Winter klopt aan in Europa en de Alpen

Roel op 08 januari 2013· 19 reacties

null
Nog onveranderd helder in de Dolomieten, het prachtige Sella Massief.

De kou komt eraan. Dit weekend vriest het in de hele noordelijke helft van Europa overdag. De Alpen liggen op de grens van de kou maar dat betekent niet dat het zacht blijft. In vergelijking met de afgelopen week ligt het kwik al 10 tot 15 graden lager. Ook neemt vanaf donderdag de kans op sneeuw toe.

Scandinavische hogedruk
Nu is het nog niet zo ver. De Alpen liggen onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied en dat zal eerst moeten wijken voordat de koudere lucht de Alpen kan bereiken. Dat gebeurt donderdag. Boven Scandinavië bouwt zich een hogedrukgebied op, voor ons winterliefhebbers op zich al een veelbelovende ontwikkeling, maar voor sneeuwval zijn de Alpen afhankelijk van lagedrukgebieden. Een eerste exemplaar duikt overmorgen onder het hogedrukgebied door naar de Alpen. Dat geeft donderdag en vrijdag in de West- en Noordalpen de eerste sneeuwval. Zwitserland ligt het meest gunstig voor het eerste verse sneeuwdek van enige omvang in twee weken tijd. De sneeuwgrens daalt onmiddellijk naar zo’n 1200 meter, en in het weekend nog lager.

Duiken
Het wachten is op een volgende storing die wil ‘duiken’ en dat gebeurt in de loop van het weekend. Volgens de laatste berekeningen ligt er zondag een omvangrijk laag boven Noord-Italië waarmee de sneeuwval zich gaat concentreren op de Zuidalpen. Of dat aan de hele zuidkant de gewenste dump gaat geven is nog niet zeker.

Op dit moment oogt het laag vrij log, ik zie liever een klein venijnig Genualaag met een flink windveld eromheen. Dan hebben we die dump in no-time te pakken. Nu is het even afwachten of het laag ergens boven Noord-Italië wil activeren zodat er de südstau erin kan komen. Hele spectaculaire sneeuwval zie ik in het weekend nog niet maar dat kan veranderen. In de gaten houden dus!

Ook volgende week lijkt de atmosfeer goed geblokkeerd te blijven. Dat geeft hoop op de eerste schaatswedstrijden in Nederland, en ook de Alpen blijven koud met aanhoudende sneeuwkansen. In dit soort situaties vind ik het altijd lastig kiezen tussen mijn favoriete weer in eigen land en de Alpen, maar het zou zo maar eens voor beide goed kunnen vallen!

null
Filzmoos, vrij oostelijk gelegen in Oostenrijk blijft deze dagen gevoelig voor bewolking.

Frankrijk
Vandaag en morgen nog veel zon en zacht. Donderdag meer bewolking met rond Les Portes du Soleil de eerste sneeuwval boven 1200 meter. Verder naar het zuiden blijft het nog droog. Vrijdag op meer plaatsen sneeuw, sneeuwgrens verder dalend naar 800 meter. Zaterdag droger, zondag opnieuw wat sneeuw.

Zwitserland
Tot en met morgen veel zon en zacht. Donderdag vanuit het westen opkomende sneeuwval. Tot en met vrijdag is 20-30 centimeter mogelijk. Zaterdag even droger met wat zon. Zondag in Wallis en het Engadin mogelijk meer sneeuw. Nulgradengrens zakkend tot in de dalen.

Oostenrijk
Vandaag en morgen in Vorarlberg en Tirol af en toe zon en droog. Ten oosten van Salzburg nog kans op een paar vlokken sneeuw. Donderdag en vrijdag vanuit het westen lichte sneeuwval. Het meeste in Vorarlberg. Naar het zuiden toe wordt het snel minder. Zaterdag af en toe zon en een paar sneeuwbuien. Zondag vanuit het zuiden mogelijk meer sneeuw. Koude oostenwind!

Italië
Tot en met donderdag vrij veel zon en zacht. Vrijdag kouder en vanuit het noorden een enkele sneeuwbui maar ook zon. Ook zaterdag nog zon en vrijwel droog. Zondag meer bewolking en mogelijk opkomende sneeuwval, onzekere ontwikkeling.

Sauerland
Vanaf donderdag flink kouder maar de belangrijkste sneeuwzones lijken nét zuid van het Sauerland langs te trekken. Het lijkt dus eerder op droge kou te gaan uitdraaien, maar de sneeuwkanonnen kunnen tenminste hun werk weer doen. Begin volgende week blijft het koud met ‘dauerfrost’ en vanuit het westen mogelijk alsnog sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel,

Gaat er in Vlaanderen (België) ook sneeuw van betekenis vallen dit weekend of volgende week?

De sneeuwzone die Sauerland net mist trekt mogelijk wel over België en Zuid-Nederland. Met de huidige kaarten zou het zondagochtend wit kunnen worden. Zou een mooi cadeautje zijn en een ideale aanloop voor een verdere vorstverscherping! Duimen want het is nog ver weg…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

We duimen zeker en vast Roel!

Bedankt voor al je gedetailleerde voorspellingen!

Wordt het volgende week dan wel lekker skiweer in de Franse Alpen (Flaine)? Thnx

Ik hoop dat het in Sauerland valt, in nederland is het wel leuk maar we hebben er zo weinig aan. Doe dan maar vrieskou kan ik tenminste schaatsen ;-)

Seriously snow addicted family!

@roel, wat bedoel je eigenlijk precies met geblokkeerd blijven van de atmosfeer? Hopelijk niet dat het wolkendek de zon blokkeert:)

@jozef, dat betekent dat de zachte westelijke stroming die we in Europa vaak hebben geen kans meer krijgt. Die raakt geblokkeerd waardoor de wind uit andere richtingen moet gaan waaien. In dit geval uit het noordoosten en dan wordt het veel kouder.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In ellmau 800m +6 op 1500 m plus +3
Pistes worden worden slecht veel bruine plekken ook op hoogte sneeuwkanonnen werken niet in skiwelt te warm

@Roel

Wanneer is de foto in Filzmoos gemaakt? Ik kijk in Haus en daar is het in het dal net zo groen als hier in Nederland. Sneeuwgrens ligt duidelijk te zien op ± 1300 m

http://hauser-kaibling.panomax.at/

@Michi, vanmorgen. Haus en Schladming zijn traditioneel minder sneeuwzeker dan Filzmoos. Dat is een echt schneeloch zoals de Oostenrijkers weleens zeggen. Heel vreemd is het dus niet.

@Gast335, twee dagen geduld nog. Het is niet anders.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Gast341 Goeie kansen voor belgië, kijk hier maar:

null

Wat een avondkaarten! Het Europese model geeft een ABSOLUTE droomrun met veel sneeuw in de Alpen en vrieskou bij ons. Kan bijna niet mooier :-) :-)

Ik wil morgenvroeg helemaal geen nieuwe berekeningen meer zien, zo krijgen we ze niet meer.

null

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Houd dit dan in dat het volgende week toch niet de ganse week gaat sneeuwen? Vertrek vrijdagnacht voor een weekje naar Val Thorens met een vriend van me. Een mooie laag sneeuw is altijd leuk, maar het moet geen ganse week zitten sneeuwen ;)

Ziet er lekker uit en hopelijk valt het in de Dolomieten allemaal wat mee daar zit ik vanaf zaterdag.

RoCo

GFS18 is ook super !

Fantastisch Roel die laatste avondkaarten ! Hopelijk komt dit uit. Zalig.

nou eindelijk valt er weer wat sneeuw in het gebied Silvretta Montafon vlak bij vorarlberg… want zag vandaag de dalen…pff…groene dalen witte banen…
wordt je niet vrolijk van. dus dit zijn erg mooie kaarten

Mooie kaarten Roel! Ben vanaf 12 jan in Gerlos. Heb precies een goede week gekozen hé

Kan je zorgen voor overdag een strak zonnetje en 's nachts een pak sneeuw.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie