Skigebied dicht

Dit onderwerp gaat over de bestemming Les Menuires

Vandaag was Les Menuires gesloten omwille van hevige wind. Om 18:00 nog steeds felle rukwinden. Gisteren al bakken regen vol sahara zand gevallen….pistes zien er niet uit! Er ligt in het dal echt niet veel sneeuw meer. Zelden meegemaakt. Hopelijk morgen beter.

Afgelopen donderdag en vrijdag was het niet veel beter. Heel veel gesloten of helemaal dicht. Helaas. Ook nog niet eerder meegemaakt.

Windsnelheden tot 140km per uur.
Niet alleen Menuires was volledig gesloten, ook in Meribel was alles dicht. In Courchevel waren Verdons, Praz en alle sleepliften open. In Val Thorens liepen de Péclet, Cascade en de tapis.

*bericht bewerkt door skifan op 31 mrt 2024 18:36

bon ski

Les deux Alpes was vrijdag en zaterdag ook niet al te best. Bijna alles dicht en in het dal dikke dooi. Dus ik ben een dag eerder teruggegaan. Hebben 5 dagen heerlijk geskied en geboard, dus helemaal niets te klagen, en zo toch thuis met de Pasen.
Echt enorm sneu voor de mensen die daar aankwamen voor een 3 daagse trip. Die hebben bijna niet kunnen skiën.

Hopelijk vanaf Zaterdag veel zon en geen wind in LTV, hoe zijn de pistes eruit gekomen na de Sahara wind

Ja erg sneu zeg. Met het boeken hier geen rekening mee gehouden, hoe vaak komt zoiets voor? Hoe zijn de pistes voor volgende weekend?

Sja, dat laat zich niet vooraf voorspellen. Soms heb je gewoon pech.

Vol goede moed zijn we voor een extra lang paasweekend naar Les Menuires gegaan, maar we hebben slechts 2 uur kunnen snowboarden in 3 dagen vanwege gesloten liften en pistes door de wind. Het is vervelend dat apps zoals sneeuwhoogte.nl niet de juiste informatie geven. Er werd aangegeven dat de piste kwaliteit goed was en dat meer dan de helft van de liften en pistes geopend waren, maar dit bleek helaas niet het geval te zijn. Zelfs de weersvoorspelling klopte niet. Dit is helaas misleidend en teleurstellend.
Daarnaast zagen de pistes er na de regen en wind, vermengd met veel Sahara zand, niet uitnodigend uit. De twee uur dat we wel op de piste konden zijn, waren ook nog eens in de regen en we werden afgeremd door het zand in de sneeuw. Echt balen deze ervaring!
Hopelijk hebben we de volgende keer beter weer en ontvangen we dan wel accurate informatie via de weersvoorspellingsapps.

@Pimo_08,
1.Niet alles kan voorspeld worden…
2.Condities kunnen snel veranderen
Gewoon accepteren dat jezelf een grote gok hebt genomen, niet ergens anders de schuld proberen te zoeken.

Saharazand komt niet zo vaak voor, maar is wel extreem funest voor de sneeuw, zeker later in het seizoen. (het donkere zand trekt zonlicht en dus warmte aan). En komt heel vaak samen met föhn. (want beide uit het Zuiden) Dubbel pech dus.

*bericht bewerkt door Liezen op 31 mrt 2024 22:49

@Pimo_08 als liften door wind gesloten moeten worden, staat dat meestal niet vooraf op zo’n app. Dat is ook niet altijd van tevoren te voorspellen. In de app staat ook de windkracht. Met die voorspelling of gewoon een andere weerapp had je wel een inschatting kunnen maken.

Natuurlijk begrijpen wij dat we een risico hebben genomen en dat het weer niet altijd te voorspellen is. Maar naar onze mening geven diverse weerapps een te rooskleurig beeld van de werkelijke situatie door de zaken net iets mooier te presenteren dan ze in werkelijkheid zijn. Neem bijvoorbeeld de sneeuwhoogte.nl app, die elke dag een update geeft. Gisteren werd daarin vermeld dat 16 van de 31 liften open waren, maar dat klopte simpelweg niet. Ook wordt al dagenlang aangegeven dat er 30 cm sneeuw in het dal ligt, terwijl wij dat tijdens onze wandelingen nog niet hebben kunnen ontdekken. Gelukkig worden de pistes wel goed bijgehouden, dus hopelijk kunnen de mensen die er de komende week zijn wel optimaal genieten van het geweldige gebied.

