BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Top 10: Meest sneeuwzekere gebieden

Top 10: Meest sneeuwzekere gebieden

Roel op 13 september 2013 · 22 reacties

Diepe, diepe sneeuw, wat zijn de sneeuwzekerste gebieden?

Over sneeuwzekerheid is al heel veel gezegd. Het is op het forum een vaak terugkerend topic, en ook in de skigebieden zelf merk je dat ze het een belangrijk onderwerp vinden. Ieder argument wordt aangegrepen om zich als sneeuwzeker te bestempelen. Want wie zit er nu te wachten op witte linten door een groen/bruin landschap? Wij hebben de meest sneeuwzekere gebieden in de Alpen voor je op een rij gezet.

Vooraf
Het feit dat het onderwerp steeds terugkeert geeft al aan dat je over sneeuwzekerheid kunt discussiëren. Is kunstsneeuw sneeuwzekerheid? Wij vinden van niet, op den duur zal iedere piste met sneeuwkanonnen bespoten worden en 'sneeuwzeker' zijn.

Daarnaast realiseren we ons dat het bijna onmogelijk is om uit de honderden skigebieden een echte Top 10 samen te stellen. Het gevoel van mensen speelt een belangrijke rol, sneeuwzekere gebieden fuseren met minder sneeuwzekere plaatsen, en hoogte is belangrijk maar niet altijd doorslaggevend. En er zijn plaatsen die qua geografie heel veel sneeuw vangen terwijl ze juist behoorlijk laag liggen.

Hoe dan ook, deze tien gebieden gooien hoge ogen als het om sneeuwzekerheid gaat. Je hebt er bijna geen weerbericht voor nodig! Echte gletsjergebieden heb ik buiten beschouwing gelaten, die zijn per definitie sneeuwzeker.

Arlberg, de sneeuwzekerste?

1. Arlberg
Een van de bekendste en grootste "Schneelöcher" van de Alpen is ongetwijfeld de Oostenrijkse Arlberg. Eigenlijk had ik VORarlberg kunnen schrijven want de hele provincie, en zeker het Bregenzerwald (Damüls!) is sneeuwzeker. Bij sneeuw uit het westen en noorden, de bekende nordstau, is het altijd raak in de Arlberg met vaak de grootste dumps. De oorzaak is dat de Arlberg als massief letterlijk uitsteekt boven de rest waardoor sneeuwwolken worden tegengehouden en helemaal uitsneeuwen. Bekende plaatsen als Lech en Sankt Anton zijn ermee groot geworden! Het bewijs van deze sneeuwrijkdom zal Martin ons dit jaar weer gaan leveren met zijn enthousiaste video's.

Sneeuwzeker en echt een fantastisch gebied: Espace Killy!

2. Espace Killy
Sneeuwzekerheid maar dan van een andere orde vind je in het skigebied van Espace Killy in Frankrijk. Hier is niet stuwing van wolken de belangrijkste oorzaak van veel sneeuw, maar de hoogte en de ligging. Het gebied ligt diep en beschut tegen de Franse alpenhoofdkam, vrij van föhn en zachte zeelucht. De plaatsen Val d' Isere (1850m) en Tignes (2100m) liggen van zichzelf al hoog en het omliggend gebergte gaat tot ver boven de 3000m. Ook zonder gletsjers (er liggen er twee) is het sneeuwzeker met oneindige skimogelijkheden.

Alles een strak wit laken in Obergurgl-Hochgurl

3. Obergurgl-Hochgurgl
Op nummer drie staat het gebied van één van de hoogstgelegen kerkdorpen in Europa: Obergurgl. Dit Oostenrijkse plaatsje ligt op 1930m helemaal achterin het Ötztal. Buur Sölden heeft twee gletsjers maar Obergurgl-Hochgurgl heeft die helemaal niet nodig. Het ligt zo hoog en pal op de Oostenrijks-Italiaanse hoofdkam dat het zijn sneeuw zowel uit het noorden als het zuiden krijgt. Met veel moderne liften en een luxe uitstraling is het er goed toeven al moet je wel een dikke portemonnee meenemen.

Het zeer sneeuwzekere Puy Saint Vincent!

4. Puy Saint Vincent
Een plaats waar ik 10 jaar geleden nog nooit van gehoord had staat op nummer vier. En terecht, als iemand voor een goeie PR heeft gezorgd van dit gebied dan is het onze Rogier. Met zijn filmpjes laat hij iedere keer weer zien dat de Zuid-Franse Alpen ertoe doen als het om sneeuwval gaat. Het voordeel van Puy Saint Vincent is dat het zijn sneeuw vanuit bijna iedere windrichting meepakt. Het is een heel eind rijden maar je krijgt er iets voor terug.

Le Grand Massif: altijd genoeg sneeuw

5. Le Grand Massif
Wat de Arlberg is voor Oostenrijk is Le Grand Massif voor Frankrijk. Vanaf het vlakke Meer van Genève botst vochtige lucht met een harde klap tegen Le Grand Massif. Gevolg: veel sneeuw. De absolute topper in dit gebied is het op 1600m gelegen Flaine. Dit kunstmatige skidorp ligt in een extreem sneeuwzekere bergkom. Van hieruit kun je lekker uitzwermen over het 266km grote skigebied.

Veel verse sneeuw, foto uit sneeuwhoogte+

6. Madesimo
Een wat onbekendere plaats maar wel een plek waar het gruwelijk hard kan sneeuwen is Madesimo in Italië. Dit gebied met 45km aan pistes ligt aan de zuidkant van de Alpen tegen de Zwitserse grens, en wel zodanig in een fuik dat bij sneeuw uit het zuiden de wolken geen kant op kunnen. Uren- of zelfs dagenlange sneeuwval zijn geen uitzondering. Het gebied is wel bijna helemaal afhankelijk van zogenaamde Genuadepressies vanaf de Middellandse Zee. Van sneeuw uit het noorden krijgt het weinig mee.

Sneeuw vanuit noord en zuid!

7. Obertauern
Een plaats die er zowel qua sneeuw als wintertoerisme toe doet is Obertauern. Zoals de naam al zegt ligt deze plaats boven op de Tauernketen, zeg maar de Oostenrijkse alpenhoofdkam. Het dorp ligt aan een doorgaande bergpas op 1740 meter en is vaak vroeg in het seizoen al bedekt met een dik pak sneeuw. Het is een populair dorp met liften die aan alle kanten het gebied in gaan. Ook hier geldt weer, het pakt sneeuw mee vanuit noord én zuid.

een bekend beeld in Arabba: verse sneeuw (sneeuwhoogte+)

8. Arabba
Een plaats die niet onvermeld mag blijven is Arabba in de Italiaanse Dolomieten. Het komt regelmatig voor dat de dalen van de Dolomieten er groen bij liggen maar kom je in Arabba dan is de kans groot dat het landschap wit is. Ingeklemd tussen het Sellamassief en de Marmolada sneeuwt het er vaak langer en harder dan in bijvoorbeeld Val Gardena. Wil je een witte bestemming in de Dolomieten kies dan voor Arabba.

Vaak veel sneeuw in Braunwald (sneeuwhoogte+)

9. Braunwald
Een gebied dat misschien niet tot de verbeelding spreekt maar bijna altijd meer dan genoeg sneeuw heeft op een idyllische plek is Braunwald. Dit gebied ligt in de Ostschweiz en is weertechnisch vergelijkbaar met (Vor)arlberg. Veel sneeuw bij nordstau! Braunwald heeft 32 km piste en is ideaal terrein voor een familievakantie. Het dorp is autovrij en ligt fraai op een plateau.

Afgelopen maart in Die Tauplitz (sneeuwhoogte+)

10. Die Tauplitz
Last but not least, Die Tauplitz! Het dorp ligt op nog geen 900m maar heeft een reputatie om zijn sneeuwzekerheid. Omdat het heel oostelijk ligt is het er gemiddeld kouder dan in de rest van de Alpen. Je hebt dus minder hoogte nodig en door het imponerende Dachsteinmassief heerst er een soort microklimaat met bovenmatig veel sneeuw. Iets soortgelijks zie je trouwens aan de andere kant van de Dachstein, in Filzmoos.

En zo zijn er nog een aantal andere plaatsen die bij Vrouw Holle duidelijk een streepje voor hebben. Speelt sneeuwzekerheid voor jullie een belangrijke rol als je gaat boeken?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Gast544
  Gast544 13 september 2013 · 09:03
  Ik mis Val Thorens (dorp op 2300 meter hoogte, seizoen duurt meer dan 5 maanden)??
 • Gast643
  Gast643 13 september 2013 · 09:17
  En Engelberg.....!?
 • Gerben. 13 september 2013 · 10:21
  Sneeuwzekerheid is leuk, maar zoals je bij nr. 6 schrijft "Uren- of zelfs dagenlange sneeuwval zijn geen uitzondering.".

  Voor mij geen probleem, maar sommige personen in mijn groep kunnen daar echt niet tegen. Een beetje mist, bewolking of sneeuwval en ze willen de berg niet meer op.
 • Gast897
  Gast897 13 september 2013 · 10:36
  Ik mis inderdaad Val Thorens ook, dat mag toch wel tot een sneeuwzeker gebied gerekend worden? Helemaal omdat ik er straks ook te vinden ben 😃
 • Gast694
  Gast694 13 september 2013 · 10:46
  Ik mis Rucphen, 365 dagen per jaar sneeuw.
 • Gast636
  Gast636 13 september 2013 · 11:11
  Valtho?
 • Gast195
  Gast195 13 september 2013 · 12:34
  op jullie beschrijving van arabba staat dat het niet sneeuwzeker is. Dit klopt niet met het artikel
 • Arno5 13 september 2013 · 12:43
  klein nuance voor het Grand Massif: vochtige lucht komt hier idealiter uit noordwesten, dus vanaf de noordzee. Goeie golven in NL in de winter = goeie poeder in le Grand Massif. De vochtige lucht stroomt over het vlakke Frankrijk en wordt net niet geblokt door de Jura om via de Vallee d'Arve richting het Grand Massif te stuwen. Pas daar stijgt de lucht, koelt af en dumpt leeg met de Mt Blanc als buffer op de achtergrond. Het meer van Genève heeft naar mijn idee (?) meer (negatieve) invloed op de Chablais en de Portes du Soleil.

  ....maar deze lokale amateur kan er natuurlijk helemaal naast zitten 😉
 • TimT 13 september 2013 · 12:52
  In januari naar nummer 7 😃
 • Gast158
  Gast158 13 september 2013 · 13:24
  ik mis Brixen
 • Rogier 13 september 2013 · 13:32
  Over Val Thorens, deze ligt natuurlijk indezelfde vallei als Espace Killy, dus dat er vaak sneeuw valt is duidelijk. Je zou natuurlijk een lijst kunnen samen stellen die dan alleen de gebieden rondom Espace Killy heeft, of een lijst rondom Ski Arlberg. Maar dat zou een vertekend beeld geven.
  Verder is Val Thorens zeker ski-zeker door de hoogte en daarmee dus kouder de sneeuw wordt beter geconserveerd. Maar qua absolute sneeuwhoeveelheden is val Thorens niet eens een enorme uitblinker. Ik weet uit eigen ervaring dat er in Serre Chevalier bijvoorbeeld vaak meer sneeuw ligt ondanks de mindere hoogte.
  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.
 • BertV 13 september 2013 · 14:10
  Val Thorens is vooral een uitblinker in wind (storm), maar dat is mijn ervaring.
  Leuke top 10! Zo kom ik weer op ideeën voor december!
  - Skiboarder - Revel8
 • Gast188
  Gast188 13 september 2013 · 16:03
  In december naar nummer 2, we zijn benieuwd! Hebben er zin in.
 • ThijsMeeusen 13 september 2013 · 19:51
  zeer informatief! Bedankt 😃
  #ProudToBePartOfLesWintersportérs
 • Gast931
  Gast931 13 september 2013 · 21:09
  Saint Francois Longchamp etc vorig jaar fijne dagen met +35cm en veel off piste. 😀 Poeehooedeurrrrrrrrrrrrrrrrr
 • KajGrippeling 14 september 2013 · 09:05
  De laatste jaren steeds naar St. Anton en over sneeuw niet te klagen! Grappig dat het hier op 1 staat, want veel mensen kijken alleen maar naar de hoogteligging en dat is bij St. Anton niet bijzonder hoog.
  December mogen we weer, op naar een mooi seizoen!
 • Roel 14 september 2013 · 13:10
  @Arno5 voor jouw verhaal valt zeker wel iets te zeggen, zeker met die Mont Blanc in de achtertuin. Maar kijk je op de kaart dan dan loopt de lijn richting Noordzee precies via het Meer van Geneve en aan de Jura ontkom je niet.

  Ten aanzien van Val Thorens sluit ik me aan bij Rogier. Heel veel Franse resorts zijn gebouwd op sneeuwzekerheid maar dan valt de rest weg. Om dat op te lossen zouden we een top 10 per land (Frankrijk, Oostenrijk enz.) kunnen maken.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Rogier 14 september 2013 · 16:52
  @KajGrippeling: Hoogte maakt skizeker door kou en sneeuwkanonnen maar is lang niet altijd sneeuwzekerder. Er valt in hoge gebieden niet per definitie meer sneeuw dan in lagere gebieden, wel smelt het lager eerder weg in het voorjaar.
  Iets als 'teveel sneeuw' bestaat niet.
 • .Robin 15 september 2013 · 14:33
  Het is niet omdat er veel sneeuw valt dat het daarom per se sneeuwzeker is. Er zijn gebieden die niet in het lijstje zijn opgenomen maar de afgelopen 10 jaar meer skidagen hebben geteld dan gebieden die wel zijn opgenomen.
 • Arno11 21 september 2013 · 02:24
  Zie hier op het artikel en reacties al 2 keer positief nieuws.
  In januari eerste week naar le grand massif en 2de week naar serre Chevalier, 2x toch goed beoordeeld qua sneeuwdumps.
  Maarja het valt altijd nog af te wachten hoe het seizoen verloopt.
  Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !
 • Gast268
  Gast268 26 september 2013 · 19:58
  Ook het vermelden waard: Obergoms. Ben daar vroeger vaak geweest en terwijl het in Fiesch (980m) dan nog groen ziet ligt er in Münster en Oberwald (1400m) een heel dik pak sneeuw. Wel piepkleine skigebiedjes (helaas).
 • FrisoNijs 11 oktober 2013 · 18:34
  Ok deze lijst is werkelijk onzin. er klopt echt niks van.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.