De retour d’est heeft goed huisgehouden op de grens van Italië en Frankrijk. Er is in 24 uur in het dorpje Saint Veran zo’n 70 cm sneeuw gevallen. Het heeft daar dus keihard gesneeuwd, zeker als je weet dat het grootstre deel van die sneeuw gisteravond viel. Natuurlijk wilde ik deze sneeuw even van dichtbij bekijken. Het was indrukwekkend. Er is heel veel sneeuw gevallen. Op 2000 meter lag er al zo’n 50 cm ingeklonken sneeuw, maar ietsjes hoger tikten we al snel de 70-80 cm sneeuw aan. Helaas was te sneeuw te zwaar, te compact om echt lekker in te kunnen skiën, zeker omdat het zo’n dik pak was. Helaas was het geen vederlichte poeder meer. Zeker mijn maatje Raphael had het zwaar op z’n telemark ski’s. Maar deze laag is een geweldige onderlaag voor de rest van het seizoen! Laat de volgende dump hier maar komen!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Top!
Wij kijken alvast uit om wat te roadtrippen in die regio rond kerst en nieuw.
Mont Dauphin en refuge de la Blanche zijn ons vorig jaar zeer goed bevallen.

knowledge is powder

Er bestaat dus toch iets als teveel sneeuw ;)

Don`t eat yellow snow

@jaapm Teveel zware sneeuw zeker ;-) Maar na een of twee heldere nachten is dit prima skiên en verre van teveel. Een kwestie van op het goede moment… ;-)
Maar ik wist dat deze opmerking ging komen…

Click. Click. Peace

Nooit geweten dat je het uitspreekt als “retour de est”. Ik dacht altijd dat het “retour dest” was. Maar Rogier zal het als halve Fransman waarschijnlijk beter weten dan ik ;)

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Ik spreek de d hier inderdaas iets teveel als de uit ;-) maar je mag de d zeker wel los horen van de est. Het is niet dest maar d’est…

Click. Click. Peace

mersie bookoe ;)

Queyras en de grensstreek lijken inderdaad goed bediend (zoals vorige winter), maar ik heb de indruk dat er in Vallouise en Puy St Vincent weinig of niets is gevallen; evenmin op Serre Chevalier!

@patrickvewe Klopt een retour d’est komt nooit in die hoek. Maar op de Cucumelle lag zondag zeker 25 cm En in Puy is ook zoiets gevallen. Zeker boven de 2200 is het daar mooi wit. Maar je hebt gelijk er moet nog een boel bij :-) (Nu vlokt het een beetje daar boven.)

Click. Click. Peace

Dit is Puy nu:

null

Click. Click. Peace

Inderdaad, ziet er toch wel goed uit. Op de webcam van PSV 1600 is amper sneeuw te zien. In Pelvoux waarschijnlijk ook wit boven het tussenstation?

De piste erboven wordt langzaam wit, maar in Pelvoux ligt nog niet veel. En idd op 1600 meter ligt nog niets.

Click. Click. Peace

@Rogier wat bedoel je met het zetten van de sneeuw. Dat de sneeuwkristallen zich met elkaar verbinden waardoor er een steviger sneeuwdek onstaat of hoe moet ik het precies zien?

@RalphMeertens Het zetten/inklinken van de sneeuw. Inderdaad gaan de sneeuwkristallen nieuwe verbindingen aan. Hierdoor plakt de sneeuw meer aan elkaar dan fluffy poeder. Geweldig als onderlaag zometeen, minder lekker om door omhoog te buffelen en skiên naar beneden was ook niet geweldig.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie