Vooral in de Zuidalpen aanhoudende sneeuwkansen

Roel op 20 januari 2013· 4 reacties

null
Avoriaz (F) gisteren, een mix van vanalles.

Deze week blijft het wisselvallig, vooral in de Zuidalpen valt er de nodige sneeuw bij. Om te beginnen vandaag in de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk. Ander goed nieuws is dat het weer kouder wordt. Vandaag is de laatste dag dat het zichtbaar goed dooit.

Laatste dag dooi
Gisteren was het weer erg wisselend. Hier in Les Portes du Soleil is gisternacht een paar centimeter sneeuw gevallen, gisterochtend ijzelde het bij -3. Later een klein beetje zon en in de middag hadden we natte sneeuw op 1800 meter en regen in het dal. We zaten duidelijk aan de föhn van het zuidelijke sneeuwgeweld. Rogier meldde vanmorgen 20-30 centimeter sneeuw op 900 meter, en hogerop nog veel en veel meer.

Op het satellietbeeld van gisteren zien we een strook precies langs de Alpenhoofdkam waar de zon flink scheen. Elders gooide bewolking roet in het eten. Later vandaag krijgen de Dolomieten, Osttirol en Karinthië de sneeuw die gisteren de Zuidfranse Alpen heeft bedolven. Boven 1400 meter valt er een dikke laag erbij.

Aardige week
De komende week blijft in het teken staan van lagedrukgebieden boven Italië en oostenwinden. In de Noordalpen schijnt de zon daardoor vaker dan in het zuiden maar ook daar laat de zon zich zien. Die oostenwind is in ons voordeel want die voert koude en droge lucht aan die weinig vocht bevat. Ik denk dat woensdag en donderdag gewoon hele mooie dagen worden. De andere dagen valt er wat sneeuw met het zwaartepunt in de Zuidalpen.

En zo groeit het sneeuwdek ook in het zuiden lekker aan. Het gaat gewoon prachtig gelijk op deze winter. Alle gebieden worden voorzien!

Frankrijk
Vandaag in de noordelijke gebieden wat overwegend droog en misschien wat zon door föhn, in het zuiden nog wat sneeuw. Morgen wat meer zon met een enkele sneeuwbui en een stuk kouder. De komende dagen wisselen zonnige en bewolkte dagen elkaar af, vooral in de zuidelijke gebieden valt regelmatig sneeuw.

Zwitserland
Vrij veel bewolking maar vooral in het noorden regelmatig zon. Zacht vandaag. Morgen kouder en een enkele sneeuwbui maar ook opklaringen. Dinsdag, woensdag en donderdag redelijk wat zon en misschien zelfs helemaal droog.

null
In Kitzbühel (O) vandaag föhnbewolking maar ook wat zon.

Oostenrijk
Vandaag tweedeling. Opklaringen en föhn in het noorden, in het zuiden bewolkt en in de loop van de dag de eerste sneeuwval. Vanavond en vannacht in Osttirol en Karinthië veel sneeuw boven 1400m en mogelijk ook lager. Morgen overal meer wolken en wat sneeuw. Vanaf dinsdagmiddag langzaam meer zon. Woensdag, donderdag en mogelijk ook nog vrijdag veel zon.

Italië
Eerst in Piemonte, later in de hele Italiaanse Alpen bewolkt en lichte tot matige sneeuw. Vooral vanavond kan het even flink sneeuwen in de Dolomieten. Tot en met dinsdag vrij veel wolken en op elk moment kan er een sneeuwbui vallen. Dinsdag vanuit het westen wel steeds meer zon. Ook de dagen daarna is het wisselend met dan weer zon, dan weer wat sneeuw.

Sauerland
Vandaag en morgen af en toe sneeuw. Vandaag ook tijdelijk kans op ijsregen of ijzel omdat er op hoogte tijdelijk wat zachtere lucht overschuift. Vanaf morgen weer overal koud met enkele sneeuwbuien maar ook zon. Prachtige wintersportcondities.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

beste roel ik heb een vraagje les trois vallees welk deel van de franse alpen is dat?

@Roel,

Bedankt voor je update! Wij gaan vanaf donderdag last minute skiën en we moeten het gebied nog uitkiezen. Wat zou jij doen als we op zoek zijn naar zonnig weer? Zwitserland, Frankrijk of Oostenrijk? Italië valt gezien de voorspellingen al af geloof ik.

Thanks! André

@ Bas, Les Trois Vallées is noordzijde.

Click. Click. Peace

Wat een fantastische dag vandaag in Avoriaz! Toch nog veel zon, weinig wind en een lekker temperatuurtje zonder dat de sneeuw papperig werd. Heerlijk gebied ook. Voor deze ene keer ben ik niet rouwig dat ik de sneeuw- en ijzelperikelen in Nederland mis.

@bas, inderdaad noordzijde al ligt Trois Vallées vooral in de Westalpen. Niet iedere nordstau brengt daar sneeuw.

@Gast354, Frankrijk of Zwitserland maar ik denk dat het westen van Oostenrijk ook niet zo slecht zal zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie