Veel sneeuw voor de uithoeken van de Alpen

Roel op 17 januari 2013· 14 reacties

null
Droomcondities in Avoriaz (F).

De winter is aan zet in heel Europa en dankzij de zuidelijke straalstroom krijgen een paar extreme uithoeken van de Alpen deze dagen veel verse sneeuw. Vandaag gebeurt dat in het Wienerwald helemaal in het oosten bij de hoofdstad Wenen met 40 to 60 centimeter verse sneeuw. Vanaf zaterdag is het raak helemaal aan de andere kant, in de zuidelijke punt van de Franse Alpen. Ook daar komt er minimaal een halve meter bij.

Ook sneeuw voor Slovenië
Het hangt nog steeds allemaal samen met die zuidelijke straalstroom. De snelweg waarlangs oceaandepressies Europa binnentrekken. De Pyreneeën profiteerden daar al van zoals we gisteren hebben gemeld maar ook Slovenië, nog zo’n uithoek van de Alpen. Er lag dagenlang een lagedrukgebied boven Italië en dan is het prijs in de Julische Alpen. Dit plaatje uit Bled, een bekende zomerbestemming op 500 meter zegt genoeg.

null
Het meertje van Bled in het mooie Slovenië is nog nét te zien.

Boven 1000 meter is daar een meter sneeuw gevallen en er komt vandaag nog wat bij. Verder waren het gisteren vooral de Dolomieten en Oostenrijk waar sneeuw viel, vooral aan de zuidkant. In Turracherhöhe viel in 6 uur tijd 45 centimeter sneeuw.

Net als gisteren zien we vandaag een soort tweedeling tussen oost en west. In Oostenrijk overheerst de bewolking met in het oosten nog veel sneeuw, in Frankrijk schijnt de zon. Morgen is dat nog steeds zo al wordt het in Oostenrijk ook langzaam lichter. Zaterdag krijgen we te maken met een actieve storing die vanuit de Golf van Biscaye dichterbij komt. Die geeft in de zuidelijke Franse Alpen een flinke bak sneeuw. De gebeden van Rogier worden verhoord!

Tijdelijk föhn
Ik zit zaterdag met een paar mensen in Les Portes du Soleil, ook daar blijft het niet droog maar ik verwacht daar veel minder sneeuw dan in het zuiden. Bovendien wordt het tijdelijk wat warmer. Aan de hele noordkant trouwens want door die sneeuw in het zuiden gaat er eventjes een föhnwindje waaien. Niet voor lang want maandag daalt de nulgradengrens weer overal tot in de dalen. De sneeuwkansen volgende week blijven aanwezig vooral in de Zuidalpen.

Frankrijk
Vandaag en morgen nog vrij veel zon. Zaterdag vanuit het zuiden opkomende sneeuwval. Vooral in de zuidelijke helft erg veel sneeuw vanaf 1400 meter omdat even iets zachtere lucht wordt aangevoerd. Zondag in de noordelijke Alpen droger. Daarna aanhoudende sneeuwkansen, vooral in het zuiden en weer kouder.

Zwitserland
Vooral in het westen wat zon, in het oosten meer bewolking en lichte sneeuw. Morgen op meer plaatsen zon en vrijwel droog. Zaterdag vanuit het westen meer bewolking en in de middag in Wallis wat sneeuw. Tijdelijk zachter. Zondag in het zuiden nog steeds kans op sneeuw, elders wat zon. Vanaf maandag weer kouder met af en toe wat sneeuw maar ook zon.

Oostenrijk
Bewolkt en vooral in de oostelijke helft vandaag veel sneeuw maar ook elders valt sneeuw. Morgen droger en al wat opklaringen. Zaterdag een hele mooie dag met veel zon. Zondag tijdelijk zachter door föhn maar aardig wat zon, zeker geen slechte dag. Vanaf maandag weer kouder, met uitzondering van het zuiden waarschijnlijk niet zoveel sneeuw meer.

Italië
In de Dolomieten eerst bewolkt met wat sneeuw maar later vandaag mogelijk eerste opklaringen. In het westen al eerder. Morgen veel zon en droog, na al die sneeuw fantastische condities! Zaterdag in Piemonte opkomende sneeuw vanaf 1200 meter, waarschijnlijk veel. In de Dolomieten nog mooi en pas later op zaterdag wat sneeuw maar duidelijk minder. Zondag en deels maandag bewolkt en nog steeds een grote kans op sneeuw.

null
Bulten kunstsneeuw in Winterberg.

Sauerland
Rustig koud winterweer. Prima condities op de pistes die open zijn. Af en toe valt wat lichte sneeuw maar geen grote hoeveelheden. Temperaturen dalen nog iets verder naar -10 graden overdag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat leuk dat je naar PdS gaat. Ga je naar Alke, naar La Chapelle d’Abondance?
Ik ben zelf dan na twee weken net weg. Het waren heerlijke weken in een super gebied. Veel plezier daar!

Klinkt heel erg goed Roel, die verse sneeuw kunnen we wel gebruiken hier! Het is gewoon een topseizoen in de gehele Alpen!

Click. Click. Peace

Yes! Morgen naar Risoul toe, zo te zien krijgen we gelijk het weekend een mooi gedekt wit bedje!

Eindelijk ook weer sneeuw in de Piemonte, dat kunnen ze daar wel gebruiken.

Hier ook nog iemand die naar PdS gaat. Wij gaan een weekje naar Chatel… Ben benieuwd…
Zie wel overal wat MM regen… Denk je echt dat we daar mee te maken gaan krijgen?
grtjs

eind volgende week naar ischgl,de kaarten zien er berekoud maar zonnig uit!!! nu maar duimen dat dit zo blijft

@Willem wij zitten in Avoriaz maar misschien zien we Alke wel even. In dit gebied ben ik niet eerder geweest dus ik laat me verrassen! @Marnix, in de dalen kan het zaterdag en zondag eventjes tot regen komen daar baal ik ook van want dat zat tot gisteren nog niet in de kaarten. Daarna gelukkig weer koud.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Thnx @roel… komt allemaal wel goed… hoor dat de condities Perfect zijn dussss…

Morgen lekker naar Ischgl.

Super veel zin in !!

@Roel Over 2 weken les deux alpes, gaat die nog wat verse sneeuw krijgen komende dagen? Lijkt erop of er daar niks nieuws bijvalt al weken de hoogte op 180cm daar…

@Roel Lijkt erop dat het mooie weer La Plagne niet bereikt dus die verkenners hebben niet goed hun best gedaan. Stomme stratego…vindt er niets aan. Grtz

Wij vertrekken 26 jan ook nr Les2Alpes. Klopt het dat daar komend weekend +50cm valt? Zou zalig zijn een week voor ons vertrek!

Leuk dat Slovenie eens een keer voorkomt in de berichten!

Ik weet dat de 14 daagse weersverwachting niet erg betrouwbaar is maar klopt het dat het over een dikke week de temperatuur in de alpen flink omhoog gaat en zelfs weer gaat dooien?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie