Oceaandepressies voeren de druk op

Roel op 16 januari 2013· 13 reacties

null
In het Karinthische Mölltal valt vandaag weer sneeuw bij.

Dit weekend doet een diepe oceaandepressie pogingen om het koudereservoir boven West- en Midden-Europa omver te kegelen. Ik denk dat dat in de Alpen niet gaat lukken maar het wordt ietsje minder koud en de afgeslagen dooiaanvallen gaan gepaard met sneeuw. Vooral in de Zuidalpen.

Mooie dag
Dat lagedrukgebieden niet altijd garant staan voor grijs weer met neerslag bewijzen de afgelopen dagen. Gisteren was het in de Oostenrijkse Noordalpen een prachtige winterse dag. En dat terwijl de Alpen ingeklemd liggen in een gebied van lagedruk. Je moet wel net op de juiste plek zitten want sneeuw valt er wel degelijk. Vandaag zijn de Italiaanse en Oostenrijkse Zuidalpen weer aan de beurt met restanten voor de Oostenrijkse noordkant. Morgen is het vooral die noordkant waar sneeuw valt, zo’n 20 centimeter.

null
Bewolkte Italiaanse Alpen (beneden) en zonnige Oostenrijkse Alpen (boven). Bron: MODIS

Zuidelijke straalstroom
De reden voor die opvallende sneeuw in het zuiden, de winter verliep in de Dolomieten tot nu toe erg droog, is de zuidelijke straalstroom. Lagedrukgebieden trekken normaal van west naar oost via Schotland of IJsland naar Scandinavië maar nu buigen ze af naar het Middellandse Zeegebied. Nu profiteren daar vooral de oostelijke Zuidalpen van. De Zuidfranse Alpen bij Rogier stukken minder maar het moet net goed vallen, en dat kan dit weekend al gebeuren.

Waar ze het ook merken is in de Pyreneeën. Daar is de afgelopen dagen twee meter sneeuw gevallen en vandaag valt daar nog minimaal een halve meter bij. Deze foto zegt genoeg.

null
Franse Pyreneeën: De man in beeld is 1,80 meter. Foto: VVV Gavarnie

Voorlopig nog winters
Vandaag klaart het in de Franse Alpen mooi op, vanaf morgen gebeurt dat dankzij een aantrekkende nordföhn ook langzaam in Italië. Zaterdag wordt het spannend. Fronten van een diepe oceaandepressie die zachtere lucht probeert aan te voeren bereiken de Franse Alpen en geven daar sneeuw. De sneeuwgrens loopt op van 0 naar 1000 meter. Weinig aan de hand dus voor de veelal hogergelegen Franse gebieden, en dat is wat ik ook verwacht voor de dagen daarna.

Lagedrukgebieden lijken naar het zuiden te willen blijven duiken en zo lang dat gebeurt kan de echte zachte lucht de Alpen niet bereiken. In plaats daarvan valt er van tijd tot tijd sneeuw, hoofdzakelijk in de Zuidalpen. De grootste kans op droog weer is voor Oostenrijk.

Frankrijk
Vandaag steeds meer opklaringen. Tot zaterdag vrij veel zon bij een koude noordoostenwind. Zaterdag toenemende bewolking en opkomende sneeuwval vanaf 1000 meter, het meeste voor de Zuidfranse Alpen. Zondag vanuit het noorden opklarend. De dagen daarna blijven vooral de gebieden ten zuiden van de Maurienne-vallei gevoelig voor sneeuwval.

Zwitserland
Vandaag en morgen vooral in de oostelijke helft wat sneeuw. In Wallis ook zon. Vrijdag overal vrij zonnig maar koud. Zaterdag vanuit het westen sneeuwval maar waarschijnlijk geen grote hoeveelheden. Zondag vanuit het zuiden mogelijk meer sneeuw. Daarna blijft de sneeuwkans vooral in het zuiden vrij groot.

Oostenrijk
Vanaf het zuiden overzwiepende sneeuwval. Het meeste is opnieuw voor Osttirol, Karinthië en Lungau (20-40 centimeter). Morgen sneeuwt het vooral ten oosten van Salzburg nog flink maar ook elders valt wat sneeuw. Vrijdag langzaam wat zon, vooral in het zuiden en westen. Zaterdag en mogelijk ook zondag veel zon en iets zachter. Later in het zuiden mogelijk weer sneeuw.

Italië
Vandaag in het westen zon maar in de Dolomieten 20-30 centimeter sneeuw. Morgen klaart het in de loop van de dag op. Vrijdag belooft het een prachtige dag te worden met veel zon. Zaterdag ook nog een hele aardige dag al krijgt het uiterste westen met de eerste sneeuw te maken. Zondag meer sneeuw en ook daarna valt er nog het nodige bij volgens de laatste berekeningen.

Sauerland
Alles wijst erop dat er dit weekend prima sneeuwcondities zijn in Sauerland. Er is gisteren aardig wat sneeuw gevallen en in combinatie met de kunstsneeuw loont het zich om dit weekend naar Sauerland af te reizen. Zaterdag belooft een mooie dag te worden met vrij veel zon. Zondag komt een storing dichterbij met mogelijk sneeuwval. Ook daarna blijft het waarschijnlijk winters.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel
Ik vlieg zondag a.s met familie naar munchen om op 25 jan weer terug te komen! Ik heb nog geen hotel of app geboekt ! Weet jij waar ik de meeste kans maak op verse puf binnen 3 uur rijden van munchen? wat ook nog leuk is voor de niet poederaars ;-))

hoi Roel,
wij vertrekken vanavond vanuit België (Gent) rond 22h00 richting Flims (CH). We rijden over Luxemburg (rond 1h00), Strasbourg (rond 03h00), Basel (rond 04h30), Zürich (rond 05h30) om dan rond 06h30 à 07h00 aan te komen in Flims. Verwacht je onderweg (veel) sneeuw? Of vertrekken we beter iets vroeger?

Eindelijk: dit is een zin waar ik van hou: “Tot zaterdag vrij veel zon bij een koude noordoostenwind. Zaterdag toenemende bewolking en opkomende sneeuwval vanaf 1000 meter, het meeste voor de Zuidfranse Alpen. Zondag vanuit het noorden opklarend. De dagen daarna blijven vooral de gebieden ten zuiden van de Maurienne-vallei gevoelig voor sneeuwval.”

Click. Click. Peace

Vanaf zaterdag zitten we een week in Corvara (Alta Badia). Wat betreft zon treffen we het dan niet als ik de vooruitzichten goed begrijp?

@Gast561, je zult zondag bijna overal poeder vinden. Hochkönig is misschien een idee? Die gaan nog zo’n 20cm krijgen vandaag en morgen.

Pieter het grootste deel van de rit is geen probleem. Ik denk dat je pas in Zwitserland wat sneeuw krijgt en hinderlijk pas de laatste kilometers richting Flims. Het maakt weinig uit wanneer je daar komt. Het kan er vanavond en vannacht ook al sneeuwen maar ik denk dat het wel losloopt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Geweldig! Als dit even aanhoudt, zitten we in de voorjaarsvakantie qua sneeuw prima in de Dolomieten!

@Roel, zijn die mooie satellietbeelden gewoon op internet te vinden, of heb je daar een abonnement voor nodig?

Roel,

Wat zijn de verwachtingen voor België vanaf volgende week? Komt de dooi er zeker of niet? En hoeveel sneeuw gaat er dit weekend nog bijvallen?

Ik vraag me af of het überhaupt nog zacht wordt :-D. Iedere verzachting die op de kaart verschijnt wordt in een latere run weggewerkt. Maandag zou het kwik eigenlijk weer boven nul komen maar het kan goed zijn dat het de hele week nog blijft vriezen in de Benelux. Ik geniet van iedere dag die we krijgen :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ook ! :-) Laat de winter maar blijven duren! En het liefst met nog een flink pak sneeuw! ;-)

“De dagen daarna blijven vooral de gebieden ten zuiden van de Maurienne-vallei gevoelig voor sneeuwval.” Ziet er dan qua sneeuwcondities zeer goed uit voor mijn vertrek richting les sybelles voor een week. Ik zal zeker wel mijn kettingen boven mogen halen zaterdag ochtend op de pas.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Mooi, toch nog eenpaar mooie dagen in val gardena. Heb het wel een beetje gehad met die sneeuw en slecht zicht.

Ik heb die mooie bergen die typerend zijn voor de dolomieten nog nauwelijks gezien…

Zit nu ook in Val Gardena nu en het zit hier inderdaad wel erg dicht deze week, alleen gisteren een beetje zicht gehad. Gelukkig weinig wind waardoor we ondanks het slechte zicht toch de marmolada hebben kunnen doen. Hopelijk morgen zon inderdaad

Yes! Morgen vertrekken we naar Risoul! Als de verwachtingen uitkomen komen we in een gespreid wit bedje terecht :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie