De dag van de Noordalpen

Roel op 29 november 2012· 29 reacties

null
Het eerste pak sneeuw in Vorarlberg, Oostenrijk (Bödele).

Eindelijk sneeuw voor de Noordalpen. Een metertje minder dan in het zuiden maar een 30 tot 40 centimeter is tussen het Berner Oberland en het Oostenrijkse Vorarlberg wel mogelijk. In de richting van Tirol en zeker het Salzburgerland wordt het snel minder maar het wordt op veel plaatsen wel wit. Voor de beleving is dat al een heel verhaal. Sneeuwkanonnen doen vanaf morgen de rest, waarna Vrouw Holle volgende week weer terugkomt.

Sneeuw zwiept naar het noorden
Gisteravond zagen we heel mooi hoe de sneeuwval vanuit het zuiden naar de noordkant overzwiepte. Bekijk dit radarbeeld maar eens. Doordat koudere lucht zich al verzameld had in de dalen kon de sneeuw vanuit het zuiden eindelijk de Noordalpen bereiken. De vochtige zachtere lucht schoof over koude laag heen waardoor de barrière van de Alpenhoofdkam verdween.

Radar
Radar

Vandaag dus sneeuwval. Alles wat valt blijft ook liggen, het eerst in Zwitserland en Vorarlberg. Zoals gezegd valt daar de meeste sneeuw. De Zuidalpen hebben na vandaag het meeste wel gehad al ligt bij de Frans-Italiaanse grens een sneeuwverrassende retour d’est nog op de loer. Morgen in het video weerbericht gaan we de eerste balans opmaken.

Zaterdag droomcondities
Morgen is het al een stuk rustiger, zaterdag en ook maandag lijken zelfs vrij zonnig te verlopen. In de skigebieden die dan open zijn heb je 100% droomcondities. Een wit landschap, winterse kou want ondanks de zon vriest het vanaf 1000 tot 1200 meter, en een zonnetje. Zondag vallen er plaatselijk weer wat sneeuwbuien.

null
Méribel (F)

Volgende week noordelijke Franse Alpen?
Volgende week volgt vrijwel zeker meer sneeuw. Hogedrukgebieden verdwijnen en de westcirculatie die we nodig hebben voor sneeuw in de Alpen dendert dan Europa binnen. Vanaf dinsdag hebben we te maken met de ene na de andere storing die regionaal veel sneeuw gaan brengen. Op dit moment liggen de Zwitserse en (noordelijke) Franse Alpen heel gunstig. Dat zou mooi zijn want die laatste pakten deze week minder mee. Maar goed dat is nog ver weg en er zal de komende dagen nog wel wat mee geschoven gaan worden. Vandaag eerst maar eens genieten met alle webcams!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zoals ik afgelopen week al schreef de sneeuw komt er aan voor Zillertal.

Nu is het dan werkelijk gaan sneeuwen op Hintertuxer gletser 20 centimeter nieuwe sneeuw maar door zal nog heel veel bij komen.
Op veel webcams is door de sneeuwval niets te zien.

Beste Wim,

Momenteel zit ik.in Pettneu (arlberg). De sneeuwval valt mij tot nu toe tegen. Als ik.naar het Zillertal kijk komr daar helaas niet veel sneeuw meer bij.

inderdaad Roel, ik hoop dat wij (Fr noordAlpen) nu aan de beurt zijn, want hoewel het nu sneeuwt ligt er nog te weinig om naar boven te gaan. Volgende week ziet er goed uit… :)

Gast594, wacht maar af komt nog veel meer.

@wim, dit horen we graag !!

Ook in Brixen beginnen de beelden wit te worden, gelukkig!!
Maar eigenlijk zijn we met z’n allen veel te gestresst over het feit of er wel sneeuw gaat vallen. Vorig jaar is de opening van sommige skigebieden ook weken uitgesteld en wat er daarna is gevallen was in geen jaren gevallen. Gewoon geduld hebben, alhoewel ik toch eigenlijk ook wel heel blij ben met de witte beelden!

een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Tsja wat is niet veel. De livecams van Val Thorens en Avoriaz zien er toch behoorlijk wit uit.

Wel realistisch zijn wim!!

Wim is realistisch gast, misschien zou je eens de weerberichten moeten volgen: http://nl.bergfex.com/hochfuegen/#/hochzillertal/wetter/…
Een dump in het noorden is alleen een kwestie van tijd, de winter is pas net begonnen…

M’n ski’s staan al te trappelen

Gast82, Inderdaad ben ik realistisch kom al jaren in het Zillertal ook ik kijk naar nl.bergfex.com

Tot maandag komt er halve meter sneeuw daarna nog meer.
Ga er 6 december weer naar toe dus komt het wel goed geen paniek.

We spreken elkaar maandag weer Wim. Dan kijken wie er gelijk krijgt

Ik kom maandag weer kijken naar jullie tweestrijd Wim en Gast594… Ik geef Wim het voordeel van de twijfel op basis van de kaarten… :D

maakt mij niet uit wie er gelijk heeft, als er maar sneeuw valt!

Eindelijk weer sneeuw nu in Nederland nog

Er is kans dat er zondag meer sneeuw aankomt, maar dit wordt nog niet ondersteunt door alle modellen. Hopelijk wel, want dan wordt het met zo`n 30cm extra redelijk geruststellend voor het weekend van 8-9 december. Volgende week volgen er nog kansen, maar dat is allemaal nog onzeker. Gewoon duimen maar en hopen dat de huidige situatie nog een tijdje duurt…

Kunnen alle weermannen hierzo niet hun eigen website gaan beginnen? Ik hoop dat wim gelijk heeft al zie ik nu op een paar webcams in het zillertal al een goede basis, 14 december weer richting zell am ziller, sneeuw ligt er vast wel ergens.

Ah lekker zeg al die sneeuw :P Heb er zin in!!!

In salzburgerland is toch ongeveer niets gevallen?:(

@ Gast815 die komen ook wel aan de beurt ;) nu niet veel helaas en hoger vanaf zo’n 1500m:

http://www.katschi.at/weercamera.html

Seriously snow addicted family!

Obertauren ziet er ook wit uit:

http://www.obertauern.com/winter/inspirationen/webcams.html…

En de ORF ziet voorlopig lage temp’s zolang de temperatuur laag blijft 1 front en het is klaar!

http://wetter.orf.at/salzburg/prognose

Seriously snow addicted family!

Ik zie het wel waar en wanneer stressen doe ik niet meer alleen wanneer het te warm zou zijn. Roel je hebt er geen invloed op maar leuk dat het mooi op tijd links en rechts begint te sneeuwen, de webcams zijn op de meeste plaatsen super.

RoCo

Ja lage temperaturen zijn het belangrijkst. Dan kun je tenminste kunstsneeuw produceren en dat heeft bijna ieder skigebied tegenwoordig nodig, alleen al vanwege het intensief gebruik van de pistes.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Heb net op mijn camerabeelden gekeken het is in het Salzburgerland nu ook aan het sneeuwen, iig in Dienten op 940 m :)

Dienten Die Alte schule

Zie het graag sneeuwen in mayrhofen. 15 december erheen :)

Wim heeft geen gelijk
Zillertal blijft slecht bedeeld!!
Misschien midden volgende week!!

Enig idee hoe het er in 4 vallees voorstaat Roel of wat er de komende week nog gaat vallen. Ik hoop er vanaf 9 dec los te kunnen gaan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie