Advies eerste eigen skischoenen

Hoi allen,

Wij hebben deze winter fantastisch mogen skiën en zijn van plan om de komende jaren minimaal 1, soms 2 keer per winter te blijven gaan! Daarmee komt ook de wens op om af te stappen van huurschoenen en eigen skischoenen te gaan kopen.

Daarover heb ik een aantal vragen:

  1. Wat is een redelijk budget voor skischoenen? En wat krijg je voor significant meer of minder geld, en wanneer is het een goede keuze om een klasse duurder te gaan?
  2. Waar kunnen we het best gaan kijken? Bij grote sportzaken (zoals bijvoorbeeld Bever) of een speciaalzaak?
  3. Wat zijn dingen om op te letten bij de aanschaf van een schoen? Ik heb dingen gelezen over gripwalk, bootfitting, etcetera

We zijn met z’n tweeën, wel met een verschillend niveau. Ik, vrouw van rond de 30, ski vaak rood en soms zwart en ben beginnend carver. Aangezien ik geen voorste kruisband meer heb in 1 van mijn knieën, staat veiligheid en steun bij mij voorop.

De ander is een goede vriend, man van rond de 30, die net heeft geleerd van de pizzapunt over te gaan naar parallel skiën en komt al vrij goed rode pistes af.

Allebei hebben we wel het voornemen om de komende winters te blijven lessen en ons niveau verder te verbeteren.

Alvast bedankt!

MK ski. Heeft zo’n beetje alle merken en kunnen voor jullie niveau prima passende schoenen leveren. Ze nemen ook echt de tijd.
Qua prijs: voor wat meer beginners schoenen zou het niet hoger dan 300 euro moeten zijn.

Welke regio zoek je? Zou voor schoenen gewoon echt even naar een specialist gaan.

  1. Kosten: gezien de vragen die je stelt zou ik bv een 300 eur als richtlijn aanhouden. Koop je prima schoenen mee in het middensegment waar je jaren mee vooruit kunt. Valt of staat wel met de pasvorm, maar een beetje geluk moet je hebben ;)
  2. Zie vraag hierboven, welke regio? Zelf goede ervaringen met bv MK (Bilthoven), Outdoorxl (Barendrecht), maar zo zijn er meer. @Marco-Paul hier op het forum als je echt wat uitdagingen hebt qua voeten ;). Bootfitting: tsja van complete verbouwing tot even opwarmen in de oven, een term die te pas en te onpas gebruikt wordt.
  3. Eigenlijk maar 1 ding echt belangrijk: PASVORM en maat!! Al het andere is ondergeschikt.
Edwin van Riel

Een goede keuze is en schoen die goed past.
Vraag begint met hoe zaten je huurshoenen, en heb je wel eens problemen met sport- of begschoenen qua pasvorm?
Ze zeggen hier vaak ‘met je skies date je maar met je schoenen trouw je’, oftewel de bedoeling is om er lang mee te doen, du steek voldoende tijd in passen, vergelijken en zonodig laten aanpassen…
Niet op bezuinigen dus. Een klasse duurder gaan heeft zin als de goedkope schoenen je niet passen.

Persoonlijk goede ervaringen met DAKA in Amersfoort, mits je op een doordeweekse dag kunt gaan.
MK ski in Bilthoven heb ik ook goede ervarigen mee. En in een goede speciaalzaak kunnen ze je ook uitleggeven over gripwalk, bootfitting, flex etc.

Alles wat hierboven al gezegd is. En gripwalk is gewoon de nieuwe standaard, dat is niet iets wat je kan kiezen.

Bedankt voor de suggesties tot nu toe!

We zitten in regio Utrecht/Gelderland, dus dat sluit goed aan !

Betekent naar een speciaalzaak gaan ook automatisch dat je een prijsklasse hoger gaat? Of hebben die ook van alles in verschillende categorieën?

En zit daar nog een seizoenseffect in? Dat er bijv in de winter meer voorraad of drukte is dan in de zomer?

Niet per definitie dat je een prijsklasse hoger gaat. Ook daar geven ze wel korting op overjarige modellen. Vaak wel iets minder dan de grotere online webshops, maar dan heb je natuurlijk ook geen service. Mijn ervaring bij mk is in ieder geval niet dat ze je dure schoenen proberen aan te smeren.

En ja er is zeker een seizoenseffect. Begin van het seizoen heb je de meeste keuze, is het nog redelijk rustig. Daarna wordt het heel druk en richting einde seizoen en stuk rustiger, maar natuurlijk ook wat minder keuze. Afgelopen weekend nog bij mk geweest en het was best druk nog (dacht dat iedereen wel in de sneeuw zou zitten tijdens de voorjaarsvakantie). Wel prima geholpen.

Ga ervan uit, dat je in een goede zaak een flinke prijs betaalt. Iig meer dan via sommige webshops. Anderzijds, het advies wel wat waard (zeker als je er zelf wat minder kaas van gegeten hebt) en zorgen zijn eventuele aanpassingen gewoon inbegrepen.

Einde seizoen kan wat korting opleveren maar dan moet je geluk hebben met wat er nog beschikbaar is. Of begin volgend seizoen ()en geluk hebben met een restantje). Toevallig begin december nog 2 paar kunnen kopen (bij outdoorxl) waar ivm overjarig een aardige korting op zat (iets van 30% tov de adviesprijs).

Edwin van Riel

Je gaat van goede schoenen nog jaren plezier hebben. Ik zou daar echt niet op besparen. Een goede bootfitter (bv MK in Bilthoven) is het over de jaren meer dan waard!

Met regio utrecht is skishop nieuwegein ook echt een aanrader. Mk service overigens ook zoals anderen al zeggen

Mijn advies is altijd , ga naar een bootfitter. Je kan ook naar een winkel als daka gaan en ik hoor goede ervaringen, maar ik zou zelf altijd voor een bootfitter gaan. We hebben een keer schoenen bij duiyvenstein aangeschaft en ze meten daar ook je voeten na enz, maar toch vielen de schoenen daar tegen (bleken uiteindelijk toch te breed, dus geen goede pasvorm)

300 is aan de goedkope kant, ik denk dat je gemakkelijk aan de 400 of zelfs 500 kan komen qua budget

Je kan proberen om er een met een flinke korting aan te schaffen (net na het skiseizoen bv) maar de kans is dat de keuze dan minder is.

Zoals anderen zeggen is pasvorm het belangrijkst, bv breedte voet. merk zelf zegt weinig, het is allemaal goede kwaliteit tegenwoordig. Een goede bootfitter kan je daarin adviseren.

Als beginner zoek je wat lagere flex, als gevorderde wat hoger. Maar flex is weer niet hetzelfde bij elk merk, dus staar je er niet blind op. Ook hier, een goede bootfitter kan je daarin adviseren

Je kan de boot naar je voet laten vormen (aanrader) en je kan ook custom zooltjes aan laten meten (aanrader maar kost meestal wel wat). Bootfitter kan je enz…

Als je van de pistes af suist komen er veel krachten op, dus in mijn ervaring is het belangrijk dat je schoenen goed passen. Niet te groot niet te klein, ze moeten gewoon precies goed zijn. Het zal je heel veel pijn en ongemak besparen!

*bericht bewerkt door LoveToBoard op 19 feb 2024 18:11

Plaats een reactie