Die sneeuwhoogtes komen ook gewoon van databases met informatie van de skigebieden zelf. En die 30cm is de sneeuwhoogte op de piste, niet ernaast helaas.

Ik vertrouw de weerapps in NL al niet. Die kunnen zelfs een paar dagen vooruit slecht voorspellen. Dus laat staan weerapps over het buitenland. Het is gewoon moeilijk voorspelbaar of de zon, wolken, neerslag of wind nou (net) wel of niet zijn waar jij bent.
Een paar dagen geleden was de voorspelling dat het vandaag, 2e Paasdag, in de omgeving A’dam de hele dag zou regenen. Nou het is nu begin van de middag en het is bewolkt, maar er is nog geen druppel regen gevallen.

Voor de actuele liftstatus kun je het beste bij de website/app van het gebied zelf zijn. Ik denk dat als de wind er niet stond het wel behoorlijk klopt. M.a.w.: de apps als sneeuwhoogte kijken naar de geplande opening, waar je op de dag pas zelf de echte status hebt vanuit het skigebied zelf. Met harde wind kan dat 0 zijn.
En wat betreft sneeuwhoogte: dat gaat inderdaad over de piste.

Laat in het seizoen dat gekenmerkt werd door veel wisselvalligheid en hogere temperaturen: we hebben er twee weken geleden een punt achter gezet. Kouder én zonniger gaat het niet meer worden, wel steeds weer die wisselvalligheid. En saharazand? Pak je spullen en vertrek.

Life is what happens while you were checking your phone

Denk dat we wel een paar constanten te vinden zijn waar de meeste skigebieden zich “schuldig” aan maken. Het aantal pistekilometers wordt meestal wat (te) hoog ingeschat - en is zeker niet gelijk aan als je alles in een rechte lijn naar beneden skiet. De hoogte van de dal- en bergstations worden ook vaak wat naar beneden en boven bijgesteld. De sneeuwhoogte wordt vaak wat overdreven, of op een heel specifieke, schaduwrijke plek gemeten. En 's ochtends zijn ze altijd enthousiast over wat er die dag allemaal aan pistes en liften opent. Om er dan in de loop van de ochtend achter te komen dat het toch te hard waait, het lawinegevaar te groot is, de sneeuw toch niet volstaat of wat dan ook. En dan blijkt ook het weer niet exact voorspelbaar te zijn. Als je dan allemaal op het meest positieve rekent, is de kans groot dat je week(end) tegen gaat vallen…

Bij ons klopte de app van les Deux Alpes ook niet qua weer. Windstoten tot 40km/h. Ik denk dat ze een 1 waren vergeten ervoor te zetten, want alles was dicht.
En dat is dan weer wel betrouwbaar, op de site van het gebied kijken wat er open is. Dat is veel accurater dan sneeuwhoogte.nl.

Je kunt het beste de bergfex app gebruiken. Daar staat de wind netjes vermeld. Ook klopt daar de actuele liftstatus vaak wel gewoon.

null

Dit werkt nog het beste.
Niet alles is te voorspellen.

@Pimo_08 Sneeuwhoogte.nl, bestaat die app nog? Daar heb ik echt al geen 10jr meer op gekeken. Beste berichtgeving over lokale omstandigheden, de website van het gebied zelf, lawine berichten lokaal, ter voorbereiding de weerberichten zoals op wepowder.com volgen, dat is wel een betaalde service, maar geeft een goede voorspelling van welk weer je kunt verwachten. Verder blijft het voorspellen van weer in de bergen zeer uitdagend, dat kan alle kanten op gaan. Dat jij de schuld geeft aan een Nederlandse weer-app, maar het verder nalaat om andere bronnen te raadplegen, sorry, maar dan hoef je de schuld echt niet bij een ander neer te leggen, dan ben je zelf te lui geweest

Ik gebruik de sneeuwhoogte app wel, maar niet voor het weer. Wel om de actuele ervaringen te lezen bij de skigebieden. :)

Qua weer - ik blijf fan van Meteofrance, die heeft het eigenlijk nooit echt mis. En verder eventueel de lokale ski app, maar vertrouw altijd het meest op de actuele borden bij de liften.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Naast de weerberichten van Roel zijn de weerberichten op sneeuwhoogte.nl (van Lander en Michael) heel uitgebreid en betrouwbaar. De combinatie van beide weerberichten geeft een uitstekend beeld.

De sites van de skigebieden zelf geven prima info over de actuele stand van zaken, maar hun weersvoorspellingen zijn vaak niet meer dan een standaard modeloutput.

Plaats een reactie