Diepwinters met vooral in het zuiden sneeuw

Roel op 14 januari 2013· 10 reacties

null
Zell am Ziller (O) gisteren.

“Meer hoef ik niet te zeggen” stond er bij deze foto op Sneeuwhoogte+ uit het Zillertal. Na de verse sneeuw van de laatste dagen was het een hele mooie dag en viel het met de sneeuw ook in het zuiden nog mee. Dit soort dagen kunnen er deze week ook best tussen zitten, al zal er zeker in de Zuidalpen ook de nodige sneeuw vallen. Om te beginnen vandaag.

Eindelijk sneeuw voor de zuidkant
De live updates blijven binnenstromen op Sneeuwhoogte+ en wat opvalt is het enorme aantal mensen in Oostenrijk. Het toont aan hoe enorm populair dit land is onder Belgen en Nederlanders (ik ben er ook eentje van), maar ik kijk ook graag naar updates uit andere delen van de Alpen. Zeker nu het de komende drie dagen in de Dolomieten en de minder bekende Oostenrijkse zuidkant gaat sneeuwen.

Op sommige plaatsen komt er in totaal een halve meter verse sneeuw te liggen op een onderlaag die er soms nog niet eens ligt. Ze kunnen het dus goed gebruiken daar in het zuid(oost)en. Een beperkt deel van die sneeuw bereikt ook de populaire Oostenrijkse Noordalpen, en een nog kleiner deel is voor Frankrijk en Zwitserland. Hoewel, de depressie die zich morgen samenvoegt met de Genuadepressie kan in de nacht naar woensdag misschien nog voor een kleine verrassing zorgen. Verder is het vooral koud, heel erg koud de komende dagen.

In het westen droger en meer zon
In de tweede helft van de week komt er een snijdende noordoostenwind te staan die wat drogere lucht aanvoert. Vooral in de westelijke Alpen breekt de bewolking dan makkelijker en komt er meer ruimte voor de zon. Zo’n soort dag als gisteren. Droomcondities wil ik nog net niet zeggen vanwege de kou, maar reden om te klagen is er ook niet. De oostelijke Alpenhelft houdt meer bewolking waaruit soms een sneeuwbui valt. Op en top winters, en dat vrijwel zeker nog een volle week lang.

null
De grootste zonkans heb je deze week in de Westalpen, beeld uit Chatel (F).

Frankrijk
Vandaag zon afgewisseld met wolken en lokaal een sneeuwbui. Morgen toenemende bewolking en vanaf de middag wat sneeuw. Waarschijnlijk geen grote hoeveelheden. Ook woensdag nog een sneeuwbui maar ook zon. Vanaf donderdag wat meer zon maar ook kouder en een harde noordoostenwind. Temperatuur op 2000m dalend naar -15 graden.

Zwitserland
Wisselend bewolkt, vooral in het oosten een enkele sneeuwbui. Morgen vanuit het westen bewolkingstoename en 's middags vanuit het westen wat sneeuw. Woensdag in het uiterste oosten wat sneeuw. Elders ook opklaringen. Donderdag erg wisselvallig met wolken en wat zon. Vorst verscherpt zich verder. Daarna aanhoudend koud, vooral in het westen meer zon.

Oostenrijk
Vandaag vanuit het zuiden sneeuwval. Het meeste in Osttirol, Karinthië, Lungau en de Steiermark, 10-30 centimeter. Dinsdag even rustiger maar in de avond vanuit het zuiden weer sneeuw die ook woensdag nog even aanhoudt. De grootste hoeveelheden weer voor dezelfde regio’s. De minste sneeuw lijkt voor Vorarlberg. Daarna aanhoudend wisselvallig met wolken, een sneeuwbui en af en toe een opklaring. Vooral donderdag en vrijdag bitterkoud en veel wind.

Italië
Vooral in het oosten vandaag sneeuw (o.a. Dolomieten). Morgen even iets rustiger maar vanaf de middag opnieuw sneeuw. Naar het westen toe droger. Vanaf donderdag wisselend bewolkt en nog slechts een enkele sneeuwbui. Koude noordoostenwind.

Sauerland
Het zachte weer is definitief voorbij. Deze week ligt het kwik continu tussen -5 en -10 graden. Vooral morgen kan er wat sneeuw vallen. Verder regelmatig zon, en in combinatie met de kou verbeteren de condities dankzij de kunstsneeuw met de dag. Eind van de week is het prima skiën.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hier in Gerlos Tirol sneeuwt het nu ma morgen matig. Mooi plaatje. Temp - 6 in het dal 1246 m hoogte. Lekker poederen boven mmm… groetjes Luc Cap

Heh Heh, kom maar op met die sneeuw in de minder bekende zuidkant van Oostenrijk. Laat ik daar nou net de volgende week naar toe gaan!

Het ziet er in Lungau in ieder geval weer winters uit in het dorp!

Seriously snow addicted family!

Donderdag naar Zell am See / Kaprun en de condities zijn super … I’m very happy !!!

Hej Ron,
ook wij voor een shortski naar Zell Am See dit weekend :-)
Ik ben benieuwd…

Ik was blijkbaar niet ingelogd dus … :-) :

Hej Ron,
ook wij voor een shortski naar Zell Am See dit weekend
Ik ben benieuwd…

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Beste Roel,
Ik heb een vraagje ivm met de sneeuwval in een minder bekend gebied op de grens van Oostenrijk en Italie ( Net aan het 3 landenpunt Italie - Oostenrijk - Zwitserland ) n.l. Reschen - Nauders .
Wij hebben dit prachtige gebied vorig jaar tijdens de zomer leren kennen en zouden daar graag volgende winter een winterverlof doorbrengen . Ik volg daarom nu reeds een beetje de sneeuwsituatie ginder via verschillende weersites en webcams . Wat mij opvalt is dat er daar bijzonder weinig sneeuw valt . ( Er is voldoende sneeuw aanwezig maar vooral door het prachtige werk van de Italiaanse en Oostenrijkse pistendienst )
Men spreekt nu ook van redelijke sneeuwval aan de zuidkant ( Dolomieten - Zuid Tirol ) maar daar schijnt niets te vallen . Ook tijdens vorige aangekondigde sneeuw viel er weinig of niets . ( Het dorp Reschen ligt op 1500 m en er ligt misschien 20 cm sneeuw )
Is de ligging van dit gebied dan zo slecht voor de sneeuw ? Komt het van het zuiden dan krijgen ze weinig of niets en komt het van het noorden dan komt dat ook niet echt door tot daar.
Wij willen daar naartoe omdat het er zo mooi is ( met het dichtgevroren meer ) en het er veel rustiger is dan in de meeste andere gebieden ( Misschien juist daardoor dat er weinig volk komt )
Ook zijn de prijzen in Reschen en St Valentin een stuk goedkoper dan in Oostenrijk ( Overnachting, skipas )
Misschien dat jullie hierover een woordje uitleg kunnen geven ?
Alvast bedankt

Hier in PdS is het aardig aan het dumpen. Vanochtend eerst wat miezer, vanaf 12.30 begon het steeds harder te sneeuwen. Er ligt nu zeker 20cm bij en het sneeuwt nog steeds…

@Gast404, Nauders-Reschenpass ligt inneralpien en staat daardoor niet bekend om zijn sneeuwzekerheid, zeker voor zijn hoogte. Zoals je zelf ook al schrijft krijgt het vaak de restjes vanuit zowel het zuiden als het noorden, al is sneeuw uit het zuiden toch favoriet. Vandaag had ik voornamelijk sneeuw voor oostelijke gebieden in Italië voorspeld inclusief de Dolomieten en dat lijkt aardig uit te komen. Nauders-Reschenpass ligt westelijker.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier in Alba in Italie (Val di Fassa) heeft het de nacht en de rest van de dag gesneeuwd! Er ligt dus weer lekker verse sneeuw. Het is wel koud. Het zicht was (vrij) goed!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie