Live: Drie dagen in Les Deux Alpes

Ruud op 08 januari 2013· 6 reacties

null
Heerlijke condities

Vrijdag, zaterdag en zondag bracht ik samen met mijn twee oudste kinderen en een paar van hun vrienden drie heerlijke dagen door op de pistes van Les Deux Alpes. Het was kort –het heet niet voor niets een shorttrip- maar erg aangenaam. We hebben veel beweging en vitamine D gehad. De zon scheen namelijk volop.

Lenteweer?
Dat het mooi weer zou worden was niet onverwacht: alle weerberichten voorspelden zon. Maar ze zaten er qua temperatuur toch wel een beetje naast volgens mij. In plaats van het aangekondigde lenteweer kregen we een vrij koud weertype. Op zaterdagmiddag stond er zelfs een harde ijskoude wind. Op zondagochtend was het wat milder, maar ’s middags was de koude wind er weer. We verwachtten –relatieve- warmte en pappistes in de middag, maar we troffen heerlijke stevige pistes en lekkere sneeuw. Ik had zelfs een dikke fleece thuisgelaten. Dom natuurlijk: in de bergen moet je op alles voorbereid zijn. Toen zaterdagmiddag de gondel naar de top dichtging en we de stoeltjeslift namen naar de gletsjer hadden we het ijskoud. Het stoeltje schommelde als een gek en we werden getrakteerd op een zandstraling van opwaaiende sneeuw. Boven aangekomen waaide je van de pistes af. De jagende sneeuw leverde wel spectaculaire plaatjes op. Daar had ik graag filmbeelden van gehad, maar jammer genoeg had ik de videocamera laten vallen in de sneeuw, waardoor er vocht in is gekomen. Alle beelden waren helemaal wazig.

De staat van de pistes
Voor mij waren de condities vrij ideaal. Ik vind warm weer met papperige sneeuw helemaal niet lekker. Ik ski nog liever op ijs dan in de pap. Wij hadden lekkere harde pistes die de hele dag geprepareerd bleven, op een aantal pistes skiede je ’s middags nog over de ribbeltjes. Een fijn laagje poeder was natuurlijk leuk geweest, maar pas zondagmiddag laat werden de pistes wat ijzig. De rest van de dagen was het mijn soort piste: lekker hard met dun laagje zacht er op. Geen hopen, geen bobbels. We hebben meerdere keren letterlijk gejubeld van plezier. Keek niemand gek van op, want het was stil in het skigebied. Je kwam pistes tegen waar aan het eind van de dag nog nauwelijks sporen op stonden. Vrijdag was het nog bedrijvig, maar zaterdag hadden we vaak afdalingen voor ons alleen. Zondag was het weer iets drukker, maar het gebied is best groot, dus de drukte verspreidt zich goed.

null
Genieten dit!

Meningen verschillen
We spraken echter op de terrassen en in de liften ook medewintersporters die niet zo enthousiast waren over de condities. Die alles te hard of zelfs te ijzig vonden en die vonden dat er dringend verse sneeuw nodig was. Op Sneeuwhoogte+ stond een update van iemand die vond dat de condities “hard achteruit” gingen. Terwijl wij ze juist zo heerlijk vonden. Nu was het wel zo dat als je helemaal beneden bleef bij het dorp, waar de temperatuur duidelijk boven nul was en er geen koude wind stond, de pistes inderdaad zacht werden. Maar waarom zou je dat doen, als er een flink gebied boven ligt met meer winterse omstandigheden? Misschien alleen als je de oefenweitjes beneden doet.

null
Mooi skigebied

Het skigebied
Overigens zit Les Deux Alpes als gebied wel wat bijzonder in elkaar. De berghellingen naar het dorp zijn het steilst, waardoor je voor de terugkeer naar het dorp de keuze hebt tussen een paar zwarte afdalingen - die inderdaad aan het eind van de middag behoorlijk ijzig waren - en een heel lang groen pad. We hebben beide gedaan, de zwarte was onaangenaam door de plakken ijs (nog afgezien van het feit dat niet iedereen een zwarte piste kan of wil skiën), het pad was op zich goed te doen, hoewel er nogal wat skiërs in pizzapunt de zaak blokkerden. Bovendien zal het pad in warmere delen van het jaar wel prut en pap zijn. Dit jaar is er voor het eerst ook een rode piste naar het dorp. Nieuw aangelegd en goed te doen. We lieten ons vertellen dat er volgend jaar bovendien twee blauwe dalafdalingen zullen worden aangelegd. Vanaf het midden en het topstation vind je verschillende soorten afdalingen, van licht tot vrij donker blauw en ook meerdere roden waarvan een aantal leiden door smalle dalletjes of je leiden naar verstilde plekken. Maar ook zeer brede blauwe en rode banen waar het heerlijk carven is. Het topstation is eigenlijk nog niet de top van het gebied; je kunt namelijk nog verder omhoog naar de gletsjer. En vandaar nog hoger naar de Dôme de la Lauze op een zeer respectabele hoogte van 3560 meter! Vanaf de gletsjer is het uitzicht fenomenaal, maar ook op andere plekken zijn de vergezichten heel mooi. Je zit ten slotte echt in het hooggebergte. Hier en daar kijk je helemaal de dalen in, waar toen wij er waren, steeds een dik wolkendek hing waar je van bovenaf op keek. Een situatie die in het Frans zo mooi “la mer des nuages” heet, oftewel de “wolkenzee”. Al met al vond ik het een leuk skigebied, hoewel de snowboarders in ons gezelschap wel vonden dat ze regelmatig vlakke stukken tegenkwamen.

De balans
Wij hadden drie topdagen. Zon, mooie condities, terrasjes, lekker eten en –het belangrijkste- lekker doorgeskied. Mijn tweede trip van het seizoen was dik geslaagd.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Mooi verslag! Ik ben ook 2x in L2A geweest en dat groene pad naar beneden is inderdaad niets aan als het druk is. Goed dat ze bezig zijn om een blauwe piste naar beneden te maken. Die zwarte naar beneden is ook echt pikzwart. Niet voor mij weggelegd. ;)

Verder echt een topgebied!

Ik kan me helemaal vinden in je algemene mening over het gebied. En zeker het befaamde “groende paadje” naar beneden. Gelukkig dat er dus nog een rode bij is gekomen, want vond het verschil tussen de groene of de zwarte een beetje te groot. Verder inderdaad een prima gebied waar ik zeker nog wel eens terug wil komen!

Zelf kom ik al ruim 10 jaar in Les2alpes. Een geweldig trainingsgebied voor ieder wat wils.
Om beneden te komen in het dorp zijn er twee kanten Aan de ene het groene pad en zwart aan de andere kant zwart en rood. Met kerst heb ik steeds samen met mijn klein zoon 9 jr. de rode naar het dorp genomen. Was goed te doen.

Vier jaar op een rij naar dit topgebied voor een top skivakantie! Dit jaar was ik daar de week met Nieuwjaar en het was een schiterende week! De sneeuwkwaliteit was heerlijk, de zon van de partij en halverwege de week een vers laagje sneeuw! Zeg nu zelf, meer moet dat niet zijn!

Mooi verslag!

Wij zijn ook al zo’n 5 jaar in dit gebied geweest. idd erg mooi alleen wel koud daar boven op de gletsjer wanneer er een stevige wind staat. Ik weet nog goed dat we daar met -28 graden stonden! brrr…

De dalafdalingen zijn helaas wat minder: of zwart of het “oude wijvenpad” .

Nu sinds jaren weer naar Oostenrijk. Ik ben benieuwd!

Ik ben benieuwd. Ik ga de 25e t/m de 10e voor het eerst naar L2A. Hoop vooral een mooie off-piste dag te kunnen pakken met een gids!

Powder, powder everywhere!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie