Kouder, maar sneeuwverloop heel onzeker

Roel op 07 januari 2013· 13 reacties

null
Hogerop goede condities in Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental (O).

We gaan een paar fraaie dagen tegemoet voordat het donderdag vanuit het noorden eindelijk afkoelt. We leven qua temperatuur al tijden tijden boven onze stand en ook sneeuw mag er intussen weer wat bijvallen op de lagere Franse en Italiaanse pistes. Of dat in grote hoeveelheden staat te gebeuren? Het zou kunnen maar eerlijk gezegd kan ik er maar weinig van zeggen.

Megadump 2012
Precies een jaar geleden was het dat wij met het team in het zuidelijke Puy Saint Vincent zaten toen de hele West- en Noordalpen werden ingesneeuwd. Ischgl raakte onbereikbaar door lawines en veel passen zaten dicht waardoor vakantiegangers urenlang vastzaten in hun auto. Dit jaar is alles anders, hoe ieder jaar anders is. Na de Oostenrijkse regen en sneeuw van dit weekend gaan we een paar dagen de zon terugzien. In Frankrijk is ie nooit weggeweest trouwens, maar vanaf donderdag wordt het overal toch wat onbestendiger.

null
Nog altijd strakblauw in Les Sybelles (F).

Lagedrukgebiedjes
Gisteren en eergisteren leek het erop dat Scandinavische diepvrieslucht de Alpen zou gaan binnenstormen, maar zo heet of koud wordt de soep waarschijnlijk niet opgediend. Tegen het weekend wordt het zeker kouder maar gaan kleine lagedrukgebiedjes boven Midden-Europa ervoor zorgen dat dit met horten en stoten gebeurt. En dat kunnen we ook zeggen van de neerslag, die nu wel tot in veel dalen als sneeuw gaat vallen. Het ligt er maar net aan waar zo’n lagedrukgebiedje terechtkomt, dan kan ik zeggen waar het gaat sneeuwen maar dat is nu eigenlijk niet te doen.

Ik hou het voorlopig op een afkoeling vanaf donderdag, meer bewolking en een toenemende kans op wat sneeuw in het hele Alpengebied. Dat we niet weten waar de meeste sneeuw gaat vallen betekent ook dat de Zuidalpen misschien wel in de prijzen vallen. Dat is al even geleden, daarvoor moeten we hopen op een lagedrukgebied boven Noord-Italië. Iets om in de peiling te houden dit weekend.

Frankrijk
Veel zon en droog. Nog erg zacht, de nulgradengrens ligt rond 2700 meter. 's Nachts vanwege de uitstraling wel koud genoeg voor kunstsneeuw. Vanaf donderdag kouder en toenemende kans op wat sneeuw. Hoeveelheden erg onzeker.

Zwitserland
Tot en met woensdag veel zon en droog. Nog erg zacht, vriezen doet het boven 2400 meter. Vanaf donderdag meer bewolking en wat sneeuw, met name op vrijdag. Belangrijk kouder. Daarna mogelijk meer sneeuw maar dat is nu slecht in te schatten. In ieder geval meer bewolking dan we gewend waren.

Oostenrijk
Vandaag in de oostelijke helft nog altijd wat sneeuw boven 1000 meter maar geen grote hoeveelheden meer. In Vorarlberg, het westen van Tirol en ten zuiden van de Alpenhoofdkam veel zon en droog. Morgen en woensdag ook elders zon en droog. Vanaf donderdag kouder en wisselvallig. Hoeveelheid sneeuw niet aan te geven.

null
Gisteren aan de föhnzijde van de Alpenhoofdkam bij de Kronplatz (I)

Italië
Tot en met woensdag, en misschien ook nog donderdag heel veel zon en droog. Aanhoudend zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf vrijdag een stuk kouder, meer bewolking en mogelijk sneeuw. Bij vorming van een Genuadepressie meer sneeuw maar dat is nu nog speculeren.

Sauerland
Tot en met woensdag grijs zoutloos weer met soms wat gemiezer. Vanaf donderdag kouder en toenemende sneeuwkansen maar ook hier moeten lagedrukgebiedjes precies de juiste koers volgen wil het gaan sneeuwen. De perspectieven worden wel beter dan de laatste weken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hallo roel
sneeuw het nog in saalbach ? ik kan het niet goed zien op de webcams
en kom er nog bij deze dagen .

Mooi weerbericht Roel en het wordt in iedergeval kouder en hoe het verder uitpakt kunnen we de komende runs en dagen mooi bekijken. Je zag het eigenlijk al een tijdje aan komen dat deze kanteling er aan kwam. Op naar Avoriaz komende vrijdag.

Goed te zien dat Sauerland ook weer op de kaarten staat!

Seriously snow addicted family!

Ik ga 4 februari een weekje naar Sauerland, dit bericht is hoopgevend, het hoeft niet eens veel te sneeuwen, als ze maar kunstsneeuw kunnen maken, dan ben ik ook tevreden. Het ziet er naar uit dat dit wel moet kunnen met deze vooruitzichten.

Vrijdagnacht vertrekken we naar Ellmau. Zullen we tot het dal “deftig” kunnen skiën?

Nog 12 dagen en zit in les sybelles. Ik hoop nog een dump te verwachten paar dagen voor mijn vertrek dat ik gerust ben op goede condities.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Hopelijk dumpt het in Osttirol tot in het dal, want het begint daar overal groen te zien.

GFS van 12 uur geeft echt wel mooie neerslagpotentie voor de oostenrijkse Alpen vanaf komend weekend (geldt overigens ook voor FR en CH). Zeker richting eind volgende week (wat uiteraard nog veel te ver weg is, maar daarom niet minder leuk) zien we mooie sneeuwpotentie voor het Zillertal (mijn GFS-prikpunt en tevens bestemming vanaf 20-01).
Ik zal de komende dagen wat vaker melding doen van de prognoses van het weer in het Zillertal.

@Mathijs, waar zit jij dan in Oost Tirol? Zell am Ziller zal ook wel groentjes zijn in het dal want
deze plaats ligt relatief laag. Morgenavond vertrek ik er in ieder geval heen dus ben benieuwd hoe de situtatie daar is. Als ik de webcams en foto’s mag geloven dan volgensmij wel goed!

Gast243, ik zal ook wel een update geven vanuit het Zillertal deze week met eventueel een foto erbij.

@gast 241: Lienz, maar Zell ligt in de Noordalpen terwijl Lienz in de Zuidalpen ligt. Normaal ligt er meer sneeuw in Zell dan in Lienz. In Lienz ziet het tot 1600m groen en de zon schijnt daar alleen maar :)

Gelukkig kunnen ze daar goed met sneeuwkanonnen overweg :)

@gast241: Laat inderdaad maar ff weten hoe het er is…enneuh,niet alle poeder kapot rijden he…Ik moet ook nog.

@Gast243, ik zal nog wat stukken tussen de bomen met rust laten. Zet ik er wel een bordje neer met “gereserveerd voor Gast243 van wintersporters.nl”.

Trouwens volgensmij komt er eind van de week weer wat sneeuw aan, dus dan heb je weer een vers pakje poeder.

Ben benieuwd. Normaal ga ik altijd naar Les Deux Alpes.

Was weer leuk om te lezen ik nog 3 dagen en dan richting Arabba.

RoCo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie