Vanaf vrijdag puur winter

Roel op 09 januari 2013· 35 reacties

null
Lekker wat verse sneeuw tot en met zaterdag.

We staan aan de vooravond van echt winterweer. Morgen zet de afkoeling in, vrijdag valt er een bak sneeuw van de noordelijke Franse Alpen tot aan Oostenrijk en daarna duiken we de kou in. Geen extreme kou voor de Alpen maar alle neerslag valt wel als sneeuw.

Condities gaan verbeteren
De mooiste foto die ik tegenkwam en de huidige situatie in Oostenrijk het beste schetst kwam van een Engelstalige gebruiker van Sneeuwhoogte+. In Dachstein-West is een haarscherpe sneeuwgrens te zien, daaronder werd het steeds slechter. Daarboven zijn de condities prima. Kan ik van genieten zo’n foto!

null
De grens tussen regen en sneeuw in Dachstein-West.

Vanaf morgen zakt de grens tussen goede en slechte condities de diepte in. Eind deze week liggen veel pistes er weer strak bij in het hele Alpengebied. Daar zorgen de lagere temperaturen voor (kunstsneeuw!) maar ook een pak sneeuw dat vrijdag in de West- en Noordalpen valt. Het zwaartepunt komt in Zwitserland te liggen met 20-40 centimeter. Ten zuiden van Val Thorens en ten oosten van Innsbruck is het even afwachten hoeveel er van overblijft. De sneeuwverwachtingskaart hierboven geeft een goeie indicatie.

Lagedruk regeert
Vanaf zondag wemelt het boven Midden-Europa van de lagedrukgebieden. Eigenlijk is het één groot lagedrukgebied met daarin meerdere kernen die continu rondcirkelen boven en rond het Alpengebied. Die kernen zorgen vanaf dan voor sneeuwbuien in het hele Alpengebied, maar soms activeert een gebiedje waardoor het langduriger kan sneeuwen. Waar dat precies gebeurt, daar moeten we nog achter komen. Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als met de sneeuw voor Zwitserland op vrijdag. Die stond eergisteren nog niet in de kaarten en plots was ie er. Dat moment gaat vanaf zondag ook vanzelf komen.

Frankrijk
Vandaag nog zonnige perioden en zacht. Morgen geleidelijk toenemende bewolking en in de loop van de dag in het noorden de eerste sneeuw. Vrijdag vooral in de noordelijke gebieden (Chamonix, Portes du Soleil) vrij veel sneeuw (20-40cm). Naar het zuiden toe wat minder. Vanaf zaterdag onbestendig met naast wat zon enkele sneeuwbuien. Steeds kouder. Niet alleen maar grijs trouwens.

Zwitserland
Vandaag nog zon maar ook hoge bewolking. Morgen in de loop van de dag de eerste sneeuw vanuit het noorden. Vrijdag meer sneeuw, 20 tot 40 centimeter op veel plaatsen tot in de dalen. Zaterdag weer wat zon maar ook nog een sneeuwbui. Daarna sterk wisselvallig maar koud, af en toe sneeuw.

Oostenrijk
Vandaag naast zon ook hoge bewolking en nog zacht. Morgen vanuit het noorden afkoeling en in de middag een eerste sneeuwbui mogelijk boven 1200 meter. Vrijdag op meer plaatsen sneeuw tot in de dalen, het meeste in Vorarlberg en langs de Duitse grens. Zaterdag droger en naast een sneeuwbui wat zon. Vanaf zondag sterk wisselvallig maar koud, sneeuwbuien wisselen af met zon.

Italië
Vandaag en morgen afwisselend hoge bewolking en zon maar droog. Vrijdag belangrijk kouder maar nog weinig sneeuw. Vanaf zondag toenemende kans op sneeuwbuien en koud. Niet alleen maar grijs, er is ook ruimte voor de zon.

Sauerland
Kouder maar het lijkt in eerste instantie droge kou! De neerslaggebieden met sneeuw richten zich in eerste instantie vooral op de zuidelijke Duitse Middelgebergtes als het Zwarte Woud. Misschien dat zondag het Sauerland net geraakt wordt met wat centimeters. Begin volgende week aanhoudend koud met enkele sneeuwbuien. De skigebieden zullen waarschijnlijk weer open kunnen.

De laatste ontwikkelingen die de modelberekeningen laten zien meld ik dagelijks ook op twitter, maar als er zich heel bijzondere dingen voordoen lees je dat natuurlijk ook in de reacties hieronder.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

ahh, de winter, daar is ie… Ziet er goed uit! Over twee weken naar Sankt Anton, kan niet wachten. Vorig jaar nog ingesneeuwd gezeten daar, nu mag er wel wat sneeuw bij volgens mij. Zou leuk zijn als thuis de conditie wat extra opgevijzeld kan worden op de schaats.

19 januari naar Plagne Montalbert. Op de webcams ziet het er strak uit maar een beetje sneeuw zou welkom zijn. Volgens mij zijn de lager gelegen pistes flink ijzig. Let it snow let it snow !!!

Ook sneeuw voor Nederland en België?

@Gast341 ja. Van zaterdag op zondag in België en uiterste zuiden van Nederland mogelijk een paar centimeter. Daarna blijven er kansen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dat ziet er goed uit. Zaterdag ben ik in Les Menuires.

@ Roel : is er een andere uitdraai mogelijk in de Benelux volgende week ? Ik lees in het weerbericht hier in België dat er bvb op woe temp van + 3 gr C verwacht worden overdag én regen ? Of hangt dit van de windsituatie af ?

Word het ‘de wilde kaiser’ of toch voor zekerheid Sölden, wij vertrekken zondag 13-01? Yiha!

GFS 06h laat de winter in de LL tot 16 januari aanhouden. Daarna weer temperaturen ruim boven 0.

Dat is nog ruim een week weg ;) de pluim ging er vanacht nog niet in mee maar de run die zojuist binnenkwam is voor Nederland en omstreken in ieder geval niet zo goed vanaf woensdag, dan gaan we weer verder waar we nu eindigen en dat is met die eeuwig durende herfst met regen en grijze luchten. Goed, dat is pas in de nacht naar woensdag en woensdag dus laten we hopen dat dat nog verandert.

Not all who wander are lost

@Hans en Luc, de nieuwste GFS-run laat de winter in de Benelux volgende week woensdag inderdaad eindigen. Geen beste run voor de lange termijn maar laat dat vanavond eerst maar eens bevestigd worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Yiehaaa, laat maar vallen in les Portes du Soleil!! nog anderhalve dag werken en dan vertrekken ;-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Roel Mogelijk (hopelijk) zit de hoofdrun hoog in het ensemble.

Ja wij gaan morgen vrijdagmiddag12 uur richting de Alpen. Overnachten voor Switserland en zaterdag nog een paar 100 km en we zijn in Avoriaz. Wordt een mooie winterseweek en die dooi voor Nederland moet ik nog maar zien volgende week. Zoals Roel ook verteld: vanavond de belangrijkste run van Ec bekijken. Denk toch weer de koudere variant. Klein dipje mits volgende week 1 dag , maar daarna weer meer winter. Gr Tjeerd

Bij twijfel doe ik hem eerst even zelf voordat ik mijn vrouw eraf laat komen dat doe ik even midden op de dag om de condities te bepalen en aan de hand van de drukte elders schat ik in of hij druk zal zijn. Als het ijsplaten, buckels of ramvol met prutsers gaan we lekker met de lift naar beneden. Geen probleem liever heel dan kapot en met ruzie beneden. Als ik alleen ben laat ik afhangen ben ik al moe pak ik ook de lift, dat zijn juist de momenten om een onbenullig ongeluk te krijgen die de rest van je vakantie verpest!

Seriously snow addicted family!

oeps verkeerde topic

Seriously snow addicted family!

Roel

Hoe is het in Breuil-Cervina?

Aiii ik zie het nu ook ja, dat zou wel een domper zijn had zo gehoopt in Nl nog even lekker te kunnen wandelen en schaatsen op een bluebird dag… Eerst vanavond maar even afwachten

Seriously snow addicted family!

Weet iemand op welke site je die runs kan bekijken? Alvast bedankt!

Heerlijk nieuws dit, en wat een mooie kaart. ook die plaat van de zeer scherpe sneeuwgrens… mooi om te zien.
keep up the good work Roel

Hm, dat ziet er heel niet slecht uit ;) Vanwege problemen bij het hotel waar ik eigenlijk geboekt had, moest ik op het laatste moment de bestemming nog wijzigen. Portes du Soleil lijkt dus een goede gok te zijn geweest!

Running against the wind

Eindelijk is de winter er terug yihaaaaa vanaf vrijdag ik in de Dolomieten

RoCo

hallo roel
we gaan vrijdag na saalbach hoe gaat het daar worden met de sneeuw en hoeveel
ongeveer zal er nog vallen komende ?
danku

stefaan

ziet er mooi uit…nog 2 weken en dan na ischgl

De regen is er bij de nieuwe run weer uit…

Not all who wander are lost

ai

null

Not all who wander are lost

@roel volgende week ga ik naar willingen, wat denk je bergschoenen of skies mee??

Nog niet te ongerust maken. Dit is de hoofdberekening van GFS. Het gemiddelde van alle GFS-berekeningen is nog steeds prima voor de Benelux (en de Alpen).

UKMO, een ander model, is op termijn erg sneeuwrijk. Nu begint ECMWF… spannend :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ja, da klopt ;) wel de 2e op rij van GFS. Begin december was de zachte oplossing ook vrij eenzaam in het begin ;) goed, nu is er tot op heden heel weinig steun en gaat de meerderheid nog wel voor de kou. Beniewd naar de EC…

Not all who wander are lost

Net op tijd! Zondag naar het Zillertal, hopelijk is het dal dan weer wit.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie