Koud en het blijft nog even sneeuwen

Roel op 15 januari 2013· 13 reacties

null
Verse sneeuw in Mayrhofen (O), via Sneeuwhoogte+.

Dankzij een depressie boven Noord-Italië blijft het zeker tot en met donderdag onbestendig. Dagelijks valt er wel wat sneeuw, pas vanaf vrijdag klaart het overal langzaam op. Hopelijk zien de wintersporters de zon dan nog even op hun laatste dag. In het weekend naderen vanuit het westen nieuwe sneeuwwolken. Het is alleen niet zeker of die alle skigebieden wel gaan bereiken.

Oostelijke zuidalpen halen schade in
Gisteren sneeuwde het op veel plaatsen. In eerste aanleg in de Zuidalpen maar de sneeuw zou ook de Noordalpen gaan bereiken en dat gebeurde. Joep Reinhoud zit in Wolkenstein, Val Gardena en via twitter meldde hij dat daar 20 en 30 centimeter is gevallen en het zicht heel slecht is. Ten noorden van de Alpenhoofdkam viel gemiddeld 5-10 centimeter. Vandaag blijft het in de Zuidalpen nog wat nasneeuwen maar vanuit Frankrijk komt alweer versterking. Een nieuwe storing nadert waardoor het scenario van gisteren zich herhaalt. We gaan die halve meter in de Dolomieten maar vooral Osttirol, Karinthië en Lungau dus met gemak halen.

null
Alta Badia, Dolomieten (I)

Ook de Franse Alpen krijgen er in de loop van de dag wat verse centimeters bij net als Zwitserland. Morgen en donderdag is ook het noorden van Oostenrijk weer aan de beurt. Kortom overal sneeuw. Echt rustiger op dat front wordt het pas tegen het weekend. De noordoostenwind neemt in kracht toe en dan klaart het op steeds meer plaatsen op. Vooral in de West- en Zuidalpen worden vrijdag en deels zaterdag hele aardige dagen.

Stratego
In het weekend verschijnt er een hele diepe depressie op de oceaan en die probeert een einde te maken aan de vorst in West-Europa. Maar dat lukt niet zomaar. Alsof het een spelletje Stratego is werpt hij zaterdag en zondag wat verkenners het vasteland op terwijl het moederlaag op de oceaan blijft liggen. De verkenners proberen met bewolking en sneeuw (warmtefront) de kou van de kaart te vegen.

Het is nog maar de vraag in hoeverre dat lukt, verkenners zijn laag in rang en dat typeert de situatie ook wel aardig. Misschien blijft het bij sneeuw in de Franse Alpen maar het kan ook tot zondag nog droog en vrij zonnig blijven. In ieder geval hoe oostelijker hoe groter de kans dat het droog blijft.

Frankrijk
Vanuit het westen sneeuw. Tot en met morgenvroeg verwacht ik 10-20 centimeter sneeuw, lokaal nog wat meer. Morgen eerst wolken maar later op steeds meer plaatsen zon. Ook daarna van tijd tot tijd zon en nog slechts een enkele sneeuwbui. Vanaf zaterdag onzeker, opkomende sneeuw of nog een dagje uitstel met zon. Aanhoudend koud.

Zwitserland
Vandaag vanuit het westen wat sneeuw, uitbreidend over het hele land. Morgen vooral in Graubünden nog wat sneeuw. Vanuit het westen de komende dagen steeds meer opklaringen. Het noordoosten blijft gevoelig voor wolken en wat sneeuw. Zaterdag in de loop van de dag mogelijk wat sneeuw. Onzekere ontwikkeling.

Oostenrijk
Vandaag vooral in Osttirol en Karinthië nog sneeuw, morgen vanuit het zuiden opnieuw sneeuw die over de Alpenhoofdkam trekt en ook daar wat sneeuw achterlaat. Donderdag juist vooral in de Oostenrijkse Noordalpen weer sneeuw. In het weekend wisselend bewolkt en in eerste instantie overal droog. Zondag mogelijk sneeuw vanuit het westen.

Italië
Vooral in de Dolomieten nog wat sneeuw. Vanaf vanmiddag vanuit het westen nieuwe sneeuw (10-20cm) die zich morgen naar de Dolomieten uitbreidt. Daar valt nogeens 20-30 centimeter. Donderdag met nordföhn langzaam opklarend. Ook vrijdag en zaterdag nog hele aardige dagen, daarna onzeker.

null
Wat sneeuwkanonnen en een dun laagje natuursneeuw al kunnen doen (Sauerland).

Sauerland
Koud en vandaag wat sneeuw. Morgen ook nog wat lichte sneeuw maar daarna veel zon. Op de pistes die open zijn en gaan krijgen we een paar hele mooie dagen. In ieder geval tot en met zaterdag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een mooie omschrijving ! Ik ga mijn Strategospelbord terug bovenhalen en de strijd aangaan met de westerse verkenners

Goedemorgen Roel zaterdag naar la Plagne. Wat verwacht je volgende week daar voor weer ? Sneeuw valt er tot nu toe genoeg dus volgende week een zonnetje met strak blauwe lucht ? Dat zou geweldig zijn. Hopen dat de verkenners vrij baan geven !!!

@Gast489, kan ik eigenlijk niks van zeggen. Het hangt ervan af of die depressieaanval gaat slagen. Wordt ie afgeslagen dan blijven de zonkansen groot. En anders valt er misschien veel sneeuw. De beslissing valt ergens in het weekend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

dag Roel, bedankt voor je dagelijkse update. Echt leerzaam en intressant, zoals héél de website trouwens. VRIJ-ZAT-ZON zitten we in Zell am See … ik heb er goede hoop op dat het mooie dagen gaan worden! Groetjes

Verdorie, weer niet ingelogd, excuses… :-)

dag Roel, bedankt voor je dagelijkse update. Echt leerzaam en intressant, zoals héél de website trouwens. VRIJ-ZAT-ZON zitten we in Zell am See … ik heb er goede hoop op dat het mooie dagen gaan worden! Groetjes

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Vandaag in Gerlos heel de dag lekker zonnetje, enkel vanochtend wat lichte sneeuw. Temp Berg -1 C en Dal -2 C. Groeten Luc

In Lienz geven ze aan dat er gisteren 60 cm is bijgevallen op 2000m!

In Lienz geven ze aan dat er gisteren 60cm op 2000 meter is gevallen!

De lawinedienst heeft het over maximaal 40cm in het zuiden van Osttirol. Hoe dan ook daar gaat morgen weer het nodige bijkomen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

hier in salburger (saalbach) hele dag bluebird! geweldig dag! geen vlok gezien… .wel snachts verse poeder… kun je voorstellen wat voor dag we hebben gehad… :)

christophe: ik zit nu in zell… het is geweldig hier… tot aan het dal in het dorp krakende sneeuw…pistes liggen er top bij… beste week vh seizoen tot nu toe aldus de locals!

@Roel: Ja, dat kan, op de site van Lienz springen ze van 50 naar 110 cm, maar we weten wel dat de skigebieden wel eens ‘sjoemelen’ met cijfertjes ;)

In italie denken ze er anders over. Vanaf donderdag weer volop zon. Vandaag brak het zonnetje al regelmatig door in val gardena

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie