Frankrijk wil weer de grootste zijn

Rogier op 15 januari 2013· 61 reacties

null
Wat moet Frankrijk doen voor meer wintersporters?

Jarenlang was Frankrijk het grootste wintersportland ter wereld, qua omzet in ieder geval. Maar dit land verloor zijn positie aan (verrassing) Amerika in 2010. Frankrijk wil deze positie terug en de skigebieden, voornamelijk uit de Tarentaise vallei willen weer de grootste worden en meer ‘niet-Fransen’ aantrekken. Wat moet Frankrijk volgens jullie doen om meer ‘niet-Fransen’ op de pistes te krijgen?

Groter en groter
De groei van Franse skigebieden gaat de laatste jaren ongestoord door. Elk jaar maken de skigebieden samen een hogere omzet. Afgelopen jaar was dit maar liefst 1,1 miljard euro aan omzet voor de liften (alleen de liften) voor in totaal 55 miljoen skidagen (wat een gemiddelde skidagprijs oplevert van 23,6 euro). Indrukwekkende getallen. Toch werd Frankrijk qua omzet ingehaald door Amerika. Frankrijk is afgelopen jaar 3 procent gegroeid. Dus de groei zit er zeker in. Maar zoals elk bedrijf willen de skigebieden nog graag verder groeien. En de grootste zijn, wie wil dit nou niet?

Verder groeien
Een van de markten die Frankrijk graag wil aanspreken is de Nederlandse markt. Wat zou Frankrijk volgens jullie moeten doen om meer Nederlanders aan te spreken? Wat zijn de punten waar Frankrijk mee kan pronken en wat absoluut niet? Het is in Frankrijk bekend dat Nederlanders liever naar Oostenrijk gaan dan naar Frankrijk. Ook is het duidelijk dat juist de grootste skigebieden in Frankrijk aan de ene kant goed onderscheidend zijn ten opzichte van Oostenrijk, maar aan de andere kant zijn deze ‘onpersoonlijke’ gebieden een reden voor Oostenrijkgangers om geen seconde aan Frankrijk te denken.

null
Kleinschalige dorpjes ze zijn er echt

Reclame
Het is een lastige keuze waar de reclame afdelingen van Franse skigebieden mee te maken hebben. Want een van de speerpunten van Frankrijk zijn grote uitgestrekte skigebieden. Dit zijn de gebieden waar veel wintersporters (de kilometervreters) helemaal lyrisch over zijn. Ook zijn Franse gebieden vaak lekker uitdagend op de piste en ernaast. Maar al wil je wintersporters uit die gezellige Oostenrijkse dorpjes naar Frankrijk krijgen moet er misschien helemaal niet op deze manier gepromoot worden. Misschien zou Frankrijk dan wat meer aandacht aan kleinschalige en gezellige skigebieden gegeven moeten worden, want die zijn er echt (best veel zelfs).

Waarom niet/wel naar Frankrijk
Het merendeel van de wintersporters uit de lage landen prefereert Oostenrijk boven Frankrijk. Waarom willen jullie niet naar Frankrijk, en wat zou Frankrijk voor jullie moeten doen om te kunnen concurreren met Oostenrijk. Of wie van jullie gaat juist wel graag naar Frankrijk?

Bron cijfers: Ledauphine.com

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik ben zelf ook grote fan van de Franse skigebieden. Wat me vooral aanspreekt is dat veel gebieden zijn gericht op het skiën en dat ook de dorpen zijn ontworpen om het skiën het best te faciliteren. Persoonlijk geef ik minder om de ‘gezelligheid’ en ‘authenticiteit’ van de dorpen, dus ben je dan in Frankrijk aan het juiste adres.
Authentieke dorpen kan je niet uit de grond stampen, dus als dat is waar het Nederlandse publiek op valt, moeten ze de dorpen van dat kaliber die er wél zijn wat meer in beeld brengen (al was het maar om te laten zien dat Frankrijk dat soort gebieden en dorpen wel degelijk heeft - vooroordelen wegnemen is de belangrijkste taak denk ik).
Het Nederlandse publiek moet denk ik eerst maar eens naar Frankrijk gaan voordat ze erover oordelen. Het wat-de-boer-niet-kent gehalte is in Nederland volgens mij wel erg hoog…

Dat dorpje waar die foto van is: dat is dan misschien het enige dorpje in heel Frankrijk dat er zo uitziet. Daarnaast: bouw eens een fatsoenlijk appartementencomplex met dito gezellige bar erbij, en mijn voorkeur heb je. Ohja, en een beetje fatsoenlijke bulb op de stoeltjesliften is ook geen overbodige luxe, kost niet veel, maar oh zo fijn. Niks van dat alles echter.

Oh, en wat betreft het “wat de boer niet kent”-gedeelte. Ben in 8 Franse gebieden geweest, dus ik weet wel degelijk wat de voor en nadelen zijn.

Franse dorpen waar ik zelf ben geweest en die qua dorpsheid (d.w.z. niet alleen maar appartementencomplexen, pleintjes, schattige kerkjes, eigen bewoners etc.) zijn er wel een paar meer dan alleen de foto hierboven. Denk bijvoorbeeld aan Méribel of St. martin de Belleville (Trois Vallées), Châtel en Morzine (Portes du Soleil), Val d’Isère (Espace Killy) of Peisy-Vallandry (Paradiski). En zoals je ziet: ook nog eens in veelzijdige, uitdagende skigebieden met prima faciliteiten (en ja, zelfs steeds meer kappen op de stoeltjesliften).
Waar ze wat mij betreft in Frankrijk wat meer aan mogen doen, zijn de prijzen van eten en drinken op de berg. Waar ik in Val Gardena 30 euro neertel voor een complete lunch voor 2 personen (pasta, wijn, water, koffie), ben ik voor hetzelfde in Frankrijk al gauw het dubbele kwijt. Gelukkig hou ik van een zelf gesmeerd boterhammetje en een plekje in de zon met fenomenaal uitzicht. Maar ik kan me voorstellen dat die prijzen ook heel wat mensen afschrikken.

Qua skigebied wint Frankrijk het zeker, heerlijke lange afdalingen en erg divers, Qua gezelligheid komt het echter totaal niet in de buurt van Oostenrijk…
Daarnaast doen de prijzen op de piste ook een hoop, in oostenrijk bij de lunch voor een tientje een goede en lekkere maaltijd en in Frankrijk betaal je anderhalf tot twee keer zo veel voor kwalitatief minder eten…

Is het al bijna januari?

De redenen dat ik liever naar Oostenrijk op vakantie ga dan naar Frankrijk zijn kortweg de volgende:

  • In Oostenrijk heb je over het algemeen ruimere accommodaties. Meer comfort tijdens je verblijf en geen slaapplaatsen in de woonkamer.
  • De kwaliteit van de liften, pistepreparatie en bergrestaurants is hoger.

Frankrijk heeft als grote voordeel dat er veel grote aaneengesloten skigebieden zijn waar je heerlijke tochten kan maken, maar voor mij weegt dat niet op tegen de pluspunten van de “randvoorwaarden”.

Het is gewoon een arrogant en chauvinistisch volk… Laat ze financieel wat bloeden en misschien hebben ze dan door dat de toeristen wat willen terugzien voor hun geld en niet alleen materieel. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.

Robin

Laat ze allemaal maar wegblijven, des te rustiger op de heerlijke mooie lange pistes van Frankrijk!!

In Frankrijk lijkt het precies allemaal te draaien om de cijfers, en liefst zo hoog mogelijk zoals de titel van deze blog zo mooi weergeeft. Dat alleen al trekt een publiek aan waar ik niet mee op de piste wil staan of naast mij in de lift wil hebben.

In Oostenrijk vind ik het zo gezellig als die gebieden rond een klein dorpje gebouwd zijn. In Frankrijk hebben ze een gebied (liefst boven de 3000m), en daar gaan ze dan een ski-industrie rond bouwen die authentiek wil ogen, maar daar compleet in faalt. Ik bedoel dan enkel die megaskigebieden.

Ik hou ervan om naar Oostenrijk te gaan en neem mijn recentste trip als voorbeeld: Silvretta Montafon. Geen skigebied tot boven de 3000m of 600km pistes die je toch niet allemaal op 1 week doet, maar wel uitgestrekte natuur met een goede balans tussen bos, open bergen en vergezichten van het Vorarlgebergte. Toen we op de Kristberg een dagje zijn gaan wandelen heb ik veruit één van de mooiste uitzichten gezien in mijn leven.

Die kale kilometervreterpistes in Frankrijk (maar ook elders) zijn gewoon niet gezellig. Qua ski-/snowboardervaring kan het best wel goed zijn in Frankrijk, maar de complete ervaring van in de bergen te zijn en alles wat erbij komt kijken ontbreekt. En het is die ervaring naar waar ik op zoek ben. Maar dat is MIJN mening, want iedereen haalt zijn genot uit iets anders.

Bigger isn’t always better (that’s what she said…)

Wij zijn de afgelopen meerdere malen in zowel Frankrijk als (franstalig) Zwitserland geweest. Vergeleken met onze favoriet Oostenrijk zijn beide landen te onvriendelijk, te duur en te ongezellig. Zeker, de pistes in Frankrijk en Zwitserland zijn geweldig, maar de toegevoegde waarde van een vriendelijk woord van je gastheer tussen de middag - en inderdaad een lunch die zijn geld waard is - maken het totaalplaatje in Oostenrijk toch een stuk beter.

Vroeger altijd naar Oostenrijk of Zwitserland, maar sinds de eerste keer Frankrijk nooit meer iets anders. Ik kom om te boarden en dat is in Frankrijk gewoon het beste.

Waarom ik liever niet naar Frankrijk ga? omdat het Frankrijk is ;)

ik vind de ‘Duitse’ sfeer gewoon beter passen bij de wintersport, daarnaast houd ik er wel van om niet zelf te hoeven koken op wintersport, in Frankrijk is dat gewoon enorm duur, en in 90% van de restaurants ga je zowat over je nek van de smerige Raclette lucht :P

Doppelmayr gebruiken ipv poma ! Stuk comfortabelere liften. Daarnaast vind ik de dorpen niks, veel te massaal. En de taal spreekt de gemiddelde nederlander minder dan Duits

Op de lange pistes en het aantal kilometers na is alles in Oostenrijk beter geregeld. Het is gewoon Duitse degelijkheid en verzorgdheid tegen de Franse slag. Ik bedoel, een verwarmde skikelder vindt je in Oostenrijk al bij de goedkoopste zimmer maar in Frankrijk heb je alleen een nat hok bij een groot appartementencomplex.

Afgelopen jaar voor het eerst in Frankrijk geweest (les Sybelles) erg mooie gebied maar die Fransen he… Het klinkt cliché maar ik heb me verbaast over de werkwijze van het personeel (liften bijna elke dag een half uur later open dan wat op de borden stond). 2 uur in de rij gestaan voor een skipas terwijl er maar zo’n 20 mensen voor ons in de rij stonden. Daarnaast is de combinatie Fransman, zijn auto en sneeuw een stuk slechter dan in Oostenrijk of Zwitserland. (resultaat 2 uur over 15 km doe omdat de Fransen niet weten of ze wel of geen sneeuwkettingen om moeten doen bij 1 cm sneeuw!)
Zoals er wel vaker gezegd is de wil om een andere taal dan Frans te spreken ook klein.

Uiteraard uitzonderingen daar gelaten maar dit waren onze ervaringen van het afgelopen jaar!

@Gast174: Dat sowieso! Poma (en Montaz Mautino) is ouderwetse troep. :p

Zonder gekkigheid, Poma maakt tegenwoordig best goede liften, maar de hoogstaande kwaliteit haalt het niet bij Doppelmayr/Garaventa of Leitner. Diverse Franse skigebieden hebben hier al wel slim op ingespeeld, aangezien Doppelmayr langzamerhand steeds vaker hier en daar opduikt. Aangezien Poma zich geheel heeft gericht op de Franse markt, en daarvoor ook haar prijzen zal hebben aangepast, zullen alsnog die het meeste gebouwd worden. Meest bekend zijn wel de typische sleepliften van Poma (en Montaz Mautino aka GMM).

Wij zijn meerdere jaren achter elkaar in Frankrijk geweest, maar heben nu 4 opvolgende wintersportvakanties (zowel short ski-breaks als twee weken aan eengesloten) in de Duitse Alphen doorgebracht. Dit bevalt super.
Er is niet een punt wat Frankrijk zo moeten verbeteren tov Duitsland om mij weer terug op de Franse piste te krijgen, het zijn er veel meer: het prijsniveau (lift en accomodatie), het gevoel dat je welkom bent, de ruimte (beter gezegd het gebrek aan) in de appartementen, het opgeruimde land, de tolwegen, de organisatie in de dorpen, het idee dat Frans een wereldtaal is… Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wat wel fantastisch is in Frankrijk zijn de ongekende mogelijkheden, zowel op als naast de piste. Misschien moeten de Fransen zich hier op richten.

Volgens mij komt dit onderwerp elk jaar twee, drie keer langs, waarbij duidelijk is dat de Oostenrijkgangers liever naar Oostenrijk gaan en de Frankrijkgangers liever naar Frankrijk. Daarbij spelen legio oordelen en vooroordelen een rol.

Als ik iets hoor over de Oostenrijkse Gemütlichkeit gaat het vaak over de apres-ski en grote schnitzels. Als ik iets over Frankrijk lees is dat het altijd te duur is en grote betonblokken en ontoegankelijke mensen heeft, maar wel de mooiste skigebieden.

Ik heb zo’n vermoeden dat de standpunten niets met de wintersport van doen hebben, maar meer met het spreken van de taal en het ergens kunnen vinden wat bij jezelf past. Dit zou dan ook voor de zomervakantie zo maar eens hetzelfde kunnen zijn, waarmee ik dan met name doel op mensen die naar Frankrijk gaan.

Tot een werkelijke discussie komt het nooit, het blijft eigenlijk altijd alleen maar bij herhaling van reeds bekende standpunten en verfoeien van andere zienswijzen.

In deze lijn: Frankrijk past qua sfeer (en qua naam) meer bij mij dan Oostenrijk, zonder dat ik daarmee Oostenrijk wil diskwalificeren. Daarom ga ik naar Frankrijk, ik voel me er meer op mijn gemak. Mocht Frankrijk Oostenrijk gaan imiteren dan zal ik mij er minder bij thuis voelen.

Voor Oostenrijkgangers zal omgekeerd hetzelfde gelden. Dat zegt echter niets over Oostenrijk of de Oostenrijkgangers, alleen dat mensen verschillen.

Als Frankrijk zich als wintersportland voor Nederlanders (en in mindere mate voor Belgen, want die zie ik er steeds meer) wil promoten zal het wellicht nog meer moeten benadrukken waar het sterk in is en misschien wat meer duidelijk moeten maken waar de Franse gezelligheid en charme in zit en waar die te vinden is. Proberen vooroordelen weg te halen zou ook een optie zijn, maar ik heb het idee dat die toch wel erg diep zitten.

Overigens las ik vorige week dat Oostenrijk het favoriete wintersportland van de Nederlanders is, wel op de voet gevolgd door Frankrijk. Laten we met z’n allen daarom de Alpen maar koesteren met de gedachte dat die als geheel onze grote gezamenlijke speeltuin zijn met voor elk wat wils.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Alleen de pistes zijn in frankrijk groter al het andere de huisvesting, het eten, de gezelligheid de prijs, de taal en het apre skieen zijn in Oostenrijk veel gezelliger en beter. Ben meerdere malen in Frankrijk geweest met een grote groep vrienden maar om 4 uur is het gedaan en in Oostenrijk gan je meteen vanuit het skieen de kroeg in daarna lekker eten en dan de volgende dag weer vroeg op de piste. In Frankrijk heb je geen apre ski en begint het stappen pas om 10 uur s’ avond dan liggen wij al weer lekker in ons bed in ons mooie en schone apartement. In plaats van de dure ongezellige kippen hokken in Frankrijk en zijn dure eten. Bordje friet met droge kip € 15,- en warme chocomel € 5,- Wij gaan over twee weken lekker weer naar Oostenrijk toe.

gerard

Iets meer aan de apres-ski doen!!

Voor de rest is frankrijk top!!

Wat ze moeten doen? franse keuken afschaffen; fransen er uit schoppen; engels of duits gaan praten?

serieus: Frankrijk is een schitterend land in de zomer, in de winter zal dit niet anders zijn, de gebieden zijn geweldig ingericht, infrastructuur is goed, echter heb ik helemaal niets met de franse keuken en de taal, misschien een jeugdtrauma, door jaren lang door frankrijk te zijn gesleept.

persoonlijk heb ik een voorliefde voor noord-italie en oostenrijk; Het eten vind ik beter, de taal ligt me beter en ik vind de oostenrijkers geweldige mensen.

maar voor om opbouwend te blijven; de keuken op de pistes zou hun reclame kunnen zijn; betaalbaar en zeer gevarieerd… inversteringen op de internationale markt, maar dan ook bereid zijn alle talen te spreken, vooral engels… hier ontbrak het in mijn frankrijk avonturen aan.

Misschien moeten ze net als in Amerika de gebieden naast de pistes ook open stellen, zodat er meer offpiste knallers op afkomen. Verder is de apres ski in Frankrijk flink bagger.

Stoked

En idd misschien een andere voertaal op de pistes invoeren, Engels!?

Stoked

Ik ben (inderdaad, schandalig) nooit wezen skien in Oostenrijk, Joep. Is daar Engels wel de voertaal?

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

In ieder geval spreek iedereen Engels op de piste in Oostenrijk. Naast Duits uiteraard. En ze staan je niet raar aan te kijken als je in Engels begint met praten, ze vinden dit prima. In Frankrijk wordt je toch vooral geminacht als je blijk geeft liever Engels te praten.

Aangezien ik nog nooit in Oostenrijk ben geweest kan ik daar niet over oordelen, maar wel over de vele vooroordelen die ik hierboven lees over Frankrijk. Afgelopen zaterdag teruggekomen van een weekje Tignes en werkelijk iedereen die er werkte op de piste, in de cafe’s of restaurants en in ons appartementencomplex sprak prima Engels. Het appartement was prima in orde, schoon, volledig ingericht, ruime verwarmde skilocker, parkeergarage en op 10 meter van de piste en zo’n 100 meter van de liften. En dat voor een prijs van maar 350 euro per persoon inclusief 6-daagse skipas Espace Killy, dus het verhaal over schrikbarende prijzen is m.i. ook nogal overdreven.

Ondanks dat ik al 12 jaar met veel plezier naar Frankrijk ga, volgend jaar toch Oostenrijk maar eens proberen. Gewoon om met eigen ogen de verschillen te ervaren en daar mijn conclusies op te baseren in plaats van simpelweg allerlei vooroordelen na te papagaaien.

Misschien moeten ze gewoon het land wat verplaatsen … dit ivm de reisafstand. Helaas ben ik er nog niet geweest maar mijn plan is wel om dat binnen nu en 4 jaar een keer te doen. Heb geen aversie tegen Fransen, om uitgaan geef ik niet en voor mijn gevoel is de uitgestrektheid en de complete white outs in de Franse Alpen juist ‘beter’ … Staat op het verlanglijstje.

Gezellige apres ski, ruimere appartementen en geen bezemkasten en een vriendelijkere benadering en niet te vergeten de bealchelijke prijzen op de berg voor eten en drinken.

Wij gaan al jarenlang met veel plezier naar Frankrijk. Het is ook maar net wat je ervan verwacht. Het grote voordeel van Frankrijk vind ik de grote gebieden, mooie, lange, lange uitdagende afdalingen en de mooie tochten die je kunt maken.

Een ander voordeel is dat je appartement meestal aan de piste ligt, dus ski in en uit. Dit verklaart misschien ook wel waarom de apres ski (Frans woord btw) het qua gezelligheid niet haalt bij Oostenrijk. Anderzijds merk ik de laatste jaren dat er wel meer aan die gezelligheid wordt gedaan met dj’s in de diverse skihutten.

Qua prijsniveau op de piste is Frankrijk inderdaad erg duur, maar omdat je het voordeel hebt dat je appartement aan de piste ligt, kun je ook gemakkelijk tussen de middag in je appartement lunchen.

De klantvriendelijkheid van de Fransen wordt ook al een stuk beter vergeleken met een aantal jaren geleden.

Ik blijf er met veel plezier naartoe gaan. Voor mij is het skiën in een uitdagend, groot gebied belangrijker dan authenticiteit.

Ik ben enkel nog maar in Frankrijk gaan skien en het bevalt mij daar prima!
Het enige minpuntje is inderdaad de prijs van drank/eten op de piste. Mij stoort dat niet, ik neem gewoon wat drinken mee in de rugzak en wat stokbrood met kaas. Maar ik kan mij voorstellen dat andere mensen dit tegenhoudt om naar Frankrijk te gaan skien…

No matter how warm, there's a wintertime ahead
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie