De sneeuw roept!

Ruud op 28 maart 2017· 14 reacties

null

Begin maart was ik van de ski’s gestapt met het idee dat het er op zat voor deze winter. Een seizoen met een paar geweldige trips werd afgesloten met de traditionele voorjaarsvakantie met het gezin. Hoewel ik inmiddels uit ervaring heel goed weet dat er in maart en april nog geweldig te skiën valt, lukt het niet ieder jaar om te gaan profiteren van wat lekker lenteskiën.

Einde seizoen?

Werkzaamheden en andere verplichtingen hadden dat vorig jaar onmogelijk gemaakt en ik verwachtte dat dat ook dit jaar zo zou zijn. De spullen waren opgeruimd –tot genoegen van de echtgenote, die weleens baalt dat hier de halve winter skispullen in de gang staan-, de blogactiviteiten waren op een laag pitje gezet en de focus was met het zoeken naar een leuke accommodatie voor de voorjaarsvakantie van 2018 definitief verlegd naar het seizoen van 17/18.

Winter uit mijn hoofd

Terwijl ik de hele winter bovenop de weerberichten zit en goed volg wat de sneeuwhoogtes en de omstandigheden doen –en al helemaal van de gebieden waar ik die winter ga skiën-, zat ik de laatste drie weken nog maar half in de winter met mijn hoofd. Natuurlijk waren er nog vrienden en kennissen die nog naar de sneeuw gingen en mooie plaatjes twitterden en uiteraard kreeg ik nog lekkere beelden en jaloersmakende filmpjes binnen in de apps. Maar ik zag ook veel berichten van mensen die meldden dat het wel heel warm en slushy was, soms tot op grote hoogte. “Zomerskiën?, stond er onder een aantal foto’s van kennissen die zonder jas op de pistes stonden. Kortom: zelfs een wintersportfanaat gaat mentaal in zomerslaap.

null

De sneeuw roept!

Maar toen kwam vrij onverwacht toch nog de gelegenheid voorbij om een paar dagen op de latten te gaan staan, diezelfde latten die ik al opgeruimd had. Dat was even omschakelen. De zomerslaap van deze wintersportfanaat was echter blijkbaar toch nog niet zo diep, want het begon direct te kriebelen. Herinneringen aan eerdere trips in de lente, met geweldige condities tot vroeg in de middag, zalig cruisen op uitgestorven pistes en late lome lunches in de zon, brachten me al gauw weer in ski-stemming. “Waarom ook niet zeg”, dacht ik, al half op weg naar de zolder. De winter-sportkleding is tenslotte zo weer gepakt en de skischoenen zijn gerust niet onvindbaar weggestopt.
Vanuit de zomerslaap zat ik mentaal al snel weer op de pistes, zal ik maar zeggen. Dus zei ik “ja” op het voorstel van een paar dagen skiën in de Savoie. Nog even een wintersporttoetje van een mooi seizoen met “Franse” sneeuw onder de voeten in La Rosière en Val Thorens. Hoeveel overreding is daar voor nodig?

null

Condities?

Pas toen ik ja gezegd had, ging ik me afvragen hoe winters het er eigenlijk nog was. Niet dat ik me daarover zorgen maakte, want beide gebieden liggen hoog en ik weet uit ervaring dat het seizoen in die hoge Franse gebieden lang duurt en dat je juist nu de beste skidagen van je seizoen kunt beleven. Maar de uiterst wisselende condities van deze winter en al die berichten en appjes van de laatste tijd over de warmte en de slechter wordende pistes in veel gebieden, hadden me blijkbaar toch geconditioneerd. Hoe dan ook, ik was aangenaam verrast toen ik van de week de sneeuwhoogtes bekeek. Er ligt op de laagste pistes gewoon nog een meter sneeuw en op de toppen nog zo’n twee meter. Niets bijzonders voor de hoge delen van de Franse Alpen –sterker nog, er ligt gewoonlijk aan het eind van het seizoen nog veel meer-, maar ik was deze sneeuwhoogtes op mijn trips in deze meteorologisch bijzondere winter niet eerder tegengekomen. “Lekker dan”, was mijn reactie dan ook. Om te kijken hoe lenteachtig het was ging ik de weerberichten ook weer preciezer volgen. Prompt begon het te sneeuwen! Stond ik ‘s morgens de klok op zomertijd te zetten om vervolgens met een kop koffie op de bank te smullen van heerlijke webcambeelden. “Is dat nu, al die sneeuw?”, vroeg mijn vrouw verbaasd. “Ja schat, dat is nu”, zei ik verlekkerd.

En volgende week sta ik er met de skietjes in, dacht ik er even verlekkerd achteraan.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Goed vooruitzicht!

La Rosiere is momenteel best prima ;). Zondag nog 20cm vers bijgevallen. Verder wel warm, maar dat is een kwestie van vroeg beginnen en iets eerder de ski’s aan de wilgen hangen en een terrasje pakken.

Wintersport? Yes please....

Oeh, lekker dan… genieten maar dus!

zeer herkenbaar! :D
Nog 2 weekjes zomerslapen ;)

Ik denk dat ik maar beter niet meer op deze site kan komen, tot september/ oktober… Niet dat ik het jou/ jullie niet gun. Maar ik ben mezelf wel een beetje aan het pijnigen met deze berichten. :'(

Veel plezier!!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

We hadden het er net over bij het eten…waarom gaat er bijna niemand in april? Misschien kun je niet elke dag tot 17:00 skien maar wat is er mis met een terrasje om 15:00? Die rust, de zon, het kost bijna niet…

Zat net nog even naar Cervinia te kijken, €500,- pp incl skipas…zelfs thuisblijven is duurder…toch?? ;)

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Roy83 Na een dag op de pistes in Serre Chevalier vandaag denk ik daar precies hetzelfde over. Morgenochtend filmpje!

Click. Click. Peace

Nu krijg ik ook jeuk!

En 500 incl pas valt inderdaad goed mee. Maar dan krijg je nog het vervoer en het eten en drinken de hele week, ben je zo weer duizend euro kwijt. Toch een hoop geld voor een weekje extra.

Nee tuurlijk, er komt nog wel wat bij.

Vervoer: 2x tanken a €, 60,- oid. Kost netto de helft dus € 60,-. Tolvignet Zwitserland zit er nog op. Overige tol is ca € 60,- totaal, maar wederom netto de helft. Dus het vervoer kost ca €90,- (ik heb een lease auto).

Als je rekent op zo’n € 50,- per dag voor 2 personen voor lunch en drinken zit je misschien iets aan de lage kant, maar dan zou je op zo’n € 300,- zitten.

Komt je dus op een kleine € 1400,- uit, dus zo’n € 700 pp. Ik denk dat het in Franse gebieden iets goedkoper kan, al moet je dan zelf het avond eten regelen. En ik denk dat het met iets grotere gezelschappen ook snel fors goedkoper wordt.

Ik denk dat veel gebieden btw zo’n laatste goedkope week hebben terwijl je er nog redelijk goed kan skien:

  • Cervinia dus iig
  • Val Thorens (Dutchweek)
  • Tignes / Val D’Isere
  • Deux Alpes
  • Obergurgl

En vast nog wel meer? Wel allemaal iets verder rijden…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

En de condities zijn echt nog heel erg goed!

https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/353978/live-geweld…

Click. Click. Peace

Hier (Ahrntal IT) de hele week al topweer en toch zijn zelfs de dalafdalingen nog open. 'S middags wel érg warm, verwachten vandaag ook weer 25grd ??

Normaliter zou ik eind april nog even gegaan zijn, maar dit jaar gaat het helaas even niet meer lukken (gelukkig wel om een leuke reden). Laat die sneeuw dus maar even z’n mond houden ;)

Een dure pas en dan maar tot de lunch lekker skiën en daarna ‘pap’ of op het terras hangen? zonde van het geld en de vrije dagen (beiden zijn niet eindeloos beschikbaar voor de meesten). In de zon zitten kan je aan een strand in Griekenland oid ook wel. Tja, als je in Alpen woont is het natuurlijk heerlijk, maar ik heb genoeg km’s gemaakt afgelopen seizoen.

Maar met een beetje slim zoeken is die skipas toch helemaal niet zo duur? Als t je enige week skien is, dan zou ik ook niet tot eind april wachten, maar als toetje vind ik de combi van skien en zon wel aangenaam klinken :).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie