BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Werken in een wintersportgebied

Werken in een wintersportgebied

Rogier op 3 november 2008 · 12 reacties

Duizenden Nederlanders reizen jaarlijks af naar de wintersportgebieden om te gaan genieten van een welverdiende vakantie. Iets minder veel, maar nog altijd enkele honderden landgenoten reizen af om er aan het werk te gaan.

Groot feest of keihard bikkelen?
Zelf heb ik februari/maart 2006 ruim een maand in een hotel gewerkt. In een klein familiehotel, net buiten Les 2 Alpes was ik zeven dagen per week aan het buffelen voor 5 euro per uur. De skipas kreeg ik tegen sterk gereduceerd tarief en mijn snowboard plus schoenen kreeg ik gratis. Ik sliep in de garage, in een provisorisch gebouwd kamertje, ver weg van de hotelgasten.

Als het had gesneeuwd werd ik om een uur of half zeven 's ochtends gewekt om de parkeerplaats schoon te schuiven. Vervolgens snel ontbijten en rond half negen ging ik alle kamers af om de bedden op te maken of te verschonen. Toiletten schrobben, badkamer soppen (elke dag!), stofzuigen en enigszins orde scheppen in de chaos die hotelkamers met zich mee brengen.

Van 12:00 tot ongeveer 15:00 uur kon ik de piste op, waarna ik rond 16:00 uur in de keuken werd verwacht om voorbereidingen te treffen voor het diner. Ik maakte de voorafjes, assisteerde bij het bereiden van het hoofdgerecht, deed de desserts en was opperafwasser: de spoelkeuken was mijn domein. Rond 22:00 uur was ik dan klaar in de keuken en kon wat mij betreft de après-ski beginnen. Maar om 22:00 ging de kleine bar dicht … en zat het hele hotel op de kamer.

Topervaring
Kortom, mijn keuze voor een familiehotel was niet de juiste. Behalve de (Nederlandse) eigenaren die nooit het hotel verlieten was er geen personeel. De gasten zag ik vrijwel nooit, omdat ik hun kamers aan het schoonmaken was terwijl zij op de piste stonden. En anders was ik wel in de keuken, terwijl zij aan de dis zaten. Boarden deed ik dus in mijn eentje. Al met al ben ik toch blij dat ik het gedaan heb. Met de kanttekening dat ik beter in een jongerenhotel had kunnen gaan werken.

Wat zijn jullie ervaringen met werken tijdens de wintersport? Ik hoor graag de positieve verhalen! En wat zijn jullie ervaringen met het (Nederlandse) personeel op locatie?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Jimmy
  Jimmy 3 november 2008 · 14:08
  Wat mijn vraag is kan je ook eigenlijk als liftbediende werken in een gebied of pistenpreparen
 • Rogier
  Rogier 3 november 2008 · 14:23
  Natuurlijk is het mogelijk om ook als liftbediende te werken of pistes te prepareren. Echter de wachtlijsten (zeker voor het prepareren) zijn lang en je moet over de juiste papieren beschikken! Om pistes te preparen is het wonen in het desbetreffende alpenland wel een vereiste, niet alleen voor het seizoen! Liftbediende is iets makkelijker maar afhankelijk van het station nog steeds niet 123 te regelen. Verder is het werk als liftbediende vaak niet heel prettig: guur koud en je beweegt weinig!

  Rogier
 • tjeerd 3 november 2008 · 17:57
  En het is een must/vereiste om de taal zo goed als vloeiend te spreken.
 • Rogier
  Rogier 3 november 2008 · 19:46
  Natuurlijk, maar dat spreekt voor zich 😉

  Rogier
 • Martin
  Martin 3 november 2008 · 22:20
  Ik heb gedurende het winterseizoen 2004/2005 gewerkt in een Hotel in Oz en Oisans. Dit is een satteliet dorpje van Alpe d\'Huez. Ik heb daar een fantastische tijd gehad! We werkten met een team van circa 10 mensen en sliepen met het team in een van de chalets. Gedurende de week had ik verschillende diensten. Uiteenlopend van achter de bar staan in de apres-ski, tot bediening in het restaurant en receptiedienst op de zaterdagen. Super afwisselend en veel contact met de gasten.

  Bijna elke dag tijd om zelf te skien. Dit was wel afhankelijk van je dienst. Als ik achter de bar stond of in het restaurant werkte begon ik pas om 16:00 uur. Voldoende tijd om zelf de pistes af te racen.

  Het was echt een super seizoen (dec-april). Zou zo weer terug gaan. Raad het iedereen aan om als je verslaafd bent aan sneeuw en bergen een seizoen in een wintersport gebied te gaan werken. Zoek wel van te voren goed alles uit en bespreek goed met je werkgever wat hij van jou verwacht en andersom.

  Ciao,
  Martin
 • Dorien
  Dorien 4 november 2008 · 13:29
  Al jaren werk ik als skilerares op verschillende plekken in Oostenrijk. Een geweldige ervaring! Ok er zijn hier nog vooroordelen dat vrouwen het beter doen bij de kleine kindjes, hoe goed je ook kan skieen en dus zit een volwassen groep er maar heel sporadisch bij in een winter maar toch het leven is heerlijk! De hele dag in de sneeuw, lekker buiten zijn en met je kop in de zon. De gasten zijn bijna allemaal in een top stemming, al willen de Duitsers je het soms wel moeilijk maken. Het zelf skieen is wat moeilijker, al zijn er nog zat uurtjes bij elkaar te rapen \'s ochtens vroeg en op zaterdag zodat je toch aan een leuk aantal uren komt. De apres ski is natuurlijk geweldig, daar doe je het als skileraar erg goed bij de toeristen!
  Je maakt altijd wel iets leuks of spannends mee in een winter dus ik kan het iedereen aanbevelen! Het ligt wel aan het dorp en gebied, de skischool en je collega\'s HOE leuk een winter wordt maar dat het een ervaring is om nooit te vergeten dat is zeker!

  Kus Dorien
 • Sven
  Sven 5 november 2008 · 11:32
  Ik heb begin dit jaar stage gelopen bij Intersport in Innsbruck ook heb ik 2 weken op de gletscher gewerkt. In het weekend had ik vrij en kon ik vrijblijvend gebruik maken van het skien op de Stubaier gletscher.De skie\'s kon ik ook allemaal uitproberen. ik he bdaar een super tijd gehad. Als ik weer ens de kans krijg doe ik het weer. Groetjes Sven
 • Jimmy
  Jimmy 7 november 2008 · 19:08
  Moetje hiervoor een een cursus volgen of opleiding voor zowel liftbediende als pistenprepareerder
 • Marieke
  Marieke 11 november 2008 · 00:01
  Dag Jimmy, mocht je graag bij de lift willen werken bied jezelf dan aan als vervanger tijdens lunchpauzes! Dan werk je niet veel uur per dag maar wel grotere kans dat je er tussen komt.
  Ik weet dat ze in la Plagne regelmatig liftmensen zoeken om dus collega\'s tijdens de lunch te vervangen........Suc6! Marieke
 • Sandrine
  Sandrine 9 december 2008 · 23:32
  Hey Martin dat klinkt goed! Wat was de naam van dat hotel?
 • Gast665
  Gast665 10 september 2012 · 17:26
  Beste Martin,

  ik ben ook van plan om te gaan werken in de wintersport. Kan je me de naam van het hotel in Oz en Oisans geven? Ik zou daar graag willen werken, het klinkt goed! Hoe ben je zelf aan het adres gekomen?!
  Groetjes, Nadia
 • Gast765
  Gast765 6 september 2013 · 12:47
  Wellicht wat aan de late kant. Maar het hotel waar ik heb gewerkt is Hotel Le Hors Piste

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.