Live: Drie dagen in Tignes

Ruud op 23 januari 2017· 24 reacties

null

Ik skiede dit weekend drie dagen in Tignes. Te kort om het hele skigebied goed te leren kennen. Want wat een icoon van een skigebied is dit, zeg! Een echt hooggebegteskidorp met een heel sportieve vibe, zowel qua pistes als wat betreft verschillende andere wintersportactiviteiten.

Van de bucket list

Tignes - Val d’Isère stond al heel lang op mijn lijstje, maar het was er tot nu toe nog niet van gekomen. Dus stapte ik vrijdagochtend vroeg vol verwachting in het vliegtuig, in de wetenschap dat ik later op de dag boven Tignes aan de parapente zou hangen, want dat zou namelijk onze eerste activiteit worden. Er zijn dagen dat je minder opwindende verwachtingen hebt over je middagprogramma… Overigens moet je nog wel even geduld hebben voordat je vervolgens daadwerkelijk in Tignes aankomt, we stonden weliswaar al om negen uur ’s morgens in Genève, maar het is dan nog best een lange transfer. We kwamen dan ook pas tegen het middaguur aan. Even materiaal halen, toch maar even een snelle lunch, kortom, al met al was het twee uur voordat we klaar waren voor de parapente. Helaas stond er net te veel wind, geen parapente dus. Jammer want dit is al de derde trip waarop ik niet aan de parapente kom te hangen, sneeuw, wind, mist, er was altijd een reden waarom het niet kon. Nou ja, dan maar direct de piste op. ’s Morgens in Amsterdam, ’s middags in Tignes op de piste. Bepaald geen straf. Net genoeg tijd voor de eerste –zeer prettige- kennismaking.

Een blauwe naar Val Claret
Een blauwe naar Val Claret

Op de Rocher de Bellevarde
Op de Rocher de Bellevarde

Op de Tovière
Op de Tovière

Toen de pistes dicht waren lieten we ons verleiden tot een half uurtje snowtubing, oftewel met een hard opgepompte band van een baantje af. Klinkt een beetje oubollig, maar reken maar dat je pret hebt als je het met zijn allen doet.

snowtuben
snowtuben

Uitvalsbasis Val Claret

We verbleven in Tignes Val Claret, op 2150 meter. Dat is de hoogst gelegen kern van de vijf Tignes-kernen, een typisch Frans, speciaal voor de wintersport gecreëerd dorp van waaruit je zó de liften instapt. Ook hier zie je duidelijk de transitie die gaande is in Frankrijk, de betonnen hoogbouw wordt steeds meer aangevuld met smaakvolle houtbouw in chaletstijl met grotere en luxere accomodaties.

Tignes le Lac
Tignes le Lac

Val Claret
Val Claret

Val Claret de hoofdstraat
Val Claret de hoofdstraat

Vanuit Val Claret kun je meerdere kanten op, naar de gletsjer op 3450 meter, naar Tignes le Lac en dan verder het gebied in of naar de Tovière op 2704 meter, waar het gebied van Tignes aansluit op dat van Val d’Isère. Dat laatste deden wij op zaterdagochtend en wat een topochtend hadden we.

Morgenschaduw over Tignes le Lac en Le Lavachet
Morgenschaduw over Tignes le Lac en Le Lavachet

Le Lavachet
Le Lavachet

Het stikt van de brede blauwe en rode banen in een majestueus landschap. Hier en daar heb je uitzicht op de Mont Blanc die je trouwens van de Italiaanse kant ziet, zover oostelijk steekt dit stukje van Frankrijk uit. Heerlijke carvepistes, waarop je je helemaal kan uitleven en meestal waren ze heel rustig, want het was een wisseldag.

Snowpark wacht op mensen
Snowpark wacht op mensen

Je komt in Val d’Isère via de mooie zwarte Bellevarde mèt bijgeleverd een geweldig uitzicht op Val d’Isère.

De Bellevarde
De Bellevarde

Bovenaan bij de nieuwe Olympique-lift
Bovenaan bij de nieuwe Olympique-lift

De pistes zijn hier meer bebost en even heerlijk.

Sfeervol Val d'Isère
Sfeervol Val d'Isère

We hadden graag nog meer verkend, richting de pistes op de Col de L’Iseran en de gletsjer van Vald’Isère, maar daarvoor ontbrak de tijd.

Le Panoramic

Nog vòòr de lunch skieden we via nog meer geweldige pistes mèt goeie sneeuw terug naar Val Claret, waar we de Funiculaire (zeg maar: de “metro”) namen naar 3000 meter waar aan de voet van de gletsjer Le Panoramique ligt, een restaurant waar je een keer geweest moet zijn als je in Tignes skiet. Waarschijnlijk blijft het dan ook bij die ene keer, want het is heel prijzig, maar ik heb nog nooit zo’n piste-restaurant gezien: het eten is sterrenwaardig en de ontvangst ronduit koninklijk. Zeg nou zelf: waar worden je ski’s gestald in de ski-garderobe door de “ski caretaker”, je schoenen op droogstangen geplaatst zodat je het restaurant in kunt op zachte pantoffeltjes?

Ook je helm en je jas kunnen in de garderobe.

Ski-garderobe
Ski-garderobe

Een deel van het taartenbuffet
Een deel van het taartenbuffet

Vervolgens stap je langs een vorstelijk taartenbuffet het prachtig gestylede restaurant binnen, waar je met alle égards ontvangen wordt en waar je een menukaart krijgt aangereikt die in een sterrenrestaurant niet misstaat.

Flesje erbij?
Flesje erbij?

In Le Panoramic
In Le Panoramic

Voordat dit ontaardt in een foodblog, laat ik samenvattend zeggen dat je je dit als je ooit in Tignes bent een keer moet gunnen als het enigszins kan (dan maar de rest van de week een broodje mee op de piste), want het is een buitengewone ervaring!

Adrenaline

Na de lunch ging het genieten gewoon verder, maar dan op de piste. Weer allemaal hartstikke lekker met sneeuw die zich goed hield. Heerlijk ontspannen carven na de pittige lunch. Maar de ontspanning hield absoluut op toen we bij de Bun J Ride kwamen, een schans van zo’n 30 meter waar je met je ski’s vanaf zoeft terwijl je vast zit aan twee koorden. Aan het eind van de schans spring je dus de diepte in en dan wordt het eigenlijk een soort bungee jump.

De Bun J Ride van opzij
De Bun J Ride van opzij

Sprong in de diepte
Sprong in de diepte

Hoewel we ons allemaal hadden voorgenomen ons niet te laten kennen en “gewoon” de sprong te wagen, ging uiteindelijk maar één ons gezelschap van acht de uitdaging aan. En dat was ik niet. Achteraf had ik eigenlijk wel spijt, maar op dat moment zag ik me het niet doen. Al toen we weer in het appartement waren nam ik me samen met een reisgenoot voor om het de volgende dag gewoon toch te gaan doen. Ik bedoel als we het lef hebben om in een sterrenrestaurant te dineren, kunnen we ook wel naar beneden springen. Helaas bleek de “attractie” de volgende dag dicht.

Plongée sous glace

Aangezien de Bun J Ride op zondag buiten ons bereik was, besloten we een andere bijzondere activiteit te gaan ondernemen, want in Tignes draaien ze hun hand niet om voor iets speciaals. We gingen… ijsduiken! Iets onder Val Claret ligt het Tinges le Lac, dat – de naam zegt het al, want “lac” is “meer”- aan een bergmeertje ligt. Het is een centrum van activiteiten er wordt gejogd, gelanglaufd, je kunt er rijden met sledehonden, er is een natuurlijke schaatsbaan en je kunt er dus ijsduiken. De duik duurt zo’n half uur, waarvan je –samen met een begeleider- 20 minuten onder water bent. Ik vond het indrukwekkend je bent onder de ijslaag en beweegt je van wak naar wak, ondertussen de bijzondere vormen van het bevroren water bewonderend. De sfeer is heel sereen. Koud is het totaal niet, want je hebt een dik dry-suit aan. Ook dit is een aanrader!

Ijsduiken
Ijsduiken

De overige reisgenoten die we bij de lunch ontmoetten, hadden ’s morgens nog een paar uur heerlijk geskied. Als skifanaat had ik natuurlijk graag meegeskied, want ik heb eigenlijk nog maar een klein deel van het skigebied gezien en het smaakt absoluut naar meer, maar ik ga aansluitend nog twee dagen in Les Ménuires skiën, dus ik kom nog aan mijn trekken en ik had bovendien het ijsduiken niet willen missen.

Samenvattend

Een meesterlijk gebied, waar je veel meer kunt doen dan skiën en boarden alleen. De extra activiteiten overstijgen qua adrenaline-opwekking ruimschoots het traditionele sneeuwschoenwandelen. Je kunt hier echt gave dingen doen. Nadeel van Tignes en Val d’Isère, is dat het ver is en behoorlijk aan de prijs. Aangezien je hartstikke hoog zit, is het gebied bovendien gevoelig voor white outs op de dagen van grote sneeuwval (een heel groot deel van het gebied is boomloos) met de nodige liftproblemen van dien. Maar al met al is het wel skiën met een hoofdletter S.

Kortom: Ik heb Tignes van het ene naar het ander lijstje verschoven, het stond op mijn bucket list en nu heb ik het bijgeschreven op de lijst van “absoluut nog eens bezoeken gebieden”.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Mooi report! Ik ben er 22jr terug geweest en wil er zeker nog een keer naar terug. Dat ijsduiken lijkt mij ook erg bijzonder!

Leuk verslag! Staat ook hoog op mijn lijstje, maar het lijkt me inderdaad nogal een tour om er te komen.

Mr. Slow

Al lang geleden dat ik daar geweest ben, maar het hele Tignes staat bij nog steeds op nr 1. Wat een geweldig stukje berg is dat.

Mooi verslag @ruud! En wat een leuke andere activiteiten - dan skien - heb je gedaan! Ijsduiken lijkt me een super bijzondere ervaring. Hadden jullie dat daar ter plekke besloten of ook vantevoren bedacht?

Bergen + Sneeuw = ❤

Net terug van nieuwjaarsweek ginder. Ski was top! Veel zon gehad en toffe tijd met gezin. Alleen s’avonds weten die Fransen echt niet waarmee ze je een plezier kunnen doen behalve op restaurant gaan. Weinig sfeer…

Gebied lijkt mij wat te kaal, ik houd wel van boompjes. Een ijsduik maken zonder enige ervaring is overigens absurd.

@Userd Ik hou ook van boompjes, maar qua pistes ben ik zelden een gebied tegengekomen dat zo gaaf is als Tignes / Val d’Isere. Echt een aanrader.

En, volgens mij zitten er genoeg instructeurs bij het ijsduiken om het veilig te doen verlopen. Je kunt dit op veel plekken in de Alpen doen.

Click. Click. Peace

@Userd Ik hou ook van boompjes, maar qua pistes ben ik zelden een gebied tegengekomen dat zo gaaf is als Tignes / Val d’Isere. Echt een aanrader.

En, volgens mij zitten er genoeg instructeurs bij het ijsduiken om het veilig te doen verlopen. Je kunt dit op veel plekken in de Alpen doen.

Rogier op 23 jan 2017 16:17

yep dat hoor ik vaker, heb het ook niet afgeschreven hoor ;)

Ijsduiken, overhead diving als grot, wrak, ijs, is een technische duik. Daar komt heel wat bij kijken, áls je dat verantwoord wil doen tenminste. Er is geen instructeur die (echt) iets kan doen tegen een paniekaanval van zijn onervaren buddy bijv.

Mooi verslag. Ik neem alleen wel aan dat je een drysuit aanhad en geen wetsuit. ;-)

Lijkt me anders een beetje fris

Leuk verslag! 4 jaar geleden nog geweest, verbleven in val disere. Bijna de hele week zon en top pistes! Super leuk gebied, met veel variaties aan pistes. Wil graag nog eens terug.

@Nelis: van te voren gezien dat dit tot de mogelijkheden behoort en de avond te voren besloten om t te gaan doen en toen gereserveerd, want dat is wel nodig @Bram82: inderdaad ja ?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Userd
Ik heb me heel zeker gevoeld; alles werd prima uitgelegd, steeds werd gecheckt of ik alles goed begrepen had door me te vragen de uitleg te herhalen. En ze nemen je niet meteen mee onder het ijs , maar blijven eerst bij het gat. Voor mij was iemand die het een beetje eng en die kreeg een aangepaste en langzamere “doop” dan ik. Bovendien zitten de gaten niet ver van elkaar: ze hebben je er zo weer uit als het moet. Nogmaals: ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Bij mij staat hij ook zeker op t lijstje nog een keer heen! Vorig seizoen een lang weekend geweest tijdens de opening en dat was echt top! Wat een mooie afdalingen daar!

@Tiny-M: vond je de reis niet lang voor een weekend?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Userd
Ik heb me heel zeker gevoeld; alles werd prima uitgelegd, steeds werd gecheckt of ik alles goed begrepen had door me te vragen de uitleg te herhalen. En ze nemen je niet meteen mee onder het ijs , maar blijven eerst bij het gat. Voor mij was iemand die het een beetje eng en die kreeg een aangepaste en langzamere “doop” dan ik. Bovendien zitten de gaten niet ver van elkaar: ze hebben je er zo weer uit als het moet. Nogmaals: ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

Ruud op 23 jan 2017 18:16

@Ruud, da’s mooi voor jou een ijsduiken is een waanzinnige ervaring, dat snap ik. Toch vind het onverantwoord, beetje eng kan in blinde paniek omslaan onder water en dan is een plafond niet echt handig. Nu zal dit geen diepe duik zijn geweest en dat scheelt iets maar feit blijft dat dit specialistische duiken zijn die je niet met onbekende partner maakt. Ook voor je eigen veiligheid als instructeur.

Erg leuk verslag ! Vooral dat stukje over de Panoramique, dat is inderdaad leuk.

Volgens mij heb je je vergist bij de foto “de Bellevarde”. Dit is volgens mij de Solaise vanaf de piste “Plan”. De piste Face op de Bellevarde is nog steiler (linker onder hoek van de foto).

Het enige nadeel van dit gebied is (voor mij dan) dat als je ergens anders naar toe gaat, het altijd een beetje tegenvalt. Vandaar dat ik eigenlijk alleen nog maar naar Tignes ga. Vroeger hadden ze van die stickers “TIGNADDICT” en dat klopt ook.

null

Wij zijn vorige week zaterdag uit Val d’Isère teruggekomen en hebben er een prima skiweek gehad. Een mooi gebied, superuitgestrekt en op sommige plaatsen (met name op de Pissaillas-gletsjer) was het praktisch uitgestorven. Leuk om via deze weg nog een aantal highlights terug te zien!

@Tiny-M: vond je de reis niet lang voor een weekend?

Ruud op 23 jan 2017 19:07

Heel eerlijk gezegd: veel plaatsen richting oostenrijk ben ik toch ook al meer dan 10 uur aan kwijt met files. Nu naar zillertal ook al 11 uur kwijt buiten de vakanties om nog. Naar Tignes fileloos kunnen doorrijden en was er in 12 uur (dat beetje extra tijd op een dag maakt me dan ook niet meer uit). Vrijdag heen. Zaterdag tm dinsdag op de piste en woensdag weer naar huis.

@Marko2
Je hebt gelijk: is de Solaise?
Enne…:

null

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Ik was daar vorige week met een dik pak verse sneeuw, min 16 en een strak blauwe lucht. Wat een ongelooflijke speeltuin is dit gebied. Eigenlijk is alles op en naast de piste te skiën. Buiten de grenzen zijn er veel off piste afdalingen. Aan het einde van de week zag je het verschil bijna niet meer tussen piste en off piste. Je gaat naar Oostenrijk voor de gezelligheid, naar L3V voor de grootsheid en de tochten. Je gaat naar dit gebied voor de vrijheid om zelf je lijnen te maken, te rocken, te spelen, te knallen, hoogtemeters maken en jezelf uit te dagen. Tignes zegt zelf 300Ha pistes en 3200Ha off piste. Misschien overdreven, maar het zegt alles

*bericht bewerkt door Jamie010 op 23 jan 2017 23:14

@Ruud:

Gaaf brilletje!

Jammer dat je niet naar de Glacier de Pissaillas bent geweest. Dan had je namelijk de Leissieres Expres moeten nemen. Deze gaat over de bergkam heen en weer naar beneden. Dat is toch wel heel apart en ook wel “adrenaline verhogend”.

De fotos zijn wat wazig ( VLC kan niet zo goed omgaan met dit formaat video, de snapshots zijn hierdoor ook wazig). Op de achtergrond, recht achter de lift zie je de pistes van de gletsjer.

null

null

Dat ijsduiken lijkt me ook gaaf! Wel bizar dat je als absolute leek dit mag doen, ook al is het met begeleiding. Gelukkig had je geen dik wetsuit aan maar een lekker droogpak.

Ben ik zo mis dat er geen foto staat van het skien door de tunnel of treintje door de berg

@Ruud:

Gaaf brilletje!

Jammer dat je niet naar de Glacier de Pissaillas bent geweest. Dan had je namelijk de Leissieres Expres moeten nemen. Deze gaat over de bergkam heen en weer naar beneden. Dat is toch wel heel apart en ook wel “adrenaline verhogend”.

De fotos zijn wat wazig ( VLC kan niet zo goed omgaan met dit formaat video, de snapshots zijn hierdoor ook wazig). Op de achtergrond, recht achter de lift zie je de pistes van de gletsjer.

null

null

Marko2 op 23 jan 2017 23:44

Die Leissiereslift is inderdaad hilarisch, goed voor kriebels in je buik als de lift over de kam gaat - erg leuk!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie