het zuiden van Zwitserland, bijvoorbeeld Tessin en bij de Gothard tunnel is het helemaal los gegaan. Momenteel sneeuwt het ook langzaam een beetje in de Franse Noordalpen, Alpe d’Huez pakt sneeuw mee en ook in Chamonix is het in het dorp wit aan het worden, maar dit zijn niet dezelfde hoeveelheden als in het zuiden.

null
Bosco Gurin, Tessin

Tijdelijk verzachting
Vandaag sneeuwt het in de Zuidalpen de hele dag stug door omdat de Genuadepressie nauwelijks van zijn plek komt. Hij blijft als het ware rondtollen boven Noord-Italië en dat betekent dat de gebieden waar al sneeuw is gevallen sneeuw blijven krijgen. Zeker Piemonte en het uiterste zuiden van Zwitserland krijgen een ware dump over zich heen met zomaar nogeens een meter extra.

Ik heb het dan wel over hoogtes vanaf 1800 meter, lager mengt zich tijdelijk ook regen tussen de sneeuwvlokken en in lagere dalen kan de regen zelfs even met bakken uit de lucht komen. We krijgen plaatselijk dus gigantische verschillen te zien tussen dal en berg. Wat het extra complex maakt is dat bij hele intensieve neerslag de sneeuwgrens juist weer kan zakken. De webcams in de gaten blijven houden dus!

null
Flink pak sneeuw vlakbij Gothard tunnel

Oostenrijk smacht naar morgen
Vanmiddag en vanavond komt een tweede neerslagzwaartepunt boven de Dolomieten te liggen, en vanaf dan gaat de temperatuur ook weer in dalende lijn. De sneeuwgrens zakt tot in de dalen en morgen ligt het hele Alpengebied in de koudere lucht. Met een noordelijke stroming ontvangt vooral het Zwitserse Graubünden en Vorarlberg redelijk wat sneeuw. 20 tot 40 centimeter zit er wel in, naar het oosten toe (Tirol, Salzburg) wordt het minder.

Volgende week meer sneeuw
Na morgen keert de rust even terug al kan het langs de Frans-Italiaanse grens nog een tijd doorsneeuwen. Sterker nog vanaf vandaag tot en met zaterdag waait de wind daar continu uit het oosten met kans op één grote retour d’est en dus echt heel veel sneeuw. Of dat uitkomt is afwachten maar ik wil het benoemd hebben. Elders zien we steeds vaker de zon al blijft het koud.

Een korte vooruitblik: volgende week lijken we nog meer sneeuw te krijgen. Als dan vooral de Noordalpen hun deel krijgen is iedereen blij!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gaat de goede kant op

Dus volgende week is de winter overal echt begonnen dan (ondanks dat het nog ver vooruit zien is)?

Go with the snow!

Wat een beelden!!!

Seriously snow addicted family!

@Mattz je leest ook wat je lezen wil he :-) Ja de kansen blijven goed, het is op deze termijn niet te zeggen of dat juist de Noordalpen zullen zijn. Op dit moment denk ik vooral Zwitserland en Frankrijk.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

kom op Oostenrijk!

Het beelden zijn niet opperbest maar volgens mij begint Serfaus ook langzamerhand wat sneeuw mee te krijgen van deze depressie voor de Zuidkant…

Ook in Oostenrijk sneeuwt het al, zoals bijvoorbeeld in Obergurgl - ligt redelijk zuidelijk. Dus dat wordt volgende week lekker skien!

ik zit echt op het topje van mijn stoel, hopelijk krijgt het Zillertal ook een laagje. Webcambeelden van Sommerbergalm = groen !!

Zillertal vanacht en morgen…10-20cm verwachten ze.

Not all who wander are lost

lekker zeg, winter in Nederland wil nog niet echt opschieten maar deze beelden geven mij een goed gevoel :)

In het arlberggebied is frau Holle aangekomen!!
Sankt Christof (1800 m).10cm neuschnee!

Laat maar komen

GruBen

Winter begint ook pas op 1 december en op 3 maand winter is het over het algemeen maar 2-3 weken echt winter in nederland…

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie