Morgen flink wat sneeuw in West- en Noordalpen

Roel op 10 januari 2013· 25 reacties

null
Sneeuwlucht vanochtend boven de Matterhorn (CH)

Het is o zo verleidelijk om de winterse ontwikkelingen in eigen land te volgen (daarover dadelijk meer). Maar we zouden bijna vergeten dat het vanaf vanavond flink gaat sneeuwen in de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen, inclusief het westen van Oostenrijk. Het is de aanzet tot belangrijk kouder weer met aanhoudende sneeuwkansen in de Alpen al geloof ik niet dat het de komende dagen alleen maar grijs blijft.

Blokkade
Op dit moment wordt een hogedrukgebied in de steigers gezet voor de kust van Noorwegen en Scandinavië. Normaal liggen daar diepe depressies die de motor zijn van onze westelijke stroming. Die gaat er volledig uit! We noemen dat ook wel een blokkade. Lagedrukgebieden worden richting midden en zuiden van Europa gedwongen en een eerste exemplaar zorgt vanavond voor intensiverende sneeuwval van Chamonix tot het oosten van Zwitserland. Morgen uitbreidend naar Vorarlberg en het westen van Tirol. Vooral in de Franse en Zwitserse Alpen gaat best een pak vallen.

De volgende storing staat voor zondag op de planning. Deze komt wat zuidelijker uit en ligt maandag boven Noord-Italië. Die geeft vooral in de zuidelijke Franse Alpen sneeuw en later in de Italiaanse Alpen. De Dolomieten zijn kanshebber maar ik denk dat de regio Piemonte gunstiger ligt. De oostelijke stroming komt er goed in en omdat er vocht vanaf de Middellandse Zee wordt opgepikt maakt een retour d’est kans zich te laten zien. Morgen meer daarover.

null
Mooie condities gisteren in Oberstdorf (D), via Sneeuwhoogte+.

Tot en met woensdag winters
Tot en met woensdag koud en wisselvallig in de Alpen. Er kan overal wel een sneeuwbui vallen maar de zon zal zich ook laten zien. Wat daarna gebeurt blijft ongewis, daarvoor kijken we toch even naar de ontwikkelingen in eigen land.

De hoofdberekening (de ‘oper’) van het GFS-model laat vanochtend voor de vierde run op rij (!) een verzachting zien voor de Benelux vanaf woensdag. Ik maakte me daar gisteren nog weinig zorgen omdat hij vrijwel geen steun kreeg van andere berekeningen, maar vanochtend is dat anders. Ook ECMWF komt vanochtend met een veel fragielere winterse setting voor de Lage Landen dan gisteren (wel met sneeuw) en lijkt richting GFS te zijn opgeschoven. Het hoeft voor de Alpen nog allemaal geen ramp te zijn maar het kan een voorbode zijn op… Het maakt duidelijk dat verder kijken dan woensdag geen enkele zin heeft.

Frankrijk
Toenemende bewolking en vanavond vanuit het noordwesten sneeuw. Morgenvroeg veel sneeuw, vooral in de Haute-Savoie. Zaterdag rustiger en wat zon. Zondag vanuit het westen opnieuw sneeuwkansen, met dan de nadruk op het zuiden. Vanaf maandag wisselvallig met zon maar ook een sneeuwbui, tegen de Italiaanse grens kans op veel sneeuw door een retour d’est. Koude oostenwind.

Zwitserland
Vandaag vanuit het noorden al wat lichte sneeuw, vanaf vanavond intensiverend. Tot en met morgen lokaal 40 centimeter sneeuw, in het Engadin minder. Zaterdag weer wat zon. Zondag vanuit het zuiden mogelijk sneeuw maar die bereikt de Noordalpen waarschijnlijk niet. Daarna wisselend met een sneeuwbui, wat zon en een ijskoude wind.

Oostenrijk
Vandaag eerst een enkele sneeuwbui en al belangrijk kouder dan de afgelopen dagen. Vannacht en morgen vanuit het westen meer sneeuw. Hoe verder naar het oosten en zuiden hoe minder het wordt, de meeste sneeuw (20-30cm) lijkt voor Vorarlberg weggelegd. Zaterdag wat zon. Vanaf zondag een koude oostenwind en onbestendig, nu en dan een sneeuwbui maar ook wat zon. In het zuiden later mogelijk meer sneeuw.

Italië
Vandaag al kouder dan de afgelopen dagen. Morgen en zaterdag af en toe zon en vrijwel droog. Zondag vanuit het westen sneeuw, het meeste is waarschijnlijk voor Piemonte met gebieden als Sestriere. De Dolomieten zitten nog in de wachtkamer qua hoeveelheden maar ook daar blijft het waarschijnlijk niet droog. Begin volgende week erg wisselvallig en koud, met afwisselend zon en sneeuwbuien.

Sauerland
Vanaf vandaag dalende temperaturen met vorst zowel 's nachts als overdag. Vannacht mogelijk een beetje sneeuw maar grote hoeveelheden verwacht ik de komende dagen niet. Dus veelal droge kou waardoor de sneeuwkanonnen wel weer voluit kunnen draaien en skiën ongetwijfeld weer mogelijk wordt. Een cosmetisch natuursneeuwlaagje voor de sfeer sluit ik tussen nu en woensdag echter niet uit.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hoeveel sneeuw zal er vallen in de noord alpen roel ?
groeten

davy

staat er in… oostenrijk 20/30 in de arlberg…
Beter blijft de winter in NL!

@Roel : Als ik het goed begrijp vallen de Zillertal-Alpen dus een beetje buiten de sneeuwval ? Of toch een beetje op zondag ?

Het Zillertal pakt dit weekend maar een klein laagje mee. Denk hierbij aan een centimeter of 10. Verder op volgende week geeft de GFS wel weer de nodige neerslagpotentie, maar daar zou ik mijn geld nog niet op inzetten. De GFS kiest eind volgende week voor een warme uitbijter (en staat daar vooralsnog alleen in), maar wel weer met de nodige neerslag (met dan dus hogere sneeuwgrens). Maar zeker dat laatste is helemaal koffiedik kijken.
De conidities zijn op zit moment super in het zillertal. Dat weet ik van een bekende die daar op dit moment zit. Met de huidige vooruitzichten verandert dat ook niet op korte termijn. Wellicht dat de sneeuwkanonnen aan het werk zullen gaan voor de dalafdalingen de komende periode…

Beste Roel,

Ik heb een vraag, waarom zijn er verschilden duitse weer site’s die voorspellen dat maandag 21 tot woensdag 23 januari blijft vriezen in winterberg. Terwel de nederlandse weer site’s plus tempraturen voorspellen hoe kan er een verschil in zitten in de deze site’s

@Gast380, jawel morgen zal ook daar wel wat vallen maar de nadruk ligt op het westen en Vorarlberg. Osttirol blijft goeddeels sneeuwvrij.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Pascal, kijk maar naar de termijn waar je over praat. Compleet onbetrouwbaar. Los daarvan, verschillen tussen sites heeft te maken met andere modellen die ze gebruiken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Volgende week vrijdag gaan we richting de Alpen rijden, maar waar heen is nog de vraag. Het liefst waar de meeste verse sneeuw is gevallen, maar het is dus nog onzeker wat het weer vanaf woensdag gaan doen… Spannend!!! :D (is tot 2500 meter genoeg of het liefst boven de 3000 meter)

Klinkt goed, vannacht voor een lang weekend naar Kleinwalsertal, lijkt erop dat daar aardig wat gaat vallen :)

Dag Roel,

Wij vertrekken morgenavond richting Haute-Nendaz (kanton wallis). Naar wat ik kan afleiden spreken we daar over een inner-alpine gebied. Verschillende sites geven hier grote verschillen in hoeveelheid sneeuw. heb jij hier duidelijker zicht op.

Grts.

@Roel,

Ja dat is ook wel zo het is wel voor de langere termijn, hopen dat het goed komt voor winterberg.

Hallo Roel,
Weet jij waar ik overzichtelijke platen kan vinden van de ECMWF? Ik kan wel platen vinden die wat vertellen over de luchtdrukverdeling e.d., maar niets tav neerslagprognoses.
De platen van de GFS heb ik ondertussen redelijk onder de knie, maar ik zou ook wel wat meer willen weten over de ECMWF. Alvast dank.

Hopelijk blijft het goede weer een beetje in het zillertal(overdag lekker zonnetje op de piste). Ga er zondag naar toe.

Klinkt helemaal top! We vertrekken zondagnacht naar de Alpen, “destination unknown”.

Dit weekend op gaan we op basis van het weer en de sneeuwcondities bepalen welke richting we op gaan rijden (waarschijnlijk richting Voralberg). Zo te lezen hebben we in ieder geval keuze genoeg voor een zeer goede skiweek!

Wellicht beetje voorbarig maar het behoort tot de mogelijkheden ;) uiteindelijk zal er ook wel niet veel van terecht komen maar blijft wel altijd leuk speculeren…

ECMWF met mega sneeuwdump
In de loop van de dinsdag gaan we dan een onzekere fase in het winterweer tegemoet. Wat er precies gaat gebeuren is afhankelijk van een volgende depressie en storingen vanaf de Atlantische Oceaan naar west en centraal Europa gaan koersen. Pakken we het toonaangevende ECMWF model erbij dan zal in de loop van de dinsdag/woensdag op nadering van een warmte front de bewolking snel gaan toenemen gevolgd door opkomende en zich sterk intensiverende sneeuwval. Vooral de Franse en Zwiterse westerse Alpen (Weststau) mogen dan rekenen op een enorme dump. Schrik niet, het model komt met neerslaghoeveelheden die gaan oplopen tot 120 a 180mm (!), gaan we dat even snel omrekenen naar sneeuw dan zitten we toch snel op 100 tot 150cm Neuschnee.

Not all who wander are lost

@Gast008, er valt minimaal 20cm.
@Gast325, even naar de site van Meteo Consult gaan http://www.weer.nl. Registreren en dan kiezen voor weerkaarten - professioneel. Leuk speelgoed :-)

De nieuwe GFS is vanaf woensdag weer niet denderend voor de Benelux. Hoe dan ook, morgen duiken we een aantal dagen de winter in.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

GFS heeft dat al een aantal dagen niet maar krijgt nog steeds vrij weinig ondersteuning. We zien wel wat er gaat gebeuren en het wordt in ieder geval winter voor een weekje. Pas op woensdag/donderdag wordt het onzeker maar dat is altijd zo…;) beter gaat het nu eerst sneeuwen hier zodat het s’nachts nog kouder kan worden.

Not all who wander are lost

Roel, Kan je een idee geven van de juiste hoeveelheid die tussen 23 & 26 januari in mijnen hof gaat vallen in sneeuw? liefst correct in mm, en de windrichting had ik ook graag geweten want dan kan ik rekening houden met de valhoek van de sneeuw en of mijn huis in de weg staat. T’is maar ik zou dan die week een shorski willen organiseren in mijn tuintje voor enkele vrienden :-)

Jeej verse sneeuw! Morgen naar de haute savoie. Wat gaat het eigenlijk voor ons betekenen? Vertraging met de bus omdat de bus de sneeuw niet meer doorkomt? Skiliften/pistes dicht omdat het te hard sneeuwt/waait, zicht van 1 meter? Of de 15 km lange afdaling die open kan door de vele sneeuw? Ik ben benieuwd, dit jaar mijn tweede wintersportweek, en vorig jaar heel veel zon gehad, alleen de laatste twee dagen wat sneeuwval. Dus dit is nieuw voor mij. Ben benieuwd.

Roel, hoe zien de berichten eruit voor Hochfugen-Kaltenbach?

laatste runs geven toch sneeuw en koude voor benelux…of ken ik er echt niets van

GFS weer terug in het gareel, prima! Maar wat ECMWF vanavond doet gaat nergens over. Sneeuwstorm voor de Benelux en Westalpen die dichtsneeuwen vanaf 1200 meter.

Het wordt scherp gespeeld en dat op die termijn, linke soep.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

zullen we dan maar gewoon afwachten?

Seriously snow addicted family!

Die sneeuwstorm komt er uiteindelijk toch niet maar ik mag hopen dat het is een keer wel gaat gebeuren ;) ondanks de overlast lijkt me dat best is een keer gaaf :P

Not all who wander are lost

Nou ik heb hem gehad dit jaar nog… Stond stil op de A9 en kon geen 2m om me heen kijken. de sneeuw kwam horizontaal voorbij… was wel een redelijke storm dacht ik zo.

Seriously snow addicted family!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie