De kop is eraf! In de Westalpen is gemiddeld al tussen de 20 en 40 centimeter sneeuw omlaag gekomen. De komende dagen wordt het alleen maar kouder en er valt regelmatig wat sneeuw bij. Ook in de Italiaanse Alpen waar ze er lang op hebben moeten wachten. Het einde van de winterweer is nog niet in zicht, halverwege volgende week lijkt er een volgende dump aan te komen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Net op tijd en dan nemen we naar de Dolomieten maar een extra thermisch shirtje mee, bedankt Roel.

RoCo

Hallo Roel,

De video loopt niet ‘sync’. Het is maar dat je het weet!

Ik zag het ook. Excuses daarvoor!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bij mij loopt ie prima in sync.
Ben benieuwd volgende week. Donderdag weg naar Frankrijk. Waarschijnlijk mogen de winterbanden hun best weer gaan doen!

volgende week lijkt ook weer een topper te worden, er worden al massas sneeuw voorspeld. hoppelijk veranderen deze voorspellingen niet :d

Roel, wat vind jij van onderstaande text?

Quote van Karim Hamid:

Koedegolf op komst?

…Waar het deze koude periode aan ontbreekt, is duidelijke structuren in de hoogte waarop een koudegolf op kan worden gebouwd. Wanneer we de weerkaarten bekijken van de modellen voor de komende dagen, dan mag het al een wonder heten dat de koude polaire lucht ons kan bereiken. Het lijkt allemaal eerder een opeenvolging van toevalligheden te zijn wat er kon voor zorgen dat de koude lucht, welke toch al ver van ons verwijderd was naar het oosten, ons kon bereiken. Een afzakkend Groenlandhoog van ocharme 1025 hPa richting Noorse Zee in combinatie met een uitdiepend lagedrukgebied over de Baltische staten was voldoende om de verre koude polaire lucht tot bij ons te brengen. Vervolgens is het een toevallig uitblijvende westelijke stroming die er voor zorgt dat deze aangevoerde koude lucht bij ons blijft slingeren. Echt sprake van transportkou is het eigenlijk niet. Maar veel winters hebben al bewezen dat we geen schoolvoorbeeld winterkaarten nodig hebben met de gekende Scandinavische hogedrukbeer, om dagenlang koud winterweer te kennen. Maar het blijft frapant dat een op het eerste gezicht onbenullig zwak hogedrukgebiedje in staat is de boel te doen kantelen naar koud winterweer.

Die weinig gefundeerde configuratie op de weerkaarten is uiteraard wel de reden waarom deze koude situatie gedoemd is om vrij snel (tijdelijk) te verdwijnen. Om echt systematische kou te krijgen zal er toch echt iets moeten veranderen op de weerkaarten.

Lees de hele tekst op Weerspinsels.blogspot

Not all who wander are lost

Hoi Roel,

Wordt er ook een aanzienlijke sneeuwlaag verwacht voor Belgie en Nederland de komende week?

Hallo Roel,
Wij gaan binnenkort naar Breuil-Cervina, wat voor omstandigheden kunnen we daar verwachten?

Ga over 10 minuten rijden richting de Alpen (Avoriaz/Frankerijk). Overnachten een 100km voor Basel en dan morgenochtend komen we aan als het goed is. Dan lekker genieten van een winterweek. Tot laterss

@Edwin, ik kan me goed vinden in het stuk van Karim. Degelijk oogt het niet en dat blijkt ook wel uit de vele varianten die de modellen voorbij laten komen. Maar zoals ie zelf al zegt zijn er genoeg voorbeelden van koude winters waarin het er ook niet degelijk uitzag maar het wel koud was. En er zijn ook genoeg degelijke luchtdrukverdelingen geweest die net zo snel opgeruimd werden. Tot en met donderdag zitten we in ieder geval in de vorst, daarna zien we wel verder.
@Gast341, vanaf morgen op zondag krijgen delen van België een paar centimeter sneeuw. Daarna is nog erg onzeker.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Volgens meteovista:

In de Alpen worden de wintersportcondities langzaam wat gunstiger. Het zachte weer wordt verjaagd door koude lucht uit het noorden. Naast koude lucht wordt er ook sneeuw verwacht. De sneeuwgrens daalt geleidelijk waardoor de lagere pistes ook weer wat winterse neerslag kunnen verwachten. In Oostenrijk is de hoeveelheid neerslag beperkt. Vandaag valt er lokaal 10-20 cm verse sneeuw, in het weekend is het overwegend droog, met vooral op zaterdag ruimte voor de zon. De vooruitzichten voor later in de week zijn nog vrij onzeker!

De Italiaanse Alpen blijven vandaag en morgen verstoten van neerslag. De zon heeft moeite door het wolkendek heen te breken, maar zaterdag lijkt dat toch op veel plekken te lukken. Vanaf zondag neemt de kans op verse sneeuw toe. De sneeuwvalgrens daalt van 1500 meter naar 500-800 meter. De lage pistes mogen weer wat sneeuw verwachten en dalafdalingen behoren dan weer tot de mogelijkheden.

Het is de komende dagen bewolkt aan de Franse zijde van de Alpen. Op zaterdag piept de zon af en toe tussen de wolken door. Vandaag valt er, net als gisteren, flink wat verse sneeuw aan de westkant van de Alpen. In totaal wordt er 30-60 cm verse sneeuw verwacht. Op zaterdag is het droog, maar op zondag kan weer wat sneeuw vallen. Direct na het weekend valt er van tijd tot tijd sneeuw, later in de week is het zo goed als droog. De temperatuur daalt langzaam en na het weekend verscherpt de kou en zakt het nulgradenniveau tot onder 300 meter.

nog paar uurtjes…

@Roel Zondag en maandag Chamonix is dat een go for verse pow ?

Hele westalpen zijn top. In de 3V tot nu 30 cm vers op 2000 meter en 40 op 3000 meter bij weinig tot geen wind.
Chamonix pakt waarschijnlijk nog iets meer. Die hadden vanochtend al 37 centimeter.

@Gast561, vers denk ik niet zoveel maar met dat pak van vandaag kun je aardig vooruit denk ik zo. Gaan :-D

@SPAM, super die updates. Dat willen we graag weten!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ja hier in Cham sneeuwt het al de ganse dag dus ik zou zeggen: kom maar af :))

Prachtig ! had gehoopt op een dump(je) net voor vertrek (Vrijdag 12/01) en het komt nog uit ook :-d !

Hoi Roel. Helemaal blij!. Volgende week zaterdag op pad naar Brand en om tot het dal te kunnen skiën zou een beetje sneeuw goed van pas komen. Heb er alle vertrouwen in dat dit de komende week gaat gebeuren. Helemaal top. Enne… leuke berichtgeving van jou. Helemaal goed. Louis

Zit in het Zillertal en daar sneeuwt het zelfs in het dal geweldig

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie