Ski/onderhoud in Nederland of op bestemming?

Over 3 weken ga ik weer naar de sneeuw (Saas Fee), maar m’n ski’s moeten nog onderhoud hebben qua waxen en slijpen…

Kan ik dit beter in Nederland laten doen bij bv een Intersportzaak, of is het beter om dit door een specialist/skisportzaak in Saas Fee te laten doen…?

Met andere woorden… is het vertrouwd om m’n ski’s in Nederland in onderhoud te doen…? Wat is jullie ervaring…?

Gr. Karel…

Heb mn skis 2 weken geleden laten waxen en slijpen in Obergurgl bij een intersport. Was de eerste keer, voordien liet ik het altijd in BE doen bij bvb United Brands. Mijn ervaring: in het skigebied was het een stuk beter gewaxt en geslepen dan hier in BE. En als je niet tevreden bent ter plaatse, kan je nog altijd terugkeren.

Prijsverschil was 2 euro (duurder in skigebied), dus daarvoor zou ik het ook niet laten.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Zowel in Nederland als in Oostenrijk en Frankrijk mijn ski’s al tientallen keren laten slijpen/waxen. Er is kwalitatief volgens mij geen enkel verschil.
Enige echte verschil: in de Alpen is men veel sneller. Je brengt je ski’s, gaat lunchen, en ze zijn alweer klaar. Groot onderhoud nodig? 's avonds brengen en 's ochtends weer ophalen. In Nederland kun je je ski’s meestal pas twee weken later weer ophalen.

Op ski-locatie! Veel beter en vaak ook goedkoper. Voorbeeld: 2 jaar geleden m’n board in Nederland (Intersport) laten slijpen en waxen, meen voor iets van €40. Ter plekke was er veel verse poeder, en ik gleed echt voor geen meter. Tijdens het offpiste een flinke steen geraakt waardoor er een stuk plastic uit mijn board stak. Ter plekke laten fixen en opnieuw laten slijpen voor €18! En veel gladder en beter gemaakt!

Vriend van me heeft zelfs een keer meegemaakt dat zijn board zo slecht gewaxt was dat het een afwijking naar rechts had. Was niets meer aan te houden, kon je niet normaal mee naar beneden komen. Ski-shop daar in het gebied had ook nog nooit zoiets amateuristisch gezien. Daarom: Op locatie. Of zelf doen (maar daar moet je maar net zin in hebben en een heel klein beetje handig in zijn).

Op locatie, zeker in SF! Mocht je in SG verblijven, is de grote shop daar een absolute aanrader voor je onderhoud en reparaties.

heb ze nu in nederland laten waxen en slijpen bij intersport, was gratis…

of ja gratis, niets in nederland is gratis, voor de 15,95 die je betaalde kreeg je een waardebon die je dan weer uit moest geven bij intersport, aangezien mijn vriendin nog een skibril nodig had hebben we die daarvan gekocht…

volgens mij zou ik het verschil niet eens merken hoe goed of slecht iets gewaxt is… of ik zou 2x dezelfde set ski’s moeten nemen, 1 wel gewaxt en andere niet en dan omwisselen na een paar afdalingen op dezelfde piste ofzo?

Ik laat het eigenlijk altijd hier in nederland doen.
Duurt wel lang maar breng ze gewoon weg in een periode dat ik ze niet nodig heb, kan ze dit weekend weer ophalen en dan over 2 weken lekker dagje naar winterberg :D:D
Nog nooit klachten gehad over mijn ski’s na onderhoud in NL

WATeenGEK, met slecht of ongewaxt materiaal is er geen lol aan hoor… ik wax op locatie dagelijks met speedwax, anders is er geen vaart in te krijgen en blijf je vaak ‘plakken’.

Een maatje die mee was wilde halverwege niet meer speedwaxen, maar is daar na 1 ochtend gekloot op teruggekomen. Het moet niet natuurlijk, niets moet, maar na een volle dag op de sneeuw wil mijn board ook wel aandacht en slijp en wax ik waar nodig.

@anoniem:

ik ben niet echt een profi skier he, ik rous maar wat naar beneden en kom er wel, zal het dit jaar eens in de gaten houden. misschien ook eens speedwax proberen komend jaar…

WATeenGEK, persoonlijk vind ik die speedwax een uitkomst. Ik heb standaard 2 verschillende potjes bij me, en afhankelijk van de verwachte (sneeuw)temperatuur smeer ik er 's avonds een laagje in. 's Nachts droogt het, 's ochtends na het ontbijt schraap ik het overtollige eraf en klaar voor een lekkere dag op de sneeuw.

Héél soms moet er een braampje worden weggevijlt of een botte kant geslepen worden, maar dat is niet dagelijks. Andere reparaties, zoals putten, laat ik fixen bij een shop of doe ik thuis. Die zooi neem ik niet allemaal mee.

Maar zowel voor ski’s als boards is op locatie laten onderhouden (reparaties, slijpen en waxen) een aanrader. Beter, meestal goedkoper en altijd sneller. De speedwax is daar een aanvulling op.

Meestal als je niet glijd is het omdat het niet goed afgeschrapen is!

Let er ook op dat de ene wax de andere niet is, en dat er per sneeuwconditie andere wax het beste resultaat geeft. Ik heb ook een keer na het seizoen m’n board laten waxen (zodat ik het niet vergat vlak voordat ik weer weg ging het volgende seizoen). Ik weet niet of het daar aan kan liggen, maar ik had het idee dat dit toch niet echt ideaal was. Iemand meer ervaringen hiermee?

Er zijn inderdaad waxen die afgestemd zijn op de sneeuwcondities, maar wat je meestal bij onderhoudsbeurten krijgt is algemene wax. De wax afstemmen op de condities is meer voor de wedstrijdglijder die baat heeft bij iedere 100-ste van een seconde.

Waxen na het seizoen en dan een seizoen later daarop afdalen is niet ideaal. Je kunt je materiaal het beste droog opbergen en niet al te lang voor je op de sneeuw staat (laten) onderhouden. Zo zijn je kanten nog scherp en is de wax nog van noemenswaardige kwaliteit.

Bedankt voor de reacties…
Als het zo lees, denk ik dat ik toch bij een locatie skizaak op de bestemming m´n ski´s laat onderhouden… heb deze in Oostenrijk noodzakelijk gekocht (nieuwe Salomon equipe gc L170 nadat m’n nieuwe ski’s waren gestolen tijdens een schnitzelmoment…)en toen was de service perfect, mocht elke dag terug komen om m’n ski’s gratis te laten waxen…

Dus straks op locatie laten doen en daarbij een gratis ski-kluis/nachtberging is denk ik wel te regelen… haha…

Gr. Karel…

Als je het waxen overlaat aan een winkel dan heb je zowel in Nederland als in het buitenland goede en slechte zaken. Uiteindelijk speelt de kwaliteit van de wax wel mee. Voor de gemiddelde skiër is een kwalitatief goede standaard wax in het algemeen onder alle omstandigheden oké.
Je kunt natuurlijk ook overwegen om het groot onderhoud over te laten aan de winkel en de wax beurten tussendoor zelf te doen. Hier kun je bijvoorbeeld eenvoudige pakketten vinden om je ski’s zelf te onderhouden: http://www.skiwax.nl/pakketten.html Een uitleg kun je hier vinden: http://www.skiwax.nl/docs/toko_wax_manual.pdf Als je eenmaal wat vaker hebt gewaxt dan kun je ook eens gaan variëren met type wax. Er zit verschil tussen…

ik laat het altijd in NL doen eigenlijk voordat ik met mn board iets ga doen. begin januari weer ff wegbrengen voordat ik eind januari met de oh oh tirol gasten de pistes van kirchberg onveilig ga maken.
Ik heb altijd goede service gehad en als je het bij een goede shop doet heb je volgens mij nooit reden tot klagen. zie bijv. Duijvestein, Boardstyle, Burnside etc.

Ik laat het eigenlijk altijd in nederland doen,zodat ik op vakantie er geen tijd aan hoeft te besteden. Prijzen zijn volgens mij in nederland zelfs goedkoper. Kwaliteit is top, waar ik het breng doen ze niks anders en ze weten er erg veel vanaf. http://www.ski-onderhoud.nl (geldermalsen). Voorheen hadden zij een wintersportspeciaalzaak van Doesburg in tiel.

Beste bezoekers,
Veel mensen laten hun materiaal bij een sportwinkel doen. Dit is erg duur en het is niet zo goed voor het materiaal. Door de machine’s slijt het belag waardoor je ski’s of snowboard minder lang meegaat. Bij RJ Skiservice wordt uw materiaal door twee wedstrijd skiers gedaan. Ook slijpen en waxen wij het materiaal met de hand waardoor het langer goed blijft en het materiaal langer mee kan. Dus woont u in de buurt van almere, bekijk onze site!
http://www.rjskiservice.nl

Met vriendelijke groeten,

Ruben Boelhouwers
Justin Fennis
RJ Skiservice

Tegenwoordig word er met de slijpmachines die gebruik maken van kristal niet heel veel meer vanaf gehaald.
Dus ik laat het lekker bij http://www.sportief.nl doen!!!

Zelf waxen en slijpen is volgens mij toch het beste. Of zoals hier boven staat, het door iemand anders zelf laten doen!

heb een vraagje: waaraan kun je zien dat je skies op zijn en je ze niet meer kunt gebruiken?

Ik heb met mijn nieuwe ski’s vier keer in een skihal geskied, is het raadzaam de ski’s voor mijn week skivakantie te waxen? Er is niet echt iets aan de onderkanten af te zien.

Serfaus

Beste Piet,

Dit kun je zien aan de staalkant onder op de ski, het zit aan beide kanten. Hier kan je zien wat ik bedoel

null

Het zijn de zilvere staalkanten. Als die 1mm zijn, zijn de ski’s bijna aan vervanging toe.


Beste Karlijn,

Het beste is om de ski’s nog een keer te laten waxen en eventueel te laten slijpen. Na 4 keer skien is een groot deel van de wax er al af.

Groet,

Ruben Boelhouwers

Beste Wintersporters,

Woont u in in de buurt van Almere en wilt u uw ski’s laten doen door wedstrijdskiers? klik dan op de link op mijn profiel en stuur ons gerust een mail met vragen.

Groet,

Ruben Boelhouwers

Heeft het slpijpen van de ski ook nog invloed op de duur van de ski? ( Meer slijpen sneller op?? ) Gr

Hoi Piet,

Zeker! hoe vaker er wordt geslepen hoe sneller de staalkant op raakt. Hier is wel een oplossing voor, er zijn heel veel verschillende vijlen. Er zijn hele grove vijlen alleen ook hele fijne. Door deze in goede volgorde te gebruiken zal de staalkant minder snel opraken. Helaas gebruiken grote sportwinkels nooit veel verschillende vijlen.

Groet,

Ruben Boelhouwers

Nee dat wil ik niet :P!! Ik laat het wel gratis doen…

Hoi Ruben,

Bedankt voor je reactie!
er zit 2 mm op… nu vroeg ik me af hoe dat bij een nieuwe ski zit??

Ik wil mijn skies voordat ik op vakantie ga ( 27 dec ) graag ook laten onderhouden alleen weet ik niet waar ik dat het beste kan doen ( omgeving Den Haag )
ik hoop dat jij een goed adresje weet;)

Gr Piet

andere mensen die hier informatie over hebben mogen btw ook reageren hoor:)

Gr Piet

Ik heb dezelfde ervaringen eigenlijk lokaal in de skigebieden snellere behandeling en ik betaal daar wel iets minder dan in België. In België ook steeds mijn vaste adres bij Dirk van aquasport en telkens ook prima gedaan. Nu ga ik zien hoe mijn ski’s zich gedragen op hopelijk nieuwe sneeuw en mocht het nodig zijn ze lokaal ergens binnensteken.

RoCo

Hoi Piet,

Op een nieuwe ski zit ongeveer 3mm staalkant, het varieert per merk alleen meestal zit het tussen de 2.5 en 3mm.

Groet,

Ruben

Plaats een reactie