Wel eens overwogen om naar de Alpen te verhuizen?

Rogier op 10 januari 2013· 59 reacties

null
Hier wonen, een droom?

Veel wintersporters dromen al weer van hun volgende reis als ze in de auto terug naar ‘thuis’ stappen. Voor sommigen gaat de drang om terug te gaan naar de Alpen na een reis zo ver dat het verhuizen naar de Alpen overwogen wordt. Heel soms wordt deze stap ook gezet. Ik kon ooit de verleiding niet weerstaan en ben naar de Alpen vertrokken, ik heb geen seconde spijt gehad. Wie denkt er ook wel eens over om naar de Alpen (of een ander bergketen) te verhuizen, wie is verhuist?

null
Even een ochtendje uitwaaien, het voordeel van het wonen in de Alpen

De drang
Voor iedereen die vaak naar de bergen afreist weet dat de bergen iets bijzonders hebben. Mooie zonsondergangen, echte seizoenen, sneeuw in de winter en bovenal de mogelijkheid om te skiën en/of te boarden. Als je op vakantie bent dan lijkt het leven in de bergen letterlijk het paradijs.

Vakantie
Maar daarmee zeg ik het al, op vakantie is alles leuk, en als je eenmaal de stap zet om ergens ook te wonen dan is het opeens geen vakantie meer. Dit wordt af en toe pakkend in beeld gebracht door het populaire programma ‘Ik vertrek’. Die makkelijke Franse slag blijkt opeens boordevol bureaucratische regeltjes te zitten. En die vriendelijke Oostenrijkers zijn opeens een stuk minder vriendelijk als je echt hun buurman wordt. Dit is misschien wat kort door de bocht, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Natuurlijk moet er ook brood op de plank komen en dat betekent in de Alpen soms ook minder leuke werkjes doen. Kortom leven in de Alpen is ook gewoon leven net als in Nederland of België.

Gelukkig
Via email krijg ik regelmatig vragen over het leven in een ander land en hoe ik dit heb aangepakt. Volgens mij zijn er geen regels te geven van hoe je het beste richting buitenland kunt vertrekken. Natuurlijk is vertrekken als je jong bent en weinig verantwoordelijkheden hebt (kinderen, huis, relatie) het makkelijkste. Maar ik denk het allerbelangrijkste is het gegeven dat als je niet gelukkig bent in Nederland of België je dat ook niet zomaar in de Alpen gaat zijn. Ook is het lang niet altijd mogelijk om veel te skiën, lang niet elke Alpenbewoner staat dagelijks op de ski’s of board. Soms moet je natuurlijk gewoon werken als toeristen lachend van de meest perfecte pistes afkomen. Dat hoort er ook bij.

null
Uitzicht vanaf mijn bureaustoel

Nooit terug
Lang niet iedere ‘expat’ houd het vol in een ander land, er zijn best veel cultuur verschillen en het leven in de Alpen is soms heel anders dan wat men ervan voorstelde. Maar ik zou voor goud meer terug naar Nederland willen. Elke ochtend als ik mijn gordijnen openschuif zie ik fantastische bergen. Elk uurtje wat ik vrij kan maken sta ik op de ski’s of beklim in rotsen, bevroren watervallen of bergen. En als ik nu vanaf mijn bureau naar buiten kijk zie ik fantastisch mooie bergen. Ik raak nooit uitgekeken op de bergen en voor mij is het echt de enige plek waar ik me echt thuis voel. Iedereen die speelt met de gedachte om naar de Alpen te verhuizen zou ik aan willen raden om het gewoon te proberen. Makkelijk zal het zeker niet altijd zijn, maar als je het niet probeert dan weet je het nooit!

Wie van jullie heeft er wel eens met de gedachte gespeeld om naar de Alpen te verhuizen, wie heeft het gedaan, of lijkt het jullie juist helemaal niets het wonen in de Alpen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb het zeker overwogen en ook wel les gegeven maar toch je bent en blijft Nederlander.

Ja is een droom van elke wintersporter denk ik. :-)
Enkel de prijzen vallen een beetje tegen, zeker als je iets wilt kopen in een skigebied. Met nieuwjaar eens ter plaatse gaan zien in Oostenrijk en je mag toch zeker een budget van €500 000 neertellen voor een kleine chalet. :-(
Als ik de lotto win ben ik weg. :-D

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Ja een droom van elke “wintersporter” denk ik. :-)
Met nieuwjaar eens ter plaatse gaan kijken in Oostenrijk en je moet toch een budget hebben van €500 000 om een kleine chalet te kopen in een skigebied.
Als ik de lotto win zal ik zeker verhuizen. :-D

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Ik heb regelmatig gedachtes en dromen over een verhuizing naar de bergen. Op dit moment is dat echter vooral dromen. Met 3 kleine kinderen ga je zo’n stap toch niet zo snel nemen. Ikzelf zie het wel zitten en had het zeker gedaan wanneer ik alleen was (of alleen met vrouw).

Met mijn sport en brandweer achtergrond zie ik wel kansen om in het buitenland te werken. Talen is ook niet echt het probleem. Daarbij houden wij (mijn vrouw en ik) erg van koken dus een pension/camping/hotel waar we gasten kunnen verwelkomen die ik dan vervolgens op de fiets (race/mtb) of skies/langlauf rondleidt zie ik in de toekomst nog wel zitten. s’ Avond lekker weer aan tafel met en voor de gasten.

Maar voorlopig is het nog niet zover. Ik houd alle opties open.

Als ik later groot ben wil ik zo graag in Oostenrijk gaan wonen!

Er gaat geen dag voorbij dat ik niet denk of droom over een leven ver boven zeeniveau. Probleem is natuurlijk ook je bestemming aldaar, wat ga je doen? Kun je doen wat je in NL deed? Of toch maar skileraar worden of geitenhoeder misschien? Dat je eerst in eigen land gelukkig moet worden is een veel gehoorde tip. Maar wat als je werkelijk ongelukkig bent juist omdat je niet in de bergen bent? Goed in je vel zitten is sowieso een vereiste voor welke grote onderneming dan ook. Grüß Gott.

ik overweeg het zeker ook… maar het mooiste in dit stuk vind ik. als je in belgië of nederland niet gelukkig bent je het daar ook niet zomaar zal zijn. zit serieuze waarheid in. daarom dat ik verhuizen naar daar dan ook het liefst zou doen gekoppeld aan een job… het gewone gelukkige leventje van hier maar dan daar! in de bergen! :)

Gehan

@ Gast 420, daar raak je een goed punt. Ik ben hier in Frankrijk gelukkiger dan dat ik volgens mij in Nederland zou zijn, mijn plek is hier. Maar het is meer zo dat het verhuizen naar de Alpen niet als wondermiddel om gelukkig te worden moet worden gezien.

Werk is inderdaad een vaak een probleem veel Hollands werk is niet mogelijk in de Alpen. Je moet eventueel bereid zijn om heel ander werk te doen.

Click. Click. Peace

Hallo Rogier,
Wij, echtpaar, zijn afgelopen jaar verhuisd naar het Zillertal in Oostenrijk. We hebben een appartementenhuis (http://www.braunhof.eu) gekocht in het plaatsje Hainzenberg vlakbij Gerlos. Deels om zelf te bewonen en deels om te verhuren aan toeristen voor de broodnodige inkomsten. Wij kwamen al meer dan 10 jaar in het prachtige Zillertal op vakantie en ook bij ons leeft het “berggevoel”. Prachtige vergezichten, een echt klimaat en een ander leven. ook bij ons ging dit niet zonder slag of stoot. Aankopen van onroerend goed is niet makkelijk en duur in Oostenrijk, huizencrisis kent men hier niet. Toch hebben we de stap gewaagd en tot nu toe bevalt het prima. We leven van de huuropbrengst en van bijbaantjes op de piste, zoals bijv. liftkassiere, etc. Er blijft genoeg tijd over om te genieten van het Alpenlandschap en dat is waar het om gaat. Wij hopen dat we hier nog lang kunnen blijven en als de behoefte er is: Nederland is niet ver!

Peter Kanters
Pascale Braun

Verhuizen naar Oostenrijk lijkt ons geweldig maar dan wel naar een gebied waar je 4 maanden in de sneeuw zit en min. 4 maanden 25 graden hebt.
Waar jij het meest tegen opzien is om er allebei weer een mooie baan te vinden.
Wij denken dat dat niet gemakkelijk is dus blijft het voor ons jammergenoeg Nederland.

Ik denk er zo vaak over na, zeker nu het winterseizoen is begonnen. Eerst nog maar eens wat seizoenen les geven en wat studies afronden dan pak ik zodra het kan de biezen op naar de alpen. Voorlopig helaas alleen nog maar dromen en zo vaak en lang mogelijk proberen daar te zijn!

@gast532, begrijp ik nu dat jullie tot eind april vol zitten?

Hier ook de droom om in de winter iets met de wintersport te doen, en 's zomers iets met mountainbiking/racefietsen te doen…
mja, het blijft bij dromen want er zijn al veel mensen op dit idee gekomen…:)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

De meeste darng van mensen om te verhuizen is de drang naar het vakantie gevoel. Wij hebben een familie-vakantie-huis in zweden en daar kwamen we drie jaar geleden twee zeer enthousiaste Nederlandsers tegen met een klein kindje. Ze hadden net een huisje gekocht in een klein dorp en alles leek nog leuk. Twee jaar later zijn we ze weer gaan opzoeken en opeens was alles heel anders. De winters waren toch el erg koud en lang en de mensen waren toch wel erg op hun zelf. De banen lagen zeker niet voor het oprapen en alle jonge mensen wonen in de stad. Het geeft maar aan dat als je ergens gaat wonen, het vakantiegevoel niet blijft. Ook daar moet je een normaal leven opbouwen en de kost moet verdient worden.
Volgens mij heeft Rogier er ook wel een paar jaar over gedaan om zich daar te settelen.
Neemt niet weg dat ik zelf ook echt overwogen heb om naar Zwitserland te verhuizen. Veel banensites heb ik afgezocht en zelfs sollicitatiebrieven zijn verstuurd maar achteraf ben ik blij dat ik hier nog woon, ondanks dat het bij elke sneeuwvlok weer kriebelt om die kant op te gaan. Liever heb ik een vakantiehuis in de bergen waar je te pas en te onpas naar toe kunt gaan. Misschien had het vakantie-familie-huis beter in de alpen kunnen staan…

Zeker in de winter, dagelijks

Ik probeer om een deel van mijn studie af te maken in Innsbruck en om daar dan ook echt te gaan wonen. Dat is mijn droom van kleins af aan geweest en hij is er nu nog steeds. Ik heb gelukkig nog een paar jaar om uit te zoeken hoe ik het ga doen, maar ik weet eigenlijk bijna zeker dat het gaat gebeuren :)

Wij zijn voornemens ook voorgoed naar Oostenrijk te emigreren. Alleen ons huis in Eibergen moet verkocht worden, en dan gaan we onze droom laten uitkomen.

@ Saint Usuge, dat klopt het is niet allemaal van een ‘leien’ dakje gegaan. Maar ik heb wel van elke stap (ook de moeilijke momenten) genoten.

Click. Click. Peace

Mijn droom is om met mijn 50-55e te verhuizen. Zorgen dat ik voor die tijd(nog 20 jaar te gaan) genoeg financiele middelen bezit om zonder financiering van 3e een huis met een aantal appartementen te kopen in Oostenrijk.

Op basis van verhuur kijken of het gaat lukken om rond te komen en te genieten. Vraag mij nog niet waar dat zal zijn. 20 jaar is nog ver weg om een locatie te bepalen, maar al kort zat om het financieel te halen.

Het lijkt me vooral moeilijk eigenlijk in de zomer, als de sneeuw weg is, en dus ook een pak minder tot nauwelijks toeristen.
Hangt waarschijnlijk vooral van je job af, maar dat is iets wat ik me al lang afvraag.

Ferdinand, wij zitten inderdaad vol tot eind april. Gaat niet vanzelf, je moet er wel wat voor doen. Ook jouw droom zal ooit uitkomen. Kom gerust eens langs in het Zillertal.

gast532

@Rogier, aan welk soort werk moet ik dan denken? Ik zie dat je schrijver, fotograaf bent, maar doe je ook andere klussen?

Heb sinds 2000 n chalet ([http://www.lecielbleu.nl](http://www.lecielbleu.nl "www.lecielbleu.nl")) in Châtel PDS en geniet hier elk jaar van. s winters 2 x 1 week, zomers 3 weken en tussendoor nog 1 week.
Als ik stop met werken zal ik er niet gaan wonen maar vaker en langer verblijven.
Wij willen toch nog onze vrienden en familie (kleinkinderen) veel blijven zien.

als me goed werk word aangeboden zou ik zo gaan (wel voorkeur voor oostenrijk) ;) dat kan ik nog enigzins verstaan :)

gang is alles, remmen voor homo's...

@ gast 892, daar kan ik nu van leven, maar dat heeft wel even geduurd. In het begin was ik al wel veel met foto’s en schrijven bezig, maar dat is een carriere die niet zomaar komt aanwaaien ;-) Ik heb toen ik in de Alpen ging wonen allerlei werkjes gedaan, in skiwinkels gestaan, voor reisorganisaties gewerkt, bij tuinbedrijven (bomen kappen en rotsen uitgraven) geholpen en zelfs meegreden op sneeuwschuivers. Die eerste jaren waren geen vetpot, verre van dat.
In het blad van de Nederlandse bergsportvereniging staat een uitgebreid interview met mij over hoe ik mijn leven heb opgebouwd in Frankrijk (http://issuu.com/nkbv/docs/hoogtelijn4_2011) net als in ons eigen iPad Magazine (http://issuu.com/wintersporters/docs/magazine-1?mode=window&…) en meer op foto’s gericht in het laatste Photo digitaal magazine. ;-)

Click. Click. Peace

Leuk om alle reacties te lezen. Wij zijn nu een jaar bezig om te kijken hoe we het voor elkaar gaan krijgen. De beslissing om te gaan is gemaakt. Nu dus een plan van aanpak. Ik heb een bedrijfje hier in Nederland en ben hard bezig om mensen mijn taken te laten uitvoeren en zelf alles via de computer te kunnen doen. Daarnaast willen we appartementen verhuren. Een appartementenhuis kost ook al een redelijke duit. Nu krijg je ook in Oostenrijk niet zomaar een hypotheek. Een als je het krijgt, dan kan je rekenen op maximaal 80% van de prijs. Je moet dus altijd 20% zelf inleggen. We zijn nu dus aan het kijken of we een investeerder kunnen vinden, aangezien we het zelf niet op de bank hebben staan. De Nederlandse banken zijn er tevens niet ‘happig’ op. Zij mogen namelijk geen aanspraak maken op onroerend goed buiten Nederland. Maar goed, tips zijn altijd welkom. Rogier, complimenten hoor! Je hebt een leuk bestaan voor jezelf opgebouwd en ik lees je blogs altijd met veel plezier!

Een stuk naar mijn hart, Rogier! Heel herkenbaar. "Wij wonen nu 3,5 jaar in Oostenrijk. En wij kunnen "volledige beamen: “Makkelijk zal het zeker niet altijd zijn, maar als het niet probeert, dan weet je het nooit!”
Zonnige berggroet, Nel
PS: we hebben al onze eerlijke ervaringen opgeschreven, ter inspiratie voor anderen, in Het geheim van de Berghut http://www.hetgeheimvandeBerghut.com

Ja daar denk ik zeker over na. Helaas in deze tijd is het lastig om je andere gezinsleden mee te krijgen. Hopelijk krijg ik die kans nog ooit.

altijd al van gedroomd om een mooie chalet te kopen in het kanton wallis en vandaar uit in de skiegebieden gaan skiën ( zermatt , saas-fee , crans montana , val d’anniviers ) . Als beroep zou ik dan in de winter skileraar willen zijn en in de zomer berggids … DROMEN MAG :)

Ik heb dat best wel vaak overwogen en nog steeds overweeg ik het ook. Al jaren ga ik op vakantie naar de Alpen maar ik moet eerlijk bekennen dat ik om uiteenlopende redenen nog nooit op skies heb gestaan en dat wel heel erg graag is wel doen.

Ik ben 3x in Oostenrijk geweest en verder alleen maar in de Franse Alpen. Ik neem dan ook minder snel genoegen met “laag gebergte”. toppen van 2000 tot 4000 zie, beloop, beklim of befiets ik graag. Uiteraard zou ik dan beneden graag in een raft of kayak stappen. Ik ben 3x in de Ecrin geweest, net onder Briancon en 7x in de regio Annecy en Chamonix.

Ik lees er uiteraard ook graag over op internet of in de hoogtelijn ( ervaringen van mensen, mogelijkheden voor mezelf en hoe het begonnen is ). Ik zie mezelf er nog wel is naartoe emigreren. Op dit moment in ieder geval serieus aan het kijken om er iets te vinden in de zomer ( april/mei tot september/october ) en dan maar kijken hoe dat bevalt.

Als er iemand ( rogier ;) ) tips, ideeen, sites voor o.a banen of ander nuttige dingen te melden heeft dan hoor ik dat graag ;)

Not all who wander are lost

@ Edwin, lees ik nu goed dat je nog nooit gewintersport hebt, je bent wel bijna dagelijks op deze site, leuk! Een echte bergliefhebber ben je dan volgens mij wel. ;-)

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie